Zoekresultaten

Zoekresultaten, het klinkt als een simpel begrip. Toch zit er meer achter dan je denkt. In dit artikel vertellen we wat het inhoudt en waarom ze zo belangrijk zijn voor SEO.

Wat is het?

Zoekresultaten zijn de verzameling van resultaten die aangeleverd worden door de zoekmachine. De resultaten bevatten antwoord op de vraag die heeft geleid tot de zoekopdracht. Zodra je een zoekopdracht uitvoert, verschijnt er een lijst met zoekresultaten. Elk zoekresultaat begint met een titel en een url. Daaronder staat een korte tekst waar de website of landingspagina over gaat. Dit zorgt ervoor dat de zoeker de link aanklikt. De landingspagina is de pagina waar de zoeker op terecht komt wanneer hij/zij de link aanklikt. De resultaten worden zodoende bepaald door de zoekopdracht.

Ranking van zoekresultaten

De ranking van resultaten is hier van groot belang. Met ranking wordt de volgorde van de resultaten bedoeld. Het is in de essentie waar SEO om draait. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de ranking van de resultaten. Dit zijn onder andere autoriteit en relevantie. Er zijn veel mogelijke posities om terecht te komen op de resultatenpagina. Resultaat nummer 1 genereert het meeste organisch verkeer. Hieruit volgt dat je een zo hoog mogelijke positie binnen de zoekresultaten wilt bereiken.

SEO draait om het optimaal inrichten van je website. Het doel hiervan is om een zo hoog mogelijke positie op de resultatenpagina te bereiken. Linkbuilding en het maken van content zijn belangrijk om zo hoog mogelijk op de resultatenpagina terecht te komen. Ook het blijven analyseren en optimaliseren van de technische kant zijn hierbij van belang.

Zoekresultaten | Begrippenlijst

Organische zoekresultaten

Er is een verschil tussen organische zoekresultaten (SEO) en betaalde zoekresultaten (SEA). Het verschil is dat organische zoekresultaten duurzaam zijn en betaalde zoekresultaten niet. Het aantrekken van organisch verkeer vergt namelijk een eenmalige investering die blijvend resultaat oplevert. Dit maakt het genereren van organisch verkeer efficiënt en duurzaam.

Conclusie: zoekresultaten zijn cruciaal

Kortom, zoekresultaten bepalen of de zoeker op je website terecht komt. Het doel is om met je website de hoogst mogelijke positie te behalen. Met als resultaat het binnenhalen van meer organisch verkeer. Het is de kunst om door middel van zoekwoorden precies aan te sluiten op de zoekopdracht van de zoeker. Op deze manier verkrijg je meer autoriteit van Google en ben je relevanter voor de zoeker. Autoriteit is naast relevantie een van de factoren waar Google naar kijkt bij de waardering van je website. Dit resulteert in een hogere positie en meer organisch verkeer op je website.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.