Zoekresultaten

Zoekresultaten, het klinkt als een simpel begrip. Toch zit er meer achter dan je denkt. In dit artikel vertellen we wat het inhoudt en waarom ze zo belangrijk zijn voor SEO.

Wat is het?

Zoekresultaten zijn de verzameling van resultaten die aangeleverd worden door de zoekmachine. De resultaten bevatten antwoord op de vraag die heeft geleid tot de zoekopdracht. Zodra je een zoekopdracht uitvoert, verschijnt er een lijst met zoekresultaten. Elk zoekresultaat begint met een titel en een url. Daaronder staat een korte tekst waar de website of landingspagina over gaat. Dit zorgt ervoor dat de zoeker de link aanklikt. De landingspagina is de pagina waar de zoeker op terecht komt wanneer hij/zij de link aanklikt. De resultaten worden zodoende bepaald door de zoekopdracht.

Ranking van zoekresultaten

De ranking van resultaten is hier van groot belang. Met ranking wordt de volgorde van de resultaten bedoeld. Het is in de essentie waar SEO om draait. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de ranking van de resultaten. Dit zijn onder andere autoriteit en relevantie. Er zijn veel mogelijke posities om terecht te komen op de resultatenpagina. Resultaat nummer 1 genereert het meeste organisch verkeer. Hieruit volgt dat je een zo hoog mogelijke positie binnen de zoekresultaten wilt bereiken.

SEO draait om het optimaal inrichten van je website. Het doel hiervan is om een zo hoog mogelijke positie op de resultatenpagina te bereiken. Linkbuilding en het maken van content zijn belangrijk om zo hoog mogelijk op de resultatenpagina terecht te komen. Ook het blijven analyseren en optimaliseren van de technische kant zijn hierbij van belang.

Zoekresultaten | Begrippenlijst

Organische zoekresultaten

Er is een verschil tussen organische zoekresultaten (SEO) en betaalde zoekresultaten (SEA). Het verschil is dat organische zoekresultaten duurzaam zijn en betaalde zoekresultaten niet. Het aantrekken van organisch verkeer vergt namelijk een eenmalige investering die blijvend resultaat oplevert. Dit maakt het genereren van organisch verkeer efficiënt en duurzaam.

Conclusie: zoekresultaten zijn cruciaal

Kortom, zoekresultaten bepalen of de zoeker op je website terecht komt. Het doel is om met je website de hoogst mogelijke positie te behalen. Met als resultaat het binnenhalen van meer organisch verkeer. Het is de kunst om door middel van zoekwoorden precies aan te sluiten op de zoekopdracht van de zoeker. Op deze manier verkrijg je meer autoriteit van Google en ben je relevanter voor de zoeker. Autoriteit is naast relevantie een van de factoren waar Google naar kijkt bij de waardering van je website. Dit resulteert in een hogere positie en meer organisch verkeer op je website.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z