Homepagina

Creëer je een website voor jouw bedrijf of merk? Dan is het hebben van een goede homepagina onmisbaar. Wat is een homepagina precies en wat is de ideale inrichting van een dergelijke pagina? Hier lees je alle belangrijke informatie over dit begrip.

Wat is een homepagina?

Een homepagina is de eerste pagina van een website waar bezoekers op terecht komen. Op de homepagina vindt de bezoeker korte informatie over de website en is het vanaf hier makkelijk om te navigeren naar andere pagina’s. (1)

De beste inrichting van een homepagina

De homepagina is niet hetzelfde als een landingspagina. Op een landingspagina staat alle informatie al klaar, terwijl een homepagina juist kleine delen informatie bevat. Een homepagina maakt het voor bezoekers aantrekkelijk verder te klikken en door te lezen. Het optimaliseren van de homepagina is een belangrijke stap.

Zorg ervoor dat de homepagina een aantrekkelijke inleiding is die de interesse van de bezoeker wekt. De homepagina is snel, overzichtelijk en voorzien van een duidelijke huisstijl.

Homepagina | Begrippenlijst

De impact van een homepagina op SEO

Een homepagina zelf heeft niet veel impact op de SEO, maar een goede inrichting van een homepagina is wel erg belangrijk. Hiermee zorg je ervoor dat bezoekers langer op de site blijven en mogelijk ook overgaan tot conversie. Relevante traffic op je pagina heeft veel invloed: Google ziet je website dan als relevant en rankt je hoger in de zoekmachine.

De content op de homepagina dient relevant te zijn, maar ook gebruiksvriendelijk. De homepagina moet snel laden en uitnodigen om andere pagina’s te gaan verkennen. Dit alles draagt bij aan een positieve impact op de SEO van een website.

Mijn advies

Het is erg belangrijk om een homepagina goed in te richten. De hoofdpagina moet voldoende informatie bevatten voor een bezoeker om zo verder te klikken naar andere subpagina’s.

We raden aan om te investeren in het creëren van een goede homepagina. Een SEO specialist helpt met het creëren van goede content en een duidelijk design. Zorgen voor een snelle laadtijd en het plaatsen van links is ook het werk van een SEO specialist.

Bronnen

  1. Makosiewicz, M. (2024, 11 april). Homepage SEO: Yes, It Exists & Here’s How to Do It. SEO Blog By Ahrefs. https://ahrefs.com/blog/homepage-seo/

Veelgestelde vragen

Wat is een Homepagina?

De homepagina is de startpagina van een website. De bezoekers van jouw site komen hier als eerste terecht. Over het algemeen genomen, geef je op de homepagina beknopte informatie over de website. Vanuit de homepagina kan de gebruiker dan naar de overige pagina’s navigeren.

Wat is de impact van Homepagina op SEO?

Op zich heeft de homepagina niet zoveel impact op de SEO. Maar als je deze op een goede en duidelijke manier vormgeeft en je zorgt dat hij snel laadt, zal dit ervoor zorgen dat bezoekers langer op jouw site verblijven. Dat heeft dan wel weer positieve invloed op de ranking van jouw pagina in de zoekresultaten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.