SEO voor recruitment websites

In de concurrerende arbeidsmarkt is het vinden van het juiste talent vergelijkbaar met het vinden van een naald in een hooiberg. Maar wat als er tools zijn die deze zoektocht kunnen vereenvoudigen? Voor CMO’s en marketingmanagers die de zichtbaarheid van hun organisatie willen vergroten en topkandidaten willen aantrekken, is het essentieel om te begrijpen hoe ze het meeste uit dit Google kunnen halen. Kortom, SEO voor recruitment websites. Veel leesplezier.

Wat is SEO en waarom is het belangrijk voor recruitment?

SEO is het proces van het optimaliseren van je online content zodat een zoekmachine die graag als topresultaat wil weergeven voor zoekopdrachten van een bepaald zoekwoord. In de context van recruitment betekent dit dat je jouw vacaturepagina’s en carrièregerelateerde content optimaliseert om hoger te verschijnen in de zoekresultaten wanneer potentiële kandidaten zoeken naar banen of informatie over jouw bedrijf.

Let op, dit hoeven niet alleen vacaturepagina’s te zijn, maar kunnen ook overzichten zijn van vacatures in een regio (met als targeting zoekterm + regio).

Waarom is dit belangrijk? Simpel: in een tijdperk waarin bijna iedereen online zoekt naar vacatures, zorgt een sterke SEO-strategie ervoor dat je de juiste kandidaten aantrekt en dat je vacatures opvallen in een verzadigde markt.

De evolutie van recruitmentstrategieën in het digitale tijdperk

Vroeger waren recruitmentstrategieën voornamelijk gericht op offline methoden zoals krantenadvertenties, banenbeurzen en via-via werving. Maar met de opkomst van het internet en digitale platforms is de manier waarop we talent werven drastisch veranderd. Tegenwoordig gebruiken bedrijven sociale media, jobboards en hun eigen websites om vacatures te promoten. En met de groeiende concurrentie online is het essentieel geworden om je vacatures te optimaliseren voor zoekmachines. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen afhankelijk bent van betaalde advertenties of jobboards, maar dat kandidaten je ook organisch kunnen vinden.

Voordelen van SEO in recruitment

Er zijn een aantal voordelen van SEO voor recruitment. Niet alleen zal het vacatures kunnen vervullen door verkeer naar deze vacatures te verkrijgen. Het zal ook de vacatures zelf optimaliseren om meer kandidaten die de vacatures bezoeken deze ook daadwerkelijk in te vullen en zich aan te melden.

Kostenefficiëntie vergeleken met traditionele recruitmentmethoden

Een van de grootste voordelen van SEO is dat het, eenmaal goed ingesteld, een duurzame en kostenefficiënte manier is om verkeer naar je vacaturepagina’s te leiden. In tegenstelling tot betaalde advertenties, waarbij je voor elke klik betaalt, is organisch verkeer ‘gratis’. Dit betekent dat je op de lange termijn kunt besparen op wervingskosten en een hoger rendement op je investering kunt behalen.

Met name op zoektermen waar relatief veel volume op zit kun je veel kandidaten iedere maand trekken. Denk hierbij dus niet altijd alleen op functie titel, maar ook op functie + locatie waar de organisatie zich bevindt. Zo maak je ook regionaal meteen de connectie met je organisatie.

Het bereiken van een groter en gerichter publiek

Met SEO kun je specifieke zoektermen targeten die relevant zijn voor de functies die je aanbiedt. Dit betekent dat je vacatures worden gezien door mensen die actief op zoek zijn naar wat jij te bieden hebt. Bovendien, met de juiste strategie, kun je ook passieve kandidaten bereiken die misschien niet actief op zoek zijn, maar wel openstaan voor nieuwe kansen.

Door je als organisatie op een groter publiek te richten zul je bedrijven aantrekken in verschillende stadia. Dit is met name interessant doordat je niet alleen de personen krijgt die echt op zoek zijn naar een nieuwe functie, maar die zich nog eerder in de funnel bevinden (denk hierbij aan AIDA). Een voorbeeld zoekterm hiervoor kan zijn: “Hoe maak ik mijn dagelijkse functie als SEO-specialist leuker?”

Verhogen van de zichtbaarheid van vacatures

Door je vacatures te optimaliseren voor zoekmachines, zorg je ervoor dat ze hoger ranken in de zoekresultaten. Dit betekent meer zichtbaarheid en, belangrijker nog, meer klikken. Studies hebben aangetoond dat de meeste mensen niet verder kijken dan de eerste pagina van zoekresultaten, dus het is essentieel om daar te verschijnen als je wilt dat je vacatures worden gezien.

Zelfs op pagina 1 zul je een groot verschil zien tussen positie 3/4 of positie 7/8 bijvoorbeeld. Het is in mijn belevenis voor veel zoekers vaak een pré om direct een bedrijf te zien in de SERP te zien in plaats van enkel de websites die gemaakt zijn om te werven.

Hoe SEO de kandidaat ervaring verbetert

In de huidige digitale wereld is de eerste indruk die een kandidaat van je organisatie krijgt vaak online. SEO speelt een cruciale rol in het vormen van die ervaring. Een geoptimaliseerde recruitmentstrategie zorgt ervoor dat kandidaten je vacatures niet alleen vinden, maar ook een positieve ervaring hebben tijdens hun zoektocht.

Eenvoudiger vinden van relevante vacatures

Wanneer je je vacatures optimaliseert voor relevante zoekwoorden, zorg je ervoor dat kandidaten die specifiek zoeken naar wat jij aanbiedt, je vacatures snel en gemakkelijk vinden. Dit vermindert de frustratie van het doorzoeken van niet-relevante vacatures en zorgt ervoor dat kandidaten sneller de juiste match vinden.

Mobielvriendelijke sollicitatieprocessen

Meer dan ooit zoeken mensen naar banen via hun mobiele apparaten. Door te zorgen voor een mobielvriendelijke website en sollicitatieproces, verbeter je de ervaring voor deze kandidaten. Dit betekent snellere laadtijden, duidelijke call-to-action-knoppen en eenvoudige sollicitatieformulieren die zijn geoptimaliseerd voor kleinere schermen.

Personalisatie en relevantie voor de kandidaat

SEO gaat niet alleen over zoekmachines; het gaat ook over de gebruiker. Door te focussen op de intentie van de zoeker en het creëren van content die daarop inspeelt, bied je kandidaten een meer gepersonaliseerde en relevante ervaring. Dit kan variëren van het schrijven van vacaturebeschrijvingen die echt resoneren met je doelgroep tot het aanbieden van waardevolle content over bedrijfscultuur en groeimogelijkheden.

Praktische stappen om SEO te integreren in recruitment

Met onderstaande stappen kun je aan de slag om de SEO voor het vullen van vacatures voor jouw organisatie een succes te maken.

Keyword onderzoek voor vacaturebeschrijvingen

Begin met het identificeren van de belangrijkste termen en zinnen die kandidaten gebruiken wanneer ze zoeken naar de functies die je aanbiedt. Tools zoals Google’s Keyword Planner of SEMrush kunnen hierbij helpen. Zodra je deze keywords hebt geïdentificeerd, integreer je ze op een natuurlijke manier in je vacaturebeschrijvingen en titels.

Optimaliseren van de vacaturepagina’s voor zoekmachines

Zorg ervoor dat elke vacaturepagina is geoptimaliseerd voor SEO. Dit betekent het gebruik van relevante meta-titels, beschrijvingen en alt-teksten voor afbeeldingen. Daarnaast is het belangrijk om interne links te hebben die kandidaten naar andere relevante pagina’s op je website leiden.

Het belang van backlinks en hoe deze te verkrijgen

Backlinks, of inkomende links van andere websites naar de jouwe, zijn een cruciale rankingfactor voor zoekmachines. Bouw relaties op met relevante industrie-blogs, nieuwswebsites en onderwijsinstellingen om kwalitatieve backlinks te verkrijgen. Gastbloggen of het delen van je vacatures op professionele netwerksites zijn ook effectieve strategieën.

Google Jobs

Wanneer je aan de slag gaat met SEO om vacatures te vullen is Google Jobs misschien wel het belangrijkste binnen de strategie. Zie onderstaand mijn stappenplan om met Google Jobs aan de slag te gaan.

StapBeschrijvingPrioriteitBenodigdheden
1.Begrijp Google JobsHoogToegang tot Google Jobs documentatie
2.Optimaliseer je vacaturepagina’sHoogSEO-kennis, toegang tot website CMS
3.Implementeer gestructureerde dataHoogTechnische kennis, Schema.org documentatie
4.Zorg voor mobielvriendelijkheidHoogResponsive webdesign, mobiele testtools
5.Verifieer en test je gestructureerde dataHoogGoogle’s Structured Data Testing Tool
6.Meld je aan bij Google Search ConsoleMiddelGoogle-account, toegang tot website backend
7.Monitor je prestatiesMiddelGoogle Search Console, Google Analytics
8.Verzamel en integreer beoordelingenLaagFeedbacksysteem, integratie met vacaturepagina’s
9.Bouw backlinks naar je vacaturepagina’sMiddelLinkbuilding strategie, netwerk
10.Blijf up-to-date met Google Jobs updatesLaagAbonnement op SEO-nieuwsbronnen, Google Jobs documentatie
Google Jobs: SEO voor recruitment.

Toelichting per onderdeel.

 1. Begrijp Google Jobs: Voordat je begint, is het essentieel om te begrijpen hoe Google Jobs werkt en wat de vereisten zijn.
 2. Optimaliseer je vacaturepagina’s: Zorg ervoor dat je vacaturepagina’s SEO-vriendelijk zijn met relevante keywords, duidelijke titels en beschrijvingen.
 3. Implementeer gestructureerde data: Gebruik Schema.org markup om je vacatures te markeren zodat Google ze kan begrijpen en weergeven.
 4. Zorg voor mobielvriendelijkheid: De meeste zoekopdrachten gebeuren op mobiele apparaten. Zorg ervoor dat je vacaturepagina’s goed worden weergegeven op alle schermformaten.
 5. Verifieer en test je gestructureerde data: Gebruik Google’s tools om te controleren of je gestructureerde data correct is geïmplementeerd.
 6. Meld je aan bij Google Search Console: Hiermee kun je je siteprestaties monitoren en eventuele problemen met je vacaturepagina’s opsporen.
 7. Monitor je prestaties: Houd bij hoe je vacatures presteren in termen van zichtbaarheid, klikken en sollicitaties.
 8. Verzamel en integreer beoordelingen: Positieve beoordelingen kunnen je vacatures aantrekkelijker maken voor potentiële kandidaten.
 9. Bouw backlinks: Kwalitatieve backlinks kunnen de autoriteit van je vacaturepagina’s verhogen.
 10. Blijf up-to-date: Google Jobs kan regelmatig updates en wijzigingen doorvoeren. Blijf op de hoogte om ervoor te zorgen dat je vacatures altijd zichtbaar zijn.

Technische SEO-overwegingen voor recruitmentwebsites

Technische SEO zorgt ervoor dat zoekmachines je website gemakkelijk kunnen crawlen en indexeren. Dit omvat zaken als het optimaliseren van de site-structuur, het zorgen voor een snelle laadtijd, het hebben van een XML-sitemap en het implementeren van gestructureerde data voor vacatures. Door deze technische aspecten te optimaliseren, zorg je ervoor dat je recruitmentwebsite klaar is om zowel zoekmachines als kandidaten te bedienen.

Meten van succes: KPI’s en analytics

Het meten van je inspanningen is cruciaal om te begrijpen of je SEO-strategie voor recruitment effectief is. Door de juiste KPI’s en analytics te volgen, kun je inzicht krijgen in wat werkt, wat niet werkt en waar er ruimte is voor verbetering.

Welke metrics zijn belangrijk voor recruitment SEO?

 • Organisch verkeer naar vacaturepagina’s: Dit geeft aan hoeveel mensen je vacatures vinden via zoekmachines zonder betaalde promotie.
 • Conversieratio van sollicitaties: Het percentage bezoekers dat daadwerkelijk solliciteert nadat ze je vacaturepagina hebben bezocht.
 • Gemiddelde positie in zoekresultaten: Hiermee kun je zien hoe hoog je vacatures gemiddeld ranken voor relevante zoekwoorden.
 • Bouncepercentage: Het percentage bezoekers dat je site verlaat zonder interactie. Een hoog bouncepercentage kan wijzen op niet-relevante content of een slechte gebruikerservaring.

Tools en technologieën voor het monitoren van prestaties

Google Analytics is een essentiële tool om verkeer en gebruikersgedrag op je recruitmentpagina’s te volgen. Voor diepgaandere SEO-analyse kun je tools zoals SEMrush, Ahrefs of Moz gebruiken. Deze tools bieden inzichten in zoekwoordprestaties, backlinkprofielen en technische SEO-issues.

Het belang van continue optimalisatie

SEO is geen eenmalige taak. Het digitale landschap, algoritmes van zoekmachines en zoekgedrag van gebruikers veranderen voortdurend. Daarom is het essentieel om je strategie regelmatig te evalueren en aan te passen op basis van de verzamelde data.

Toekomstperspectieven: De evolutie van SEO in recruitment

De wereld van recruitment en SEO is dynamisch en evolueert voortdurend. Om voorop te blijven lopen, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technologieën.

Opkomende trends en technologieën

Voice search wordt steeds populairder, en het is essentieel om je content te optimaliseren voor spraakgestuurde zoekopdrachten. Daarnaast wordt lokale SEO steeds belangrijker, vooral voor organisaties die lokaal talent willen aantrekken.

De rol van kunstmatige intelligentie en machine learning

AI en machine learning spelen een steeds grotere rol in SEO. Ze helpen bij het analyseren van grote datasets, het voorspellen van zoekgedrag en het personaliseren van content voor individuele gebruikers. In de context van recruitment kan dit betekenen dat je vacatures worden getoond aan de meest relevante kandidaten op basis van hun online gedrag en voorkeuren.

Het belang van adaptiviteit in een veranderend digitaal landschap

Het digitale landschap verandert voortdurend, en wat vandaag werkt, is morgen misschien verouderd. Als CMO of marketing manager is het cruciaal om flexibel en adaptief te zijn. Dit betekent dat je bereid moet zijn om je strategieën aan te passen, nieuwe tools en technologieën te omarmen en altijd te blijven leren.

Conclusie

In het digitale tijdperk is het cruciaal voor organisaties om hun recruitmentstrategieën aan te passen aan de veranderende landschappen van zoekmachines. Google Jobs biedt een uitstekende kans om vacatures direct onder de aandacht te brengen van potentiële kandidaten. Door de stappen in dit artikel te volgen, kunnen CMO’s, recruitment marketeers en marketingmanagers hun zichtbaarheid in Google Jobs maximaliseren, wat leidt tot een groter bereik en mogelijk meer gekwalificeerde sollicitaties.

Het is niet alleen belangrijk om de technische aspecten van integratie met Google Jobs te begrijpen, maar ook om voortdurend te monitoren, te optimaliseren en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. In de competitieve wereld van het werven van talent kan een effectieve aanwezigheid op Google Jobs net het verschil maken tussen het aantrekken van een topkandidaat of het missen van die perfecte match.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 28 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.