Het belang van sterke digitale PR voor je SEO-strategie

Is het jouw doel om de ranking van je website in de zoekresultaten en het verkeer naar jouw website te verbeteren? Public Relations (PR) en het verkrijgen van hoogwaardige backlinks vormen een essentieel onderdeel van je SEO-strategie (1). Hoe verkrijg je deze backlinks en hoe zorg je ervoor dat ze van waarde zijn voor jouw website?

In dit artikel vertel ik je tot in detail over het belang van digitale PR en SEO content voor het genereren van hoogwaardige backlinks. Je leest alles over de overeenkomsten en verschillen tussen PR en SEO content én over hoe je beide kunt gebruiken om jouw merk of bedrijf te promoten. Met de juiste promotie lukt het je om meer verkeer naar je website te genereren.

Vanuit mijn jarenlange ervaring als SEO-specialist vertel ik je ook hoe je een nieuwswaardig artikel kunt maken. Dit is een artikel dat ten eerste waardevol is voor jouw doelgroep en ten tweede een artikel waar publicatiewebsites graag naar linken. Tot slot vertel ik je hoe je jouw artikel kunt promoten om meer zichtbaarheid te verkrijgen en backlinks te genereren.

Of je nu net begint met digitale PR en SEO content of daar al ervaring mee hebt, met dit artikel verkrijg je waardevolle inzichten en praktische tips om hoogwaardige backlinks te genereren. Zo weet je jouw online aanwezigheid naar een nog hoger niveau te tillen.

PR in het kort uitgelegd

PR is zoals hierboven al even genoemd de afkorting van de term Public Relations. Dit betreft het gebruik van (doorgaans digitale) media en communicatietechnologieën om een merk, bedrijf of individu te promoten. Binnen de PR zet je verschillende digitale kanalen, zoals sociale media, blogs, podcasts, e-mail, websites en andere online platformen in. Op deze manier bereik je een breed publiek geïnteresseerden.

PR in een digitale omgeving omvat ook het monitoren en beheren van de online reputatie van je bedrijf of merk. Dit doe je onder andere middels het creëren van digitale content zoals persberichten en blogs, maar ook door het werken met influencers en bloggers. Hiermee vergroot je de zichtbaarheid én de geloofwaardigheid van je onderneming.

Kort gezegd gaat digitale PR over het opbouwen van relaties en het creëren van een sterke online aanwezigheid voor een merk of bedrijf. Dit gebeurt middels het strategisch inzetten van digitale media en communicatietechnologieën.

De werking van digitale PR

Digitale PR werkt op verschillende manieren. Ongeacht de specifieke uitwerking is het algemene doel altijd het verbeteren van de reputatie van een merk en het via digitale kanalen bereiken van je publiek. Hieronder heb ik enkele manieren van digitale PR op een rijtje gezet:

  1. Contentcreatie: digitale PR omvat onder andere het creëren van content in verschillende vormen. Hierbij kun je denken aan blogposts, infographics, video’s en e-books. Met deze uiteenlopende vormen van content deel je niet alleen informatie met het publiek, maar promoot je ook je merk of bedrijf.
  2. Sociale media: ten behoeve van communicatie en promotie maakt digitale PR ook gebruik van sociale media. Sociale mediaplatformen zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zijn effectieve middelen om je doelgroep mee te bereiken en om interactie met je (potentiële) klanten te verkrijgen.
  3. Online monitoring: tot digitale PR behoort eveneens het monitoren van de online reputatie van een merk of bedrijf. Behalve op positieve feedback dien je ook op eventuele negatieve feedback te reageren. Wanneer je online gesprekken monitort, kun je snel reageren op klachten en problemen.
  4. Influencer marketing: digitale PR maakt gebruik van influencer marketing. Dit houdt in dat je samenwerkt met influencers en/of bloggers om je doelgroep te bereiken. Daarmee vergroot je niet alleen de zichtbaarheid, maar ook de geloofwaardigheid van je merk.
  5. E-mailmarketing: met e-mailmarketing, zoals nieuwsbrieven en andere promotionele content, kun je je klanten en belanghebbenden bereiken. E-mailmarketing kun je daarnaast ook inzetten om klanten te informeren over evenementen, aanbiedingen en andere relevante informatie.

Je kunt digitale PR eigenlijk kort samenvatten als het gebruik van verschillende digitale kanalen ter promotie van een merk. Je zet deze kanalen in om de reputatie van een merk te verbeteren, de betrokkenheid van het publiek te vergroten en een positieve online aanwezigheid te creëren.

Mijn Stappenplan (PR voor SEO)

StappenUitleg
1. Doelstellingen bepalenBepaal wat je wilt bereiken met je PR-campagne. Dit kan het verhogen van merkbekendheid zijn, het genereren van backlinks, het verbeteren van je reputatie, of iets anders dat relevant is voor je bedrijf en SEO-strategie.
2. Doelgroep identificerenWie wil je bereiken met je PR-campagne? Begrijp hun interesses, gedrag en waar ze hun informatie krijgen.
3. Verhaal en bericht ontwikkelenOntwikkel een interessant, relevant en nieuwswaardig verhaal of bericht dat je wilt delen. Zorg ervoor dat het aansluit bij je merk en de interesses van je doelgroep.
4. Perslijst samenstellenIdentificeer de journalisten, bloggers, influencers en andere mediacontacten die je wilt bereiken. Zorg ervoor dat ze relevant zijn voor je merk en je verhaal.
5. Persbericht schrijven en distribuerenSchrijf een boeiend en informatief persbericht dat je verhaal deelt. Distribueer dit naar je perslijst via e-mail, PR-distributieservices of andere relevante kanalen.
6. OpvolgenVolg op met mediacontacten om ervoor te zorgen dat ze je persbericht hebben ontvangen en om eventuele vragen te beantwoorden. Wees geduldig, maar volhardend.
7. Beheer verdiende mediaAls je bericht wordt opgepikt, zorg er dan voor dat je elke vermelding bijhoudt. Zorg ervoor dat elke vermelding een link naar je site bevat om de SEO-waarde te maximaliseren.
8. Analyseren en lerenAnalyseer de resultaten van je campagne. Wat werkte goed? Wat kon beter? Leer van je ervaringen om toekomstige PR-campagnes te verbeteren.

De link tussen PR en SEO

De link tussen PR en SEO (Search Engine Optimization) is binnen het huidige digitale tijdperk in toenemende mate van belang. PR en SEO dienen hetzelfde doel, namelijk de zichtbaarheid en reputatie van een merk of bedrijf verbeteren. De twee disciplines kunnen elkaar versterken om dit doel te bereiken.

Hieronder vertel ik je kort over enkele manieren waarop PR en SEO elkaar wederzijds beïnvloeden:

  1. Backlinks: de hoeveelheid kwalitatief hoogwaardige backlinks naar je website weegt zwaar mee in de uiteindelijke ranking in zoekmachines. PR kan helpen bij het verkrijgen van deze backlinks door vermeldingen van je merk of website in online content te verkrijgen.
  2. Content creatie: PR en SEO kunnen samenwerken om kwalitatief hoogwaardige content te creëren. Dit is content die behalve zoekmachinevriendelijk ook gebruikersvriendelijk is en je doelgroep aanspreekt. PR-professionals weten content te creëren die aansluit op je SEO-strategie. Op die manier kun je aan de behoeften van je doelgroep voldoen en tegelijkertijd een betere positie in de organische resultaten van zoekmachines als Google behalen.
  3. Merkbekendheid: een belangrijk aspect van zowel PR als SEO is merkbekendheid. Een sterke PR-strategie vergroot de bekendheid van je merk. Dat leidt op zijn beurt weer tot meer zoekopdrachten naar het merk en betere rankings in zoekmachines.
  4. Sociale media: sociale media hebben een directe invloed op zowel PR als SEO. Zet je sociale mediakanalen in, dan vergroot je je bereik drastisch en stijgt het aantal vermeldingen op internet. Hierdoor verkrijg je ook weer meer backlinks, wat eveneens je ranking in zoekmachines verbetert.

Wanneer ik de relatie tussen PR en SEO kort moet samenvatten, kan ik stellen dat beide elkaar versterken door het creëren van kwalitatief hoogwaardige content, het vergroten van de merkbekendheid en het verkrijgen van backlinks. Door samen te werken kunnen beide aspecten een maximale bijdrage leveren aan de verbetering van de online zichtbaarheid en reputatie van een merk of bedrijf.

De overeenkomsten tussen PR en SEO

Zowel PR als SEO content hebben het creëren van kwalitatief hoogwaardige content als doel. Dit is content die relevant is voor je doelgroep. Behalve dat je je content op je doelgroep afstemt, dien je deze ook voor zoekmachines te optimaliseren. Zo verbeter je je zichtbaarheid en ranking. Daarnaast richten zowel PR als SEO content zich op het vertellen van verhalen die de doelgroep aanspreken. Het is belangrijk om unieke content te maken en tegelijkertijd bij de feiten te blijven. Op die manier vergroot je je geloofwaardigheid.

De content die je in het kader van PR en SEO creëert, is doelgericht en meetbaar. Je ontwerpt de content om specifieke doelstellingen te behalen. Daarbij kun je denken aan het vergroten van je bereik, het genereren van leads of het verbeteren van je ranking in zoekmachines. PR en SEO hebben dus verschillende gemeenschappelijke kenmerken. Wanneer professional op beide vlakken met elkaar samenwerken, kunnen zij effectieve content creëren die de reputatie en ranking van je merk en bedrijf een boost geeft.

De verschillen tussen PR en SEO

Ondanks de hierboven genoemde overeenkomsten bestaan er ook enkele verschillen tussen PR en SEO content. Beide disciplines hebben namelijk een net iets ander doel. Ook bereiken zij hun doelen met andere strategieën. Een aantal punten waarop een duidelijk verschil tussen PR en SEO bestaat, zijn:

  1. Doelstellingen: PR-content richt zich op het bevorderen van de reputatie en het imago van een merk. SEO-content zet je op zijn beurt in de eerste plaats in voor het verbeteren van je zichtbaarheid en ranking in zoekmachines.
  2. Publiek: PR-content is gericht op journalisten, redacteuren en andere media. Zij kunnen deze content weer naar een groter publiek verspreiden. SEO-content maak je daarentegen voor de doelgroep die actief op zoek is naar informatie over een bepaald onderwerp.
  3. Schrijfstijl: PR-content heeft vaak een journalistieke schrijfstijl en maakt gebruik van storytelling-technieken. SEO-content heeft een sterkere focus op specifieke zoekwoorden en op de technische aspecten van zoekmachineoptimalisatie.
  4. Contenttype: PR-content kan verschillende vormen aannemen. Hierbij kun je denken aan persberichten, interviews en artikelen. Veel vaker bestaat SEO-content juist uit blogs, productbeschrijvingen en landingspagina’s.
  5. Metingen: het succes van PR-content meet je aan de hand van de media-aandacht die het genereert. De impact van je SEO-content meet je daarentegen aan de hand van je ranking in zoekmachines en de hoeveelheid organisch verkeer die het je oplevert.

Hoewel zowel PR als SEO content gericht zijn op het creëren van kwalitatief hoogwaardige content, verschillen ze van elkaar op het gebied van doelstellingen, publiek, schrijfstijl, contenttypen en metingen. Door rekening te houden met deze verschillen, kun je je contentstrategieën efficiënt afstemmen op de behoeften van je doelgroep en de doelstellingen van je organisatie.

Welke impact heeft digitale PR op linkbuilding?

Digitale PR heeft een sterke relatie met linkbuilding. Dit komt doordat linkbuilding een belangrijk onderdeel is van het verkrijgen van backlinks naar een website of webpagina: publiciteit via andere kanalen dus. Backlinks zijn links van andere websites die naar jouw website of webpagina verwijzen. Ze vormen een belangrijke factor in het bepalen van de totale ranking in zoekmachines.

Digitale PR kan helpen bij het verkrijgen van backlinks. Dit doet het door content te verspreiden die behalve waardevol voor de doelgroep ook interessant voor journalisten en redacteuren is. Content kan een nieuwsbericht betreffen, maar ook artikelen of whitepapers. Uiteraard kan er ook sprake zijn van visuele content, zoals infographics en video’s. Door deze content vervolgens via verschillende kanalen, zoals sociale media en persberichten, te delen, trek je de aandacht van journalisten, bloggers en influencers.

Een PR-professional maakt gebruik van de juiste tactieken om de kans vergroten dat andere websites naar content linken. Dit levert je een verbeterde zichtbaarheid en reputatie op. Het verkrijgen van backlinks via digitale PR is echter niet alleen belangrijk voor SEO. Ook voor het opbouwen van relaties met influencers en het vergroten van de naamsbekendheid en het bereik van je onderneming is het essentieel.

Hoe richt je een PR campagne in voor SEO?

Het opzetten van een PR-campagne voor SEO vereist een zorgvuldige planning en strategie. Hieronder heb ik enkele stappen voor je op een rijtje gezet die je kunt volgen om een effectieve PR-campagne voor SEO op te zetten:

  • Identificeer jouw doelgroep: voordat je een PR-campagne opzet, moet je weten wie jouw doelgroep is. Ook moet je weten wat de voor hen belangrijkste kenmerken zijn, wat je doelgroep belangrijk vindt en waar deze naar op zoek is.
  • Kies een relevant onderwerp: het onderwerp dat je kiest moet relevant zijn voor je doelgroep, maar ook gerelateerd zijn aan jouw merk of bedrijf. Om de interesse van journalisten en publicatiewebsites te trekken, moet het te kiezen onderwerp ook nieuwswaardig zijn.
  • Maak een perslijst: maak een lijst van publicatiesites en journalisten die relevant zijn voor jouw branche en doelgroep. Zorg ervoor dat je over de contactgegevens van de juiste personen beschikt en bereid een ijzersterke pitch voor om je content te introduceren.
  • Schrijf een persbericht: schrijf een goed geschreven persbericht met een interessante invalshoek die jouw doelgroep aanspreekt. Door relevante zoekwoorden en interne links toe te voegen zorg je ervoor dat het persbericht ook geoptimaliseerd is voor SEO.
  • Stuur het persbericht: stuur het persbericht naar de juiste contactpersonen op jouw perslijst. Daar laat je het echter niet bij; een follow-up is bijna net zo belangrijk. Vergeet vooral niet om in het persbericht een link naar je website op te nemen. Zo zal de kans op het verkrijgen van nog meer backlinks toenemen.
  • Monitor de resultaten: door het aantal publicaties en backlinks te meten dat je met jouw persbericht hebt gegenereerd, kun je het succes van je PR-campagne meten. Ook cijfers omtrent het verkeer naar je website gebruik je om te bepalen of de campagne tot een hogere organische ranking heeft geleid.

Content: relevant voor je business én nieuwswaardig?

Als SEO-expert heb ik jarenlange ervaring met het schrijven van content. Hieronder vertel ik je meer over het creëren van content, hoe je relevante content voor jouw onderneming schrijft en wat een onderwerp nu precies nieuwswaardig maakt.

Waarom is een nieuwswaardig artikel waardevol voor PR?

Dat een nieuwswaardig artikel waardevol is voor je PR zal geen verrassing heten. Waarom dat zo is? Omdat het bijdraagt aan de publiciteit en de bekendheid van je merk, bedrijf of jou als persoon. De media en individuele journalisten zullen een nieuwswaardig artikel sneller opmerken. Wanneer zij jouw content gebruiken, vergroten zij niet alleen het bereik van je artikel, maar ook van je merk, onderneming of jou als persoon. Een aanzienlijk groter publiek komt immers in één keer in contact met jouw bedrijf.

Bovendien is het grotere bereik niet het enige wat een PR-campagne je oplevert. Wanneer een publicatie op een bekende website of in een bekende krant of tijdschrift plaatsvindt, word je ook nog eens gezien als autoriteit op dat gebied. Dit draagt in positieve mate bij aan de reputatie en de geloofwaardigheid van je onderneming. Op zijn beurt draagt dat weer bij aan nog meer publiciteit en dus zakelijke kansen.

Ten derde kan een nieuwswaardig artikel ook helpen om de aandacht te vestigen op specifieke onderwerpen of kwesties die relevant zijn voor het merk of de persoon. Op deze manier kun je een discussie op gang brengen. Ook dit draagt bij aan jouw positionering als expert op dit gebied.

Wat maakt een onderwerp nieuwswaardig?

Er zijn verschillende factoren die bepalen of een onderwerp nieuwswaardig is. Journalisten en redacteuren hanteren specifieke criteria om te bepalen of iets nieuws is of niet. Hieronder lees je welke factoren bijdragen aan de nieuwswaardigheid van een onderwerp.

  1. Relevantie: een onderwerp is nieuwswaardig als het relevant is voor het publiek en betrekking heeft op actuele gebeurtenissen, problemen of trends.
  2. Impact: een onderwerp is nieuwswaardig als het een grote impact heeft op de samenleving, de economie, de politiek of andere factoren die voor het publiek van belang zijn.
  3. Conflict: ook conflicten, onenigheden of controverses tussen personen of groepen personen maken een onderwerp nieuwswaardig.
  4. Menselijke interesse: menselijke verhalen, emoties, of prestaties die de aandacht van het publiek trekken maken een onderwerp eveneens nieuwswaardig.
  5. Timing: tot slot is een onderwerp pas nieuwswaardig wanneer je deze op het juiste moment presenteert. Dit betekent bijvoorbeeld dat het aansluit bij een momenteel populaire trend of dat je het op een andere manier op de juiste wijze presenteert.

Het is belangrijk om te onthouden dat er verschillen bestaan in de opvatting over wat nieuwswaardig is en wat niet. Wat nieuwswaardig is voor de ene persoon is dat niet per se voor de andere. Neem de hierboven beschreven factoren daarom dan ook niet te strikt. Het soort nieuws, de context en de doelgroep spelen namelijk allemaal een rol van belang.

Relevante content voor jouw onderneming

Wil je je bereik vergroten? Dan ga je niet zomaar aan de slag het het creëren van content, maar met het creëren van content die daadwerkelijk relevant is voor jouw onderneming. Om daartoe te komen, volg je het stappenplan dat ik hieronder kort heb beschreven.

Allereerst bepaal je welke boodschap je aan je doelgroep wilt overbrengen. Vaak is dit een nieuw product of een bepaalde service die je aanbiedt, maar dat kan natuurlijk ook iets anders zijn.

Vervolgens is het belangrijk om je doelgroep te begrijpen. Wie zijn zij, wat zijn hun interesses en waar hebben ze behoefte aan? Door deze vragen te beantwoorden, kun je de juiste toon en stijl voor je content bepalen.

Een andere belangrijke stap is om in de gaten te houden wat er in de branche en de markt gebeurt. Zijn er trends waarop je kunt inspelen? Zijn er ontwikkelingen die je kunt benutten om je content actueel te maken?

Een goede manier om relevante content te creëren is door het bieden van oplossingen. Is je doelgroep op zoek naar een oplossing voor een probleem? Heeft je doelgroep met een uitdaging te maken? Door met jouw content oplossingen te bieden, maak je deze waardevol en relevant.

Tot slot is het belangrijk om je content af te stemmen op de doelen van je eigen onderneming. Wil je bijvoorbeeld meer leads genereren, je merkbekendheid vergroten of je reputatie verbeteren? Je content maak je nog relevanter door deze te laten aansluiten op de doelen van je onderneming en je totale bedrijfsstrategie.

Creëer content waarin je relevantie en nieuwswaardigheid combineert

Met het stappenplan hierboven kun je bepalen welke content relevant is voor je doelgroep en je eigen onderneming. Vervolgens is het zaak om deze ook nog eens nieuwswaardig te maken. Ook daarvoor volg je verschillende stappen. Ten eerste is het wederom belangrijk om de kenmerken, behoeften en interesses van je doelgroep goed te begrijpen. Met behulp van deze informatie kun je effectief inspelen op de zaken waaraan zij behoefte hebben.

Ten tweede is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de actualiteiten in jouw branche, maar ook die daarbuiten. Wat is er op dit moment gaande en hoe kun je daarop inspelen? Welke maatschappelijke trends zijn bovendien relevant voor je doelgroep?

Ten derde ga je op zoek naar unieke invalshoeken voor je content. Hoe kun je je boodschap op een dusdanig originele manier brengen dat je jouw content van andere content binnen je branche kunt onderscheiden? Denk daarbij ook aan de manieren waarop jouw bedrijf van de concurrentie verschilt.

Met behulp van storytelling kun je je content nog aantrekkelijker maken. Bij storytelling gaat het om het vertellen van verhalen die tot de verbeelding van de ontvanger spreken. Zo kan deze zich nog beter met jouw boodschap identificeren.

Wanneer je content creëert, is het ook belangrijk om je argumenten met feiten en cijfers te onderbouwen. Hiermee versterk je je boodschap én verhoog je de betrouwbaarheid van je content.

Voor relevante, nieuwswaardige content is ook een pakkende titel essentieel. Een dergelijke titel trekt de aandacht van de lezer en maakt deze nieuwsgierig om verder te lezen.

Wil je een groter publiek bereiken met je content? Deel deze dan op verschillende kanalen. Je kun hierbij denken aan sociale media, nieuwsbrieven en je eigen website.

Voor het creëren van content die relevant én nieuwswaardig is, zijn verschillende zaken van belang. Het begrijpen van je doelgroep, op de hoogte zijn van actualiteiten, unieke invalshoeken vinden, storytelling toepassen, argumenten onderbouwen, pakkende titels bedenken en content op verschillende kanalen delen zijn stuk voor stuk van belang. Door deze stappen te volgen, creëer je content die de reputatie en zichtbaarheid van je bedrijf verbetert (2).

Het schrijven van een nieuwswaardig artikel: hoe doe je dat?

Bij het creëren van relevante, nieuwswaardige content komt een hoop kijken. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, heb ik hieronder de te volgen stappen genoteerd. Dit stappenplan resulteert in een nieuwswaardig artikel dat hoogwaardige backlinks genereert.

  1. Identificeer de juiste publicatie sites: zoek naar publicatie sites die relevant zijn voor jouw branche en doelgroep. Dit kunnen bijvoorbeeld gerenommeerde nieuwswebsites, branche-specifieke blogs of vaktijdschriften zijn.
  2. Doe onderzoek en verzamel gegevens: verzamel gegevens over het onderwerp waarover je wilt schrijven. Onderzoeken, maar ook statistieken en andere informatie van relevantie helpen je met het ondersteunen van je artikel.
  3. Identificeer een unieke invalshoek: bedenk een unieke invalshoek die je artikel van andere artikelen op dezelfde publicatiesites onderscheidt. Voorbeelden daarvan zijn ontwikkelingen binnen je branche, opvallende inzichten of vernieuwende manieren van denken of werken.
  4. Schrijf een boeiend, nieuwswaardig en informatief artikel: het artikel dat je schrijft, moet behalve informatie en interessant ook een artikel zijn dat jouw eigen invalshoek ondersteunt. Bovendien moet het artikel, dat je duidelijk structureert en makkelijk leesbaar maakt, relevant zijn voor de doelgroep.
  5. Optimaliseer je artikel voor SEO: je artikel optimaliseren voor zoekmachines doe je onder andere door relevante zoekwoorden op te nemen en te zorgen voor een goede structuur. Daartoe behoren ook de juiste titels, tussenkopjes en metadata.
  6. Benader publicatiesites: met een sterk voorbereide pitch benader je de voor jou nuttige publicatiewebsites. Vertel deze waarom jouw artikel relevant is voor de lezers en welke waarde de publicatie ervan op de betreffende website heeft.
  7. Promoot je artikel: promoot je artikel ook op je eigen kanalen, waaronder je website, sociale media en nieuwsbrieven. Op deze manier maximaliseer je het bereik en wordt de kans op meer backlinks nog groter.

Een voorbeeld van een PR plan om backlinks te verzamelen

Tot nu toe heb ik je in dit artikel verteld hoe je tot relevante, nieuwswaardige content komt. Laten we nu eens kijken hoe dat in de praktijk werkt. Stel je voor dat je jezelf als doel hebt gesteld om hoogwaardige backlinks van gerenommeerde nieuwswebsites in Nederland te verkrijgen. Denk daarbij aan de NOS, het AD of NU.nl. Om backlinks van deze websites te verkrijgen, is het zaak om een artikel over een nieuwswaardig onderwerp te schrijven dat relevant is voor jouw onderneming. 

Anno 2023 is de groeiende impact van kunstmatige intelligentie (AI) op alledaagse werkzaamheden niet meer te ontkennen. Of het nu gaat om automatisering van fabriekswerk, zorgtaken of contentcreatie: geen enkele sector ontloopt deze razendsnelle ontwikkelingen. Ook op SEO en het schrijven van artikelen heeft AI een grote impact.

Beschik je over de vakkennis als SEO-specialist, heb je ervaring met contentcreatie en volg je de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie op de voet? Dan heb je alles in huis om een voor jouw bedrijf relevant artikel van hoge nieuwswaarde te schrijven. Lees hieronder hoe je verder te werk gaat.

Verzamel je informatie

Je plan kan enkel succesvol worden wanneer je begint met het verrichten van gedegen onderzoek en het verzamelen van gegevens over het onderwerp. Hieronder geef ik je enkele tips die je in gedachten kunt houden bij het bepalen van je onderwerp:

  1. Bepaal je onderzoeksvraag: bedenk wat je wilt onderzoeken en formuleer een duidelijke onderzoeksvraag. Een voorbeeld van zo een onderzoeksvraag is: “Wat zijn de trends in de markt voor duurzame producten?”
  2. Gebruik zoekmachines: zoek op internet naar informatie over je onderwerp. Met zoekmachines zoals Google en Bing vind je artikelen, onderzoeken, rapporten en andere bronnen.
  3. Raadpleeg bibliotheken en databases: bezoek lokale bibliotheken en raadpleeg databases zoals JSTOR, EBSCO en ProQuest. Je verkrijgt zo toegang tot wetenschappelijke artikelen en tijdschriften. Dat is een belangrijke aanvulling op de informatie die je uit mainstream media kunt verkrijgen.
  4. Gebruik sociale media: met behulp van sociale media kun je relevante informatie en trending topics identificeren. Door hashtags te gebruiken, kun je nog beter specifieke informatie vinden.
  5. Interview experts: onderzoek wie zich expert op het gebied van het betreffende onderwerp mogen noemend. Verzoek hen om een interview. Een interview kun je via e-mail of telefonisch afnemen.
  6. Analyseer gegevens: analyseer gegevens die zijn verzameld door middel van enquêtes, polls en statistieken. Deze gegevens bieden inzicht in de opvattingen en meningen van je doelgroep.
  7. Gebruik tools voor gegevensanalyse: gebruik tools voor gegevensanalyse, zoals Google Analytics, SEMrush en Ahrefs. Met deze tools identificeer je trends en statistieken die relevant zijn voor je onderwerp (3,4,5).

Het doen van onderzoek en het verzamelen van gegevens over een onderwerp waarover je wilt schrijven vereist het gebruik van verschillende bronnen en tools. Met behulp van bovenstaande stappen kun je betrouwbare en relevante informatie verzamelen. Dergelijke informatie is essentieel voor het schrijven van je artikel of content.

Schrijf een nieuwswaardig en relevant artikel en optimaliseer voor SEO

Met de informatie die je middels het bovenstaande stappenplan hebt verzameld, kun je aan de slag gaan met het schrijven van je tekst. Daarbij moet je verschillende factoren in gedachten houden: je doelgroep, de doelgroep van de nieuwsbron die je aan wilt spreken, de unieke invalshoek en het optimaliseren van SEO

Voorbeelden van hoofdonderwerpen voor een dergelijk artikel zouden kunnen zijn:

  • De invloed van AI oftewel kunstmatige efficiëntie op het dagelijkse leven
  • Hoe Google met BARD nog efficiënter wordt in jouw zoektocht op het internet
  • Het effect van de ontwikkelingen van AI op SEO
  • ChatGPT vs BARD: welke chatbot is beter?

Benader een publicatiesite of nieuws nieuwssite

Niet alleen het schrijven op zich, maar ook het benaderen van publicatiesites om jouw artikel te publiceren vergt een zorgvuldige planning en strategie. Het is immers belangrijk om zo professioneel mogelijk over te komen. Dit draagt bij aan de kans dat jouw artikel op een site wordt gepubliceerd. Hoe je dit aanpakt? Hieronder heb ik enkele tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Onderzoek de publicatiesites: zoek naar publicatiesites die relevant zijn voor jouw branche en doelgroep. Wat is hun publicatieproces? Welke soorten artikelen publiceren ze? Welke richtlijnen hanteren ze voor het indienen van artikelen?
  2. Identificeer de juiste contactpersoon: zoek uit welke persoon je dient te benaderen. Vaak is dit de redacteur of de contentmanager. Via de website of een platform als LinkedIn achterhaal je zijn of haar contactgegevens.
  3. Stel een pitch op: schrijf een aantrekkelijke en overtuigende pitch. Daarin leg je uit waarom jouw artikel relevant is voor hun lezers en waarom het waardevol is om het op hun website te publiceren. Voorkom uitweiding en houd het in plaats daarvan kort en bondig. Zo laat je zien exact te weten wat een publicatiewebsite in een artikel zoekt.
  4. Voeg een korte samenvatting van het artikel toe: voeg een korte samenvatting van het artikel toe wanneer je een contactpersoon benadert. Op die manier kan hij of zij direct zien wat je artikel inhoudt en de bieden heeft. Maak de unieke invalshoek van het artikel duidelijk en licht toe hoe het waarde kan toevoegen voor de lezers.
  5. Stuur de pitch: stuur je korte, zakelijke pitch inclusief persoonlijke noot naar de contactpersoon. Daarin licht je toe waarom je denkt dat jouw artikel een goede publicatie zou kunnen zijn. Vermeld hierin ook dat je deze samenwerking wilt aangaan in ruil voor een link naar jouw website.
  6. Volg op: wacht na het versturen van het bovenstaande enkele dagen op een reactie. Blijft deze uit? Volg dan op met een vriendelijke herinnering. Je laat de contactpersoon zo weten dat je nog steeds geïnteresseerd bent in het publiceren van het artikel. Vraag hem of haar ook of er nog eventuele vragen bestaan.
Een PR campagne voor SEO: hoe kies je de juiste websites?

Bij het kiezen van de websites voor een PR-campagne voor SEO is het belangrijk om de autoriteit en relevantie van een website te laten meewegen. Houd daarbij rekening met de onderstaande factoren:

  1. Autoriteit: kies voor websites met een hoge autoriteit. Je kunt dit beoordelen door gebruik te maken van bijvoorbeeld de Moz Domain Authority (DA) of de Ahrefs Domain Rating (DR). Websites met een hoge autoriteit hebben meer kans om te worden opgemerkt door zoekmachines. Deze kunnen jou dus ook beter van dienst zijn met het verbeteren van de ranking van jouw website.
  2. Relevantie: kies altijd websites die relevant zijn voor jouw branche of niche. Dit is namelijk dé manier om jouw doelgroep te bereiken en waardevolle backlinks te verkrijgen. De inhoud van de website en het publiek waarop deze zich richt moeten passen bij jouw merk of bedrijf.
  3. Publicatie frequentie: kies voor websites die met regelmaat publiceren en ook actief zijn op sociale mediakanalen. Dit helpt met het genereren van meer verkeer naar je website en het vergroten van de impact van je PR-campagne.
  4. Geografische locatie: de websites die je kiest, moeten relevant zijn voor je doelgroep in een specifieke geografische locatie. Daarmee versterk je ook de lokale aanwezigheid van jouw bedrijf of merk.
  5. Backlinkprofiel: bekijk het backlink profiel van de website om na te gaan of er al backlinks zijn van andere websites die relevant zijn voor jouw branche of niche. Websites met een sterk backlinkprofiel helpen je met het verkrijgen van meer waardevolle backlinks.

Door deze factoren in overweging te nemen, creëer je een lijst van websites die het meest geschikt zijn voor jouw PR-campagne voor SEO. 

Promoot je artikel

Heb je eenmaal een overeenkomst gesloten met de publicatiesite? Dan wil je natuurlijk dat je artikel zo veel mogelijk bereik heeft. Je kunt een artikel op verschillende manieren promoten en zo het bereik en de zichtbaarheid te vergroten. Hieronder geef ik je enkele suggesties:

  1. Sociale media: promoot je artikel op sociale mediakanelen zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram. Met visuele elementen zoals afbeeldingen en video’s maak je je berichten nog aantrekkelijker.
  2. E-mailmarketing: stuur een e-mail naar je abonnees om hen te informeren over het nieuwe artikel. Voeg een korte samenvatting toe en vraag ze tevens om het artikel te delen.
  3. Influencers: benader influencers in jouw branche en vraag ze om het artikel te delen met hun volgers. Ook dit is een goede manier om een groter bereik te krijgen en meer verkeer naar je website te genereren.
  4. Betaalde advertenties: gebruik betaalde advertenties op sociale media of zoekmachines om jouw artikel onder de aandacht van een groter publiek te brengen.
  5. SEO: zoals eerder genoemd, optimaliseer je het artikel voor zoekmachines door het toevoegen van relevante zoekwoorden, interne links en meta-beschrijvingen (6). Optimalisatie voor zoekmachines helpt je met het verbeteren van je ranking. Dit levert je meer organisch verkeer naar je website op.

De stappen die ik hierboven heb beschreven, zijn slechts enkele voorbeelden van manieren om een artikel te promoten en zo het bereik en de zichtbaarheid te vergroten. Het is belangrijk om niet op één methode in te zetten, maar om een gevarieerde aanpak te hanteren. Door verschillende technieken en kanalen te gebruiken, haal je het maximale uit jouw promotie-inspanningen.

Het effect van de verkregen backlinks

De verkregen backlinks zijn links vanaf de publicatiesite naar jouw eigen website. Deze hebben een positief effect op de SEO en ranking van jouw website. Vraag je je af waarom die backlinks nu zo belangrijk zijn? Hieronder heb ik elke redenen voor je op een rijtje gezet:

  1. Verhoogde autoriteit: backlinks van websites met een hoge autoriteit geven jouw website een hogere autoriteit. Dit verbetert de ranking van je website in de organische resultaten van zoekmachines als Google.
  2. Verbeterde zichtbaarheid: backlinks helpen zoekmachines om jouw website te vinden en te indexeren. Je website wordt zo nog beter weergegeven in de zoekresultaten en daardoor zichtbaarder voor een groter publiek.
  3. Meer verkeer: backlinks van relevante websites kunnen meer verkeer naar jouw website genereren. Heeft een website die jouw artikel vermeldt veel bezoekers? Dan kan deze zijn verkeer middels de link ook naar jouw website leiden.
  4. Betere gebruikservaring: backlinks naar relevante content op andere websites levert een betere gebruikerservaring op. Gebruikers krijgen zo namelijk makkelijker toegang tot aanvullende informatie. Ook dat kan op zijn beurt jouw autoriteit verhogen.
  5. Versterking van het netwerk: backlinks versterken relaties met andere websites in jouw branche of niche. Dit levert een belangrijke bijdrage aan het opbouwen van je netwerk en het genereren van nieuwe kansen voor samenwerking of promotie.

Kortom: het verkrijgen van backlinks van gerenommeerde nieuwssites vergt behoorlijke inspanning. Echter is het deze inspanning meer dan waard. Backlinks dragen immers in belangrijke mate bij aan je SEO en de ranking van je website. Ze zorgen voor een toename van het verkeer naar je website én een toename van je autoriteit binnen de branche.

Conclusie

Het genereren van hoogwaardige backlinks is een essentiële factor binnen een succesvolle digitale marketingstrategie. Met digitale PR en SEO content versterk je je online aanwezigheid en genereer je meer verkeer naar je website.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verkrijgen van hoogwaardige backlinks tijd en inspanning kost. Wanneer je de in dit artikel beschreven tips en strategieën volgt, zul je je kans op succes weten te vergroten. Heb je hiervoor zelf te weinig tijd? Dan kun je natuurlijk ook overwegen om een SEO-consultant in te schakelen.

Ga vandaag nog aan de slag met digitale PR en SEO content en begin met het genereren van hoogwaardige backlinks voor jouw website!

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.