De grootste SEO trends van de afgelopen 3 jaar

SEO is een belangrijke factor in het succes van elke website of online onderneming. Zoekmachine optimalisatie is geen eenmalig project, maar een dynamisch traject waarmee je eigenlijk nooit klaar bent. SEO is namelijk onderhevig aan trends en ontwikkelingen. SEO trends komen voort uit de doelstelling van zoekmachines om hun gebruikers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Dat doen ze door de meest relevante websites te tonen en een zo optimaal mogelijke gebruikerservaring na te streven.

De veranderingen in de algoritmen van zoekmachines, die elkaar vaak in rap tempo opvolgen, maken het noodzakelijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste SEO-trends en -technieken. Alleen zo kun je je website duurzaam blijven optimaliseren. In dit artikel vertel ik je over enkele van de belangrijkste SEO-trends van de afgelopen jaren, waaronder mobile-first indexering, E-E-A-T, featured snippets, en video content.

Daarnaast bied ik je ook enkele praktische tips en adviezen om deze trends te benutten en de SEO-prestaties van je website te verbeteren. Lees hieronder verder om te ontdekken hoe je SEO-trends in je voordeel gebruikt en je online aanwezigheid versterkt.

Wat waren de grootste trends in zoekmachine optimalisatie?

Mijns inziens zijn de onderstaande vijf trends van de afgelopen jaren de belangrijkste geweest voor zoekmachine optimalisatie. Ik zet ze kort op een rijtje, waarna ik verderga met het uitvoeriger bespreken van iedere trend en de implicaties ervan voor SEO-strategieën.

Optimalisatie voor spraakgestuurde zoekopdrachten: steeds meer mensen gebruiken slimme luidsprekers en spraakgestuurde assistenten zoals Siri en Google Assistant om te zoeken. Daarom is het noodzakelijk om je website te optimaliseren voor deze manier van zoeken.

Mobile-first indexering: Google is begonnen met mobile-first indexering. Dit houdt in dat de mobiele versie van je website als eerst wordt geïndexeerd en gerangschikt in de zoekresultaten. Deze verandering maakt het noodzakelijk om je website te optimaliseren voor mobiele apparaten.

E-E-A-T: Ervaring, Expertise, Authoriteit en Betrouwbaarheid spelen voor Google een steeds grotere rol bij het rangschikken van zoekresultaten. Zorg daarom voor kwalitatieve content en toon aan dat je een autoriteit bent binnen jouw vakgebied.

Featured snippets: het gebruik van featured snippets kan je meer verkeer naar je website opleveren. Het optimaliseren van je content om als featured snippet te verschijnen is daarom belangrijk geworden.

Video content: video’s worden steeds populairder en kunnen bijdragen aan een grotere betrokkenheid van de bezoekers van je website. Om je zichtbaarheid in de zoekresultaten te verbeteren, optimaliseer je je video’s dan ook voor zoekopdrachten en gebruik je video-rich snippets.

De opkomst van spraakgestuurde opdrachten

Optimalisatie voor spraakgestuurde zoekopdrachten is een belangrijke SEO-trend van de afgelopen jaren. Steeds meer mensen gebruiken slimme luidsprekers en spraakgestuurde assistenten zoals Siri en Google Assistant om te zoeken. Dat heeft implicaties voor onder andere de zoekwoorden en de content op je website. Wil je je website voor spraakgestuurde opdrachten optimaliseren, dan kun je de volgende stappen nemen:

 1. Long-tail zoekwoorden: wanneer iemand een spraakgestuurde zoekopdracht uitvoert, gebruikt hij doorgaans langere zinnen. Dat maakt het belangrijker om je meer op long-tail zoekwoorden dan op korte zoekwoorden te richten.
 2. Conversational content: als ze gebruikmaken van spraakgestuurde assistenten, stellen gebruikers van zoekmachines natuurlijke vragen. Ze verwachten daarop ook natuurlijke antwoorden terug. Dit heet ook wel conversational content. Zorg er dan ook voor dat je dit type content creëert, om antwoord te bieden op vragen die men in zoekmachines vaak stelt.
 3. Gebruik van schema markup: gebruik je schema markup, dan kan dat helpen om de context van je content begrijpelijker te maken voor zoekmachines en spraakgestuurde assistenten. Ook kan het helpen om je content als antwoord op een vraag in de zoekresultaten te tonen.
 4. Snelle laadtijd: korte laadtijden zijn essentieel voor spraakgestuurde zoekopdrachten, omdat mensen snelle antwoorden verwachten. Focus je daarom ook op het zoveel mogelijk beperken van de laadtijd van je website.

Door deze stappen te volgen, kun je je website optimaliseren voor spraakgestuurde zoekopdrachten. Zo zorg je ervoor dat je website relevant blijft in een alsmaar veranderend zoeklandschap (1).

Mobile first indexering: de mobiele versie van je website als primaire versie

Mobile-first indexering is iets wat door Google werd geïnitieerd. De zoekmachine was de eerste die prioriteit gaf aan mobiele inhoud bij het indexeren en rangschikken van zoekresultaten. Dat heeft tot gevolg dat de mobiele versie van je website nu de primaire versie is die Google indexeert en analyseert (2). Wanneer je je website voor mobiel-first indexering wilt optimaliseren, neem je de volgende stappen:

 1. Zorg voor een responsief ontwerp: vandaag de dag is het van belang dat je website dusdanig is ontworpen, dat deze er goed uitziet op mobiele apparaten en daarop ook goed functioneert. Een responsief ontwerp, oftewel een ontwerp dat zich automatisch aan de grootte van het scherm aanpast, is daarvoor cruciaal.
 2. Gebruik mobielvriendelijke technologieën: zorg ervoor dat je website gebruikmaakt van mobielvriendelijke technologieën zoals AMP (Accelerated Mobile Pages) en PWA (Progressive Web Apps). Deze technologieën dragen bij aan een verbeterde snelheid en prestaties van je website op mobiele apparaten.
 1. Maak je content mobielvriendelijk: niet alleen je website zelf, maar ook de content die je daarop plaatst, moet geschikt zijn voor mobiele apparaten. Dit betekent dat je teksten kort en bondig moeten zijn en dat je afbeeldingen en video’s moet optimaliseren voor mobiele apparaten.
 2. Vermijd pop-ups en interstitials: Vermijd het gebruik van pop-ups en interstitials op je website. Die laatste betreffen full-screen advertenties die vaak tussen twee verschillende pagina’s worden geladen. Beide verminderen het gebruikersgemak op mobiele apparaten.

De grootste SEO trends in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk dan de onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

E-E-A-T: Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid

E-E-A-T (Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid) is een belangrijke SEO-trend van de afgelopen jaren (3). Laat je overigens niet verwarren door de afkorting, want de T staat voor het Engels ‘Trustworthiness’. Google heeft aangegeven deze vier factoren steeds belangrijker worden bij het rangschikken van zoekresultaten. Hieronder heb ik enkele stappen beschreven die je kunt nemen om E-E-A-T te verbeteren op je website:

 1. Bied kwalitatieve content: zorg ervoor dat je website kwalitatieve content biedt. Dat is content die waarde biedt aan je bezoekers en goed is onderbouwd, omdat je over de juiste kennis beschikt of voldoende research hebt gedaan. Kwalitatieve content bied je in de vorm van diepgaande artikelen, whitepapers, rapporten en andere inhoud die verband houdt met jouw vakgebied.
 2. Gebruik links die autoriteit hebben: link in je eigen content naar kwalitatieve bronnen op andere websites en probeer andersom ook links van andere websites te krijgen die autoriteit hebben in jouw vakgebied. Beide acties verhogen de autoriteit van je website binnen je niche.
 3. Toon de expertise van de auteurs aan: de auteurs van de content op je website, of je dat nu zelf of iemand anders bent, dienen hun expertise binnen een bepaald vakgebied te kunnen aantonen. Een eenvoudige en doeltreffende manier is bijvoorbeeld door hun professionele ervaring te vermelden of hun academische achtergrond te delen.
 4. Zorg voor een duidelijke expertise en autoriteit: op je website moet het duidelijk zijn wie de auteurs van de content zijn, welk bedrijf er achter de website schuilt en welke kennis en ervaring de betrokkenen binnen het vakgebied hebben. Je doet dit bijvoorbeeld door het gebruik van een “Over ons” pagina en het vermelden van professionele lidmaatschappen en certificeringen.
 5. Toon betrouwbaarheid: zorg ervoor dat je website betrouwbaar overkomt. Je doet dit onder meer door duidelijk te maken hoe je persoonsgegevens behandelt en welke maatregelen je neemt om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen.

Featured snippets zijn een volgende belangrijke SEO-trend van de afgelopen jaren (4). Het zijn fragmenten van website-content die in een uitgelicht blok bovenaan de zoekresultaten worden getoond. Ze worden zichtbaar wanneer gebruikers een vraag stellen aan Google. Om je kansen te vergroten om als uitgelichte snippet te worden getoond, kun je onder andere het volgende doen:

 1. Identificeer veelgestelde vragen: onderzoek wat binnen jouw niche en vakgebied de vaakst gestelde vragen zijn en beantwoord deze vervolgens op je website. Je kunt op vragen over bepaalde producten of diensten, maar ook op algemene vragen over het vakgebied ingaan.
 2. Structureer je inhoud: de inhoud van je website dien je op een duidelijke, overzichtelijke manier te structureren. Zo kan Google jouw inhoud gemakkelijk lezen en begrijpen. Onder andere met het gebruik van subkopjes, lijsten en alinea’s breng je structuur aan in je content.
 3. Gebruik gestructureerde gegevens: ook met gestructureerde gegevens zoals schema markup kun je de inhoud van je website markeren en structureren. Je kunt Google zo helpen om je inhoud beter te begrijpen en de kans te vergroten dat de zoekmachine deze als featured snippet toont.
 4. Zorg voor een kwalitatieve inhoud: de inhoud op je website moet duidelijk en van hoge kwaliteit zijn. Gebruik concrete en duidelijke voorbeelden en vermijd jargon. Hiermee zorg je ervoor dat de inhoud gemakkelijk te begrijpen is voor Google en zijn gebruikers.
 5. Maak gebruik van vraag-en-antwoord format: tot slot kun je ook met behulp van het vraag-en-antwoord format voor de inhoud op je website aan de informatiebehoeften van gebruikers voldoen.

Video content

De vijfde en laatste SEO-trend van de afgelopen jaren die ik met je wil bespreken, is die van video content. Het gebruik van video’s op je website kan helpen om de betrokkenheid van gebruikers te vergroten en de ranking in zoekmachines te verbeteren (5). Wil jij je video content optimaliseren voor SEO? Dan kun je daartoe de volgende stappen nemen:

 1. Zorg voor kwalitatieve video’s: je video’s moeten van hoge kwaliteit en relevant voor je doelgroep zijn. Het zorgvuldig plannen, scripten en bewerken ervan is van belang om de kwaliteit te waarborgen. Ook zorgt deze werkwijze ervoor dat de video’s optimaal bij jouw merk aansluiten.
 2. Gebruik trefwoorden: trefwoorden maken je video gemakkelijker vindbaar voor zoekmachines. Je gebruik deze woorden in de titel, beschrijving en tags van je video. Op die manier kun je hoger ranken in de organische zoekresultaten.
 1. Transcribeer je video’s: wanneer je je video’s transcribreert, kunnen zoekmachines de inhoud ervan beter begrijpen. Dit kan ook helpen bij het indexeren van je video voor specifieke zoekwoorden.
 2. Optimaliseer de metadata: de metadata van je video optimaliseer je door het toevoegen van een goed beschrijving. Dit is een beschrijving die de inhoud van de video samenvat en de belangrijkste trefwoorden bevat. Gebruik ook relevante tags om je video te categoriseren en gemakkelijker vindbaar te maken.
 3. Maak gebruik van video-rich snippets: met video-rich snippets kun je de zichtbaarheid van je video in de zoekresultaten verbeteren. Je doet dit bijvoorbeeld door een thumbnail afbeelding van de video, de duur van de video en andere informatie te tonen.

Conclusie

Streef je ernaar om jouw website hoger in de organische zoekresultaten van zoekmachines als Google te laten rangschikken? Dan is het cruciaal om rekening te houden met de nieuwste SEO-trends en -technieken. Mobile-first indexering, spraakgestuurde opdrachten, E-E-A-T, featured snippets en video content zijn mijns inziens de belangrijkste SEO-trends van de afgelopen jaren. Mijn praktische tips en adviezen zijn je hopelijk van dienst om je SEO-prestaties naar een hoger niveau te tillen.

Blijf je er te allen tijde van bewust dat SEO nooit een eenmalig project is, maar een voortdurende inspanning. Wil je je website relevant houden voor zoekmachines en je doelgroep, dan is stilzitten en achterover leunen er niet bij. Blijf dan ook op de hoogte van de laatste SEO-trends en -technieken, test en optimaliseer je website voortdurend en bied je bezoekers uitsluitend waardevolle content. Met deze aanpak kun je je online aanwezigheid versterken en de SEO-prestaties van je website verbeteren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.