Online persona voor E-E-A-T

Tegenwoordig is content koning en speelt SEO een grote rol in het succes van marketingstrategieën. Voor CMO’s, marketingmanagers en SEO-experts is het van groot belang dat ze E-E-A-T—principes begrijpen. Zo versterken ze de online aanwezigheid van hun bedrijf.

In dit artikel ga ik in op de sleutelfactoren om auteurs pagina’s te optimaliseren en effectieve strategieën om artikelen te creëren. Het doel voor beide onderdelen is het vergroten van de zichtbaarheid en de geloofwaardigheid van de content.

Wat is E-E-A-T?

E-E-A-T staat voor ‘Expertise’, ‘Experience’, ‘Authoritativeness’ en ‘Trustworthiness’. E-E-A-T bepaalt de betrouwbaarheid van online content. Bovenstaande termen zijn onmisbaar voor zoekmachines bij het beoordelen van de waarde of relevantie van een website of pagina.

Een andere reden waarom E-E-A-T onmisbaar is in een SEO-strategie is omdat het een grote invloed heeft op de ranking in de zoekresultaten. Niet alleen het aantonen van deskundigheid is belangrijk, maar ook het bieden van een fijne ervaring, het winnen van vertrouwen van gebruikers en het opbouwen van autoriteit zijn van belang.

Het definiëren van expertise in een online persona

Om expertise in een online persona te definiëren, moet je kennis en ervaring op een duidelijke en overtuigende manier weer te geven. Dit geldt zowel voor persoonlijke als bedrijfspagina’s op LinkedIn. Hieronder geef ik een aantal tips om expertise te definiëren:

 • Kennis en inzicht tonen: deel originele artikelen, whitepapers of blogposts om kennis en inzicht in een bepaald vakgebied te laten zien. Niet alleen geeft dit de deskundigheid weer, het is ook nog waardevolle en informatieve content voor volgers.
 • Actieve deelname: neem actief deel aan relevante groepsdiscussies of forums binnen het vakgebied. Een inhoudelijk goede reactie of advies versterkt de reputatie als expert.
 • Professionele ervaring tonen: toon relevante professionele ervaringen en prestaties op het LinkedIn-profiel. Denk aan werkervaring, belangrijke projecten, certificaten of onderscheidingen.
 • Aanbevelingen en endorsements: het is belangrijk om aanbevelingen en endorsements van collega’s, klanten of andere professionals te verzamelen. Dit vergroot de geloofwaardigheid en toont aan dat anderen in dezelfde sector de expertise erkennen.
 • Regelmatige updates: update het profiel en de bedrijfspagina regelmatig met de nieuwste ontwikkelingen, inzichten of prestaties. Zo blijft de pagina up-to-date. Dit geeft de betrokkenheid aan.

Deze strategieën helpen bij het opbouwen van een sterke online persona, een belangrijk onderdeel in het SEO-stappenplan.

Autoriteit via LinkedIn

LinkedIn helpt bij het opbouwen van autoriteit voor persoonlijke merken, maar ook voor bedrijven. Deel je deskundigheid door actief bij te dragen aan relevante gesprekken en door content te delen waaruit blijkt dat je deskundig bent. Dit zorgt voor meer autoriteit in een vakgebied. Hieronder staan enkele tips voor het opbouwen van autoriteit op LinkedIn:

 • Regelmatig posten: post regelmatig inzichten, trend en nieuws die interessant zijn voor de branche. Dit toont niet alleen kennis van de sector, maar ook betrokkenheid.
 • Maak en deel originele content: toon expertise in de artikelen of video’s die je creëert. Ben origineel en vernieuwend en deel de content.
 • Ben actief in groepsdiscussies: een actieve deelname in groepsdiscussies verhoogt de zichtbaarheid en toont deskundigheid.
 • Netwerken: om meer autoriteit te verkrijgen is het slim een groot netwerk op te bouwen met andere professionals in dezelfde sector.
 • Aanbevelingen: vraag om aanbevelingen van collega’s om de autoriteit en geloofwaardigheid te verhogen.
 • Profiel optimaliseren: zowel het profiel als de bedrijfspagina moeten voortdurend up-to-date blijven. Ook moeten deze een professionele uitstraling hebben en expertise en succes tonen.

Betrouwbaarheid uitstralen

LinkedIn kan ook helpen betrouwbaar over te komen. Dit is essentieel om vertrouwen bij de doelgroep op te bouwen. Enkele tips:

 • Ben eerlijk en transparant: door open te zijn over ervaringen en resultaten eerlijk te delen, verhoogt de betrouwbaarheid. Blijf ook authentiek.
 • Klantenbeoordelingen: ook het delen van klantenbeoordelingen en case studies is van groot belang. Deze verhogen de betrouwbaarheid aanzienlijk.
 • Consistente branding: blijf consistent in de merkuitstraling op alle verschillende online kanalen. Niet alleen draagt dit bij aan de betrouwbaarheid, maar ook aan herkenning.
 • Actieve interactie: zorg voor actieve interactie met het netwerk door te reageren op feedback en vragen. Dit toont betrokkenheid en betrouwbaarheid.
 • Zorg voor consistentie in berichten: post regelmatig en consistent. Zo weet het netwerk wat het kan verwachten en blijf je continu aandacht trekken.

E-E-A-T voor LinkedIn

Pas E-E-A-T op een persoonlijke of bedrijfspagina op LinkedIn toe volgens onderstaande stappen:

 • Toon expertise: toon kennis en vaardigheden in een profiel. Licht bijvoorbeeld relevante ervaringen, professionele prestaties en certificeringen uit.
 • Deel ervaring: deel content die de ervaring in de branche weergeeft. Dit kan bijvoorbeeld met gedetailleerde artikelen, case-studies of branche-updates.
 • Autoriteit: een Linked-In-pagina is ook geschikt om autoriteit in een branche te laten zien. Leid bijvoorbeeld discussies, geef webinars of neem deel aan panelgesprekken.
 • Vetrouwen winnen: door consistente communicatie en transparantie in de berichtgeven, groeit het vertrouwen van het netwerk. Toon ook positieve aanbevelingen en endorsements.

Linkbuilding voor LinkedIn

Linkbuilding voor LinkedIn versterkt de online aanwezigheid. Overweeg onderstaande technieken.

 • Deel links naar de LinkedIn-pagina: integreer links naar de LinkedIn-pagina op de bedrijfswebsite. Zet de link ook in e-mailhandtekeningen of op andere social media profielen.
 • Creëer deelbare content: maak en publiceer content die mensen willen delen. Niet alleen vergroot dit het bereik, maar ook de natuurlijke linkbuilding.
 • Actief netwerken: bouw relaties met andere professionals in de sector op door actief te netwerken. Dit kan leiden tot meer links naar de pagina.
 • Gastblogs: word gastblogger en zorg ervoor dat de LinkedIn-pagina in de bio wordt opgenomen.
 • Pagina promoten: promoot de LinkedIn-pagina op andere sociale media of in nieuwsbrieven. Dit leidt tot meer bezoekers en links naar de pagina.

De auteurspagina versterken

Diverse elementen zijn van groot belang om de auteurspagina op de website te versterken:

 • Uitgebreide biografie: schrijf een uitgebreideen informatie biografie die de expertise en ervaringen in het vakgebied benadrukt.
 • Professionele foto’s: maak gebruik van professionele en actuele foto’s om professionaliteit aan te tonen.
 • Links naar gepubliceerd werk: voeg links toe naar eerder gepubliceerd werk, zowel op een eigen site als op externe platforms. Dit toont kennis en expertise aan.
 • Certificeringen en onderscheidingen: relevante certificeringen en onderscheidingen dragen bij aan professionele erkenning en geloofwaardigheid
 • Contactinformatie: vermeld contactgegevens, zodat lezers eenvoudig contact op kunnen nemen, bijvoorbeeld wat betreft vragen of samenwerkingen.

E-E-A-T voor artikelen

E-E-A-T kan op de volgende manieren worden toegepast op E-E-A-T:

 • Onderzoek als ondersteuning: betrouwbaar en actueel onderzoek kunnen punten ondersteunen. Dit heeft niet alleen een positief effect op de inhoud, maar toont ook diepgaande kennis over het onderwerp.
 • Unieke inzichten: biedt unieke inzichten of oplossingen voor problemen binnen een vakgebied om zo expertise en een originele denkwijze te tonen.
 • Bronnen citeren: citeer bronnen met autoriteit om standpunten te ondersteunen. Bovendien geven citaten een artikel meer gewicht.
 • Consistentie en kwaliteit: elk artikel moet over dezelfde hoogwaardige kwaliteit beschikken, zowel inhoudelijk als qua schrijfstijl.
 • Interactie met lezers: zorg voor interactie met lezers door vragen te stellen of om feedback te vragen. Dit versterkt de relaties en betrokkenheid met het publiek.

Samengevat

E-E-A-T de SEO-positie sterk verhogen. De online zichtbaarheid vergroot en de merkreputatie wordt beter. Focus op het versterken van auteurs pagina’s en produceer hoogwaardige, goed opgebouwde artikelen. Zo versterk je niet alleen de autoriteit in een vakgebied, maar worden ook de betrokkenheid en het vertrouwen van de doelgroep sterker, wat ook weer de SEO kan verbeteren. 

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.