Dé SEO trends voor 2024/2025

In dit artikel behandel ik de belangrijkste SEO-trends voor 2024. Zie ook mijn terugblik op de afgelopen 3 jaar. In 2024 moeten SEO-specialisten en marketeers hun strategieën nog verder aanpassen door alsmaar verbeterde technologieën en een veranderend gebruikersgedrag. Daarbij heeft AI een grote impact, net als de evolutie van zoekresultaten pagina’s en het toenemende belang van video’s binnen de SEO.

AI in SEO

De integratie van kunstmatige intelligentie (AI) in SEO is een baanbrekende ontwikkeling in 2024. AI-technologieën zoals machine learning en natural language processing (NLP) bieden geavanceerde mogelijkheden voor zoekwoordanalyse, contentcreatie en personalisatie.

Met AI kunnen marketeers patronen in grote datavolumes herkennen, beter begrijpen hoe gebruikers zoeken en interactie hebben met content, en de zoekervaring personaliseren. Vooral in de sfeer van zoekintentie en gebruikersgedrag biedt AI ongekende inzichten, waardoor SEO-experts effectievere en gebruikersgerichte strategieën kunnen implementeren. (1)

Continuous scrolling

Sinds Google ‘continuous scrolling’ heeft geïntroduceerd, ervaren gebruikers de zoekresultaten op een heel andere manier. Gebruikers zien doorlopend nieuwe resultaten en hoeven daarbij niet meer op ‘volgende pagina’ te klikken. Hierdoor verandert de strategie van het SEO-stappenplan. Niet alleen de topposities zijn nu nog belangrijk, de hele pagina moet de aandacht van de bezoeker continu blijven vasthouden.

Lagere CTR op zoekresultaten

De click-throug rates (CTR) van zoekresultaten zal in 2024 alleen maar dalen. Dit komt gedeeltelijk doordat de kwaliteit van de zoekresultaten is verbeterd en gebruikers sneller vinden wat ze zoeken, maar ook door de opkomst van Featured Snippets en andere informatieve elementen in SERP’s. Specialisten moeten SEO verbeteren door waardevolle en kwalitatieve informatie in de zoekresultaten te plaatsen.

Hoe gaat de nieuwe SERP eruit zien?

In 2024 wordt de SERP dynamischer en meer gepersonaliseerd. Deze zal bestaan uit een combinatie van traditionele zoekresultaten, afbeeldingen, video’s, Rich Snippets en interactieve elementen. Deze worden veel persoonlijker afgestemd of de voorkeuren en zoekintentie van individuen. Bovendien moet er rekening worden gehouden met verschillende content formaten en moet er meer worden gefocust op semantische zoektechnologie. Bekijk hier een eerste introductie van deze SERP.

UXO

UXO (User Experience Optimization) gaat in 2024 een cruciaal onderdeel worden voor SEO-optimalisatie. SEO zal niet alleen meer draaien om de optimalisatie van de zoektermen, maar om het creëren van een fijne, complete gebruikerservaring. Factoren als laadsnelheid, toegankelijkheid, intuïtieve navigatie en interactief ontwerp worden net zo belangrijk als keywords en backlinks.

Focus op kwaliteit van content en linkbuilding

Bij contentcreatie wordt meer dan ooit gefocust op de kwaliteit, in plaats van de kwantiteit. De inhoud van de content moet diepgaand en relevant zijn voor de gebruiksintentie. Er moeten dus goede onderzoeken worden uitgevoerd, waarbij ook de doelgroep moet worden betrokken. De content moet echt waardevol zijn voor de bezoeker. Hetzelfde geldt voor linkbuilding.

Content

Goede en kwalitatieve content blijft het allerbelangrijkste, maar de manier waarop deze wordt gecreëerd zal in 2024 veranderen. De content moet nog steeds informatief en relevant blijven, maar er moet nu ook meer gericht worden op zaken als interactieve media, infographics, video’s en podcasts. Hierdoor wordt een breder publiek aangesproken en kunnen zoekmachines de content op andere manieren indexeren en rangschikken.

Linkbuilding

Waar de essentie van linkbuilding in 2024 niet verandert, vinden er wel veranderingen plaats in de aanpak. De focus wordt verschoven naar natuurlijke en hoogwaardige backlinks van autoritatieve websites. De kwaliteit wordt belangrijker dan de kwantiteit. Het creëren van echte relaties en het deelnemen aan relevante online gemeenschappen en discussies zijn ook onmisbaar.

E-E-A-T

E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness) staat in 2024 centraal. Dit geldt voor alle branches. Dit houdt in dat niet alleen de content kwalitatiever en betrouwbaarder wordt, maar ook de gebruikerservaring wordt verbeterd.

De inhoud moet niet langer feitelijk juist en informatief zijn, maar ook aansluiten bij de behoeften en praktische ervaring van de bezoeker. In de content moet terug te zien zijn dat de auteur deskundig is en een diep begrip heeft van het onderwerp en de context daarvan. De content moet in elke branche dus meer gedetailleerd en gebruikersgericht worden. (2) (3)

Focus op meer verschillende zoekmachines

Waar voorheen SEO enkel als Google-optimalisatie werd gezien, verbreedt de focus zich nu op meer verschillende zoekmachines, sociale media-platforms, voice search en IoT-apparaten. Deze verandering is een goede weerspiegeling van een steeds meer divers landschap van digitale zoekopdrachten en een groter aantal verschillende kanalen en apparaten.

Het is cruciaal om te begrijpen wat de zoekintenties van de gebruikers zijn, in plaats van alleen te focussen op zoekwoorden. Ook is het belangrijk om algoritmes en het gedrag van gebruikers op verschillende platforms door te hebben. De SEO-strategieën van 2024 moeten divers zijn en beschikbaar zijn voor meerdere platforms en technologieën.

Video steeds prominenter

Bovendien wordt het gebruik van video-inhoud in 2024 steeds belangrijker. Gebruikers geven de voorkeur aan visuele content en hiervoor zijn video’s erg geschikt. Niet alleen kunnen video’s op een krachtige manier relevante informatie overbrengen, ook helpen ze om de SEO te verbeteren.

Niet alleen op YouTube zijn video’s belangrijk, ze worden ook in websites en op sociale media-platforms geïntegreerd. Voor een goede SEO-strategie is het belangrijk dat de video’s de juiste titels, beschrijvingen en tags bevatten en ook ondertitel is belangrijk voor de zichtbaarheid en gebruikerservaring.

Samengevat

Flexibiliteit in de SEO-aanpak is dus onmisbaar in 2024. Ook een veelzijdige aanpak die is gericht op gebruikerservaring, kwalitatieve content en technologische innovatie is belangrijk. De content moet waardevolle content met een diepere betekenis bieden. Ook video’s zijn van groot belang. Bovendien moet de SEO-strategie niet alleen gericht zijn op Google, maar ook op andere platforms.

Bronnen

  1. Google Search’s guidance about AI-generated content  |  Google Search Central Blog  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/blog/2023/02/google-search-and-ai-content
  2. Our latest update to the quality rater guidelines: E-A-T gets an extra E for Experience  |  Google Search Central Blog  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/blog/2022/12/google-raters-guidelines-e-e-a-t
  3. Creating Helpful, Reliable, People-First Content | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.-c). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/creating-helpful-content
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 28 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.