SEO-audit uitvoeren voor M&A

welkom bij deze diepgaande gids over SEO-audits in het kader van M&A (fusies en overnames). Als je dit leest, ben je waarschijnlijk al bekend met de ins en outs van SEO. Maar hoe past dit allemaal in het complexe landschap van M&A? Dat gaan we hier bespreken.

Inhoudsopgave toon

Het belang van een SEO-audit in M&A-processen

Je weet al dat SEO belangrijk is voor de groei en het succes van een bedrijf. Maar wist je dat het ook een cruciale rol speelt in M&A? Een grondige SEO-audit kan je helpen om de werkelijke waarde van een over te nemen bedrijf te bepalen. Het kan je ook beschermen tegen onverwachte verrassingen, zoals Google-penalties of technische problemen die later duur kunnen uitpakken.

Bij bedrijven die afhankelijk zijn van het organische kanaal bij het verkrijgen van leads is dit een van de belangrijkste componenten om de waarde van het bedrijf te bepalen. Zorg ervoor dat je de juiste kennis in huis haalt om dit te doen.

Hoe zwaar weegt SEO in de bepaling van de waarde van een bedrijf?

Je zou verbaasd zijn. In de huidige digitale tijd kan de SEO-gezondheid van een bedrijf een aanzienlijke impact hebben op zijn marktwaarde. Een sterk backlinkprofiel, goede rankings en gezonde organische verkeersstromen kunnen de waardering van een bedrijf aanzienlijk verhogen. Aan de andere kant kunnen SEO-problemen een dealbreaker zijn of leiden tot een lagere overnameprijs.

SEO en M&A in vogelvlucht

Waarom SEO-audits van belang zijn voor M&A

Als je betrokken bent bij fusies en overnames, weet je dat due diligence een groot deel van het proces is. Maar heb je ooit overwogen hoe SEO hierin past? Laten we eens kijken waarom een SEO-audit een niet te missen stap is in je M&A-strategie.

Risicobeperking en waardevermeerdering

Een gedegen SEO-audit kan je helpen om zowel risico’s te minimaliseren als de waarde van een potentiële overname te maximaliseren. Hoe? Door je een duidelijk beeld te geven van de online gezondheid van het bedrijf.

Als je weet dat een bedrijf een solide SEO-strategie heeft, kan dat de waarde van de overname verhogen. Aan de andere kant kunnen SEO-gerelateerde risico’s, zoals Google-penalties, je waarschuwen voor mogelijke problemen.

Identificatie van verborgen kansen en valkuilen

Een SEO-audit kan ook licht werpen op kansen die je misschien over het hoofd hebt gezien. Misschien heeft het bedrijf een aantal hoogwaardige backlinks die kunnen worden benut, of misschien zijn er gebieden die verbeterd kunnen worden voor snelle winst. Maar let op: het kan je ook wijzen op valkuilen zoals slechte site-architectuur of problemen met mobiele optimalisatie.

Hoeveel MQL’s genereert het bedrijf zonder investering in marketing?

Dit is een cruciale vraag. Marketing Qualified Leads (MQL’s) die organisch worden gegenereerd, kunnen een sterke indicator zijn van de SEO-kracht van een bedrijf. Als een bedrijf een gestage stroom van MQL’s kan genereren zonder zwaar te investeren in marketing, spreekt dat boekdelen over de effectiviteit van hun SEO. Het betekent ook dat je mogelijk minder hoeft te investeren in klantacquisitie na de overname.

Voorbereidende stappen voor een SEO-audit

Voordat je diep in de data en analytics duikt, zijn er enkele voorbereidende stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je SEO-audit soepel verloopt.

Documentatie en toegangsrechten

Het eerste wat je moet doen, is ervoor zorgen dat je alle benodigde documentatie en toegangsrechten hebt. Dit omvat toegang tot Google Analytics, Google Search Console, en eventuele andere SEO-tools die het bedrijf gebruikt. Zonder deze toegang vlieg je blind, en dat wil je niet.

Vraag ook specifiek toegang tot de resultaten van afgelopen jaren om het verloop van het verkeer te bepalen. Wanneer er sprake is van een neerwaartse trend in het verkeer en de posities kun je hiernaar informeren bij de verkopende partij.

Het samenstellen van een auditteam

Wie gaat er eigenlijk deze audit uitvoeren? Heb je een intern team van SEO-experts, of moet je externe consultants inschakelen? Het samenstellen van het juiste team is cruciaal voor het succes van je audit. Zorg ervoor dat je mensen aan boord hebt met ervaring in verschillende aspecten van SEO – van technische analyse tot contentstrategie.

Technische aspecten van de audit

Nu je je voorbereidende werk hebt gedaan, is het tijd om in de technische details te duiken. Dit is waar je echt de gezondheid van een website kunt beoordelen.

Hoeveel is er geïnvesteerd in de technische SEO?

Technische SEO kan een kostbare onderneming zijn, afhankelijk van de huidige staat van de website. Weet je hoeveel het bedrijf tot nu toe heeft geïnvesteerd in technische SEO? Dit kan je een idee geven van hoe serieus ze SEO nemen en wat je eventueel nog meer moet investeren na de overname.

Is de website custom gebouwd?

Een custom-built website kan zowel een zegen als een vloek zijn. Aan de ene kant biedt het meer flexibiliteit in termen van SEO-optimalisatie. Aan de andere kant kan het complexer zijn om te beheren en te updaten. Dit is iets om in gedachten te houden tijdens je audit.

Hoelang zou het duren om de kwaliteit van de techniek op te bouwen?

Dit is de grote vraag. Afhankelijk van de huidige staat van de technische SEO, kan het enkele weken tot maanden duren om alles op te bouwen tot een niveau dat je acceptabel vindt. Dit is belangrijke informatie voor je tijdslijn en budget na de overname.

Ook deze periode dient te worden ingecalculeerd, samen met de resources die moeten worden geïnvesteerd om hetzelfde resultaat te bereiken (als dat überhaupt mogelijk is). Zaken waar vaak minder rekening hierin wordt gehouden.

  • A/b testen van het UX design.
  • Zaken die custom zijn gebouwd (designs, koppelingen met API’s, interfaces etc.).
  • De doorgaande iteratie om tot het juiste resultaat te komen met de website.

Content audit

Content is koning, dat weten we allemaal. Maar hoe zit het met de content van het bedrijf dat je overweegt over te nemen? Laten we eens kijken.

Kwaliteit en relevantie van de content

De eerste stap in een content audit is het beoordelen van de kwaliteit en relevantie. Zijn de blogposts goed geschreven? Bieden ze waarde aan de lezer? Dit kan je een goed idee geven van de contentstrategie van het bedrijf.

Duplicate content en plagiaat controle

Niets kan de SEO-prestaties van een site sneller schaden dan duplicate content of, erger nog, plagiaat. Zorg ervoor dat je controleert op dubbele content binnen de site en ook op mogelijke kopieën van externe bronnen.

Hoelang zou het duren om dezelfde content op te bouwen?

Als je eenmaal een idee hebt van de kwaliteit van de content, vraag jezelf dan af: hoe lang zou het duren om een vergelijkbaar niveau van content te creëren? Dit is belangrijk voor je post-overnameplanning.

Hoeveel is in de content geïnvesteerd?

Heeft het bedrijf een intern contentteam of maken ze gebruik van freelancers? Hoeveel hebben ze tot nu toe uitgegeven aan contentcreatie? Dit kan je helpen de waarde van hun contentbibliotheek te bepalen.

Hoe goed doet de content het in Google?

Zijn hun pagina’s goed gerangschikt? Hebben ze een gezonde stroom van organisch verkeer? Dit kan je een goed idee geven van de effectiviteit van hun contentstrategie.

Backlink profiel analyse

Backlinks zijn de ruggengraat van elke solide SEO-strategie. Maar niet alle backlinks zijn gelijk gemaakt. Zorg ervoor dat je echt kijkt naar de kwaliteit van alle backlinks die zijn verkregen door het bedrijf in de loop der jaren. Bekijk ook de chronologische volgorde van de backlinks die zijn verkregen.

Kwaliteit en diversiteit van inkomende links

Bekijk de kwaliteit van de backlinks. Komen ze van gerenommeerde sites? Is er een goede mix van domeinen die naar de site linken? Dit kan je veel vertellen over de robuustheid van hun backlinkprofiel.

Potentiële risico’s zoals toxic backlinks

Toxic backlinks kunnen een site meer schaden dan helpen. Zorg ervoor dat je een grondige controle uitvoert om eventuele schadelijke links te identificeren die kunnen leiden tot een Google-penalty.

Hoelang zou het duren om dit backlinkprofiel op te bouwen?

Een sterk backlinkprofiel opbouwen kost tijd en moeite. Schat in hoe lang het zou duren om een vergelijkbaar profiel vanaf nul op te bouwen. Dit is belangrijke informatie voor je strategie na de overname.

Wat is de prijs van het backlinkprofiel als we het inkopen?

Als je overweegt om backlinks in te kopen om je profiel te verbeteren, wat zou dat dan kosten? Dit kan je helpen de financiële waarde van het bestaande backlinkprofiel te beoordelen. Denk hierbij niet alleen aan de daadwerkelijke kosten, denk ook aan de inspanning die benodigd is bij het verkrijgen van alle backlinks.

Concurrentieanalyse

In de wereld van SEO is het niet genoeg om alleen naar je eigen prestaties te kijken; je moet ook begrijpen hoe je je verhoudt tot de concurrentie. Laten we dat eens nader bekijken en hoe dit zich verhoudt ten opzichte van het overnemen van een organisatie.

Let op, je “echte” (offline) concurrenten zijn niet altijd de concurrenten die het meeste verkeer van je weghalen in Google. Vaak zijn dit ook nieuwswebsites binnen de branche of bijvoorbeeld zelfs Wikipedia. Houd hier rekening mee in de concurrentieanalyse die je maakt.

Marktpositie ten opzichte van concurrenten

Waar staat het bedrijf in vergelijking met de concurrentie? Hebben ze een hogere domeinautoriteit? Beter organisch verkeer? Dit kan je een goed idee geven van hoeveel werk er nodig is om een leidende positie in de markt te bereiken of te behouden.

Meestal maak ik in dit geval een volledige marktanalyse waarbij de SEO van alle grote concurrenten in kaart wordt gebracht.

Kansen voor marktuitbreiding

Zijn er niches of segmenten waar de concurrentie zwak is? Dit zijn potentiële gebieden voor marktuitbreiding. Een grondige concurrentieanalyse kan je helpen deze kansen te identificeren.

Financiële overwegingen

SEO is niet alleen een kwestie van rankings en verkeer; het heeft ook een directe impact op de bottom line. Hier zijn enkele financiële aspecten om te overwegen.

Kosten van het oplossen van SEO-problemen

Elke website heeft zijn problemen, en het oplossen ervan kost geld. Heb je een idee van wat het zou kosten om eventuele SEO-gerelateerde problemen op de website op te lossen? Dit moet worden meegenomen in je financiële planning.

ROI-berekeningen voor SEO-investeringen

SEO is een langetermijninvestering, en je moet de ROI begrijpen. Wat is het verwachte rendement op je SEO-inspanningen? Dit kan je helpen te beslissen of de overname financieel zinvol is (in ieder geval vanuit een SEO-oogpunt).

Denk hierbij ook aan op welke wijze de website van de andere partij complementair is aan je eigen websites. Wanneer je twee websites in de markt hebt, kun je voor een aantal zaken zorgen.

  1. Het creëert de mogelijkheid om 2 posities in de top-10 te verkrijgen op de belangrijkste zoektermen.
  2. Het creëert de mogelijkheid om de websites naar elkaar te laten verwijzen.
  3. Het creëert de mogelijkheid om de websites naar elkaar te redirecten (301) en zodoende één website te versterken in de posities binnen Google.

Hoe duur zou het zijn om dezelfde SEO-resultaten op te bouwen met een nieuwe website?

Stel dat je vanaf nul begint; wat zou het kosten om dezelfde SEO-resultaten te bereiken als het bedrijf dat je overweegt te kopen? Dit kan je een idee geven van de werkelijke waarde van hun SEO-inspanningen.

Neem hier ook weer de overweging in mee hoelang het duurt om dit allemaal weer op te bouwen.

Hoelang zou het duren om dit te bereiken?

SEO is een marathon, geen sprint. Hoe lang zou het duren om vergelijkbare resultaten te bereiken als je vanaf nul begint? Dit is cruciale informatie voor je strategische planning.

Juridische overwegingen

SEO is niet alleen een kwestie van goede content en sterke backlinks; er zijn ook juridische aspecten die je niet mag negeren. Laten we die eens nader bekijken.

Compliance met zoekmachine-richtlijnen

Het is essentieel om te controleren of de website voldoet aan de richtlijnen van zoekmachines zoals Google. Niet-naleving kan leiden tot sancties, wat een ernstige impact kan hebben op de zichtbaarheid en het verkeer van de site.

Met name de mate waarin blackhat SEO is toegepast binnen de SEO-strategie en hoe structureel dit is gedaan in de periode dat hieraan is gewerkt is van belang.

Potentiële juridische risico’s zoals copyrightschendingen

Heeft het bedrijf alle rechten op de content, afbeeldingen en andere media die op de site worden gebruikt? Copyrightschendingen kunnen niet alleen leiden tot juridische problemen maar ook de reputatie van het bedrijf schaden. Zorg ervoor dat je dit grondig onderzoekt.

Conclusie en aanbevelingen

Nu we alle belangrijke aspecten van de SEO-audit hebben doorgenomen, is het tijd om de bevindingen samen te vatten en vooruit te kijken.

Samenvatting van de belangrijkste bevindingen

Wat zijn de sterke en zwakke punten van de website? Hoe verhoudt het zich tot de concurrentie? En wat zijn de financiële en juridische overwegingen? Een goede samenvatting geeft je een helder overzicht van de huidige stand van zaken.

Actieplan voor na de overname

Op basis van de audit kun je nu een actieplan opstellen voor na de overname. Dit kan variëren van het oplossen van technische SEO-problemen tot het uitvoeren van een nieuwe contentstrategie of het aanpakken van juridische kwesties.

En daar heb je het, een volledig overzicht van wat je moet overwegen bij het uitvoeren van een SEO-audit in een M&A-context. Met deze informatie ben je goed uitgerust om een weloverwogen beslissing te nemen. Dus, wat denk je? Ben je klaar om de volgende stap te zetten? Ik ben er klaar voor als jij dat bent. Stuur gerust even een bericht via het contactformulier.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.