Hoe voer je een SEO-content analyse uit?

SEO-content is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie oftewel SEO. De content die je creëert moet relevant, interessant en informatief zijn, maar ook geoptimaliseerd zijn voor zoekwoorden en gericht op de doelgroep van je website. Wanneer je content maakt die aan die vereisten voldoet, kan je website hoger scoren in de organische zoekresultaten en zodoende meer verkeer aantrekken.

Die toename van organisch verkeer kan op zijn beurt weer leiden tot meer conversies en dus een hogere omzet. In dit artikel vertel ik je over de belangrijkste componenten van een SEO content analyse en leg ik je uit hoe je voor je doelgroep én zoekmachines optimaliseert. Daarnaast behandel ik enkele van de zogeheten best practices om de inhoud van je website zo relevant en aantrekkelijk mogelijk te maken voor je bezoekers en zoekmachines.

Wat zijn de onderdelen van een SEO-content analyse?

Wanneer je aan de slag gaat met een SEO-content analyse, richt je je op het optimaliseren van de inhoud van je website. Doorgaans behoren de onderstaande onderdelen tot een dergelijke analyse:

 1. Keywords: je begint met het analyseren van de huidige zoekwoorden die je op je website gebruikt. Daarbij onderzoek je of deze relevant zijn voor je doelgroep. Ook zoek je naar nieuwe keywords waarop je je website kunt optimaliseren.
 2. Content kwaliteit: ten tweede neem je de kwaliteit van de content op je website onder de loep. Is deze van hoge kwaliteit en relevant voor je doelgroep? Behalve dat is het ook van belang dat de inhoud gemakkelijk te lezen en goed gestructureerd is.
 3. Content diepte: analyseer ook de diepte van de inhoud op de website. Pagina’s die goed zijn gevuld met waardevolle informatie dragen vanzelfsprekend meer bij aan SEO dan content die kort en oppervlakkig is.
 4. Interne linking: ga ook na hoe pagina’s op de website met elkaar verbonden zijn en op welke manieren interne links de gebruikerservaring verbeteren.
 5. Meta-data: tot de content van je website behoort ook de metadata, zoals metatitels en metabeschrijvingen. Analyseer deze en optimaliseer vervolgens voor zoekmachines.
 6. URL-structuur: hetzelfde doel je voor de URL-structuur van je website.
 7. Sociale media: onderzoek de aanwezigheid van je website op sociale media en ga vervolgens over tot het optimaliseren daarvan. Sociale mediakanalen dragen indirect bij aan je zoekmachine optimalisatie.
 8. Analytics: met behulp van Google Analytics of een ander analyseprogramma meet en analyseer je de prestaties van je website voortdurend (1).
URL-structuur van een website

Lees verder over dit onderwerp

Op welke manier ga ik aan de slag met zoekwoorden?

Zoekwoorden oftewel keywords zijn de woorden of zinnen die gebruikers van zoekmachines in de zoekbalk invullen om informatie over een bepaald onderwerp te vinden. Je gebruikt keywords om de inhoud van je website te optimaliseren, zodat deze hoger scoort in de zoekresultaten en dus meer bezoekers aantrekt.

Het gebruik van de juiste keywords op de website is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. De zoekwoorden moeten uiteraard relevant zijn voor je doelgroep, maar ook naadloos aansluiten bij de inhoud van je website. Bovendien is het noodzakelijk om keywords op een natuurlijke manier in je teksten op te nemen. Het overmatig gebruik ervan kan leiden tot een penalty van zoekmachines.

De eerste stap die je zet om de inhoud van je website te optimaliseren, is het identificeren van de juiste keywords. Daarbij kunnen verschillende tools, zoals Google Keyword Planner, je van dienst zijn. Deze helpt je met het vinden van relevante zoekwoorden voor jouw website. Het is van belang om de zoekvolumes van de keywords, net als de concurrentie die daarop bestaat, in overweging te nemen. Je wilt uiteindelijk immers ook de meest haalbare zoekwoorden selecteren.

Google Keyword Planner

Een SEO-content analyse uitvoeren in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Hoe creëer je content van hoge kwaliteit?

Content kwaliteit verwijst, zoals de term al doet vermoeden, naar de kwaliteit van website-inhoud. De kwaliteit is hoger naarmate de inhoud over meer relevantie, nut, diepte, leesbaarheid en originaliteit beschikt. Natuurlijk moet deze ook relevant zijn voor je doelgroep en de lezers toegevoegde waarde bieden. Tot slot is het van belang dat je je content makkelijk leesbaar maakt en goed structureert (2).

Contentkwaliteit is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Zoekmachines zoals Google passen hun algoritmes namelijk voortdurend aan om succesvol naar inhoud van hoge kwaliteit te zoeken. Des te hoger de kwaliteit van jouw websitecontent, des te hoger je ranking in de organische zoekresultaten.

Wil je de kwaliteit van je websitecontent verbeteren? Onthoud dan dat je te allen tijde moet zorgen voor een goede balans tussen relevantie en nut. Je inhoud moet antwoord bieden op de vragen en behoeften van je doelgroep, maar ook diepgaand zijn. Zo kan de lezer ook grondige kennis over het onderwerp opdoen.

Relevantie en nut kunnen alleen hun maximale waarde bewijzen wanneer je de inhoud ook in een begrijpelijke vorm giet. Hanteer daarom altijd een duidelijke en begrijpelijke schrijfstijl. Bovendien moet je inhoud ook origineel zijn en niet zomaar van een pagina elders op het internet zijn gekopieerd.

Hoe creëer je content met voldoende diepte?

Contentdiepte is een term die naar de uitgebreidheid van websitecontent verwijst. Daarmee wordt niet alleen de lengte van de inhoud bedoeld, maar ook de grondigheid van de informatie. Je inhoud moet voldoende diepte hebben om de lezer goede kennis van het onderwerp te kunnen verschaffen.

De content diepte van een artikel

Net als de kwaliteit van content is ook de diepte ervan een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Zoekmachines streven er namelijk naar om hun gebruikers content van zo hoog mogelijke kwaliteit te tonen. Websites die aan die vereiste voldoen, kunnen rekenen op een hogere rangschikking in de organische zoekresultaten.

Wanneer je inhoud met voldoende diepte wilt creëren, is het noodzakelijk dat je zelf ook over voldoende kennis over het onderwerp beschikt. Verzamel zo nodig extra informatie om je lezer tot in detail te kunnen informeren. Waak er echter wel voor, dat je hem niet overspoeld met een enorme hoeveelheid aan informatie. Dat heeft namelijk een averechts effect.

Bij het optimaliseren van de inhoud van een website is het belangrijk om te streven naar een balans tussen diepte en leesbaarheid. De inhoud moet diepgaand en uitgebreid zijn, maar ook gemakkelijk leesbaar en begrijpelijk. Evenwicht hierin kun je op verschillende manieren bereiken. Bijvoorbeeld door de inhoud in voldoende alinea’s te verdelen en de informatie te visualiseren met behulp van afbeeldingen, tabellen en grafieken.

Hoe moet je interne links op je website integreren?

Interne links zijn links die van de ene pagina op een website naar een andere pagina op dezelfde website leiden. Het belang van interne links is tweeledig: het verbetert de navigatie op de website en het helpt zoekmachines om de inhoud van de website beter te begrijpen en te indexeren.

Interne links verbeteren de gebruikerservaring op de website, omdat ze het gebruikers makkelijker maken om de informatie te vinden die ze zoeken (3). Des te groter je website is en des te meer pagina’s deze bevat, des te belangrijker worden interne links om hierin structuur aan te brengen. Bezoekers kunnen zo eenvoudig doorklikken naar gerelateerde inhoud op andere pagina’s.

Interne links helpen bovendien niet alleen bezoekers, maar ook zoekmachines om de structuur van de website beter te begrijpen en te indexeren. Dit kan bijdragen aan hogere rankings in zoekresultaten. Zoekmachines belonen nu eenmaal websites die goed gestructureerd zijn en begrijpelijk in elkaar zitten.

Bij het optimaliseren van interne links is het belangrijk om voor een evenwicht tussen de websitenavigatie en de optimalisatie voor zoekmachines te zorgen. Daarom dien je de links uitsluitend op een natuurlijke manier te gebruiken. Link dan ook alleen naar inhoud die relevant is voor de doelgroep.

Hoe moet je metadata gebruiken op je website?

Metadata kun je het beste zien als stukjes informatie die je aan een website toevoegt, zodat zoekmachines die pagina beter kunnen begrijpen. Er zijn twee belangrijke soorten metadata voor zoekmachine optimalisatie te onderscheiden: metatitels en metabeschrijvingen.

Een metatitel is de titel van een webpagina die in de zoekresultaten van zoekmachines wordt weergegeven. Deze titel informeert gebruikers waar de pagina over gaat en of het relevant is voor hun zoekopdracht. Een goede metatitel moet altijd het belangrijkste keyword bevatten. Ook moet hij duidelijk en beknopt zijn, zodat gebruikers weten wat ze van de betreffende pagina kunnen verwachten.

Een metabeschrijving is op zijn beurt een korte samenvatting van de inhoud van een webpagina. Deze wordt in de organische zoekresultaten direct onder de metatitel weergegeven. Ook een metabeschrijving moet de belangrijkste keywords bevatten en duidelijk en beknopt zijn (4).

Door metadata op de juiste manier te gebruiken, kun je de zoekmachine optimalisatie van je website verbeteren. Met behulp van de meest relevante keywords optimaliseer je voor klikken en conversies. Het lukt je zo dus om meer bezoekers naar je website te trekken én meer conversies te genereren.

Hoe moet je de URL-structuur van je website vormgeven?

De URL-structuur verwijst naar de manier waarop webpagina’s op een website worden georganiseerd en hoe hun URL’s zijn opgebouwd. Het is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie, omdat het zoekmachines helpt om de inhoud van de website te begrijpen en te indexeren.

Een goede URL-structuur is duidelijk en gemakkelijk te begrijpen voor zowel zoekmachines als gebruikers (5). Bovendien moet hij de structuur van de website weerspiegelen. Dat betekent dat pagina’s die met elkaar verband houden, georganiseerd moeten zijn in submappen of subdomeinen. Zo zou je bijvoorbeeld al je blogposts onder een submap met bijvoorbeeld de naam ‘blogs’ kunnen organiseren.

Daarnaast is het belangrijk om zoekwoorden op te nemen in de URL’s van webpagina’s. Dit kan bijdragen aan de zoekmachine optimalisatie van de website, omdat zoekmachines met behulp van deze zoekwoorden de inhoud van een pagina beter kunnen begrijpen.

Ook is het noodzakelijk om het gebruik van parameters in URL’s te minimaliseren. Deze kunnen de leesbaarheid van een URL namelijk aanzienlijk verminderen en zodoende problemen voor de zoekmachine optimalisatie veroorzaken. Het beste kun je dan ook gebruikmaken van een statische URL-structuur.

Hoe stel je een maandelijkse contentstrategie voor SEO op?

Een maandelijkse contentstrategie voor SEO kan helpen bij het verbeteren van de zoekmachine optimalisatie van een website en het aantrekken van meer bezoekers. Hieronder vertel ik je welke stappen je zou moeten zetten om een effectieve maandelijkse contentstrategie op te stellen.

 1. Doelgroepanalyse: bepaal wie je doelgroep is en naar welke informatie deze op zoek is. Gebruik zoekwoordanalyse om te bepalen welke zoekwoorden relevant zijn voor de doelgroep en verwerk deze vervolgens in de inhoud.
 2. Onderwerpselectie: kies onderwerpen die relevant zijn voor de doelgroep en die aansluiten bij de zoekwoorden. Houd bij het selecteren van onderwerpen ook altijd rekening met trends en seizoenen.
 3. Contentcreatie: maak kwalitatief hoogwaardige inhoud. Dit is inhoud die de doelgroep informeert en antwoord geeft op hun vragen. De inhoud moet voldoende diepgang hebben en de belangrijkste zoekwoorden en onderwerpen moeten er duidelijk in terugkomen.
 4. Publicatie en promotie: wanneer je content op je website publiceert, deel je deze ook op sociale media en andere online platforms. Dit is een goede manier om meer verkeer naar je website te trekken.
 5. Analyse en optimalisatie: analyseer de prestaties van je website-content met behulp van Google Analytics en andere SEO-tools. Op basis van deze analyses én de feedback van je doelgroep kun je je content verder optimaliseren.
Publicatie en promotie van een artikel

Een maandelijkse contentstrategie voor SEO kan een effectieve manier zijn om meer verkeer naar de website te trekken. Bovendien verbeter je er ook de zoekmachine optimalisatie van je website mee. Met behulp van de juiste zoekwoorden en het creëren van kwalitatief hoogwaardige content kan je website een hogere rangschikking in de zoekresultaten behalen en zodoende meer bezoekers aantrekken.

Mijn SEO-content analyse checklist

Hieronder vind je mijn SEO-content analyse checklist.

 1. Zoekwoordonderzoek uitvoeren en de meest relevante zoekwoorden bepalen.
 2. Zoekwoorden opnemen in de titel van de pagina.
 3. De titel kort en informatief houden.
 4. Gebruikmaken van headings (H1, H2, H3, enz.) om de structuur van de inhoud te verduidelijken.
 5. Gebruikmaken van korte alinea’s en tussenkopjes om de inhoud lees- en scanbaar te houden.
 6. Gebruikmaken van bulletpoints en genummerde lijsten om informatie duidelijk te structureren.
 7. Zorgen voor voldoende witruimte om de inhoud overzichtelijker aan te kunnen bieden.
 8. Een metatitel en metabeschrijving toevoegen die relevant zijn voor de inhoud van de pagina.
 9. Zoekwoorden opnemen in de metatitel en metabeschrijving.
 10. De metatitel kort en informatief houden.
 11. De metabeschrijving kort en informatief houden.
 12. Een duidelijke URL-structuur gebruiken die de inhoud van de pagina weerspiegelt.
 13. Gebruikmaken van interne links naar andere relevante pagina’s op de website.
 14. Gebruikmaken van afbeeldingen om de inhoud te verduidelijken en aan te vullen.
 15. Afbeeldingen een relevante naam geven en alt-tags toevoegen om de inhoud toegankelijk te maken voor zoekmachines.
 16. Zorgen voor een goede leesbaarheid door de inhoud op taalgebruik en spelling te controleren.
 17. De inhoud relevant houden voor de doelgroep en deze op hun behoeften en interesses richten.
 18. De inhoud regelmatig updaten en aanvullen met nieuwe informatie.
 19. Ervoor zorgen dat de pagina’s voldoende laadsnelheid hebben.
 20. De inhoud delen op sociale media en andere online platformen, om zo meer verkeer naar de website te trekken.
Bulletpoints verwerken

Is het creëren van SEO-content makkelijker om te leren dan technische SEO?

Zoals je wellicht wel weet, bestaat SEO uit drie belangrijke facetten: content, technische SEO en autoriteit (linkbuilding). Alhoewel er veel komt kijken bij het creëren van goede content, is het doorgaans eenvoudiger om dit te leren dan technische SEO. De techniek is namelijk complexer en vereist kennis van webontwikkeling en de achterkant van websites. Tot technische SEO behoren aspecten als websitesnelheid, indexering en websitestructuur.

afbeeldingen bij een SEO-content analyse

Desondanks wil ik benadrukken dat ook het creëren van content niet per se een fluitje van een cent is. Beide aspecten zijn cruciaal voor een uiteindelijk effectieve SEO-strategie. Een combinatie van beide, met de toevoeging van linkbuilding, is noodzakelijk om hoog te kunnen ranken in zoekmachines en de doelgroep datgeen te kunnen bieden waar deze behoefte aan heeft.

Waarom zou je met de komst van AI nog een SEO-tekstschrijver inhuren?

Het kan je haast niet zijn ontgaan: AI is volop in het nieuws. Het is de afkorting van Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Sinds de sterke opkomst van AI zijn ook meerdere tools ontwikkeld die kunnen helpen bij het schrijven van SEO-teksten. Denk bijvoorbeeld aan geautomatiseerde tekstgeneratoren en AI-gestuurde contentoptimalisatietools. Deze tools kunnen nuttig zijn bij het versnellen van het schrijfproces en het geven van suggesties voor zoekwoorden en inhoudsoptimalisatie.

AI-tools zijn tot op heden echter nog steeds beperkt in hun vermogen om de nuances van de menselijke taal en het schrijfproces te begrijpen. Het lukt ze bijvoorbeeld maar in zeer beperkte mate om unieke en creatieve inhoud te maken. Ook zijn de tools weinig in staat om zich aan de schrijfstijl van de doelgroep aan te passen en content te creëren die écht tot de verbeelding spreekt.

Een ervaren SEO-tekstschrijver beschikt daarentegen wel over de benodigde kennis van SEO en schrijfvaardigheden. Deze kan daarom inhoud creëren die voor zoekmachines én de doelgroep is geoptimaliseerd. Wel kan een SEO-tekstschrijver de resultaten van AI-tools benutten als aanvulling op zijn eigen werk. Zo kan men bijvoorbeeld gebruikmaken van zoekwoordsuggesties, maar voor het gebruik ervan en de uiteindelijke inhoud eigen inzicht en creativiteit gebruiken.

AI-tools kunnen dus nuttig zijn bij het schrijven van SEO-teksten, maar zijn geenszins in staat om de vaardigheden van een ervaren SEO-tekstschrijver te evenaren. Het inhuren van een SEO-tekstschrijver verdient daarom dus altijd nog de voorkeur.

SEO uitvoeren (content): Mijn top tips

Om een effectieve SEO-strategie voor content te implementeren, is het belangrijk om de verschillende aspecten ervan te prioriteriseren. Hieronder vind je een tabel met de top 20 SEO-tips, gerangschikt naar prioriteit:

PrioriteitSEO-tip
1Gebruik relevante, primaire zoekwoorden in titels
2Zorg voor kwalitatieve, informatieve inhoud
3Gebruik secundaire zoekwoorden in de tekst
4Optimaliseer de meta-beschrijvingen
5Gebruik korte, beschrijvende URL’s
6Implementeer gestructureerde data (schema markup)
7Zorg voor een mobielvriendelijke website
8Verbeter de laadsnelheid van de website
9Gebruik interne links om content te verbinden
10Zorg voor backlinks van hoge kwaliteit
11Update regelmatig met verse inhoud
12Optimaliseer afbeeldingen (alt-tags, bestandsgrootte)
13Gebruik bulletpoints en subkoppen voor leesbaarheid
14Implementeer een SSL-certificaat (HTTPS)
15Analyseer en gebruik de juiste keywords
16Creëer een sitemap voor zoekmachines
17Gebruik sociale media om content te promoten
18Voer regelmatig een SEO-audit uit
19Monitor en verbeter de gebruikerservaring
20Gebruik lokale SEO indien relevant
SEO uitvoeren: Mijn top tips.

Deze tips zijn algemeen en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften en doelstellingen van een website. Het is altijd een goed idee om SEO-strategieën af te stemmen op de laatste trends en richtlijnen van zoekmachines.

Beginnen met SEO uitvoeren

De beginfase van het uitvoeren van SEO (Search Engine Optimization) is cruciaal en omvat verschillende sleutelstappen die de basis vormen voor een succesvolle SEO-strategie. Hieronder bespreek ik de belangrijkste aspecten van deze beginfase:

 1. SEO audit:
  • Voordat je begint met het optimaliseren, is het belangrijk om te weten waar je nu staat. Een SEO audit omvat het controleren van de huidige staat van je website, inclusief de technische infrastructuur, de inhoud, en de backlinkprofiel. Tools zoals Google Analytics en Google Search Console kunnen hierbij helpen.
 2. Keyword research:
  • Identificeer de zoekwoorden en zinnen die relevant zijn voor je bedrijf of inhoud. Dit zijn de termen die je doelpubliek gebruikt bij het zoeken naar producten of diensten die jij aanbiedt. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush, of Ahrefs voor dit onderzoek.
 3. Concurrentieanalyse:
  • Kijk naar je concurrenten: wat doen zij goed, en waar liggen kansen voor jou? Dit kan inzicht geven in de zoekwoorden waarop zij zich richten, de soorten inhoud die ze produceren, en hun backlinkstrategieën.
 4. Technische SEO:
  • Zorg ervoor dat je website technisch in orde is. Dit omvat zaken als de laadsnelheid van je website, mobielvriendelijkheid, de structuur van je URL’s, en de aanwezigheid van een sitemap en robots.txt-bestand.
 5. On-page SEO:
  • Optimaliseer individuele webpagina’s om hoger te ranken en meer relevant verkeer in zoekmachines aan te trekken. Dit omvat het optimaliseren van titels, meta-descriptions, headers, en de inhoud zelf met de gekozen zoekwoorden.
 6. Content creatie:
  • Maak hoogwaardige, relevante en informatieve inhoud die inspeelt op de behoeften en vragen van je doelgroep. Content is de sleutel tot aantrekken en behouden van bezoekers.
 7. Gebruiksvriendelijkheid:
  • Zorg ervoor dat je website gebruiksvriendelijk is. Dit houdt in dat de website gemakkelijk te navigeren is, een duidelijke structuur heeft, en bezoekers snel vinden wat ze zoeken.
 8. Linkbuilding:
  • Begin met het opbouwen van een kwalitatief hoogwaardig backlinkprofiel. Dit betekent het verkrijgen van links van betrouwbare en relevante websites naar jouw website.
 9. Monitoring en aanpassing:
  • SEO is geen eenmalige taak, maar een continu proces. Monitor je voortgang met behulp van tools en pas je strategie aan op basis van de resultaten en veranderingen in zoekalgoritmes.
 10. Leren en blijven updaten:
  • SEO-trends en -praktijken veranderen regelmatig. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en best practices in de industrie.

Deze beginfase vormt de basis voor een lange termijn SEO-strategie, gericht op het verbeteren van de zichtbaarheid in zoekmachines en het aantrekken van kwalitatief verkeer naar je website.

Conclusie

Het creëren van kwalitatief hoogwaardige SEO-content is een essentieel onderdeel van een succesvolle SEO-strategie. Met inhoud die relevant is voor je doelgroep en geoptimaliseerd is voor zoekwoorden, kun je met je website hoger scoren in de organische zoekresultaten. Dat levert je meer verkeer op. Het is daarbij wel van belang om aandacht te besteden aan de componenten van SEO-content, zoals zoekwoordgebruik, inhoudskwaliteit, inhoudsdiepte en interne links.

Door het volgen van best practices voor het schrijven van SEO-teksten en het regelmatig updaten en optimaliseren van de inhoud, kunnen je jouw online aanwezigheid merkbaar verbeteren. Met de juiste content vergroot je de kans op succes met jouw SEO-strategie aanzienlijk.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 31 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.