Organisch verkeer

Minder geld kwijt zijn aan Google Ads? Een van de manieren om advertentiekosten te drukken is door het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van het organische verkeer. Wat is organisch verkeer en hoe belangrijk is dit voor de SEO van jouw website? Ik leg het op deze pagina aan je uit.

Wat is organisch verkeer?

Organisch verkeer is verkeer op website dat via de organische zoekresultaten van een zoekmachine op jouw website komt. Via tools als Google Analytics of de Google Search Console is het mogelijk om te zien waar gebruikers van je website vandaan komen: het organische verkeer is hierdoor goed meetbaar.

Organisch en betaald verkeer: de verschillen

Met organisch verkeer bedoel ik de bezoekers van je website die hier uitkomen via de organische resultaten van een zoekmachine. Er is ook sprake van betaald verkeer: dit zijn bezoekers die via een SEA-campagne op je website komen. Direct verkeer op de website zijn de bezoekers die de URL van je website direct in de zoekbalk invullen. 

Hoe meer organisch verkeer, hoe beter (in theorie). Dit betekent dat je minder hoeft te investeren in advertenties om zo bezoekers naar je website te halen.

Organisch verkeer in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Organisch verkeer (video).

De voordelen van organisch verkeer

In het digitale marketinglandschap zijn zowel organisch als betaald verkeer van vitaal belang. Echter, organisch verkeer heeft enkele unieke voordelen ten opzichte van betaald verkeer, die het overwegen waard zijn voor grotere organisaties. (1)

  1. Duurzaamheid: een van de grootste voordelen van organisch verkeer is de duurzaamheid. In tegenstelling tot betaalde campagnes, die stoppen met het genereren van verkeer zodra de financiering opraakt, blijven SEO-inspanningen consistent verkeer naar de site trekken, zelfs lang nadat het initiële werk is voltooid. Dit maakt organisch verkeer tot een duurzame en kosteneffectieve strategie op de lange termijn.
  2. Geloofwaardigheid en vertrouwen: onderzoek toont aan dat gebruikers de neiging hebben om organische zoekresultaten meer te vertrouwen dan betaalde advertenties. Dit vertrouwen kan bijdragen aan een hoger klikpercentage (CTR) en relatief hoge conversiepercentages.
  3. Beter ROI: hoewel SEO tijd en inspanning vereist, tonen studies aan dat organisch verkeer vaak een betere return on investment (ROI) biedt dan betaald verkeer. Het genereren van verkeer via SEO is vaak significant goedkoper op de lange termijn dan het betalen voor advertenties.
  4. Concurrentievoordeel: een hoge organische ranking kan een bedrijf een concurrentievoordeel opleveren. Hoewel concurrenten kunnen bieden op dezelfde betaalde zoekwoorden, kunnen ze de organische ranking die door SEO is opgebouwd, niet zo gemakkelijk nabootsen.
  5. Hoogwaardig verkeer: organisch verkeer kan vaak kwalitatief hoogwaardiger zijn dan betaald verkeer. Gebruikers die vinden wat ze zoeken via organische zoekresultaten, zijn vaak verder in de customer journey, wat kan leiden tot hogere conversieratio’s.

Organisch verkeer en betaald verkeer moeten niet als tegenstrijdige strategieën worden gezien. In plaats daarvan is het belangrijk om ze als complementair te zien.

Wanneer zet je betaald verkeer in en wanneer organisch verkeer?

De afweging tussen betaald of organisch verkeer verkrijgen kan lastig zijn. In het kort mijn overweging hierover. (2)

  1. Betaald verkeer gebruik je om bepaalde zoektermen te testen op korte termijn (wat converteert goed en wat niet juist niet).
  2. Organisch verkeer gebruik je om de zoektermen die als positief zijn bestempeld “vast te zetten” en hiervoor daadwerkelijk te optimaliseren.

SEO duurt immers iets langer dan SEA, maar biedt wel de besproken voordelen (voor als je eenmaal echt hoger staat in Google).

Voor wie is organisch verkeer interessant?

Hier zijn enkele typen websites en de bijbehorende doelstellingen die kunnen worden bereikt met SEO.

Soort websiteDoelstellingen met SEO
WebshopsHierbij gaat het vaak om zoveel mogelijk organisch verkrijgen dat daarbij ook nog eens zoveel mogelijk online aankopen doet in de webshop.
BlogsZoveel mogelijk organisch verkeer verkrijgen naar de website (hier gaat het meestal op kwantiteit). Uiteindelijk kan de blog worden gebruikt door eigen producten te verkopen.
BedrijfswebsitesHierbij ligt de nadruk niet op kwantiteit, maar op kwaliteit van het organische verkeer (en daarmee vaak kwalitatieve B2B leads verkrijgen).
Non-profitwebsitesHierbij gaat het initieel om meer organisch verkeer. Vaak omwille van twee doelstellingen; de naamsbekendheid verbeteren en online donaties stimuleren.
Lokale bedrijvenVerbetering van de lokale vindbaarheid, aantrekken van potentiële klanten in een specifieke regio of sector, genereren van aanvragen voor diensten.
Organisch verkeer en voor is het interessant.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke website uniek is, en de specifieke doelstellingen kunnen variëren op basis van de individuele behoeften en doelen van de organisatie. (3)

Mijn advies

Ik raad aan om je bezig te houden met het verbeteren van de content op de website en in de advertenties. Voer een keyword analyse uit, zorg voor een goede website en creëer interessante content voor de bezoeker. Dit zijn allemaal SEO tools die ervoor zorgen dat je jouw website optimaliseert, waardoor het organisch verkeer alleen maar toeneemt en jouw kosten voor advertenties juist afnemen.

Bronnen

  1. Lahey, C. (2023b, september 6). The Importance of SEO: 10 Benefits of Search Engine Optimization. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/importance-of-seo/
  2. Hardwick, J. (2024b, maart 19). SEO vs. SEM: What’s the Difference? SEO Blog By Ahrefs. https://ahrefs.com/blog/seo-vs-sem/#:~:text=The%20main%20difference%20between%20Search,paid%20advertising%20to%20attract%20traffic.
  3. Search Engine Land. (2023, 6 december). What is SEO – Search Engine Optimization? https://searchengineland.com/guide/what-is-seo

Veelgestelde vragen

Wat is organisch verkeer?

Het is verkeer op websites die via zoekresultaten van een zoekmachine op jou website terechtkomt. Het wordt ook wel organisch verkeer genoemd. Een tool genaamd google analytics maakt het mogelijk dat jij kan zien waar de gebruikers van je website vandaan komen. Het organisch verkeer wordt hierdoor zeer goed meetbaar.

Wat is de impact van organisch Verkeer op SEO?

Het heeft impact op de SEO van een website of pagina. De SEO heeft nog meer impact als het gaat om het vermeerderen van organisch verkeer. Meer verkeer op de website is beter voor de SEO. Het organisch verkeer op de website neemt toe tijdens het verbeteren van de SEO.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 29 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.