Organisch verkeer

Minder geld kwijt zijn aan Google Ads? Een van de manieren om advertentiekosten te drukken is door het verhogen van het organisch verkeer. Wat is organisch verkeer en hoe belangrijk is dit voor de SEO van jouw website? We leggen het op deze pagina aan je uit.

Wat is organisch verkeer?

Organisch verkeer is verkeer op website dat via de zoekresultaten van een zoekmachine op jouw website komt. Via een tool als Google Analytics is het mogelijk om te zien waar gebruikers van je website vandaan komen: het organische verkeer is hierdoor goed meetbaar.

Organisch en betaald verkeer: de verschillen

Met organisch verkeer bedoelen we de bezoekers van je website die hier uitkomen via de resultaten van een zoekmachine. Er is ook sprake van betaald verkeer: dit zijn bezoekers die via een advertentiecampagne op je website komen. Direct verkeer op de website zijn de bezoekers die de URL van je website direct in de zoekbalk invullen. 

Hoe meer organisch verkeer, hoe beter. Dit betekent dat je minder hoeft te investeren in advertenties om zo bezoekers naar je website te halen. Daarnaast heb je met betaald verkeer ook meer risico dat ze de site weer verlaten zonder over te gaan op conversie.

Organische verkeer _ Begrippenlijst

Organisch verkeer in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Organisch verkeer (video).

De voordelen van organisch verkeer

In het digitale marketinglandschap zijn zowel organisch als betaald verkeer van vitaal belang. Echter, organisch verkeer heeft enkele unieke voordelen ten opzichte van betaald verkeer, die het overwegen waard zijn voor grotere organisaties. (1)

  1. Duurzaamheid: een van de grootste voordelen van organisch verkeer is de duurzaamheid. In tegenstelling tot betaalde campagnes, die stoppen met het genereren van verkeer zodra de financiering opraakt, blijven SEO-inspanningen consistent verkeer naar de site trekken, zelfs lang nadat het initiële werk is voltooid. Dit maakt organisch verkeer tot een duurzame en kosteneffectieve strategie op de lange termijn.
  2. Geloofwaardigheid en vertrouwen: onderzoek toont aan dat gebruikers de neiging hebben om organische zoekresultaten meer te vertrouwen dan betaalde advertenties. Dit vertrouwen kan bijdragen aan een hoger klikpercentage (CTR) en hogere conversiepercentages.
  3. Beter ROI: hoewel SEO tijd en inspanning vereist, tonen studies aan dat organisch verkeer vaak een betere return on investment (ROI) biedt dan betaald verkeer. Het genereren van verkeer via SEO is vaak goedkoper op de lange termijn dan het betalen voor advertenties.
  4. Concurrentievoordeel: een hoge organische ranking kan een bedrijf een concurrentievoordeel opleveren. Hoewel concurrenten kunnen bieden op dezelfde betaalde zoekwoorden, kunnen ze de organische ranking die door SEO is opgebouwd, niet zo gemakkelijk repliceren.
  5. Hoogwaardig verkeer: organisch verkeer kan vaak kwalitatief hoogwaardiger zijn dan betaald verkeer. Gebruikers die vinden wat ze zoeken via organische zoekresultaten, zijn vaak verder in de customer journey, wat kan leiden tot hogere conversieratio’s.

Organisch verkeer en betaald verkeer moeten niet als tegenstrijdige strategieën worden gezien. In plaats daarvan is het belangrijk om te erkennen dat ze elkaar kunnen aanvullen en ondersteunen in een uitgebreide digitale marketingstrategie. De inspanningen op het gebied van SEO kunnen waarde toevoegen aan betaalde campagnes en vice versa, waardoor het algehele succes van de digitale marketingstrategie van een organisatie wordt verhoogd.

Wanneer zet je betaald verkeer in en wanneer organisch verkeer?

In de wereld van digitale marketing draait alles om balans en timing. Wanneer het aankomt op het inzetten van organisch of betaald verkeer, hangt de beslissing af van de specifieke behoeften, doelen en de context van de organisatie. (2)

Organisch verkeer, gestimuleerd door effectieve SEO-strategieën, is een aanrader voor de lange termijn. Zijn duurzaamheid en geloofwaardigheid maken het een essentieel onderdeel van de merkbouw en langetermijnstrategieën. Het is de ideale keuze voor bedrijven die willen bouwen aan een stevige, betrouwbare online aanwezigheid. Wanneer merkbekendheid en vertrouwen prioriteiten zijn, en als er een langetermijnvisie is om een consistente, groeiende stroom van verkeer en leads te genereren, is investeren in SEO de weg vooruit.

Echter, betaald verkeer heeft zijn voordelen wanneer er directe resultaten nodig zijn. Het is bijzonder nuttig bij het lanceren van nieuwe producten, het promoten van tijdelijke aanbiedingen of het snel genereren van leads voor een nieuw bedrijf. Betaald verkeer kan ook een goede optie zijn voor zeer competitieve sectoren waar organische rankings moeilijk te bereiken zijn, of wanneer het doel is om specifieke, goed gedefinieerde doelgroepen te bereiken.

Het is belangrijk op te merken dat beide strategieën samen het meest effectief zijn. Betaald verkeer kan bijvoorbeeld waardevolle gegevens opleveren over welke zoekwoorden het meest effectief zijn, wat kan helpen bij het sturen van SEO-strategieën. Omgekeerd kan een sterke organische rangschikking bijdragen aan de geloofwaardigheid en zichtbaarheid van betaalde advertenties. Het op elkaar afstemmen van deze strategieën zal leiden tot een meer geïntegreerde aanpak en een sterker algemeen digitaal marketingprogramma.

De impact van organisch verkeer op de SEO

Organisch verkeer heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina, maar SEO heeft nog meer impact op het vermeerderen van organisch verkeer. Aan de ene kant is meer verkeer op de website beter voor de SEO van je website, maar aan de andere kant krijg je deze bezoekers weer door je website op tal van fronten te optimaliseren. Organisch verkeer op de website neemt dan ook toe door het verbeteren van de SEO.

Voor wie is organisch verkeer interessant?

Hier zijn enkele typen websites en de bijbehorende doelstellingen die kunnen worden bereikt met SEO.

Type WebsiteDoelstellingen met SEO
E-commerce websitesVerbetering van de organische vindbaarheid van producten, verhoging van de online verkopen, vermindering van de afhankelijkheid van betaalde advertenties, verbetering van de gebruikerservaring en navigatie.
Blogs en inhoudsplatformsVerhoging van de zichtbaarheid van content, het aantrekken van een loyaal lezerspubliek, het verbeteren van de reputatie en autoriteit in een bepaald vakgebied, het stimuleren van betrokkenheid en interactie met content.
BedrijfswebsitesVerbetering van de zichtbaarheid en reputatie van het merk, aantrekken van kwalitatief hoogwaardige leads, het stimuleren van conversies (zoals contactformulierinzendingen, downloads van whitepapers, aanmeldingen voor nieuwsbrieven).
Educatieve of non-profitwebsitesVerhoging van de bewustwording over een specifiek onderwerp of oorzaak, stimulering van donaties of vrijwilligerswerk, verbetering van de autoriteit en het vertrouwen in de sector.
Dienstverlenende websitesVerbetering van de lokale vindbaarheid, aantrekken van potentiële klanten in een specifieke regio of sector, genereren van aanvragen voor diensten.
Organisch verkeer en voor is het interessant.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke website uniek is, en de specifieke doelstellingen kunnen variëren op basis van de individuele behoeften en doelen van de organisatie. SEO-strategieën moeten altijd worden afgestemd op de specifieke context en doelen van de website. (3)

Mijn advies

We raden aan om je bezig te houden met het verbeteren van de content op de website en in de advertenties. Voer een keyword analyse uit, zorg voor een goede website en creëer interessante content voor de bezoeker. Dit zijn allemaal SEO tools die ervoor zorgen dat je jouw website optimaliseert, waardoor het organisch verkeer alleen maar toeneemt en jouw kosten voor advertenties juist afnemen.

Bronnen

  1. Lahey, C. (2023b, september 6). The Importance of SEO: 10 Benefits of Search Engine Optimization. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/importance-of-seo/
  2. Hardwick, J. (2024b, maart 19). SEO vs. SEM: What’s the Difference? SEO Blog By Ahrefs. https://ahrefs.com/blog/seo-vs-sem/#:~:text=The%20main%20difference%20between%20Search,paid%20advertising%20to%20attract%20traffic.
  3. Search Engine Land. (2023, 6 december). What is SEO – Search Engine Optimization? https://searchengineland.com/guide/what-is-seo

Veelgestelde vragen

Wat is organisch verkeer?

Het is verkeer op websites die via zoekresultaten van een zoekmachine op jou website terechtkomt. Het wordt ook wel organisch verkeer genoemd. Een tool genaamd google analytics maakt het mogelijk dat jij kan zien waar de gebruikers van je website vandaan komen. Het organisch verkeer wordt hierdoor zeer goed meetbaar.

Wat is de impact van organisch Verkeer op SEO?

Het heeft impact op de SEO van een website of pagina. De SEO heeft nog meer impact als het gaat om het vermeerderen van organisch verkeer. Meer verkeer op de website is beter voor de SEO. Het organisch verkeer op de website neemt toe tijdens het verbeteren van de SEO.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 29 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 29 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.