Alt attribuut

Wanneer men ‘alt tag’ gebruikt, wordt eigenlijk alt-attribuut bedoeld. Alt tag is dus eigenlijk niet de juiste benaming. Deze termen worden vaak door elkaar gehaald. De correcte term is zodoende alt-attribuut. Elke afbeelding op het internet moet een alt-attribuut bevatten om toegankelijk te zijn. Echter hoeft het alt-attribuut niet per se tekst te bevatten. Desalniettemin wordt het sterk aangeraden om tekst in het alt-attribuut te plaatsen. Het gebruik maken van een alt-attribuut bevordert je SEO. In dit artikel vertellen we wat de reden hiervan is.

Wat is het?

Het alt-attribuut is het HTML-attribuut dat wordt gebruikt in webpagina’s om alternatieve tekst op te geven die moet worden weergegeven wanneer een foto niet kan worden geladen. ‘Alt’ staat namelijk voor alternate (alternatief). Alt-attributen zorgen ervoor dat de crawlers van Google meer informatie verkrijgen over de inhoud van de afbeelding. Ook gebruikers met een visuele beperking begrijpen door het alt-attribuut waar de afbeelding over gaat.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Hoe ziet een alt-attribuut eruit?

Een afbeelding bestaat uit de volgende elementen:

  • naam van de afbeelding;
  • naam van de map waar de afbeelding in staat;
  • het alt-attribuut;
  • eventueel een title tag.

In de HTML-code ziet het alt-attribuut er als volgt uit: 

<img src=’’SEO.jpg’’ alt=’’SEO tools op een rij’’>

Het is van belang dat de tekst in het alt-attribuut beschrijvend van aard is. Het is immers wat Google gebruikt om je website te lezen. Daarnaast lezen gebruikers met een visuele beperking op deze manier de afbeelding. Het doel van het alt-attribuut is toegankelijkheid. Zowel voor Google als gebruikers met een visuele beperking. Google hecht veel waarde aan de toegankelijkheid van een website. Wanneer de website toegankelijker is, stijgt de waardering die je site krijgt van Google.

Alt attribuut | Begrippenlijst

Alt-attribuut en SEO

Het is van belang voor je SEO om relevante zoekwoorden in het alt-attribuut te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de zoeker de gewenste afbeelding vindt wanneer er een zoekopdracht wordt gevoerd. Google kan nauwkeurig lezen wat er precies op de afbeelding te zien is en zal de webpagina dan ook relevant achten voor een zoeker.

Waar op gelet moet worden is dat er niet te veel zoekwoorden binnen het alt-attribuut gepropt worden. Te veel zoekwoorden heeft een negatief effect op de gebruikerservaring van de bezoeker. Dit moet te allen tijde vermeden worden. Wanneer er een zoekwoord in het alt-attribuut geplaatst wordt, moet deze relevant zijn voor de zoekopdracht. Wanneer er geen sprake is van relevantie met betrekking tot de zoekopdracht, laat je het zoekwoord weg. Zet om deze reden zorgvuldig zoekwoorden in het alt-attribuut! Dit leidt tot een hogere toegankelijkheid van je website. Daarnaast leidt het tot relevante bezoekers. Dit heeft dan een positief effect op de totale ranking van je website.

Veelgestelde vragen

Wat is een Alt Attribuut?

Het alt-attribuut is een attribuut binnen HTML waarmee je in webpagina’s een alternatieve tekst kunt op geven op het moment dat een bepaalde afbeelding niet wil laden. Alt-attributen zorgen er ook voor dat gebruikers maar ook de bots van de zoekmachine informatie over de afbeelding kunnen lezen.

Wat is de impact van Alt Attribuut op SEO?

Voor een goede SEO is het van belang dat je relevante zoekwoorden in het alt-attribuut opneemt. Zo kunnen de Bots van Google goed uitlezen wat de afbeelding precies inhoudt en zal de pagina dan ook als relevant zien. Beperkt dit wel enigszins want te veel zoekwoorden zal weer tot een mindere gebruikerservaring leiden.

Voor wie hebben wij dit artikel over alt attribuut geschreven?

Het artikel over alt attribuut hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over alt attribuut in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals alt attribuut?

Wij schrijven over begrippen als alt attribuut om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

alt attribuut is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over alt attribuut in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals alt attribuut, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip alt attribuut in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van alt attribuut. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van alt attribuut op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende alt attribuut.

Het voorbeeld dat wij geven van alt attribuut , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over alt attribuut van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 14 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z