Alt attribuut

Wanneer men ‘alt tag’ gebruikt, wordt eigenlijk alt-attribuut bedoeld. Alt tag is dus eigenlijk niet de juiste benaming. Deze termen worden vaak door elkaar gehaald. De correcte term is zodoende alt-attribuut. Elke afbeelding op het internet moet een alt-attribuut bevatten om toegankelijk te zijn. Echter hoeft het alt-attribuut niet per se tekst te bevatten. Desalniettemin wordt het sterk aangeraden om tekst in het alt-attribuut te plaatsen. Het gebruik maken van een alt-attribuut bevordert je SEO. In dit artikel vertellen we wat de reden hiervan is.

Wat is het?

Het alt-attribuut is het HTML-attribuut dat wordt gebruikt in webpagina’s om alternatieve tekst op te geven die moet worden weergegeven wanneer een foto niet kan worden geladen. ‘Alt’ staat namelijk voor alternate (alternatief). Alt-attributen zorgen ervoor dat de crawlers van Google meer informatie verkrijgen over de inhoud van de afbeelding. Ook gebruikers met een visuele beperking begrijpen door het alt-attribuut waar de afbeelding over gaat.

Hoe ziet een alt-attribuut eruit?

Een afbeelding bestaat uit de volgende elementen:

  • naam van de afbeelding;
  • naam van de map waar de afbeelding in staat;
  • het alt-attribuut;
  • eventueel een title tag.

In de HTML-code ziet het alt-attribuut er als volgt uit: 

<img src=’’SEO.jpg’’ alt=’’SEO tools op een rij’’>

Het is van belang dat de tekst in het alt-attribuut beschrijvend van aard is. Het is immers wat Google gebruikt om je website te lezen. Daarnaast lezen gebruikers met een visuele beperking op deze manier de afbeelding. Het doel van het alt-attribuut is toegankelijkheid. Zowel voor Google als gebruikers met een visuele beperking. Google hecht veel waarde aan de toegankelijkheid van een website. Wanneer de website toegankelijker is, stijgt de waardering die je site krijgt van Google.

Alt attribuut | Begrippenlijst

Alt-attribuut en SEO

Het is van belang voor je SEO om relevante zoekwoorden in het alt-attribuut te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de zoeker de gewenste afbeelding vindt wanneer er een zoekopdracht wordt gevoerd. Google kan nauwkeurig lezen wat er precies op de afbeelding te zien is en zal de webpagina dan ook relevant achten voor een zoeker.

Waar op gelet moet worden is dat er niet te veel zoekwoorden binnen het alt-attribuut gepropt worden. Te veel zoekwoorden heeft een negatief effect op de gebruikerservaring van de bezoeker. Dit moet te allen tijde vermeden worden. Wanneer er een zoekwoord in het alt-attribuut geplaatst wordt, moet deze relevant zijn voor de zoekopdracht. Wanneer er geen sprake is van relevantie met betrekking tot de zoekopdracht, laat je het zoekwoord weg. Zet om deze reden zorgvuldig zoekwoorden in het alt-attribuut! Dit leidt tot een hogere toegankelijkheid van je website. Daarnaast leidt het tot relevante bezoekers. Dit heeft dan een positief effect op de totale ranking van je website.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat alt attribuut inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over alt attribuut geschreven?

Het artikel over alt attribuut hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over alt attribuut hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over alt attribuut in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals alt attribuut?

Wij schrijven over begrippen als alt attribuut om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Alt attribuut is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over alt attribuut en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip alt attribuut in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van alt attribuut. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van alt attribuut op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende alt attribuut.

Het voorbeeld dat wij geven van alt attribuut geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over alt attribuut van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z