Rich results Test

De vernieuwde versie van de gestructureerde data test is de rich results test. Waar de voorganger keek naar de juistheid van de implementatie, gaat de rich results test verder dan dat. Hoe dat werkt lees je in de rest van deze tekst. 

Wat is rich results test?

Rich results zijn zoekresultaten waarbij meer informatie gegeven wordt. Dit kunnen prijzen zijn, reviewcijfers of -sterren, afbeeldingen en meer. Hoe meer informatie, hoe rijker. Dit heet dan een rich snippet. Rich snippets leveren meer kliks op. De rich results test kijkt naar hoe goed de rich snippets in elkaar zitten. (1)

Rich snippets en de test

Een snippet waarbij de aanvullende informatie niet goed wordt weergegeven, levert een slechtere positie in de resultaten op. Rich snippets zonder problemen worden hoger in de zoekresultaten weergegeven. Daarom gebruik je de rich results test. Die test geeft aan waar eventuele issues te verhelpen zijn. Door die te verhelpen, verbeter je dus ook je positie op de resultatenlijst. Je voert de URL in van de site of pagina die je wil testen. Hierna krijg je inzicht in waar wellicht problemen of waarschuwing te vinden zijn voor je rich results. Deze verhelp je om je positie te verbeteren. (2)

Impact op de SEO

Rich results komen hoger op de zoekresultaten van gebruikers. Dat is het doel natuurlijk van SEO. Dus de rich results test heeft zeker invloed op de SEO. De test op zichzelf heeft dat niet. Wat je ermee doet heeft dat wel. Het is aan jou of de websitebouwer om issues te verhelpen die de rich results test kenbaar heeft gemaakt. Zo zorg je voor een betere positie op de resultatenlijst. Een hogere positie. In die zin heeft de rich results test impact op je SEO.

Mijn advies

Dit is een vernieuwde tool die ook nog gratis is. Je verliest niets door gebruik te maken van deze tool. Wij raden dan ook aan dit te doen. Het is een gemakkelijke manier om te zien waar je nog knelpunten hebt. Ook zie je of je je resultaat nog rijker kunt maken om je positie nog hoger te krijgen. Dit doe je aan de hand van markups in je pagina of site. 

Bronnen

  1. Rich Results Test – Google Search Console. (z.d.). Search Test Tool. https://search.google.com/test/rich-results
  2. Walsh, S. (2023, 25 augustus). What Are Rich Snippets & How to Get Them in 2024. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/rich-snippets/

Veelgestelde vragen

Wat is de Rich Results Test?

Rich results zijn bepaalde zoekresultaten die van extra informatie, zoals bijvoorbeeld prijzen, afbeeldingen of reviews, zijn voorzien. Hoe meer aanvullende informatie, des te rijker. Dit noemt men dan een rich snippet. De rich result test geeft je allerlei informatie en mogelijke verbeterpunten ten aanzien van je rich snipped.

Wat is de impact van Rich Results Test op SEO?

Rich results zullen hoger in de zoekresultaten worden getoond. Dit is natuurlijk waar het precies om draait bij SEO. Dus de rich results test heeft zeker invloed op de SEO heeft indirect invloed op SEO. Het is uiteraard wel afhankelijk van wat je met de verkregen informatie doet.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.