Chrome DevTools

Een ingebouwde tool in je Chrome browser om website-elementen te inspecteren is Chrome DevTools. Er zijn een hoop mogelijkheden met Chrome DevTools. Het enige dat je nodig hebt is je Chrome browser. De tool zit namelijk al ingebouwd in de browser. Geen downloads en extensies dus. 

Wat is Chrome DevTools?

Zelf zegt Chrome DevTools een manier te zijn om je te helpen met het bouwen van je site. En snel. Het idee van Chrome DevTools is dat je altijd de tools paraat hebt. Zo bewerk je je pagina ‘on the fly’ en spoor je problemen snel op. Dat is hoe Chrome DevTools je helpt bij het bouwen van je website. En het verbeteren natuurlijk. (1)

Hoe open je Chrome DevTools?

De interface is uitgebreid. Er zijn zelfs verschillende manieren om Chrome DevTools te openen. Het is maar net wat je nodig hebt van de tool. Door met je rechtermuisknop op een element te klikken, kun je bijvoorbeeld het element inspecteren. Het configuratiescherm open je met ctrl+shift+J, of bij je Mac met command+option+J. Deze combinatie met I in plaats van J opent het laatste panel dat open stond. Via de drie puntjes in de browser en ‘meer tools’ open je ook DevTools. Het is mogelijk Chrome DevTools automatisch te openen bij iedere tab. Je vindt de instructie hiervoor op de site van Chrome DevTools. 

Chrome DevTools en SEO

Met Chrome DevTools verbeter je je website op verschillende aspecten. Of je krijgt in ieder geval de aspecten te zien waar dit mogelijk is. Dit gaat met name over een prettige werking van je site en dingen als JavaScript. Directe invloed op de SEO heeft dit niet allemaal per se. Natuurlijk zijn er wel aspecten die de SEO beïnvloeden waar je aan kunt werken die je vindt in Chrome DevTools suggesties. (2)

Mijn advies

Chrome DevTools kan je veel informatie geven over sites en elementen. Bovendien hoef je niets te installeren of downloaden. Je opent Chrome en je hebt al toegang tot DevTools. Er is geen reden om er niet eens gebruik van te maken. Wie zich wijs maakt in de verschillende aspecten van DevTools, kan hier veel verbetering mee realiseren voor zijn of haar website. 

Bronnen

  1. Chrome DevTools. (z.d.). Chrome For Developers. https://developer.chrome.com/docs/devtools?
  2. Everett, R. (2024, 8 maart). Using Chrome DevTools to diagnose site issues in an audit. Search Engine Journal. https://www.searchenginejournal.com/seo-audit/chrome-devtools-to-diagnose-site-issues/

Veelgestelde vragen

Wat is Chrome DevTools?

Chrome DevTools is een handige en snelle manier om je tools voor het bouwen en onderhouden van je site te kunnen gebruiken. Via Chrome DevTools heb je deze altijd bij de hand en kun je direct problemen opsporen en oplossen.

Wat is de impact van Chrome Devtools op SEO?

Met Chrome DevTools kun je jouw website op allerlei vlakken verbeteren. Dit is echter niet allemaal op het vlak van SEO, maar het zorgt er wel voor dat jouw website soepeler gaat werken. Dit heeft indirect dan wel weer een zekere invloed.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.