CTR

Een van de methoden om de prestaties van online advertenties te meten, is CTR (Click Through Rate). In dit artikel vertellen wij wat het inhoudt.

Wat is CTR?

CTR, Click Through Rate, geeft aan hoeveel mensen op jouw advertentie klikken nadat ze deze hebben bekeken. Je berekent de CTR door het aantal kliks te delen door het aantal vertoningen. De hoogte van de CTR is afhankelijk van jouw plek in de zoekresultaten van Google. 

Advertenties die op de hoogste plek in Google staan, dragen een hogere CTR af dan een advertentie onderaan in de zoekresultaten.

Niet alleen een hogere plek in de zoekmachine zorgt voor een hogere CTR. Ook een aantrekkelijke tekst zorgt hiervoor. Wanneer jouw advertentie aantrekkelijker is dan die van een andere advertentie boven die van jou, kan het zijn dat je toch een hogere CTR hebt. Dit draagt bij aan een hogere kwaliteitsscore.

Het belang van de Click Through Rate

Het monitoren van de CTR is van groot belang bij SEO. Op deze manier meet je hoeveel organische bezoekers doorklikken naar jouw website.

Het doel van SEO is om zo veel mogelijk organisch en relevant verkeer te genereren. Meer bezoekers op je website is leuk, maar het is wel de bedoeling dat jouw conversies stijgen.

CTR | Begrippenlijst

Wat is een goede Click Through Rate? Wat zijn de nadelen van CPC?

Dat hangt van de situatie af. Maak je gebruik van betaalde advertenties? Dan betaal je per keer dat er naar jouw website geklikt wordt. Een hoge CTR is dan positief voor je conversie, maar iedere klik brengt kosten met zich mee. 

De CTR voor organische zoekresultaten is waardevoller. Organisch verkeer is in die zin gratis. Wanneer er een conversie plaatsvindt, is de hele opbrengst voor jou.

Mijn advies

Wij raden aan om niet blind te staren op de CTR! Wil je jouw CTR verhogen? Optimaliseer dan de meta omschrijving en meta titels. Via deze weg geef je een goede indicatie aan de zoeker welk onderwerp jij bespreekt op de landingspagina. Dit triggert een klik. Overtuig de zoeker van de meerwaarde die jij als bedrijf levert!


Veelgestelde vragen

Wat is CTR?

CTR, voluit Click Through Rate, is de waarde die aangeeft hoeveel gebruikers er op jouw advertentie doorklikken nadat ze hem hebben bekeken. De CTR wordt berekend door het aantal kliks te delen door het aantal keer dat de advertentie is vertoond. Hoe hoger jij met jouw advertentie staat in zoekresultaten, des te hoger de CTR.

Wat is de impact van CTR op SEO?

Het is voor SEO erg belangrijk om de CTR monitoren. Zo weet je immers hoeveel organische bezoekers er doorklikken naar jouw site. Met de resultaten kun je indien nodig verbeteringen doorvoeren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.