Wat is een titel attribuut?

Met een titel attribuut bedoel ik de titels voor links en afbeeldingen op een website. Je kunt hiermee extra informatie over de link of het beeld geven. De informatie verschijnt voor de gebruiker als hij met zijn muis boven de link komt. Deze HTML-attributen hebben een kleine impact op de SEO van je website. In dit artikel vertel ik hier meer over.

Wat is een titel attribuut?

Een titel attribuut is een blokje extra informatie dat je aan een link of een afbeelding op je website kunt plakken. Dit blokje informatie zegt iets over waar de link naar verwijst of wat er op de website te zien is. Een titel attribuut ligt niet in de lay-out pagina zelf, maar zweeft er als het ware boven. (1)

Niet hetzelfde als Alt Text

Een titel attribuut is niet hetzelfde als Alt Text. Dit laatste zie je vaak als beschrijving op een pagina als een afbeelding niet kan inladen. Er verschijnt dan een alternatieve tekst, die dient om te beschrijven wat er op de afbeelding te zien zou zijn.

Deze functie dient ook om slechtziende sitebezoekers te beschrijven wat er op de site te lezen is. De tekst kan dan worden uitgesproken door speciale screen reader software, zodat de bezoeker met een beperkt gezichtsvermogen toch internet kan gebruiken. Titel attributen worden echter meestal niet uitgesproken.

Titel attribuut impact op SEO

Het is niet helemaal duidelijk of titel attributen echt grote waarde hebben voor SEO. Spiders pikken de informatie van deze blokjes informatie niet op. Dit zou betekenen dat de extra informatie niet van invloed is op de indexering in zoekmachines.

Op devices met een touchscreen heeft het geen zin om titel attributen te plaatsen. Je kunt daar immers niet met een muis boven een link ‘hangen’. De reden om dit wel te doen is om de gebruiker een beter bruikbare site te bieden. SEO-invloed is minimaal.

Toch hebben veel specialisten het gevoel dat ze hier het zoekwoord in moeten verwerken, zelf zou ik er niet al teveel tijd en aandacht aan besteden. Eerder aan het leveren van waarde in de vorm van kwalitatieve content in de afbeelding zelf. Dit heeft veel meer invloed, niet alleen op de SEO, ook op de UX.

Mijn advies

Omdat het aanbrengen van een titel attribuut je amper extra moeite kost, is ons advies om deze aan te brengen bij links of afbeeldingen. Je geeft hiermee net dat stukje extra, waardoor de site beleving voor de bezoeker aangenamer wordt. Dankzij deze attributen is je site nog beter verzorgd. Ook kun je extra informatie geven die je site-content wellicht te wollig zou maken of af zou leiden van de rode draad in de tekst.

Bronnen

  1. HTML Global title Attribute. (z.d.). https://www.w3schools.com/tags/att_global_title.asp
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 26 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.