Titel Attribuut

Met een titel attribuut bedoelen we de titels voor links en afbeeldingen op een website. Je kunt hiermee extra informatie over de link of het beeld geven. De informatie verschijnt voor de gebruiker als hij met zijn muis boven de link komt. Deze HTML-attributen hebben een kleine impact op de SEO van je website.

Wat is een titel attribuut?

Een titel attribuut is een blokje extra informatie dat je aan een link of een afbeelding op je website kunt plakken. Dit blokje informatie zegt iets over waar de link naar verwijst of wat er op de website te zien is. Een titel attribuut ligt niet in de lay-out pagina zelf, maar zweeft er als het ware boven.

Niet hetzelfde als Alt Text

Een titel attribuut is niet hetzelfde als Alt Text. Dit laatste zie je vaak als beschrijving op een pagina als een afbeelding niet kan inladen. Er verschijnt dan een alternatieve tekst, die dient om te beschrijven wat er op de afbeelding te zien zou zijn.

Deze functie dient ook om slechtziende sitebezoekers te beschrijven wat er op de site te lezen is. De tekst kan dan worden uitgesproken door speciale screen reader software, zodat de bezoeker met een beperkt gezichtsvermogen toch internet kan gebruiken. Titel attributen worden echter meestal niet uitgesproken.

Titel Attribuut _ Begrippenlijst

Titel attribuut impact op SEO

Het is niet helemaal duidelijk of titel attributen echt grote waarde hebben voor SEO. Spiders pikken de informatie van deze blokjes informatie niet op. Dit zou betekenen dat de extra informatie niet van invloed is op de indexering in zoekmachines. Op devices met een touchscreen heeft het geen zin om titel attributen te plaatsen. Je kunt daar immers niet met een muis boven een link ‘hangen’. De reden om dit wel te doen is om de gebruiker een beter bruikbare site te bieden. SEO-invloed is minimaal.

Mijn advies

Omdat het aanbrengen van een titel attribuut je amper extra moeite kost, is ons advies om deze aan te brengen bij links of afbeeldingen. Je geeft hiermee net dat stukje extra, waardoor de site beleving voor de bezoeker aangenamer wordt. Dankzij deze attributen is je site nog beter verzorgd. Ook kun je extra informatie geven die je site-content wellicht te wollig zou maken of af zou leiden van de rode draad in de tekst.

Veelgestelde vragen

Wat is een Titel Attribuut?

Een titel attribuut moet je zien als een informatieblokje waarin je extra tekst kwijt kunt over een bepaalde link of afbeelding zodat de gebruiker hier extra informatie over krijgt. Het blokje staat niet in de tekst zelf maar zweeft daar in feite boven.

Wat is de impact van Titel Attribuut op SEO?

De invloed op SEO is marginaal. De bots pikken deze informatieblokken niet op. Je doet het met name om de gebruikersvriendelijkheid te vergroten. Op deze wijze heeft het indirect dan wel weer een positieve invloed.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z