Organische bezoekers

Wat is het verschil tussen organische en niet-organische bezoekers van je website? Het verschil zit hem in de betaling. Organische bezoekers klinkt alsof het doelt op gebruikers, maar eigenlijk gaat het over de zoekresultaten. Bezoekers die via onbetaalde zoekresultaten op je website komen zijn organische bezoekers. 

Wat zijn organische bezoekers?

Wie betaalt voor een advertentie, heeft dus grotere kans op niet-organische bezoekers. Dat is niet per se slecht. Een groot aantal organische bezoekers geeft wel aan dat je website vaak bezocht wordt aan de hand van bepaalde zoekopdrachten. Organische bezoekers zijn de bevestiging dat je SEO of online marketing werkt – zonder voor advertenties te betalen. 

Waarom je organische bezoekers wil aantrekken

Het liefst wil je waarschijnlijk organische bezoekers op je site. Bij voorkeur zijn dit ook echte mensen. Het levert namelijk consumenten of potentiële consumenten op. Het maakt niet uit of je nu een consultancybureau bent of een webwinkel. Of je je richt op individuen of bedrijven. Wanneer je meer verkeer naar je website kan trekken, zonder advertenties te betalen, levert dit waarschijnlijk financieel meer op. Zeker gezien je geen kosten aan advertenties hoeft te maken. 

Er zijn verschillende tools om in de gaten te houden of de bezoeken aan je website of pagina’s van organische bezoekers zijn of niet. Bijvoorbeeld Google Analytics.

Organische bezoekers _ Begrippenlijst

Impact op de SEO

Organische bezoekers hebben invloed op de SEO. Als een gebruiker bij een bepaalde zoekterm op jouw site klikt, draagt dit bij aan de ranking. Dat wil zeggen de plaats van jouw website in de zoekresultaten van die zoekterm. Dat is het hele idee van SEO. Een groter aantal organische bezoekers, heeft dus vaak als resultaat ook dat je website hoger in de resultatenlijst komt te staan. En dat levert weer meer organische bezoekers op.

Mijn advies

Organische bezoekers zorgen dat je hoger op de ranglijst komt of hoog blijft staan. Daarom zijn organische bezoekers zo belangrijk. Inzicht in de aantallen organische bezoekers kan waardevol zijn. Je krijgt daarmee direct een idee van of je SEO werkt of niet. Er zijn ook tools om aan de hand van algoritmes en software je SEO te analyseren, maar organische bezoekers geven een meer menselijk beeld. 


Veelgestelde vragen

Wat zijn Organische Bezoekers?

Organische bezoekers zijn via onbetaalde links op jouw website terecht gekomen. Als je veel organische bezoekers hebt, betekent dit dat jouw website vaak bezocht wordt op basis van specifieke zoekopdrachten die door gebruikers zijn gedaan.

Wat is de impact van Organische Bezoekers op SEO?

Organische bezoekers hebben zeker invloed op SEO. Gebruikers die na en zoekopdracht op de link van jouw website klikken, dragen bij aan een hogere ranking. Dit is nu precies waar het om draait bij SEO. Veel organische bezoekers dragen dus bij aan een hogere ranking. Een hogere ranking leidt weer tot nog meer organische bezoekers.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 10 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 10 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.