DNS-check

Wanneer je RalfvanVeen.com intypt, kom je op onze website terecht. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar hoe weet de server nu precies naar welke site het moet? Het antwoord op die vraag is: DNS (Domain Name Servers). In dit artikel leggen we uit wat DNS is en hoe het werkt.

Wat is het?

De DNS check is een dienst die gebruikersvriendelijke domeinnamen zoals RalfvanVeen.com converteert naar een computervriendelijk IP-adres, bijvoorbeeld 32.655.180.0. Doordat het IP-adres wel leesbaar is voor de browser (een domeinnaam namelijk niet), kan de browser de server met de gevraagde inhoud vinden. Het koppelen van de hostnaam (RalfvanVeen.com) en het IP-adres (32.655.180.0) wordt een ‘namespace’ genoemd. Door je DNS records uit de DNS check te monitoren, weet zeker dat het Domain Name System traffic correct blijft doorsturen naar jouw websites, diensten en elektronische communicatie. Je weet dus zeker dat de juiste inhoud wordt opgehaald.

Het proces van het gebruik van een hostnaam (bijvoorbeeld RalfvanVeen.com) om een IP-adres te krijgen (bijvoorbeeld 32.655.180.0) wordt ‘resolving’ genoemd. Het omzetten van een hostnaam is niet zichtbaar voor de gebruiker. Echter gedurende een paar microseconden tussen het intypen van de domeinnaam en het omzetten naar een IP adres, gebeurt er van alles waarbij een DNS-server nodig is.

DNS-check | Begrippenlijst

Veelgestelde vragen

Wat is een DNS-Check?

De DNS check zet gebruikersvriendelijke domeinnamen die je als gebruiker in toetst om naar een IP-adres dat leesbaar is voor de browser. Op deze manier kan de browser dus de server vinden waar de informatie zich bevindt.

Wat is de impact van DNS-Check op SEO?

Directe impact op SEO heeft DNS-Check niet. Het is wel een belangrijk proces om de gebruiker de juiste informatie te tonen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.