No-follow links

Als website eigenaar wil je natuurlijk dat jouw website zo goed mogelijk gevonden wordt. Je wilt dat Google elke link die gebonden is aan jouw website kan volgen voor de indexering. Of toch niet? 

Soms is het namelijk niet zo handig als Google alle links omtrent jouw website volgt. Om dit dan ook te voorkomen gebruik je no-follow links. We leggen dit specifieker uit in dit artikel. 

Wat is een no follow link?

Wanneer een website een backlink heeft geplaatst kan het naakte oog van een mens niet zien of deze “do-follow” of “no-follow” is. De eigenaar van de website die deze link heeft geplaatst weet dit wel. Dit hangt veelal af van de manier waarop de SEO consultant deze plaatst.

Een no-follow is een backlink die wel bezoekers oplevert maar niet de volgende voordelen oplevert:

– Het helpt niet bij de PageRank van een website zoals een “do-follow” link.

– Het helpt niet bij de plaatsing in de zoekresultaten pagina.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Hoe maak je een nofollow link?

Het is in principe een link die wel is geplaatst, maar er is tegen Google “gezegd” dat deze geen waarde heeft. In de code van de website kun je gemakkelijk herkennen wanneer een backlink geen extra SEO waarde levert aan de website:

< a href=https://ralfvanveen.com rel=” nofollow”>Link tekst< / a>

*We hebben de code deels aangepast zodat de website deze niet herkent 

Je kunt zien dat in het midden van bovenstaande stukje code “nofollow” is toegevoegd. Hiermee wordt er in feite aan de zoekmachines verteld dat deze link geen “SEO juice” moet doorgeven.

No-follow link | Begrippenlijst

De voordelen van een no-follow link

Een no-follow link wordt dus niet geïndexeerd door Google. Wat voor voordelen heeft dit dan voor je site, wanneer je er geen linkjuice van verkrijgt? 

Nofollow links zijn geïntroduceerd door Google om spam te voorkomen. Vooral Comment-spam op blogs en artikelen. SEO-specialisten plaatsen vroeger in de blog reacties regelmatig links naar externe websites. Met no-follow deed Google een poging om dit gedrag in te perken.

Ons advies

Voor sommige webpagina’s gebruiken wij een no-follow ‘tag’. We kijken goed naar welke pagina’s bijvoorbeeld duplicaat zijn of welke comments veel spam veroorzaken. 

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat zijn no follow links?

Een no-follow is een zogenaamde backlink die welleswaar bezoekers oplevert, maar je niet helpt aan een plaatsing in de zoekresultaten. Het zal je ook geen hogere ranking oplevert. Voor dit laatste moet je een do- follow link gebruiken.

Wat is de impact van No Follow Links op SEO?

Een no-follow link zal niet worden geïndexeerd door Google. Hij levert dan ook geen SEO waarde op voor je site. Nofollow links zijn ooit door Google geïntroduceerd ter voorkoming van spam.

Voor wie hebben wij dit artikel over no-follow links geschreven?

Het artikel over no-follow links hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over no-follow links in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals no-follow links?

Wij schrijven over begrippen als no-follow links om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

no-follow links is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over no-follow links in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals no-follow links, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip no-follow links in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van no-follow links. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van no-follow links op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende no-follow links.

Het voorbeeld dat wij geven van no-follow links , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over no-follow links van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z