No-follow links

Als website eigenaar wil je natuurlijk dat jouw website zo goed mogelijk gevonden wordt. Je wilt dat Google elke link die gebonden is aan jouw website kan volgen voor de indexering. Of toch niet? 

Soms is het namelijk niet zo handig als Google alle links omtrent jouw website volgt. Om dit dan ook te voorkomen gebruik je no-follow links. We leggen dit specifieker uit in dit artikel. 

Wat is een no follow link?

Wanneer een website een backlink heeft geplaatst kan het naakte oog van een mens niet zien of deze “do-follow” of “no-follow” is. De eigenaar van de website die deze link heeft geplaatst weet dit wel. Dit hangt veelal af van de manier waarop de SEO consultant deze plaatst.

Een no-follow is een backlink die wel bezoekers oplevert maar niet de volgende voordelen oplevert:

– Het helpt niet bij de PageRank van een website zoals een “do-follow” link.

– Het helpt niet bij de plaatsing in de zoekresultaten pagina.

Hoe maak je een nofollow link?

Het is in principe een link die wel is geplaatst, maar er is tegen Google “gezegd” dat deze geen waarde heeft. In de code van de website kun je gemakkelijk herkennen wanneer een backlink geen extra SEO waarde levert aan de website:

< a href=https://ralfvanveen.com rel=” nofollow”>Link tekst< / a>

*We hebben de code deels aangepast zodat de website deze niet herkent 

Je kunt zien dat in het midden van bovenstaande stukje code “nofollow” is toegevoegd. Hiermee wordt er in feite aan de zoekmachines verteld dat deze link geen “SEO juice” moet doorgeven.

No-follow link | Begrippenlijst

De voordelen van een no-follow link

Een no-follow link wordt dus niet geïndexeerd door Google. Wat voor voordelen heeft dit dan voor je site, wanneer je er geen linkjuice van verkrijgt? 

Nofollow links zijn geïntroduceerd door Google om spam te voorkomen. Vooral Comment-spam op blogs en artikelen. SEO-specialisten plaatsen vroeger in de blog reacties regelmatig links naar externe websites. Met no-follow deed Google een poging om dit gedrag in te perken.

Mijn advies

Voor sommige webpagina’s gebruiken wij een no-follow ‘tag’. We kijken goed naar welke pagina’s bijvoorbeeld duplicaat zijn of welke comments veel spam veroorzaken. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn no follow links?

Een no-follow is een zogenaamde backlink die welleswaar bezoekers oplevert, maar je niet helpt aan een plaatsing in de zoekresultaten. Het zal je ook geen hogere ranking oplevert. Voor dit laatste moet je een do- follow link gebruiken.

Wat is de impact van No Follow Links op SEO?

Een no-follow link zal niet worden geïndexeerd door Google. Hij levert dan ook geen SEO waarde op voor je site. Nofollow links zijn ooit door Google geïntroduceerd ter voorkoming van spam.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies