No-follow links

Als website eigenaar wil je natuurlijk dat jouw website zo goed mogelijk gevonden wordt. Je wilt dat Google elke link die gebonden is aan jouw website kan volgen voor de indexering. Of toch niet? 

Soms is het namelijk niet zo handig als Google alle links omtrent jouw website volgt. Om dit dan ook te voorkomen gebruik je no-follow links. We leggen dit specifieker uit in dit artikel. 

Wat is een no follow link?

Wanneer een website een backlink heeft geplaatst kan het naakte oog van een mens niet zien of deze “do-follow” of “no-follow” is. De eigenaar van de website die deze link heeft geplaatst weet dit wel. Dit hangt veelal af van de manier waarop de SEO consultant deze plaatst.

Een no-follow is een backlink die wel bezoekers oplevert maar niet de volgende voordelen oplevert:

– Het helpt niet bij de PageRank van een website zoals een “do-follow” link.

– Het helpt niet bij de plaatsing in de zoekresultaten pagina.

Hoe maak je een nofollow link?

Het is in principe een link die wel is geplaatst, maar er is tegen Google “gezegd” dat deze geen waarde heeft. In de code van de website kun je gemakkelijk herkennen wanneer een backlink geen extra SEO waarde levert aan de website:

< a href=https://ralfvanveen.com rel=” nofollow”>Link tekst< / a>

*We hebben de code deels aangepast zodat de website deze niet herkent 

Je kunt zien dat in het midden van bovenstaande stukje code “nofollow” is toegevoegd. Hiermee wordt er in feite aan de zoekmachines verteld dat deze link geen “SEO juice” moet doorgeven.

No-follow link | Begrippenlijst

De voordelen van een no-follow link

Een no-follow link wordt dus niet geïndexeerd door Google. Wat voor voordelen heeft dit dan voor je site, wanneer je er geen linkjuice van verkrijgt? 

Nofollow links zijn geïntroduceerd door Google om spam te voorkomen. Vooral Comment-spam op blogs en artikelen. SEO-specialisten plaatsen vroeger in de blog reacties regelmatig links naar externe websites. Met no-follow deed Google een poging om dit gedrag in te perken.

Ons advies

Voor sommige webpagina’s gebruiken wij een no-follow ‘tag’. We kijken goed naar welke pagina’s bijvoorbeeld duplicaat zijn of welke comments veel spam veroorzaken. 

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat no-follow links inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over no-follow links geschreven?

Het artikel over no-follow links hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over no-follow links hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over no-follow links in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals no-follow links?

Wij schrijven over begrippen als no-follow links om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

No-follow links is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over no-follow links en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip no-follow links in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van no-follow links. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van no-follow links op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende no-follow links.

Het voorbeeld dat wij geven van no-follow links geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over no-follow links van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z