No-follow links
Als website eigenaar wil je natuurlijk dat jouw website zo goed mogelijk gevonden wordt. Je wilt dat Google elke link die gebonden is aan jouw website kan volgen voor de indexering. Of toch niet?
Soms is het namelijk niet zo handig als Google alle links binnen jouw website volgt. Om dit dan ook te voorkomen gebruik je no-follow links. Ik leg dit specifieker uit in dit artikel.
Wat is een no follow link?
Wanneer een website een backlink heeft geplaatst kan het naakte oog van een mens niet zien of deze “do-follow” of “no-follow” is. De eigenaar van de website die deze link heeft geplaatst weet dit wel. Dit hangt veelal af van de manier waarop de SEO consultant deze plaatst. (1)
Een no-follow is een backlink die wel bezoekers oplevert maar niet de volgende voordelen oplevert:
- Het draagt niet bij aan de PageRank van een website zoals een “do-follow” link.
- Het helpt niet bij de plaatsing in de zoekresultaten pagina.
Let op dat Google nog steeds de andere kant van een link kan zien en een volledig verhaal kan vormen met de link. Dus bijvoorbeeld als je nofollow links gebruikt voor je bronnen, dan kan Google deze links nog steeds zien en Google weet ook wat er gebeurt aan de andere kant van de link. De link krijgt alleen niet de linkjuice mee. Dat is het verschil.
Ter aanvulling en voor de duidelijkheid. Een nofollow link is iets anders dan een noindex tag:
- Een no-follow link wordt toegevoegd als attribuut aan een link.
- Een noindex tag wordt toegevoegd aan een pagina zodat Google deze niet indexeert.
Hoe maak je een nofollow link?
Het is in principe een link die wel is geplaatst, maar er is tegen Google “gezegd” dat deze geen waarde heeft. In de code van de website kun je gemakkelijk herkennen wanneer een backlink geen extra SEO waarde levert aan de website:
< a href=https://ralfvanveen.com rel=” nofollow”>Link tekst< / a>
*Ik heb de code deels aangepast zodat de website deze niet herkent. Zie vooral het deel van rel=”nofollow”.
Je kunt zien dat in het midden van bovenstaande stukje code “nofollow” is toegevoegd. Hiermee wordt er in feite aan de zoekmachines verteld dat deze link geen “SEO juice” moet doorgeven. (2)
De voordelen van een no-follow link
Een no-follow link wordt dus niet geïndexeerd door Google. Wat voor voordelen heeft dit dan voor je site, wanneer je er geen linkjuice van verkrijgt?
Nofollow links zijn geïntroduceerd door Google om spam te voorkomen. Vooral Comment-spam op blogs en artikelen. SEO-specialisten plaatsen vroeger in de blog reacties regelmatig links naar externe websites. Met no-follow deed Google een poging om dit gedrag in te perken.
Daarbij gebruik ik zelf no-follow attributen bij links die verder niks bijdragen aan de SEO. Denk hierbij aan:
- sommige call to actions;
- links naar telefoonnummers;
- alle externe links (behalve naar eigen websites);
- links naar e-mail adressen.
Ik begrijp niet waarom je deze links nog steeds linkjuice zou geven. Een nofollow attribuut zorgt ervoor dat je meer linkjuice doorgeeft aan de links die dit wel verdienen.
- Dean, B. (2024g, maart 26). What Is a Nofollow Link? Here’s A Simple Plain English Answer. Backlinko. https://backlinko.com/nofollow-link
- HTML a rel Attribute. (z.d.). https://www.w3schools.com/tags/att_a_rel.asp
Veelgestelde vragen
Wat zijn no follow links?
Een no-follow is een zogenaamde backlink die welleswaar bezoekers oplevert, maar je niet helpt aan een plaatsing in de zoekresultaten. Het zal je ook geen hogere ranking oplevert. Voor dit laatste moet je een do- follow link gebruiken.
Wat is de impact van No Follow Links op SEO?
Een no-follow link zal niet worden geïndexeerd door Google. Hij levert dan ook geen SEO waarde op voor je site. Nofollow links zijn ooit door Google geïntroduceerd ter voorkoming van spam.