Permalink

Wat is het?

Een permalink is de volledige URL. Het bestaat uit je domeinnaam en een toevoeging. De toevoeging duidt op de precieze locatie waar een bezoeker zich bevindt. Het is de URL die bezoekers zien wanneer ze door een site bewegen. De naam komt van het woord ‘permanent’. Permalinks zijn dan ook permanent, zelfs als de content op de webpagina wordt geüpdatet.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Gevolgen van het wijzigen van permalinks

Het is cruciaal om voorzichtig om te gaan met het veranderen van permalinks. Wanneer je een permalink wilt veranderen, moet dit zorgvuldig gebeuren. Het is van belang om de nieuwe link te laten refereren naar de juist webpagina. Het komt voor dat het refereren vanuit de nieuwe permalink leidt tot een oude of niet bestaande pagina. De bezoeker ziet niet de juiste pagina of krijgt een ‘404 pagina niet gevonden’ melding. Dit is niet bevorderend voor de gebruiksvriendelijkheid van de website. Het is zodoende cruciaal om permalinks correct naar elkaar te laten verwijzen in het geval van een wijziging van de permalink.

Permalink | Begrippenlijst

SEO en permalinks

Permalinks behoren tot een van de factoren die Google gebruikt voor de ranking van een website. Een permalink moet gestructureerd zijn en duidelijk voor de bezoeker. Het is van belang om de titel van een webpagina terug te laten komen in de permalink. Dit geeft een goede indicatie van de content die op een webpagina te vinden is. 

De URL moet beknopt en duidelijk zijn. Dit is van belang omdat Google de permalink moet kunnen lezen en accuraat indexeren. De richtlijnen van Google benadrukken twee punten:

  1. URL’s met een gestructureerde hiërarchie zijn makkelijker te crawlen.
  2. URL’s die relevante zoekwoorden bevatten scoren beter in de ranking.

Met hiërarchie wordt bedoeld: de stappen die de bezoeker zet op een website. Eerst ziet de bezoeker de landingspagina, daarna klikt hij/zij door naar een webpagina met een ander onderwerp. In de URL is dan te zien via welke route de bezoeker het onderwerp gevonden heeft. Binnen SEO wordt dit ook ‘breadcrumbs’ genoemd. Dat is een broodkruimelspoor die het pad toont dat de bezoeker heeft afgelegd. Hiermee geef je de bezoeker overzicht en rust.

Permalink optimaliseren

Het is zodoende van belang om de permalink zo beknopt en helder mogelijk te structureren. Wanneer de permalink geoptimaliseerd is, heeft dit een positief effect op de online vindbaarheid van de webpagina of website. Google indexeert de webpagina of website. Hiermee bepaalt Google de ranking van de webpagina of website binnen de organische zoekresultaten. Dit leidt tot meer organisch verkeer. Het is dan ook belangrijk om de permalink te optimaliseren!

Veelgestelde vragen

Wat is een permalink?

Een permalink bestaat uit je domeinnaam en een toevoeging. In feite is een permalink de volledige URL. De toevoeging laat je de precieze locatie zien van de bezoeker. De bezoekers zien alleen de url wanneer ze door de site bewegen. Permalinks blijven permanent zelfs nadat content een update gaat krijgen.

Wat is de impact van Permalink op SEO?

Permalinks zijn een van de factoren die google gebruikt voor de ranking van je website. Voor de bezoeker moet een permalink duidelijk en gestructureerd zijn. Dat kan door de titel in de permalink terug te laten komen. Het zal een goede duidelijke indicatie geven van alle content op de webpagina.

Voor wie hebben wij dit artikel over permalink geschreven?

Het artikel over permalink hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over permalink in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals permalink?

Wij schrijven over begrippen als permalink om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

permalink is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over permalink in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals permalink, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip permalink in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van permalink. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van permalink op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende permalink.

Het voorbeeld dat wij geven van permalink , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over permalink van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z