Permalink

Wat is het?

Een permalink is de volledige URL. Het bestaat uit je domeinnaam en een toevoeging. De toevoeging duidt op de precieze locatie waar een bezoeker zich bevindt. Het is de URL die bezoekers zien wanneer ze door een site bewegen. De naam komt van het woord ‘permanent’. Permalinks zijn dan ook permanent, zelfs als de content op de webpagina wordt geüpdatet.

Gevolgen van het wijzigen van permalinks

Het is cruciaal om voorzichtig om te gaan met het veranderen van permalinks. Wanneer je een permalink wilt veranderen, moet dit zorgvuldig gebeuren. Het is van belang om de nieuwe link te laten refereren naar de juist webpagina. Het komt voor dat het refereren vanuit de nieuwe permalink leidt tot een oude of niet bestaande pagina. De bezoeker ziet niet de juiste pagina of krijgt een ‘404 pagina niet gevonden’ melding. Dit is niet bevorderend voor de gebruiksvriendelijkheid van de website. Het is zodoende cruciaal om permalinks correct naar elkaar te laten verwijzen in het geval van een wijziging van de permalink.

Permalink | Begrippenlijst

SEO en permalinks

Permalinks behoren tot een van de factoren die Google gebruikt voor de ranking van een website. Een permalink moet gestructureerd zijn en duidelijk voor de bezoeker. Het is van belang om de titel van een webpagina terug te laten komen in de permalink. Dit geeft een goede indicatie van de content die op een webpagina te vinden is. 

De URL moet beknopt en duidelijk zijn. Dit is van belang omdat Google de permalink moet kunnen lezen en accuraat indexeren. De richtlijnen van Google benadrukken twee punten:

  1. URL’s met een gestructureerde hiërarchie zijn makkelijker te crawlen.
  2. URL’s die relevante zoekwoorden bevatten scoren beter in de ranking.

Met hiërarchie wordt bedoeld: de stappen die de bezoeker zet op een website. Eerst ziet de bezoeker de landingspagina, daarna klikt hij/zij door naar een webpagina met een ander onderwerp. In de URL is dan te zien via welke route de bezoeker het onderwerp gevonden heeft. Binnen SEO wordt dit ook ‘breadcrumbs’ genoemd. Dat is een broodkruimelspoor die het pad toont dat de bezoeker heeft afgelegd. Hiermee geef je de bezoeker overzicht en rust.

Permalink optimaliseren

Het is zodoende van belang om de permalink zo beknopt en helder mogelijk te structureren. Wanneer de permalink geoptimaliseerd is, heeft dit een positief effect op de online vindbaarheid van de webpagina of website. Google indexeert de webpagina of website. Hiermee bepaalt Google de ranking van de webpagina of website binnen de organische zoekresultaten. Dit leidt tot meer organisch verkeer. Het is dan ook belangrijk om de permalink te optimaliseren!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat permalink inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over permalink geschreven?

Het artikel over permalink hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over permalink hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over permalink in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals permalink?

Wij schrijven over begrippen als permalink om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Permalink is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over permalink en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip permalink in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van permalink. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van permalink op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende permalink.

Het voorbeeld dat wij geven van permalink geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over permalink van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z