Linkruil

Er zijn tal van manieren om als bedrijf meer bezoekers te trekken op je website. Onder andere linkruil behoort in dit geval tot je mogelijkheden. Wat is dit precies en wat is de impact hiervan op de SEO? We bespreken hier dit begrip uitgebreid.

Wat is linkruil?

Linkruil is een vorm van netwerken waarin websites het gezamenlijk belang hebben om veel links naar hun website te krijgen. Linkruil biedt niet alleen voordelen voor SEO, het zorgt er ook voor dat meerdere websites bezoekers met elkaar delen.

Verschillende soorten linkruil

Links zijn erg belangrijk voor SEO. Ziet Google dat er veel bedrijven naar jouw site linken, dan beloont de zoekmachine jou met een hogere ranking. Andere zaken als relevante content spelen hier vanzelfsprekend nog een rol in. Daarnaast zorgt linkruil er ook voor dat je meer bezoekers krijgt die via een koppeling naar jouw site komen. Er zijn meerdere soorten linkruil:

–   Wederkerige linkruil: links die vanzelf ontstaan zonder dat je hierom vraagt;

–   AB(CD)linkruil: linkruil tussen meerdere partijen waarbij geen sprake is van directe links, maar via andere sites.

linkruil

De impact van linkruil op SEO

Linkruil heeft zeker een directe impacte op de SEO van een website of pagina. Het is niet voor niets dat linkruil nog altijd veel invloed uitoefent op de ranking van een site in Google of een andere zoekmachine.

Het creëren van links naar een pagina is van groot belang voor SEO. Linkruil zorgt ervoor dat websites koppelingen met elkaar uitwisselen en daardoor meeliften op elkaars succes. Goed uitgevoerde linkruil laat jouw website hoger ranken in Google.

Mijn advies

Het principe van linkruil klinkt zeer aantrekkelijk: het uitwisselen van koppelingen om hoger in Google te komen.

Wij raden aan om alleen linkruil toe te passen op het moment dat er sprake is van relevante links. Link je naar websites die niets te maken hebben met het onderwerp op jouw website? Dan ziet Google dit mogelijk als niet-relevant en werken de links niet. Link ook niet overmatig: zo houdt je je aan de richtlijnen van Google.


Veelgestelde vragen

Wat is een Linkruil?

Linkruil is een term die staat voor het netwerken waarbij verschillende websites een gezamenlijk belang hebben om veel relevante links te vergaren. Op deze manier delen deze websites een deel van hun bezoekers met elkaar.

Wat is de impact van Linkruil op SEO?

Linkruil zorgt voor een hogere ranking in de zoekresultaten van de zoekmachine. Het heeft dus zeker impact op de SEO van jouw website. Het moeten wel relevante en sterke links zijn. Anders kan het ook tegen je werken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.