Propositie

Een onderneming, merk of product in een positief daglicht zetten biedt veel mogelijkheden: hiermee bereik je meer consumenten. Je hebt onder andere de optie om gebruik te maken van propositie. Wat is propositie en wat is het verschil met positionering? Dat leggen we hier aan je uit!

Wat is propositie?

Een propositie is een bewering die mogelijk waar maar ook niet waar is. Het is mogelijk om deze term in diverse contexten te gebruiken. Ook op zakelijk gebied is het gebruik van deze term mogelijk: het is een uitspraak die klanten moet overtuigen voor een merk of product te kiezen.

Propositie: anders dan positionering

Bij een zakelijke propositie beschrijf je een merk of product aan klanten: dit is niet altijd makkelijk, omdat niet alles in enkele woorden te beschrijven valt. Het is bij een propositie belangrijk dat er een onderscheid element aanwezig is: de inhoud is in grote lijnen correct, maar meestal is er ook sprake van een iets positievere bewering om een klant enthousiast te maken.

Wat is het verschil tussen propositie en positionering? Positionering gaat over alle kenmerken, eigenschappen en associaties van een merk, met elkaar verbonden om zich van de concurrenten te onderscheiden. Positionering is vaak de basis van propositie: de kenmerken, eigenschappen en associaties van een merken vervormen tot een krachtige boodschap richting de consument.

Propositie _ Begrippenlijst

De impact van propositie op SEO

Propositie heeft mogelijk een grote invloed op de SEO van een website of pagina. De boodschap is vooral functioneel en moet duidelijkheid bieden aan de klant. Een goede propositie zorgt voor meer bekendheid en online vindbaarheid, vooral wanneer je hierdoor een sterk imago opbouwt. Deze zaken zijn van invloed op de zoekmachine optimalisatie van een website.

Mijn advies

Klanten enthousiast maken en ze aanzetten tot actie: dat is in wezen een belangrijk doel van een propositie. We raden aan om een goede propositie op te stellen, zodat je hiermee meer bekendheid creëert en het gewenste doel behaald. Het is eventueel handig om hiervoor een marketing bureau of SEO-consultant in te schakelen met veel ervaring in het creëren van succesvolle proposities voor tal van bedrijven.


Veelgestelde vragen

Wat is een Propositie?

Een propositie verwijst naar datgene dat je als bedrijft zegt te leveren. Het is een onderdeel van de marketingstrategie. Eigenlijk zegt het wat klanten nu precies krijgen als ze bij jou kopen. Waar voorziet het product in, wat zijn de voordelen en hoe onderscheidt het product zich van concurrerende producten.

Wat is de impact van Propositie op SEO?

De invloed van propositie op SEO is groot. Hoe sterker deze is, des te groter je zichtbaarheid en hoe groter de hoeveelheid verkeer naar je website. Dit versterkt weer het imago. Dit is alles zal zich uiteindelijk uitbetalen in ranking van de zoekresultaten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.