Betaalde zoekresultaten

Om je zichtbaarheid en vindbaarheid te versterken, is het mogelijk om betaalde zoekresultaten te gebruiken. Dat wil zeggen dat je betaalt om bij zoekopdrachten jouw site bovenaan de resultaten te laten zien. De consument ziet ook dat dit resultaat een advertentie is en dus een betaald zoekresultaat. 

Wat zijn betaalde zoekresultaten?

Je betaalt Google om deze positie te verkrijgen. Over het algemeen betaal je voor een periode. Als je stopt met betalen of de periode is verstreken, komt jouw site niet meer bovenaan bij de zoekresultaten. Betaalde zoekresultaten horen bij SEA. Dit staat voor search engine advertising, ofwel zoekmachine advertenties. (1)

Extra kennis en betaling

Om goed gebruik te maken van betaalde zoekresultaten, is wat expertise nodig. Het is zaak om te weten hoe Google Ads en AdWorks werken. Deze tools zijn namelijk de tools die je inzet voor je betaalde zoekresultaten. Wanneer je weet hoe je hiermee moet werken, zorg je voor een betere inzet van je betaalde zoekresultaten. 

Betaling gaat per klik. Wel is het zo dat Google een maximum van vier advertenties laat zien bij een zoekopdracht. Als het bedrag dat jij wil betalen per klik niet bij de hoogste vier hoort, komt je advertentie niet bij de resultaten van de zoeker in beeld.

Betaalde zoekresultaten _ Begrippenlijst

Impact op de SEO

SEO is alles wat je kunt doen om je positie op de zoekresultaten te verhogen. Betaalde zoekresultaten omzeilen deze moeite eigenlijk – maar dan wel zo lang er betaald wordt. Betaalde zoekresultaten worden weergegeven boven zogenaamde organische zoekresultaten. Er staat hier ook bij dat het gaat om advertenties. Je staat dus wel bovenaan, maar niet omdat je de eerste hit bent bij de zoekopdracht. (2

Mijn advies

Betaalde zoekresultaten zijn interessant, maar vereisen enige handigheid. Het bepalen van je prijs per klik bijvoorbeeld speelt al een rol. Ook de zoektermen waar je op gevonden wil worden. Er moet een balans gevonden worden in deze dingen die expertise vereist. Daarnaast is het noodzakelijk om enige kennis te hebben van Google Ads om de betaalde zoekresultaten goed in te kunnen zetten. 

Bronnen

  1. https://ads.google.com/intl/en_au/home/resources/articles/what-is-paid-search/
  2. Jarrett, C. (2024, 23 maart). Does running Google Ads affect my SEO? Claire Jarrett – Freelance Marketing Coach & Consultant. https://www.clairejarrett.com/does-running-google-ads-affect-my-seo/#:~:text=However%3A%20no%2C%20running%20Google%20Ads,people%20know%20about%20you%20now.

Veelgestelde vragen

Wat zijn Betaalde Zoekresultaten?

Met betaalde zoekresultaten kun je je vindbaarheid en zichtbaarheid vergroten. Hierbij betaal je Google om bovenaan in de zoekresultaten te komen. De persoon die de zoekopdracht uitvoerde kan overigens wel zien dat het een advertentie oftewel betaald zoekresultaat is.

Wat is de impact van Betaalde zoekresultaten op SEO?

Met SEO onderneem je activiteiten om een zo hoog mogelijke ranking in de zoekresultaten te krijgen. Met betaalde zoekresultaten koop je de hiervoor benodigde effort in feite af. Deze namelijk ten alle tijden boven de organische zoekresultaten te staan. Maar wel alleen zolang je hiervoor betaald.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 4 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.