Footer

In dit artikel vertellen we wat een footer inhoudt en wat het kan betekenen voor je SEO. Eerst leggen we uit wat het is. Daarna vertellen we op basis van een korte geschiedenis wat de beste manier is om een footer in te richten. Uiteindelijk concluderen we hoe je het op de meest optimale manier gebruikt voor het verbeteren van de vindbaarheid van je website.

Definitie

Een footer is het tegenovergestelde van een header. Een header staat namelijk bovenaan in de website en een footer onderaan. De twee bevatten daarnaast ook erg verschillende informatie.

Een footer is een vast onderdeel van de website, onderaan de pagina. Bezoekers verwachten belangrijke informatie zoals openingstijden onderaan de pagina te vinden. 

Footer als SEO-tool

De opbouw van een footer is de laatste jaren sterk veranderd. Het was gebruikelijk om pagina’s als disclaimers, privacyverklaring of copyright regels te plaatsen. Hierna werd de kracht van links duidelijk en stonden footers boordenvol met links. Ondertussen weet men dat te veel links je website niet ten goede doet.

Het is van belang om alleen relevante links in de footer te zetten. Wanneer dat er te veel zijn, dan loop je het risico dat zowel als Google als de bezoeker de footer negeren. Er moet sprake zijn van balans. Wanneer het aantal relevante links en de informatie in balans zijn, bevordert dit de vindbaarheid van je website. Dit maakt het een uitstekende tool om je SEO te optimaliseren.

Footer | Begrippenlijst

Wat staat er in een footer?

Uit de geschiedenis van de footer blijkt dat er sprake moet zijn van meerwaarde voor de bezoeker. Meerwaarde creëer je op het moment dat je de juiste informatie in de footer plaatst. Op deze manier optimaliseert het je vindbaarheid. Gebruik statistieken en kijk wat de meest populaire onderwerpen zijn. Op basis hiervan zet je relevante onderwerpen in de footer. Ook is het belangrijk om gewenste call-to-actions erin te plaatsen. Bijvoorbeeld een nieuwsbrief-aanmeldformulier, social media-platformen of een contactformulier. Praktische informatie hoort ook in de footer. Het gaat dan om openingstijden, routebeschrijving en algemene voorwaarden.

Conclusie

Een informatieve en duidelijke footer is belangrijk voor een sterke website. De bezoeker verwacht dat er praktische informatie instaat. Ook moeten de populairste onderwerpen in de footer staan. Op deze manier kan een bezoeker snel naar beneden scrollen en zo direct naar de gewenste pagina gaan. Overzicht en relevantie zijn de twee belangrijkste begrippen bij het opstellen van de footer. Wanneer de footer op de juiste manier wordt ingericht, krijgt de website ‘pluspunten’ van Google. Dit is bevorderend voor je SEO!

Veelgestelde vragen

Wat is een footer?

Heb je een website dan heb je een header en een footer. De header is bovenaan je website en de footer altijd onderaan. Elke website heeft een footer, het is een vast onderdeel van je pagina. Belangrijke gegevens kun je onderaan plaatsen. Zet in de footer alleen de relevante links.

Wat is de impact van Footer op SEO?

Heb je op de website je footer goed ingericht dan krijgt de website van google pluspunten. Het is dan bevorderend voor je SEO. Om een sterke website te krijgen heb je een informatieve en duidelijke footer nodig. De belangrijkste onderwerpen kun je beter in de footer zetten van je webpagina.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z