Footer

In dit artikel vertel ik wat een footer inhoudt en wat het kan betekenen voor je SEO. Aan de hand van mijn eigen footer zet ik uiteen hoe ik de footer voor de bezoeker én SEO optimaliseer.
Een footer is het tegenovergestelde van een header. Een header staat namelijk bovenaan in de website en een footer onderaan. De twee bevatten daarnaast verschillende informatie. In de footer zul je zaken tegenkomen als contactinformatie en iets generieke links zoals de algemene voorwaarden, dit zul je niet snel in de header zien.
De opbouw van een footer is de laatste jaren sterk veranderd. Het was gebruikelijk om pagina’s als disclaimers, privacyverklaring of copyright regels te plaatsen. Hierna werd de kracht van links duidelijk en stonden footers vol met links voor SEO.

Het is van belang om alleen relevante links in de footer te zetten. Wanneer dat er te veel zijn, dan loop je het risico dat zowel als Google als de bezoeker de footer negeren. Er moet sprake zijn van balans. Het is mooi als je links vindt die zowel voor SEO als de bezoeker waardevol zijn (met normale ankerteksten).
De footer van een website speelt een belangrijke rol in de navigatie, toegankelijkheid en het verstrekken van nuttige informatie aan de bezoekers. Hierbij een aantal zaken die ik altijd probeer te verwerken in mijn footers:
- Contactinformatie: Dit omvat vaak het telefoonnummer, e-mailadres, en soms een contactformulier link of fysiek adres van het bedrijf of de organisatie.
- Navigatielinks: Extra navigatielinks zoals een sitemap, privacybeleid, voorwaarden voor gebruik, of links naar belangrijke pagina’s (zoals Over Ons, Diensten, Producten) die helpen bij de navigatie van de website.
- Sociale media-iconen: Links of iconen die bezoekers naar de sociale media-profielen van het bedrijf of de organisatie leiden. (1)
- Logo of bedrijfsnaam: Een kleinere versie van het logo of de bedrijfsnaam die meestal linkt naar de homepagina.
- Copyrightinformatie: Een vermelding van het auteursrecht om het eigendom van de website-inhoud te claimen en het jaar van publicatie te tonen.
- Privacybeleid en gebruiksvoorwaarden: Links naar het privacybeleid en de gebruiksvoorwaarden van de website.
- Awards of certificeringen: Eventuele onderscheidingen of certificeringen die het bedrijf of de organisatie heeft ontvangen (rechtsonder).
- Betaalmethoden: Als het een e-commerce site is, iconen van geaccepteerde betaalmethoden.
- Disclaimer: Een korte juridische disclaimer of een link naar een meer gedetailleerde disclaimerpagina.
Het ontwerp en de content van de footer moet kloppen met de algehele look en feel van de website en moeten de gebruikerservaring verbeteren door nuttige informatie en navigatieopties te bieden. Het is ook belangrijk om de footer overzichtelijk te houden en niet te overladen met te veel informatie of links (denk altijd als eerst aan de bezoeker).
De footer van een website kan breed worden ingezet binnen een SEO-traject. Onderstaand zijn de manieren waarop ik een footer inzet.
1. Site structuur
- Interne links: Gebruik de footer om interne links naar belangrijke pagina’s op de website te plaatsen (met ankerteksten die niet te spammy zijn). Let op: plaats niet dubbele links die al in het hoofdmenu staan voor SEO. Google zal maximaal één link kiezen/volgen.
- Sitemap link: Inclusief een link naar de HTML-sitemap van de website maakt het voor zoekmachines gemakkelijker om alle pagina’s te vinden en te crawlen. (2)
2. Lokale SEO
- NAP informatie: Vermeld de Naam, Adres en Telefoonnummer (NAP) consistent in de footer. Dit is vooral belangrijk voor lokale SEO, aangezien het zoekmachines helpt de locatie van het bedrijf te verifiëren.
3. Verhogen van de crawl efficiency
- Geoptimaliseerde links: Zorg ervoor dat links in de footer gemakkelijk te volgen zijn voor zoekmachines en dat ze verwijzen naar pagina’s die bijdragen aan de SEO-strategie van de website. Om dit te doen probeer ik genoeg te verwijzen naar pagina’s die centraal staan in de website (denk aan een categoriepagina van de blog). (3)
Zoals besproken, sla niet door in deze optimalisaties. De bezoeker moet het belangrijkst zijn waar je dit voor doet, niet Google.
E-E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness, Experience, and Trustworthiness (Expertise, Autoriteit, Ervaring en Betrouwbaarheid). Het optimaliseren van een footer voor E-E-A-T is een belangrijk onderdeel hiervan. (4)
- Over ons pagina: Inclusief een link naar een ‘Over Ons’ pagina waar de expertise, kwalificaties, ervaringen en successen van de website of organisatie en de mensen erachter worden uitgelicht.
- Certificeringen en awards: Toon eventuele relevante certificeringen, kwalificaties, of awards.
- Case studies/portfolio/reviews: Voeg links toe naar case studies, externe reviews of een portfolio.
- Contactinformatie: Zorg ervoor dat de contactgegevens duidelijk en gemakkelijk te vinden zijn (zoals al besproken).
- Privacybeleid en gebruiksvoorwaarden: Duidelijke links naar het privacybeleid en de gebruiksvoorwaarden van de website.
- Social media links: Dit speelt een grote rol in de betrouwbaarheid en autoriteit van de website.
- Publicaties en media vermeldingen: Een sectie of link naar pagina’s waar de website of zijn medewerkers in betrouwbare externe media zijn genoemd of gepubliceerd.
- Toegankelijkheidsverklaring: Een link naar een toegankelijkheidsverklaring die laat zien dat de website streeft naar bruikbaarheid voor alle gebruikers, inclusief die met beperkingen.
- Laatste update: Vermelding van de datum van de laatste update van de website of specifieke pagina’s, om te laten zien dat de content actueel en relevant is.
Probeer de footer niet spammy in te zetten voor SEO, dit zal uiteindelijk juist averechts werken doordat het afbreuk doet aan de betrouwbaarheid hiervan.
Onderstaand een screenshot van mijn footer. Ik heb hier aangegeven wat ik precies voor SEO doe (dit heb ik blauw gemaakt). Een uitleg per punt kun je onder de afbeelding vinden.

- NAP gegevens: Dit is van belang in het laten zien dat het om een “echt” bedrijf gaat aan Google. Zonder deze gegevens zul je een stuk minder snel succes in Google bereiken.
- Vertaalde versies van de website: Deze vertaalde versies van de website zorgen voor internationaal bereik en over het algemeen een grotere website (wat niet altijd goed hoeft te zijn, maar als dit om kwalitatieve content gaat dan is het positief).
- Reviews: Deze reviews toon ik ook met structured data in Google, wat de CTR naar pagina’s verhoogt.
- Deze links staan er meer voor SEO dan voor de gebruiker. Door een link te plaatsen in de footer, plaats je deze meteen op iedere pagina van een website, wat bijdraagt aan hoe hoog een pagina in de hiërarchie staat.
- Sociale media kanalen laten zien in de footer is van belang om het gehele bedrijf te presenteren en alle informatie in één hap aan Google te geven.
- Hier staan pagina’s die typisch bijdragen aan de E-E-A-T “score” van een website.
Conclusie
De footer kan worden ingezet voor SEO door belangrijke links hierin op te nemen naar “landingspagina’s” voor SEO. Alleen kijk hier wel mee uit. In mijn ervaring zie ik dat veel websites dit te intensief hebben ingezet, waardoor het juist weer averechts werkt.
- Laroya, L., & Laroya, L. (2023, 29 november). How to Integrate Social Media Into Your Website (5+ Examples). Smash Balloon. https://smashballoon.com/how-to-integrate-social-media-into-your-website/
- Google URL Structure Guidelines | Google Search Central | Documentation | Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/url-structure
- In-Depth Guide to How Google Search Works | Google Search Central | Documentation | Google for Developers. (z.d.-b). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/how-search-works
- Our latest update to the quality rater guidelines: E-A-T gets an extra E for Experience | Google Search Central Blog | Google for Developers. (z.d.-c). Google For Developers. https://developers.google.com/search/blog/2022/12/google-raters-guidelines-e-e-a-t
Veelgestelde vragen
Heb je een website dan heb je een header en een footer. De header is bovenaan je website en de footer altijd onderaan. Elke website heeft een footer, het is een vast onderdeel van je pagina. Belangrijke gegevens kun je onderaan plaatsen. Zet in de footer alleen de relevante links.
Heb je op de website je footer goed ingericht dan krijgt de website van google pluspunten. Het is dan bevorderend voor je SEO. Om een sterke website te krijgen heb je een informatieve en duidelijke footer nodig. De belangrijkste onderwerpen kun je beter in de footer zetten van je webpagina.