Footer

In dit artikel vertellen we wat een footer inhoudt en wat het kan betekenen voor je SEO. Eerst leggen we uit wat het is. Daarna vertellen we op basis van een korte geschiedenis wat de beste manier is om een footer in te richten. Uiteindelijk concluderen we hoe je het op de meest optimale manier gebruikt voor het verbeteren van de vindbaarheid van je website.

Definitie

Een footer is het tegenovergestelde van een header. Een header staat namelijk bovenaan in de website en een footer onderaan. De twee bevatten daarnaast ook erg verschillende informatie.

Een footer is een vast onderdeel van de website, onderaan de pagina. Bezoekers verwachten belangrijke informatie zoals openingstijden onderaan de pagina te vinden. 

Footer als SEO-tool

De opbouw van een footer is de laatste jaren sterk veranderd. Het was gebruikelijk om pagina’s als disclaimers, privacyverklaring of copyright regels te plaatsen. Hierna werd de kracht van links duidelijk en stonden footers boordenvol met links. Ondertussen weet men dat te veel links je website niet ten goede doet.

Het is van belang om alleen relevante links in de footer te zetten. Wanneer dat er te veel zijn, dan loop je het risico dat zowel als Google als de bezoeker de footer negeren. Er moet sprake zijn van balans. Wanneer het aantal relevante links en de informatie in balans zijn, bevordert dit de vindbaarheid van je website. Dit maakt het een uitstekende tool om je SEO te optimaliseren.

Footer | Begrippenlijst

Wat staat er in een footer?

Uit de geschiedenis van de footer blijkt dat er sprake moet zijn van meerwaarde voor de bezoeker. Meerwaarde creëer je op het moment dat je de juiste informatie in de footer plaatst. Op deze manier optimaliseert het je vindbaarheid. Gebruik statistieken en kijk wat de meest populaire onderwerpen zijn. Op basis hiervan zet je relevante onderwerpen in de footer. Ook is het belangrijk om gewenste call-to-actions erin te plaatsen. Bijvoorbeeld een nieuwsbrief-aanmeldformulier, social media-platformen of een contactformulier. Praktische informatie hoort ook in de footer. Het gaat dan om openingstijden, routebeschrijving en algemene voorwaarden.

Conclusie

Een informatieve en duidelijke footer is belangrijk voor een sterke website. De bezoeker verwacht dat er praktische informatie instaat. Ook moeten de populairste onderwerpen in de footer staan. Op deze manier kan een bezoeker snel naar beneden scrollen en zo direct naar de gewenste pagina gaan. Overzicht en relevantie zijn de twee belangrijkste begrippen bij het opstellen van de footer. Wanneer de footer op de juiste manier wordt ingericht, krijgt de website ‘pluspunten’ van Google. Dit is bevorderend voor je SEO!

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z