Footer

In dit artikel vertellen we wat een footer inhoudt en wat het kan betekenen voor je SEO. Eerst leggen we uit wat het is. Daarna vertellen we op basis van een korte geschiedenis wat de beste manier is om een footer in te richten. Uiteindelijk concluderen we hoe je het op de meest optimale manier gebruikt voor het verbeteren van de vindbaarheid van je website.

Definitie

Een footer is het tegenovergestelde van een header. Een header staat namelijk bovenaan in de website en een footer onderaan. De twee bevatten daarnaast ook erg verschillende informatie.

Een footer is een vast onderdeel van de website, onderaan de pagina. Bezoekers verwachten belangrijke informatie zoals openingstijden onderaan de pagina te vinden. 

Footer als SEO-tool

De opbouw van een footer is de laatste jaren sterk veranderd. Het was gebruikelijk om pagina’s als disclaimers, privacyverklaring of copyright regels te plaatsen. Hierna werd de kracht van links duidelijk en stonden footers boordenvol met links. Ondertussen weet men dat te veel links je website niet ten goede doet.

Het is van belang om alleen relevante links in de footer te zetten. Wanneer dat er te veel zijn, dan loop je het risico dat zowel als Google als de bezoeker de footer negeren. Er moet sprake zijn van balans. Wanneer het aantal relevante links en de informatie in balans zijn, bevordert dit de vindbaarheid van je website. Dit maakt het een uitstekende tool om je SEO te optimaliseren.

Footer | Begrippenlijst

Wat staat er in een footer?

Uit de geschiedenis van de footer blijkt dat er sprake moet zijn van meerwaarde voor de bezoeker. Meerwaarde creëer je op het moment dat je de juiste informatie in de footer plaatst. Op deze manier optimaliseert het je vindbaarheid. Gebruik statistieken en kijk wat de meest populaire onderwerpen zijn. Op basis hiervan zet je relevante onderwerpen in de footer. Ook is het belangrijk om gewenste call-to-actions erin te plaatsen. Bijvoorbeeld een nieuwsbrief-aanmeldformulier, social media-platformen of een contactformulier. Praktische informatie hoort ook in de footer. Het gaat dan om openingstijden, routebeschrijving en algemene voorwaarden.

Conclusie

Een informatieve en duidelijke footer is belangrijk voor een sterke website. De bezoeker verwacht dat er praktische informatie instaat. Ook moeten de populairste onderwerpen in de footer staan. Op deze manier kan een bezoeker snel naar beneden scrollen en zo direct naar de gewenste pagina gaan. Overzicht en relevantie zijn de twee belangrijkste begrippen bij het opstellen van de footer. Wanneer de footer op de juiste manier wordt ingericht, krijgt de website ‘pluspunten’ van Google. Dit is bevorderend voor je SEO!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat footer inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over footer geschreven?

Het artikel over footer hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over footer hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over footer in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals footer?

Wij schrijven over begrippen als footer om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Footer is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over footer en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip footer in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van footer. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van footer op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende footer.

Het voorbeeld dat wij geven van footer geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over footer van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z