Marktsegment

Als bedrijf is het belangrijk om de juiste doelgroep aan te spreken, zodat je de opbrengsten optimaliseert. Dit doe je onder andere door het toespitsen op een marktsegment. Wat is een marktsegment en hoe werkt dit in de praktijk. Dat lees je hier!

Wat is marktsegment?

Marktsegment is een term voor het aanduiden van een deel van de totale markt. Er is een markt voor een product of dienst, maar hierbij zijn allerlei specifieke groepen mogelijk. Binnen een segment bestaan ook weer consumenten die bij een groep behoren.

Marktsegment in de praktijk

Als bedrijf richt je je meestal niet op de hele markt, maar op segmenten binnen deze markt. Door het duidelijk definiëren van een segment is het goed mogelijk om de marketing hierop aan te passen. Zo bepaal je de juiste strategie en heb je de mogelijkheid betere resultaten te halen. Onder andere leeftijd, geslacht en opleiding behoren tot de voorbeelden van segmentatie.

Een marktsegment is toepasbaar voor de verkoop aan consumenten, maar ook voor de verkoop aan bedrijven. Het is mogelijk een product aan te bieden voor een specifieke doelgroep, maar het is ook mogelijk om producten te ontwikkelen voor specifieke doelgroepen. Online shopping heeft het aanbod van specifieke producten voor niche markten flink laten toenemen. Een goede SEO-campagne kan je bedrijf helpen om de juiste doelgroep effectief te bereiken.

Marktsegment _ Begrippenlijst

De impact van marktsegment op SEO

Een marktsegment heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Wanneer je de juiste doelgroep aanspreekt middels marktsegmentatie, zul je sneller goede resultaten behalen. Anderzijds zorgt zoekmachine optimalisatie er ook voor dat je een marktsegment beter aanspreekt en dat je beter online vindbaar bent. De wisselwerking tussen marktsegment en SEO is belangrijk voor het behalen van de beste resultaten.

Mijn advies

Inspelen op een marktsegment biedt veel mogelijkheden en levert mogelijk ook voordeel op voor je bedrijf. We raden aan om een marktsegment toe te passen op het moment dat dit voor jouw bedrijf mogelijk is. Wie is je doelgroep en wat is je doelstelling? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen om zo de beste resultaten te behalen. Het inschakelen van een SEO-consultant op dit gebied is raadzaam.


Veelgestelde vragen

Wat is een Marktsegment?

Met marktsegment wordt een bepaald deel van de gehele markt aangeduid. Je hebt een markt voor een bepaald product of dienst maar dit kunnen ook specifieke groepen zijn. Binnen een marktsegment heb je dan ook weer groepen consumenten die bij zo’n specifieke groep horen.

Wat is de impact van Marktsegment op SEO?

Een marktsegment heeft absoluut een bepaalde impact op SEO. Als je de juiste doelgroep weet aan te spreken door het toepassen van marktsegmentatie, zal je heel snel resultaat behalen. SEO zorgt er weer voor dat je een bepaald marktsegment op de juiste manier aanspreekt, maar maakt je ook beter vindbaar. Je kunt hier dus spreken van een wisselwerking die goede resultaten oplevert.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.