Broncode

Software speelt een grote rol bij de meeste ondernemingen. Het is van belang dat de software waarmee je werkt van kwaliteit is. Om dit na te streven te bereiken is het goed om te weten hoe de website in elkaar steekt. Wat zorgt er voor dat je website tot stand komt? Het begint bij het fundament van een website: de broncode. In dit artikel vertellen we wat de opbouw is van een broncode en wat het belang hiervan is voor SEO.

Wat is het?

Een website ziet er voor iedere bezoeker hetzelfde uit. Maar wat zorgt er voor dat we allemaal dezelfde website te zien krijgen? Het antwoord is te vinden in de broncode. Het is een belangrijk stuk tekst die de website browser laat zien hoe een pagina eruit moet komen te zien. Elke website bestaat uit codes die de website een geheel maken. In het kort is een broncode de originele tekst waar software uit ontstaat. 

Het fundament van een webpagina

De broncode is het fundament van een webpagina. Het is de code die de vertaalslag maakt van een stuk tekst naar de website met de juiste layout. Programmeurs creëren deze code. Fouten zijn via de broncode gemakkelijk te achterhalen. De broncode is foutgevoelig. Het is daarom van cruciaal belang om er secuur mee om te gaan. Zodra er fouten worden gemaakt in de code, gaat je website offline.

Broncode | Begrippenlijst

Website optimalisatie

Google crawlt regelmatig je webpagina en meet deze aan verschillende factoren. Met deze informatie krijgt je webpagina een waardering van Google. Hoe hoger de gegeven waardering, hoe hoger je positie binnen de zoekresultaten van Google. Het doel van website optimalisatie is om een zo hoog mogelijke positie te verkrijgen. Aangezien broncode het fundament is van je website, is het van groot belang dat deze goed in elkaar steekt en geen fouten bevat.

Het belang van de opbouw van je broncode

Zoals net besproken is, gebruikt Google een algoritme om je webpagina te beoordelen. Hoe hoger de beoordeling hoe hoger je positie in Google. Hoe zit dat algoritme precies in elkaar? Er zijn vele factoren waar Google rekening mee houdt. We bespreken er drie die relevant zijn:

  • Zoekwoord-gewicht: Op welke positie staan belangrijke zoekwoorden verwerkt in de teksten van je website?
  • Zoekwoord-frequentie: Hoe vaak komen de relevante zoekwoorden voor in de teksten op je website?
  • Zoekwoord-verzadiging: De mate waarin de relevante zoekwoorden verwerkt worden in de teksten van je website.

Conclusie

Er valt te concluderen dat de opbouw van je broncode erg belangrijk is voor verschillende factoren met betrekking tot zoekwoorden. Het is van belang dat het fundament van de website, de broncode, ijzersterk in elkaar zit. Het is per slot van rekening waar je de rest van de website op bouwt. Het optimaliseren van de broncode resulteert weer in een hogere positie op Google. Om deze reden is het aan te raden de broncode bij te werken wanneer de factoren binnen Google veranderen.


Veelgestelde vragen

Wat is de Broncode?

De broncode is de basis van je website. Vaak hoor je ook de Engelse vertaling, source code. Het laat zien hoe pagina’s eruit komen te zien. Je kunt het zien als een soort vertaalmachine die de webbrowser gebruikt om jouw website op de juiste manier en in de goede lay out te laden en op het scherm te tonen. De broncode bestaat onder meer uit HTML-codes die door de websitebouwer is ontwikkeld.

Wat is de impact van Broncode op SEO?

Een kwalitatief goede broncode zorgt ervoor dat je een goede waardering en dus hogere ranking krijgt. Als Google jouw website crawlt, is de technische staat van de site namelijk een van de zaken waarop wordt gelet.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 18 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.

Gerelateerde artikelen