Zoekvolume

Op een efficiënte manier organisch verkeer genereren, hoe doe je dat? In dit artikel vertellen we wat het zoekvolume inhoudt. Ook bespreken we wat het verschil is tussen long tail of short tail zoekwoorden. Tenslotte behandelen we de beste strategie om organisch verkeer te genereren.

Wat is het?

Het zoekvolume geeft weer hoeveel zoekopdrachten er zijn voor een expliciete zoekterm binnen een bepaalde periode. Het is een manier om in kaart te brengen hoe je op optimale wijze adverteert. Dit begrip kom je vooral tegen in verband met zoekwoordenonderzoek. Het doel van een zoekwoordenonderzoek is het vinden van zoekwoorden, zoektermen en zoekopdrachten die (potentiële) klanten gebruiken. Aan de hand van het zoekvolume zie je welke zoekwoorden het meest gebruikt worden. Wanneer je een zoekwoord gaat gebruiken, is het van belang dat het al dan niet vaak gezocht wordt. Op basis van het zoekvolume kun je webpagina’s optimaliseren.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Long tail of short tail keyword

De opties zijn een algemeen (short tail), of een specifiek (long tail) zoekwoord. Short tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die algemeen zijn. Bij algemene zoekwoorden is doorgaans sprake van een hoog zoekvolume. Kort gezegd betekent dit dat het populaire zoekwoorden zijn. Voorbeelden van short tail woorden zijn vakantie, auto’s of vakantiehuis. Oftewel, algemene zoektermen waarbij de kans groter is dat het zoekwoord al veel concurrentie heeft. 

Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden waar je niet gelijk aan zou denken. Dit zijn vaak mooie kansen voor websites om zich op te richten. Met deze strategie richt je je op de zoektermen die bestaan uit 3, 4 of 5 woorden. Dit maakt de zoekopdracht specifiek. De zoeker heeft vaak het oriëntatieproces al doorgelopen. Met als gevolg dat de behoefte van de zoeker al duidelijk is. Een zoekwoorden onderzoek geeft een goed beeld van alle relevante zoektermen. 

Zoekvolume | Begrippenlijst

Voordelen van een long tail-strategie

Er zijn een aantal voordelen van het hanteren van een long tail-strategie:

  • Sneller een hoge positie op Google verkrijgen → Er is sprake van minder concurrentie op long tail woorden. Hierdoor scoren deze zoekwoorden hoog en snel.
  • Optimale conversies → Langere zoekwoorden geven hogere conversies. Omdat het om een specifieke behoefte gaat, zal een bezoeker sneller overgaan tot aankoop.
  • Een hogere Click Through Ratio (CTR) → Dit percentage is een onderdeel van de kwaliteitsscore die herkend wordt door Google. Het geeft in feite aan hoe vaak er op de pagina geklikt wordt. Hoe beter je website aansluit op de zoekopdracht, hoe hoger je CTR. Op dit percentage baseert Google de positie van je pagina.

Conclusie: leg de focus op long tail zoekwoorden

Wanneer je efficiënter organisch verkeer wilt aantrekken, is het handig om de focus te leggen op long tail zoekwoorden. Door langere zoektermen met een lager zoekvolume te gebruiken, haal je doorgaans hogere conversies. Long tail zoektermen zijn relevanter en doelgerichter. Zoektermen met een lager zoekvolume bevatten doorgaans minder concurrentie. Door het lage zoekvolume is er minder concurrentie op die zoektermen. Des te meer reden om een zoekwoorden onderzoek te realiseren en te gaan werken met long tail zoektermen!

Veelgestelde vragen

Wat is Zoekvolume?

Het zoekvolume geeft het aantal zoekopdrachten voor een specifieke zoekterm in een bepaalde periode. Je komt de term meestal tegen in relatie tot een zoekwoordenonderzoek. Op basis van het zoekvolume kun je zien welke zoektermen veel worden gebruikt.

Wat is de impact van Zoekvolume op SEO?

Het zoek volume geeft je inzicht in hoe vaak een bepaalde zoekterm wordt gebruikt. Als dit heel veel is, kun je dus beter voor een andere zoekterm kiezen, waardoor je je van de concurrentie kunt onderscheiden.

Voor wie hebben wij dit artikel over zoekvolume geschreven?

Het artikel over zoekvolume hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over zoekvolume in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals zoekvolume?

Wij schrijven over begrippen als zoekvolume om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

zoekvolume is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over zoekvolume in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals zoekvolume, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip zoekvolume in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van zoekvolume. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van zoekvolume op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende zoekvolume.

Het voorbeeld dat wij geven van zoekvolume , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over zoekvolume van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z