Zoekvolume

Op een efficiënte manier organisch verkeer genereren, hoe doe je dat? In dit artikel vertellen we wat het zoekvolume inhoudt. Ook bespreken we wat het verschil is tussen long tail of short tail zoekwoorden. Tenslotte behandelen we de beste strategie om organisch verkeer te genereren.

Wat is het?

Het zoekvolume geeft weer hoeveel zoekopdrachten er zijn voor een expliciete zoekterm binnen een bepaalde periode. Het is een manier om in kaart te brengen hoe je op optimale wijze adverteert. Dit begrip kom je vooral tegen in verband met zoekwoordenonderzoek. Het doel van een zoekwoordenonderzoek is het vinden van zoekwoorden, zoektermen en zoekopdrachten die (potentiële) klanten gebruiken. Aan de hand van het zoekvolume zie je welke zoekwoorden het meest gebruikt worden. Wanneer je een zoekwoord gaat gebruiken, is het van belang dat het al dan niet vaak gezocht wordt. Op basis van het zoekvolume kun je webpagina’s optimaliseren.

Long tail of short tail keyword

De opties zijn een algemeen (short tail), of een specifiek (long tail) zoekwoord. Short tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die algemeen zijn. Bij algemene zoekwoorden is doorgaans sprake van een hoog zoekvolume. Kort gezegd betekent dit dat het populaire zoekwoorden zijn. Voorbeelden van short tail woorden zijn vakantie, auto’s of vakantiehuis. Oftewel, algemene zoektermen waarbij de kans groter is dat het zoekwoord al veel concurrentie heeft. 

Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden waar je niet gelijk aan zou denken. Dit zijn vaak mooie kansen voor websites om zich op te richten. Met deze strategie richt je je op de zoektermen die bestaan uit 3, 4 of 5 woorden. Dit maakt de zoekopdracht specifiek. De zoeker heeft vaak het oriëntatieproces al doorgelopen. Met als gevolg dat de behoefte van de zoeker al duidelijk is. Een zoekwoorden onderzoek geeft een goed beeld van alle relevante zoektermen. 

Zoekvolume | Begrippenlijst

Voordelen van een long tail-strategie

Er zijn een aantal voordelen van het hanteren van een long tail-strategie:

  • Sneller een hoge positie op Google verkrijgen → Er is sprake van minder concurrentie op long tail woorden. Hierdoor scoren deze zoekwoorden hoog en snel.
  • Optimale conversies → Langere zoekwoorden geven hogere conversies. Omdat het om een specifieke behoefte gaat, zal een bezoeker sneller overgaan tot aankoop.
  • Een hogere Click Through Ratio (CTR) → Dit percentage is een onderdeel van de kwaliteitsscore die herkend wordt door Google. Het geeft in feite aan hoe vaak er op de pagina geklikt wordt. Hoe beter je website aansluit op de zoekopdracht, hoe hoger je CTR. Op dit percentage baseert Google de positie van je pagina.

Conclusie: leg de focus op long tail zoekwoorden

Wanneer je efficiënter organisch verkeer wilt aantrekken, is het handig om de focus te leggen op long tail zoekwoorden. Door langere zoektermen met een lager zoekvolume te gebruiken, haal je doorgaans hogere conversies. Long tail zoektermen zijn relevanter en doelgerichter. Zoektermen met een lager zoekvolume bevatten doorgaans minder concurrentie. Door het lage zoekvolume is er minder concurrentie op die zoektermen. Des te meer reden om een zoekwoorden onderzoek te realiseren en te gaan werken met long tail zoektermen!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat zoekvolume inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over zoekvolume geschreven?

Het artikel over zoekvolume hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over zoekvolume hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over zoekvolume in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals zoekvolume?

Wij schrijven over begrippen als zoekvolume om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Zoekvolume is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over zoekvolume en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip zoekvolume in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van zoekvolume. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van zoekvolume op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende zoekvolume.

Het voorbeeld dat wij geven van zoekvolume geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over zoekvolume van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z