Zoekvolume

Op een efficiënte manier organisch verkeer genereren, hoe doe je dat? In dit artikel vertellen we wat het zoekvolume inhoudt. Ook bespreken we wat het verschil is tussen long tail of short tail zoekwoorden. Tenslotte behandelen we de beste strategie om organisch verkeer te genereren.

Wat is zoekvolume?

Het zoekvolume geeft weer hoevaak er wordt gezocht naar een bepaalde zoekterm binnen een bepaalde periode (vaak is dit maandelijks). Het is een manier om in kaart te brengen hoe je op optimale wijze adverteert. Dit begrip kom je vooral tegen binnen SEO en SEA.

Het doel van het getal zoekvolume is de vraag naar een bepaalde zoekterm te definiëren in één cijfer.

Hoe accuraat is de gegeven maandelijkse zoekvolume per tool?

Er zijn verschillende tools beschikbaar voor het controleren van maandelijkse zoekvolumes, alleen niet iedere tool is even accuraat. Hieronder geef ik een overzicht van enkele populaire tools:

ToolNauwkeurigheid (op een schaal van 1 tot 100)
Google Keyword Planner80
SEMRush75
Ahrefs70
MOZ70
Ubersuggest65
Zoekvolume per tool.

De beste manier om te bepalen wat het volume is, is door Google Ads aan te zetten en te kijken hoe vaak de advertenties worden getoond. Dit is de enige, volledig accurate methode.

Long tail of short tail keyword

De opties zijn een algemeen (short tail), of een specifiek (long tail) zoekwoord. Short tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die algemeen zijn. Bij algemene zoekwoorden is doorgaans sprake van een hoog zoekvolume. Kort gezegd betekent dit dat het populaire zoekwoorden zijn. Voorbeelden van short tail woorden zijn vakantie, auto’s of vakantiehuis. Oftewel, algemene zoektermen waarbij de kans groter is dat het zoekwoord al veel concurrentie heeft. 

Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden waar je niet gelijk aan zou denken. Dit zijn vaak mooie kansen voor websites om zich op te richten. Met deze strategie richt je je op de zoektermen die bestaan uit 3, 4 of 5 woorden. Dit maakt de zoekopdracht specifiek. De zoeker heeft vaak het oriëntatieproces al doorgelopen. Met als gevolg dat de behoefte van de zoeker al duidelijk is. Een zoekwoorden onderzoek geeft een goed beeld van alle relevante zoektermen. 

Voordelen van een long tail-strategie

Er zijn een aantal voordelen van het hanteren van een long tail-strategie:

  • Sneller een hoge positie op Google verkrijgen → Er is sprake van minder concurrentie op long tail woorden. Hierdoor scoren deze zoekwoorden hoog en snel.
  • Optimale conversies → Langere zoekwoorden geven vaak hogere conversies. Omdat het om een specifieke behoefte gaat, zal een bezoeker sneller overgaan tot aankoop.
  • Een hogere Click Through Ratio (CTR) → Dit percentage is een onderdeel van de kwaliteitsscore die herkend wordt door Google. Het geeft in feite aan hoe vaak er op de pagina geklikt wordt. Hoe beter je website aansluit op de zoekopdracht, hoe hoger je CTR. Op dit percentage baseert Google de positie van je pagina.

Conclusie: kijk niet naar volume, maar leg de focus op long tail zoekwoorden

Wanneer je kwalitatief organisch verkeer wilt aantrekken, is het handig om de focus te leggen op long tail zoekwoorden. Door langere zoektermen met een lager zoekvolume te gebruiken, haal je doorgaans hogere conversies.

Ik sta altijd liever hoger in Google voor een aantal long tail zoektermen dan één short tail zoekterm (wanneer ze beide hetzelfde zoekvolume bevatten).

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 29 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.