Zoekvolume

Op een efficiënte manier organisch verkeer genereren, hoe doe je dat? In dit artikel vertellen we wat het zoekvolume inhoudt. Ook bespreken we wat het verschil is tussen long tail of short tail zoekwoorden. Tenslotte behandelen we de beste strategie om organisch verkeer te genereren.

Wat is het?

Het zoekvolume geeft weer hoeveel zoekopdrachten er zijn voor een expliciete zoekterm binnen een bepaalde periode. Het is een manier om in kaart te brengen hoe je op optimale wijze adverteert. Dit begrip kom je vooral tegen in verband met zoekwoordenonderzoek. Het doel van een zoekwoordenonderzoek is het vinden van zoekwoorden, zoektermen en zoekopdrachten die (potentiële) klanten gebruiken. Aan de hand van het zoekvolume zie je welke zoekwoorden het meest gebruikt worden. Wanneer je een zoekwoord gaat gebruiken, is het van belang dat het al dan niet vaak gezocht wordt. Op basis van het zoekvolume kun je webpagina’s optimaliseren.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Long tail of short tail keyword

De opties zijn een algemeen (short tail), of een specifiek (long tail) zoekwoord. Short tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die algemeen zijn. Bij algemene zoekwoorden is doorgaans sprake van een hoog zoekvolume. Kort gezegd betekent dit dat het populaire zoekwoorden zijn. Voorbeelden van short tail woorden zijn vakantie, auto’s of vakantiehuis. Oftewel, algemene zoektermen waarbij de kans groter is dat het zoekwoord al veel concurrentie heeft. 

Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden waar je niet gelijk aan zou denken. Dit zijn vaak mooie kansen voor websites om zich op te richten. Met deze strategie richt je je op de zoektermen die bestaan uit 3, 4 of 5 woorden. Dit maakt de zoekopdracht specifiek. De zoeker heeft vaak het oriëntatieproces al doorgelopen. Met als gevolg dat de behoefte van de zoeker al duidelijk is. Een zoekwoorden onderzoek geeft een goed beeld van alle relevante zoektermen. 

Zoekvolume | Begrippenlijst

Voordelen van een long tail-strategie

Er zijn een aantal voordelen van het hanteren van een long tail-strategie:

  • Sneller een hoge positie op Google verkrijgen → Er is sprake van minder concurrentie op long tail woorden. Hierdoor scoren deze zoekwoorden hoog en snel.
  • Optimale conversies → Langere zoekwoorden geven hogere conversies. Omdat het om een specifieke behoefte gaat, zal een bezoeker sneller overgaan tot aankoop.
  • Een hogere Click Through Ratio (CTR) → Dit percentage is een onderdeel van de kwaliteitsscore die herkend wordt door Google. Het geeft in feite aan hoe vaak er op de pagina geklikt wordt. Hoe beter je website aansluit op de zoekopdracht, hoe hoger je CTR. Op dit percentage baseert Google de positie van je pagina.

Conclusie: leg de focus op long tail zoekwoorden

Wanneer je efficiënter organisch verkeer wilt aantrekken, is het handig om de focus te leggen op long tail zoekwoorden. Door langere zoektermen met een lager zoekvolume te gebruiken, haal je doorgaans hogere conversies. Long tail zoektermen zijn relevanter en doelgerichter. Zoektermen met een lager zoekvolume bevatten doorgaans minder concurrentie. Door het lage zoekvolume is er minder concurrentie op die zoektermen. Des te meer reden om een zoekwoorden onderzoek te realiseren en te gaan werken met long tail zoektermen!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat zoekvolume inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO-concepten uit.

"Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven."

Up is gespecialiseerd in SEO-content, -techniek en -linkbuilding. Alle blogs in deze kennisbank zijn handig voor iedere ondernemer. Waar schrijven wij precies over?

Op het gebied van content

Een succesvolle content-strategie begint bij een uitgebreid zoekwoordonderzoek. Op deze manier kom je erachter hoe jouw doelgroep zoekt. Op basis van deze bevindingen schrijf je een content-strategie. Lees hier een kleine greep van de begrippen die wij hebben geschreven omtrent content.

Op het gebied van techniek

Hoe maak je een website snel én veilig? Dat doe je met SEO-techniek. Dit doe je onder andere door een SSL-certificaat aan te vragen. Een SSL-certificaat is een goed begin, maar wat dan? Geen zorgen, als hét SEO-bureau van Nederland schrijven wij over de verschillende facetten van technische SEO:

Op het gebied van linkbuilding

Het verkrijgen van kwalitatieve links is cruciaal voor SEO. Via deze links lekt er SEO-juice door. Up heeft al jaren ervaring met het verkrijgen van hoogwaardige backlinks. Echte websites, met traffic. Geen startpagina’s, forums of Nofollow links (in tegenstelling tot heel wat concullega’s in SEO-land ;)). Bovendien hebben wij er al heel wat over geschreven. Onder andere deze onderwerpen:

Als website-eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte te zijn van de juiste kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO). Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je beschreven. Deze vind je ook in onze kennisbank. 8+ jaar waard aan kennis en expertise delen wij maar al te graag met anderen. Ga naar "Kennisbank" en verbreed je kennis omtrent SEO.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. De optimalisaties vinden plaats op het gebied van content, linkbuilding en techniek.

Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie (mits de targeting correct is, daar zijn wij dan toevallig weer goed in). Het doel van SEO is dan ook om meer converterende bezoekers te genereren.

De ranking op de zoekresultatenpagina wordt bepaald door Google. Of eigenlijk, het algoritme van Google. Het algoritme bestaat uit honderden factoren. Iedere factor beïnvloedt een specifiek stukje van een website.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? SEO bestaat uit 3 elementen. Content, techniek en linkbuilding.

Content omvat alle teksten, blogs, video's en afbeeldingen op een website. Content zorgt ervoor dat een bezoeker blijft hangen op jouw website. Het doel van content is zodoende om de bezoeker te boeien. Content kan informationeel, oriënterend, transactioneel en commercieel van aard zijn. Het is aan alle websites de taak om exact te weten welke content een trigger vormt voor de doelgroep. Wanneer content relevant en van hoge kwaliteit is, komt een website hoger in de ranking.

Technische SEO regelt de veiligheid en snelheid van een website. Google hecht grote waarde aan de gebruikerservaring. Zowel via mobiel, als via desktop. De techniek vormt het fundament van een website. Daarom is het zo van belang om technische SEO goed uit te voeren.

Linkbuilding omvat het verkrijgen van hoogwaardige links van andere websites. Gezaghebbende websites hebben iets te vertellen, weet Google. Als website eigenaar, wil je daarom links verkrijgen van deze websites. Links zorgen er namelijk voor dat er SEO-waarde "doorlekt".

Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 onderdelen vullen elkaar nauw aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over zoekvolume geschreven?

Het artikel over zoekvolume hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over zoekvolume in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals zoekvolume?

Wij schrijven over begrippen als zoekvolume om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

zoekvolume is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over zoekvolume in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals zoekvolume, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip zoekvolume in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van zoekvolume. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van zoekvolume op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende zoekvolume.

Het voorbeeld dat wij geven van zoekvolume , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over zoekvolume van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z