UGC

Informatie voor en van gebruikers op de website komt op verschillende manieren voor. Een van de bekendere termen hierbij is UGC. Wat is UGC en wat is de impact hier van op de SEO? Ik leg je het op deze pagina uit.

Wat is UGC?

UGC is een term voor informatie van gebruikers die publiekelijk beschikbaar is gemaakt. UGC staat voor User Generated Content. Het gaat hier om data en informatie dat is gemaakt door externe personen die zonder vergoeding bij een organisatie betrokken zijn. (1)

Voorwaarden voor UGC

User Generated Content, oftewel UGC, komt voornamelijk online voor. Het gaat om informatie dat publiekelijk beschikbaar is gesteld: het is zelfstandig gecreëerde data door gebruikers. Het voordeel van UGC is dat het andere gebruikers helpt met antwoorden op vragen. Daarnaast heeft User Generated Content ook veel andere vormen.

Als dienstverlener is het dankzij UGC mogelijk om de kwaliteit van de dienst te verbeteren. UGC is een vorm van contentmarketing en moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het materiaal publiekelijk beschikbaar zijn, moet er sprake zijn van toegevoegde waarde en is er geen sprake van commercieel belang voor de maker. De content is gratis beschikbaar gesteld.

De impact van UGC op SEO

UGC heeft impact op de SEO van een website of pagina. Het is voor marketing een slimme manier om een gemeenschap op te bouwen. Daarnaast is het altijd mooi meegenomen wanneer je als dienstverlener gratis content ontvangt van gebruikers. Het opbouwen van een gemeenschap zorgt voor een betere klantervaring en draagt daarom ook bij aan de online vindbaarheid. (2)

Mijn advies

In de meeste gevallen is User Generated Content geen content waar je om vraagt. Je vraagt gebruikers niet om de vragen van andere gebruikers te beantwoorden, dit gebeurt meestal vanzelf.

We raden aan om gebruik te maken van UGC wanneer dit mogelijk is in je SEO-campagne. Het is een handig hulpmiddel voor het opbouwen van een gemeenschap en om een merk op bepaalde wijze te profileren. Het is ook mogelijk om een SEO-consultant in te schakelen bij vragen rondom UGC.

Bronnen

  1. Beveridge, C. (2024, 26 maart). What is User-Generated Content? And Why is it Important? Social Media Marketing & Management Dashboard. https://blog.hootsuite.com/user-generated-content-ugc/
  2. https://www.linkedin.com/pulse/impact-user-generated-content-seo-how-ugc-can-boost-your-hebert
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.