Wat is een touchpoint en hoe optimaliseer ik deze?

Wil je als bedrijf een product verkopen aan een klant? Dan is het belangrijk om contact met de klant te maken. Hierbij krijg je te maken met touchpoints. Wat zijn touchpoints en wat kun jij hier als bedrijf mee? Ik leg het begrip touchpoints graag aan je uit.

Wat is een touchpoint?

Touchpoints zijn contactmomenten met de klant die vanaf de eerste kennismaking tot na de levering plaatsvinden. Dit zijn momenten waarop een bedrijf een goede indruk maakt op de klant. Met touchpoints heeft een bedrijf de mogelijkheid om de juiste doelgroep aan te spreken door middel van marketing.

Wat zijn digitale touchpoints?

De potentiële klant komt tijdens de zogenaamde customer journey, klantreis, in aanraking met een product, een merk of een bedrijf. Het is met de komst van internet veel makkelijker om in contact te komen met de klant. Het is mogelijk om gebruik te maken van digitale touchpoints. Er zijn 5 fases waarbij touchpoints aanwezig zijn:

–   Bewustwording: reclame in de zoekmachine of op social media

–   Overweging: blogartikelen, social media, SEO

–   Aankoop: webshop

–   Contact: mail, chat, forum

–   Advocacy: nieuwsbrief, social media, app, inlog portal

Let er wel op dat je niet van teveel touchpoints gebruik maakt. Dit werkt namelijk juist averechts voor de klant. (1)

De impact van touchpoints op SEO

Er zijn een aantal manieren waarop touchpoints een positieve invloed hebben op de SEO. In de eerste plaats zorgt goede content voor meer bezoekers op jouw website. Daarnaast is het bieden van goede service ook belangrijk: bereikbaarheid via telefoon, mail en social media heeft veel invloed op een positieve customer journey. (2)

Bronnen

  1. Understand the Touchpoints on Your Customer Journey. (2023, 2 oktober). Qualtrics. https://www.qualtrics.com/experience-management/customer/how-to-understand-touchpoints-on-a-customer-journey-map/
  2. Mathews, J. (2023, 22 september). Mapping the customer journey for SEO and marketing success. Search Engine Land. https://searchengineland.com/mapping-customer-journey-seo-marketing-success-432346
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 29 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.