Wat is een touchpoint en hoe optimaliseer ik deze?

Wil je als bedrijf een product verkopen aan een klant? Dan is het belangrijk om contact met de klant te maken. Hierbij krijg je te maken met touchpoints. Wat zijn touchpoints en wat kun jij hier als bedrijf mee? Ik leg het begrip touchpoints graag aan je uit.

Wat is een touchpoint?

Touchpoints zijn contactmomenten met de klant die vanaf de eerste kennismaking tot na de levering plaatsvinden. Dit zijn momenten waarop een bedrijf een goede indruk maakt op de klant. Met touchpoints heeft een bedrijf de mogelijkheid om de juiste doelgroep aan te spreken door middel van marketing.

Wat zijn touchpoints

Wat zijn digitale touchpoints?

De potentiële klant komt tijdens de zogenaamde customer journey, klantreis, in aanraking met een product, een merk of een bedrijf. Het is met de komst van internet veel makkelijker om in contact te komen met de klant. Het is mogelijk om gebruik te maken van digitale touchpoints. Er zijn 5 fases waarbij touchpoints aanwezig zijn:

–   Bewustwording: reclame in de zoekmachine of op social media

–   Overweging: blogartikelen, social media, SEO

–   Aankoop: webshop

–   Contact: mail, chat, forum

–   Advocacy: nieuwsbrief, social media, app, inlog portal

Let er wel op dat je niet van teveel touchpoints gebruik maakt. Dit werkt namelijk juist averechts voor de klant.

De impact van touchpoints op SEO

Er zijn een aantal manieren waarop touchpoints een positieve invloed hebben op de SEO. In de eerste plaats zorgt goede content voor meer bezoekers op jouw website. Daarnaast is het bieden van goede service ook belangrijk: bereikbaarheid via telefoon, mail en social media heeft veel invloed op een positieve customer journey.

Touchpoints optimaliseren voor een website

Het optimaliseren van digitale touchpoints binnen een website is cruciaal voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het stimuleren van conversie. Hier zijn enkele strategieën om dit te bereiken:

  1. Gebruikersgericht ontwerp (user-centered design): Begin met een grondig begrip van je gebruikers. Gebruik persona’s, gebruikersreizen, en feedback om te begrijpen hoe gebruikers met je website omgaan. Ontwerp de website met de gebruiker in gedachten om een intuïtieve en plezierige ervaring te bieden.
  2. Responsief ontwerp: Zorg ervoor dat je website goed functioneert en er goed uitziet op alle apparaten, inclusief desktops, tablets en smartphones. Dit betekent vaak het gebruik van een responsief ontwerp dat zich automatisch aanpast aan verschillende schermgroottes.
  3. Navigatie en zoekfunctie: Maak navigatie intuïtief en eenvoudig. Een duidelijke, logische en goed gestructureerde navigatie helpt gebruikers snel te vinden wat ze zoeken. Een krachtige zoekfunctie kan ook bijdragen aan een betere gebruikerservaring.
  4. Snelheid en prestatie: Website snelheid is een kritische factor voor gebruikerservaring en SEO. Optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer de code, gebruik content delivery networks (CDNs) en overweeg snelle hosting om laadtijden te verbeteren.

Mijn advies

Vandaag de dag moeten bedrijven meer bieden dan alleen een product of service. Het bieden van een ervaring of een belevenis is belangrijker dan ooit. Investeer in het bouwen van een gebruiksvriendelijke website en/of webshop. Hiermee verbeter je ook de SEO en breid je de opties uit voor eventuele nieuwe touchpoints. Ik raad ook aan om in te spelen op de toekomst. De smartphone groeit uit tot een dominante touchpoint. Het creëren van een mobiele app is een voorbeeld van een manier om meer klantloyaliteit te krijgen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 31 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.