Inkomende links

Links naar je website zijn handig, zolang ze op de juiste manier worden ingezet. Maar hoe werkt dat? Je leest het hier. Inkomende links zijn links die naar jouw website leiden. Die links kunnen op verschillende websites staan. Het is voor inkomende links van belang dat ze relevant zijn.

Wat zijn inkomende links?

Inkomende links van relevante pagina’s zorgen namelijk voor een betere positie in de zoekresultaten. Wanneer je inkomende links van sites komen die niets te maken hebben met jouw bedrijf of sector of van dubieuze sites komen, hebben ze weinig nut. Inkomende links van sterke websites die relevant zijn voor jouw bedrijf zijn het meest waardevol. 

Wat is relevant in inkomende links?

Er zijn do-follow links en no-follow links. Die laatste worden door Google genegeerd. Ze dragen dus ook niet bij aan de effectiviteit van je website en links. De do-follow links dragen bij aan je positie op de zoekresultatenpagina. 

Je hebt inkomende links nodig die sterk zijn. Dat wil zeggen dat ze kwalitatief goed zijn. Daarvoor moeten de inkomende links van sites komen die te maken hebben met jouw onderwerp. Een link van een site over beauty en make-up naar een site over mountainbiken bijvoorbeeld is niet heel sterk. Links van sites met vergelijkbare onderwerpen zijn sterker. Ook inkomende links van sites die Google hoog heeft staan in hun ranglijst zijn kwalitatief sterk.

Impact op de SEO

Zulke kwalitatief sterke inkomende links dragen bij aan je SEO. Met sterke links, verhoog je je positie in de zoekresultaten van de zoekmachine. Google geeft een cijfer tussen de 1 en de 100 aan sites. Dit geeft de domein autoriteit aan. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de inkomende links op die site zijn voor je SEO. Inkomende links zijn een belangrijk aspect in SEO. Dan is het wel zaak dat ze goed worden ingezet en kwalitatief sterk zijn.

Mijn advies

Check je inkomende links en zorg dat je dubieuze en kwalitatief minder sterke links wegwerkt. Hoe dat precies moet, hangt af van waar de inkomende links geplaatst zijn. Het is mogelijk om op je site in de codering specifieke domeinen af te wijzen met hun inkomende links. 


Veelgestelde vragen

Wat zijn inkomende links?

Inkomende links zijn links die van andere websites naar jouw website worden geplaatst. Dit wordt door SEO-specialisten vaak als linkbuilding aangeduid. Het versterk de autoriteit van je website, mits dit op een correcte wijze wordt uitgevoerd.

Wat is de impact van Inkomende Links op SEO?

Kwalitatief goede links dragen ertoe bij dat jouw positie in de zoekresultaten wordt verhoogd. Google beoordeeld sites met een cijfer tussen de 1 en 100. Hoe hoger de beoordeling des te beter de inkomende links op de betreffende website zijn.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.