Pagerank

Pagerank is belangrijk voor veel SEO-specialisten, ook al is het geen officiële functie van Google meer. Het is een belangrijk meetpunt voor je SEO. Dit referentiekader behandelen we uitvoerig in onderstaand artikel. 

Wat is pagerank?

De PageRank is een formule die is gecreëerd, om de pagina’s op het internet te ordenen naar belang. De PageRank is ontwikkeld door de oprichters van Google. Dit zijn Larry Page en Sergey Brin. 

Hoewel de formule nu niet meer gebruikt wordt door Google, is hij nog wel relevant en wordt daarom nog wel opgenomen in veel SEO tools. Daarover later meer in het artikel. 

Een leuk feitje: Page (van PageRank) is officieel vernoemd naar Larry Page, niet naar de Engelse term voor pagina.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Pagerank en het algoritme van Google

Google heeft PageRank in het leven geroepen om de kwaliteit van een pagina te bepalen. Oorspronkelijk was de PageRank een getal tussen de 1 en de 10 waarbij 10 het hoogst mogelijke was. Het cijfer wat aan een website toegekend wordt, bepaald Google. Alleen websites zoals Facebook, Twitter en Instagram hebben een PageRank van 10.

PageRank | Begrippenlijst

De Pagerank tool

SEO software zoals Ahrefs en MOZ hebben ook functies die de PageRank of Page Authority aangeven. Hierdoor kunnen SEO specialisten toch een accurate versie van de PageRank van een pagina opvragen.

Deze SEO programma’s hebben de mathematische vergelijking proberen na te bouwen van Google.

De PageRank berekening

De PageRank van een bepaalde pagina kan als volgt worden omschreven:

De PageRank van een bepaalde pagina kan worden opgevat als de waarschijnlijkheid dat een surfer op deze pagina terechtkomt wanneer die surfer willekeurige hyperlinks aanklikt en af en toe een nieuwe pagina opvraagt.

Wanneer deze kans hoger is zal de PageRank ook hoger zijn. Wanneer deze kans juist lager is zal de PageRank ook lager zijn. Door deze opvatting wordt zowel de kwaliteit als kwantiteit van backlinks naar een pagina meegenomen in de berekening.

SEO en pagerank

Het belang van pagerank en SEO is groot: je wilt namelijk je SEO verbeteren om uiteindelijk een betere pagerank te verkrijgen. SEO is dus het uitvoeren van verschillende handelingen om hoger in de zoekresultaten pagina’s van Google komen te staan. 

Pagerank is dus als het ware een gevolg van je SEO. 

Ook is de pagerank van een website als het ware een soort meetpunt voor Google, maar ook voor SEO-specialisten. Je ziet aan de pagerank van welke kwaliteit een website of pagina is. 

Ons advies

Wij gebruiken de pagerank van Ahrefs vaak voor onze eigen klanten. De pagerank geeft namelijk aan hoe bepaalde pagina’s ranken in Google. Je ziet zo in een oogopslag welke pagina’s goed presteren en welke minder. Je weet dus welke pagina’s je moet verbeteren en kunt hier een gedegen SEO strategie op uitoefenen. Zo kom je hoger in Google te staan.

Veelgestelde vragen

Wat is PageRank?

De PageRank is een formule die is ontwikkeld door Google. Hij is bedoeld om webpagina’s te sorteren op basis van het belang. Vandaag de dag gebruikt Google zelf hem niet meer, maar omdat hij nog steeds relevant is, is hij nog altijd in het overgrote deel van de SEO-tools opgenomen.

Wat is de impact van Pagerank op SEO?

Pagerank en SEO hebben natuurlijk een heel sterke relatie met elkaar. Je doet aan SEO op basis van pagerank met als doel een betere pagerank in de zoekresultaten te behalen.

Voor wie hebben wij dit artikel over pagerank geschreven?

Het artikel over pagerank hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over pagerank in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals pagerank?

Wij schrijven over begrippen als pagerank om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

pagerank is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over pagerank in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals pagerank, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip pagerank in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van pagerank. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van pagerank op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende pagerank.

Het voorbeeld dat wij geven van pagerank , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over pagerank van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z