Pagerank

Pagerank is belangrijk voor veel SEO-specialisten, ook al is het geen officiële functie van Google meer. Het is een belangrijk meetpunt voor je SEO. Dit referentiekader behandelen we uitvoerig in onderstaand artikel. 

Wat is pagerank?

De PageRank is een formule die is gecreëerd, om de pagina’s op het internet te ordenen naar belang. De PageRank is ontwikkeld door de oprichters van Google. Dit zijn Larry Page en Sergey Brin. 

Hoewel de formule nu niet meer gebruikt wordt door Google, is hij nog wel relevant en wordt daarom nog wel opgenomen in veel SEO tools. Daarover later meer in het artikel. 

Een leuk feitje: Page (van PageRank) is officieel vernoemd naar Larry Page, niet naar de Engelse term voor pagina.

Pagerank en het algoritme van Google

Google heeft PageRank in het leven geroepen om de kwaliteit van een pagina te bepalen. Oorspronkelijk was de PageRank een getal tussen de 1 en de 10 waarbij 10 het hoogst mogelijke was. Het cijfer wat aan een website toegekend wordt, bepaald Google. Alleen websites zoals Facebook, Twitter en Instagram hebben een PageRank van 10.

PageRank | Begrippenlijst

De Pagerank tool

SEO software zoals Ahrefs en MOZ hebben ook functies die de PageRank of Page Authority aangeven. Hierdoor kunnen SEO specialisten toch een accurate versie van de PageRank van een pagina opvragen.

Deze SEO programma’s hebben de mathematische vergelijking proberen na te bouwen van Google.

De PageRank berekening

De PageRank van een bepaalde pagina kan als volgt worden omschreven:

De PageRank van een bepaalde pagina kan worden opgevat als de waarschijnlijkheid dat een surfer op deze pagina terechtkomt wanneer die surfer willekeurige hyperlinks aanklikt en af en toe een nieuwe pagina opvraagt.

Wanneer deze kans hoger is zal de PageRank ook hoger zijn. Wanneer deze kans juist lager is zal de PageRank ook lager zijn. Door deze opvatting wordt zowel de kwaliteit als kwantiteit van backlinks naar een pagina meegenomen in de berekening.

SEO en pagerank

Het belang van pagerank en SEO is groot: je wilt namelijk je SEO verbeteren om uiteindelijk een betere pagerank te verkrijgen. SEO is dus het uitvoeren van verschillende handelingen om hoger in de zoekresultaten pagina’s van Google komen te staan. 

Pagerank is dus als het ware een gevolg van je SEO. 

Ook is de pagerank van een website als het ware een soort meetpunt voor Google, maar ook voor SEO-specialisten. Je ziet aan de pagerank van welke kwaliteit een website of pagina is. 

Ons advies

Wij gebruiken de pagerank van Ahrefs vaak voor onze eigen klanten. De pagerank geeft namelijk aan hoe bepaalde pagina’s ranken in Google. Je ziet zo in een oogopslag welke pagina’s goed presteren en welke minder. Je weet dus welke pagina’s je moet verbeteren en kunt hier een gedegen SEO strategie op uitoefenen. Zo kom je hoger in Google te staan.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat pagerank inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over pagerank geschreven?

Het artikel over pagerank hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over pagerank hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over pagerank in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals pagerank?

Wij schrijven over begrippen als pagerank om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Pagerank is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over pagerank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip pagerank in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van pagerank. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van pagerank op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende pagerank.

Het voorbeeld dat wij geven van pagerank geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over pagerank van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z