Pagerank

Pagerank is belangrijk voor veel SEO-specialisten, ook al is het geen officiële functie van Google meer. Het is een belangrijk meetpunt voor je SEO. Dit referentiekader behandelen we uitvoerig in onderstaand artikel. 

Wat is pagerank?

De PageRank is een formule die is gecreëerd, om de pagina’s op het internet te ordenen naar belang. De PageRank is ontwikkeld door de oprichters van Google. Dit zijn Larry Page en Sergey Brin. 

Hoewel de formule nu niet meer gebruikt wordt door Google, is hij nog wel relevant en wordt daarom nog wel opgenomen in veel SEO tools. Daarover later meer in het artikel. 

Een leuk feitje: Page (van PageRank) is officieel vernoemd naar Larry Page, niet naar de Engelse term voor pagina.

Pagerank en het algoritme van Google

Google heeft PageRank in het leven geroepen om de kwaliteit van een pagina te bepalen. Oorspronkelijk was de PageRank een getal tussen de 1 en de 10 waarbij 10 het hoogst mogelijke was. Het cijfer wat aan een website toegekend wordt, bepaald Google. Alleen websites zoals Facebook, Twitter en Instagram hebben een PageRank van 10.

PageRank | Begrippenlijst

De Pagerank tool

SEO software zoals Ahrefs en MOZ hebben ook functies die de PageRank of Page Authority aangeven. Hierdoor kunnen SEO specialisten toch een accurate versie van de PageRank van een pagina opvragen.

Deze SEO programma’s hebben de mathematische vergelijking proberen na te bouwen van Google.

De PageRank berekening

De PageRank van een bepaalde pagina kan als volgt worden omschreven:

De PageRank van een bepaalde pagina kan worden opgevat als de waarschijnlijkheid dat een surfer op deze pagina terechtkomt wanneer die surfer willekeurige hyperlinks aanklikt en af en toe een nieuwe pagina opvraagt.

Wanneer deze kans hoger is zal de PageRank ook hoger zijn. Wanneer deze kans juist lager is zal de PageRank ook lager zijn. Door deze opvatting wordt zowel de kwaliteit als kwantiteit van backlinks naar een pagina meegenomen in de berekening.

SEO en pagerank

Het belang van pagerank en SEO is groot: je wilt namelijk je SEO verbeteren om uiteindelijk een betere pagerank te verkrijgen. SEO is dus het uitvoeren van verschillende handelingen om hoger in de zoekresultaten pagina’s van Google komen te staan. 

Pagerank is dus als het ware een gevolg van je SEO. 

Ook is de pagerank van een website als het ware een soort meetpunt voor Google, maar ook voor SEO-specialisten. Je ziet aan de pagerank van welke kwaliteit een website of pagina is. 

Mijn advies

Wij gebruiken de pagerank van Ahrefs vaak voor onze eigen klanten. De pagerank geeft namelijk aan hoe bepaalde pagina’s ranken in Google. Je ziet zo in een oogopslag welke pagina’s goed presteren en welke minder. Je weet dus welke pagina’s je moet verbeteren en kunt hier een gedegen SEO strategie op uitoefenen. Zo kom je hoger in Google te staan.


Veelgestelde vragen

Wat is PageRank?

De PageRank is een formule die is ontwikkeld door Google. Hij is bedoeld om webpagina’s te sorteren op basis van het belang. Vandaag de dag gebruikt Google zelf hem niet meer, maar omdat hij nog steeds relevant is, is hij nog altijd in het overgrote deel van de SEO-tools opgenomen.

Wat is de impact van Pagerank op SEO?

Pagerank en SEO hebben natuurlijk een heel sterke relatie met elkaar. Je doet aan SEO op basis van pagerank met als doel een betere pagerank in de zoekresultaten te behalen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.