Organische links

In het verleden kon een website door het plaatsen van grote aantallen backlinks snel een hogere positie krijgen in de zoekmachines. Omdat dit niet leidt tot kwalitatief goede zoekresultaten hebben de zoekmachines voor een andere aanpak gekozen. Nu worden websites veel meer beoordeeld op basis van organische links. Dat zijn links, die van sites komen met een hoge kwalitatieve beoordeling, die een hoge impact hebben op de organische vindbaarheid.

Wat zijn organische links?

Organische links zijn links die door de eigenaren van websites en via social media worden geplaatst vanwege de kwaliteit van de content op jouw site. Die wordt door anderen zo gewaardeerd, dat ze uit zichzelf links plaatsen. Zelf kun je de content op je website via social media met succes promoten. Het effect daarvan is dat er sneller en meer organische links worden geplaatst. Wil je werken aan je online vindbaarheid? Dan zijn de organische links van vitaal belang.

Voorbeelden van organische links

Organische links werken alleen als er ook aandacht is besteed aan de SEO optimalisatie van de site. In de content worden dan de juiste zoekwoorden opgenomen. Tegelijkertijd spreekt de content veel bezoekers aan.

Voorbeelden van organische links

Wie bijvoorbeeld geïnteresseerd is in het maken van traditionele gerechten zal graag willen linken naar bijzondere recepten die jij op je website plaatst. Dit soort organische links zorgen ervoor dat je reputatie stijgt, waardoor je een hogere ranking krijgt.

Het belang van organische links

Het kopen van advertenties via zoekmachines zorgt op de korte termijn voor een stijging van het aantal bezoekers van je site. Als deze voldoende goede content bevat, kan dat leiden tot een stijging van de hoeveelheid organische links. Het opbouwen van een groot aantal organische links is echter tijdrovend.

het effect van organische links

Het effect is pas na een half jaar zichtbaar in de ranking van je site. Je moet daarom het stimuleren van organische links zien als een investering in de toekomst.

De impact van organische links

De impact van organische links is aanvankelijk niet zo groot. Maar op de lange termijn zorgen organische links ervoor dat je een hoge ranking in de zoekmachines krijgt en behoudt. Door je stijgende populariteit zullen anderen jouw website graag gebruiken om zelf door middel van kwalitatief goede content een boost in je populariteit af te dwingen.

Mijn advies

Besteed altijd veel aandacht aan kwalitatieve en unieke content, waarbij ook SEO optimalisatie niet mag worden vergeten. Organische links dragen indirect bij aan kwalitatief betere content, waardoor er een veel betere informatieoverdracht ontstaat. Uiteindelijk kan dat tot meer omzet leiden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.