Google Core Web Vitals

Google verandert het algoritme regelmatig en de toevoeging van Google Core Web Vitals is een belangrijke verandering voor de komende jaren. Wat zijn Google Core Web Vitals en in hoeverre is dit belangrijk voor de SEO? Op deze pagina leggen we dit aan je uit. 

Wat zijn Google Core Web Vitals?

Google Core Web Vitals zijn de belangrijkste elementen die voor een goede gebruikerservaring op een website horen.Onder andere snelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit zijn hierbij de de Core Vitals, de belangrijkste onderdelen.  

De belangrijkste Google Core Web Vitals

De gebruikerservaring op websites is steeds belangrijker en ook een zoekmachine als Google hecht hier steeds meer waarde aan. Het is inmiddels bevestigd door Google dat men dit meeneemt als ranking factor. Een van de manieren om de gebruiksvriendelijkheid van een website te meten is door middel van Google Core Web Vitals.

  • Largest Contentful Paint (LCP): de LCP meet laadprestaties op de pagina. Het meet de tijd die het in beslag neemt voor het grootste element op de pagina om op het scherm te verschijnen. Hierbij geldt: hoe korter het duurt, hoe beter.
  • First Input Delay (FID): de FID meet de tijd tussen het laden van een pagina en het moment dat een gebruiker voor het eerst interactie heeft. Klikbaarheid van knoppen, selecteren van secties en invullen van formulieren vallen hieronder.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): de CLS meet de visuele stabiliteit van elementen op de pagina. CLS let op het laden van advertenties, het verspringen van de inhoud van een pagina en meer.

De impact van Google Core Web Vitals op de SEO

Google Core Web Vitals zelf hebben grote impact op de SEO van een website of pagina. Hoe korter de laadtijd van de website is, hoe beter. Ook de visuele elementen op de website zijn een belangrijke factor in het bepalen van de gebruikservaring. Dit heeft Google opgenomen in het algoritme. Het inzien en verbeteren van deze zaken is dan ook erg belangrijk om zo de SEO te verbeteren.

Mijn advies

Over het algoritme van Google is niet veel bekend, maar wel dat bepaalde zaken hierin erg belangrijk zijn, waaronder de gebruiksvriendelijkheid van een website. 

We raden aan om de Google Core Web Vitals op te nemen in de SEO strategie. Het is een slimme manier om de scores van LCP, FID en CLS te verbeteren, waardoor je betere resultaten behaalt.

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips


Veelgestelde vragen

Wat is Google Core Web Vitals?

Google Core Web Vitals zijn de zaken die het meest belangrijk zijn om een goede gebruikerservaring te realiseren op een website. Zaken die hiertoe behoren zijn onder meer de stabiliteit, snelheid en interactiviteit van een website.

Wat is de impact van Google Core Web Vitals op SEO?

Google Core Web Vitals hebben zeker een forse impact op de SEO van een website of pagina. Bijvoorbeeld, hoe sneller een website laadt, des te beter. De verschillende onderdelen van Google Core Web Vitals zijn opgenomen in het algoritme van Google. Het verbeteren van deze onderdelen zal dus direct tot een betere ranking leiden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.