Verwijder ongebruikt JavaScript

Een website laden gaat snel, maar een nog snellere laadtijd is waarschijnlijk ook mogelijk. Verwijder ongebruikt JavaScript is in dit geval een van de adviezen. Wat is Verwijder ongebruikt JavaScript en hoe kom je achter dit probleem? We leggen het hier aan je uit!

Wat is Verwijder ongebruikt JavaScript?

Verwijder ongebruikt JavaScript is een aanbeveling die een programma als Google PageSpeed Insights mogelijk geeft wanneer je de content van jouw website laat analyseren. Het verwijderen van ongebruikt JavaScript is mogelijk een manier om een website te verbeteren en sneller te maken. (1

Het nadeel van overbodige JavaScript op de website

Wanneer je een website opent, zie je als gebruiker niet wat er allemaal aan de ‘achterkant’ van de website gebeurt. Hier vindt het laden van de complete website plaats. Dit gaat redelijk snel, maar het komt ook voor dat het iets langer duurt. Dit is voor de gebruiker van een website vervelend, en de kans is dan ook groot dat de gebruiker de webpagina verlaat voor een andere website. 

Overbodig JavaScript behoort tot een van de mogelijke oorzaken. Dit is een programmeertaal die de webpagina interactief maakt door middel van code. De browser checkt alle code op de site; ook de code die niet in gebruik is. Dit kost extra tijd en zorgt mogelijk voor een langere laadtijd.

Verwijder ongebruikt JavaScript _ Begrippenlijst

De impact van Verwijder ongebruikt JavaScript op de SEO

Verwijder ongebruikt JavaScript heeft in mogelijk impact op de SEO van een website of pagina. Het zorgt ervoor dat de browser een website sneller checkt waardoor deze ook sneller laadt. Het verwijderen van ongebruikt JavaScript is echter geen garantie voor een snelle website: de laadsnelheid is van veel meer zaken afhankelijk. (2)

Mijn advies

Het verwijderen van ongebruikt JavaScript is een van de manieren waarop je jouw website mogelijk sneller maakt voor zowel gebruikers als de zoekmachine. We raden aan om gebruik te maken van Google PageSpeed Insights. Dit programma analyseert de content van je website en geeft de melding ‘Verwijder ongebruikt JavaScript’: aan de hand hiervan krijg je de nodige adviezen over hoe je dit aanpakt. Kom je er niet uit? Dan is het altijd mogelijk een ontwikkelaar of programmeur in te schakelen die dit voor je oppakt. 

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips

Bronnen

  1. Remove Render-Blocking JavaScript. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/speed/docs/insights/BlockingJS
  2. Remove unused JavaScript. (2020, 7 juli). Chrome For Developers. https://web.dev/unused-javascript/
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 3 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.