Tips om snel een video in te laden

Video content wordt alsmaar belangrijker. CMO’s en marketingmanagers maken dan ook gebruik van maken van dit type content in hun SEO-strategie. Begrip en gebruik van platforms als YouTube en Vimeo bieden unieke kansen om de merkbekendheid van een bedrijf te vergroten en de SEO te verbeteren. In dit artikel bied ik een stappenplan om de video’s op de juiste manier te implementeren.

Video’s implementeren en pagespeed behouden

Bij het gebruik van video’s op een website mag de pagespeed absoluut niet worden verminderd. De video’s moeten van een dusdanige kwaliteit zijn dat ze de laadsnelheid niet aantasten, zodat ze de SEO-prestaties niet in de weg zitten.

Lazy loading voor video’s

Gebruik van lazy loading kan de goede laadsnelheid behouden. Lazy loading zorgt ervoor dat de video pas geladen wordt als deze in het zicht van de gebruiker komt. De initiële laadtijd van de pagina wordt hierdoor lager en de gebruikerservaring verbeterd hierdoor. Deze techniek is vooral geschikt voor pagina’s met meerdere video’s.

Hosting van video’s of eigen server of externe platforms

Kies bij het hosten van video’s of dit op de eigen server of op externe video platforms als YouTube of Vimeo gedaan wordt. Externe platforms zorgen ervoor dat de eigen website minder belast wordt en bieden kwalitatieve video’s. Een website heeft echter niet zelf meer controle over de weergave van de video’s. In dat geval is een video op de eigen website beter. Weeg de voor- en nadelen op elkaar af.

Geavanceerde technieken

Verschillende geavanceerde technieken helpen bij de optimalisatie van video content en het behoud van een goede laadsnelheid.

Het automatiseren van video-optimalisatie

Geautomatiseerde tools en scripts versnellen en vereenvoudigen de optimalisatie van video’s. Ze passen de bestandsgrootte automatisch aan, converteren de video naar verschillende formaten en optimaliseren de video voor verschillende apparaten en browsers. Dit bespaart niet alleen tijd, maar maakt de content ook consistenter.

Dynamische aanpassing videoresoluties

Dynamische aanpassing van videoresoluties, ook wel ‘responsive video’ genoemd, zorgt ervoor dat de videoresolutie zich automatisch aanpast aan het apparaat van de gebruiker. Zo krijgen gebruikers op mobiele apparaten een lagere resolutie dan op een desktop. De laadtijden verkorten en de gebruikerservaring wordt niet aangetast. Video’s laden snel op alle soorten apparaten.

De impact van video’s op website prestaties

Voor een effectieve SEO-strategie is het belangrijk om te meten hoe de video’s de prestaties van een website beïnvloeden. Kijk niet alleen naar de impact van de video’s op de laadsnelheid, maar ook op de invloed op het gebruikersgedrag en de conversieratio’s. Analytische tools helpen bij deze meting.

Tools en technieken voor de analyse

Gebruik voor de analyse van de laadtijd tools als Google’s PageSpeed Insights, GTmetrix of WebPageTest. De inzichten van deze tools zijn gedetailleerd en geven inzichten voor punten die verbeterd moeten worden. Belangrijke punten om op te letten zijn de Time to First Byte (TTFB) en de volledige laadtijd van een pagina.

Gebruikersgedrag in relatie tot content

Gebruik analytics-platforms als Google Analytics voor waardevolle informatie over hoe gebruikers omgaan met de video content op een website. Onderzoek hoe lang bezoekers op een pagina blijven en of ze actie ondernemen na het bekijken van een video. Bekijk ook hoe ze navigeren. Aan de hand van deze informatie wordt duidelijk of de video’s een positieve bijdrage hebben aan de SEO of beter wat aanpassingen nodig hebben om hoger in Google te komen.

Balans tussen visuele content en een hoge laadsnelheid

Een goed evenwicht tussen een optimale visuele ervaring en een hoge laadsnelheid is cruciaal. Te zware video’s hebben een negatief effect op de laadsnelheid, terwijl pagina’s zonder video’s de gebruikerservaring verslechteren.

Video’s strategisch plaatsen

Plaats video’s op strategische locaties op een website, denk aan de homepagina, blogposts of productpagina’s. Video’s moeten bijdragen aan de gebruikerservaring en de bezoeker niet afleiden van de primaire content of call-to-actions.

A/B-testen

Ook A/B-testen helpen bij het optimaliseren van het gebruik van video’s. Test verschillende video content en verschillende formaten uit en analyseer de gevolgen voor de gebruikers. Aan de hand van deze informatie kun je beslissen wat voor video content wel of niet werkt op een website.

De impact van Youtube

‘s Werelds grootste videoplatform YouTube heeft een grote impact op SEO en digitale marketing. Het platform heeft miljarden gebruikers, wat het makkelijk maakt om een groot publiek te bereiken. De video’s van YouTube worden ook in de zoekresultaten van Google weergegeven, waardoor de content zichtbaarder wordt voor gebruikers. Daarnaast biedt YouTube uitgebreide analysemogelijkheden die helpen bij het meten van de prestaties van de video’s. Op basis van deze gegevens kun je het SEO-stappenplan aanpassen.

Stappenplan voor de implementatie van een YouTube-video

  1. Het creëren van de video: creëer allereerst een video die past bij het merk en de boodschap. De kwaliteit van de video moet goed zijn, zowel wat betreft de inhoud als het beeldmateriaal.
  2. SEO optimaliseren: om de SEO van een website te optimaliseren is het belangrijk keywords te gebruiken in de titel, beschrijving en tags van de video.
  3. Publicatie op YouTube: zodra de video is gecreëerd en geoptimaliseerd voor SEO, kan deze op Google worden gepubliceerd. Schrijf een aantrekkelijke beschrijving en maak een goede thumbnail.
  4. Promotie: deel de video op de website, sociale media en andere kanalen om zoveel mensen te bereiken.
  5. Analyse (en eventuele aanpassingen): Google Analytics helpt bij het monitoren van de prestaties van de video. Aan de hand van deze informatie moet besloten worden of de strategie aangepast moet worden.

De impact van Vimeo

Vimeo staat bekend om de hoge kwaliteit van de video’s die het platform biedt en wordt geprezen om de professionaliteit en creativiteit. Ook zijn er geen advertenties, wat zorgt voor een ononderbroken kijkervaring.

Vimeo biedt goede opties voor aanpassingen voor video’s met geavanceerde analysetools. Vooral bedrijven die zich richten op kwalitatieve en professionele content maken gebruik van Vimeo.

Stappenplan voor de implementatie van een Vimeo-video

  1. Het maken van de video: maak een kwalitatieve en professionele video die aansluit op de wensen van de doelgroep.
  2. Vimeo-specifieke optimalisatie: gebruik relevante keywords en categoriseer de video nauwkeurig. Zo vinden potentiële gebruikers de video makkelijker.
  3. Upload naar Vimeo: upload de video. Zorg ervoor dat privacy-instellingen aangepast zijn naar wens. Schrijf een aantrekkelijke titel en beschrijving.
  4. Het integreren van de video: integreer de video op een website voor een betere gebruikerservaring.
  5. Het monitoren van prestaties: video’s analysetools helpen bij het monitoren van de prestaties van de video. Deze tools tonen cijfers over de interactie en betrokkenheid van kijkers.

Platforms als Youtube en Vimeo dragen bij aan een groter bereik en een diepere verbinding met het publiek. Dit geldt alleen als de platforms op de juiste manier worden gebruikt.

Samengevat

Video content via platforms als YouTube en Vimeo helpt een SEO-specialist bij de marketingstrategie en SEO-resultaten. Beide platformen verhogen de gebruikerservaring.

Voor het vergroten van de zichtbaarheid en het bereik is YouTube ideaal. YouTube heeft een enorm bereik en is sterk geïntegreerd in de Google-zoekresultaten.

Vimeo biedt een meer verfijnde omgeving voor kwalitatieve en professionele content. Bovendien is Vimeo advertentievrij.

Het meest complete boekwerk over de website snelheid

Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

Algemeen

Tools

Verbterpunten voor de snelheid

Algemene tips

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.