Wat doet een SEO-marketeer?

In het digitale tijdperk van vandaag is de zichtbaarheid op het internet essentieel voor het succes van elk bedrijf. Hier komt de rol van een SEO-marketeer om de hoek kijken. Deze marketeers zijn de architecten achter de online vindbaarheid van een website, gericht op het optimaliseren van content om hoger te ranken in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Door de juiste strategieën en technieken toe te passen, zorgen SEO-marketeers ervoor dat websites niet alleen meer bezoekers aantrekken, maar ook bezoekers die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in de producten of diensten die worden aangeboden. In de complexe wereld van digitale marketing speelt SEO een cruciale rol, het dient als de fundering waarop andere digitale marketinginspanningen worden gebouwd.

Wat is een SEO-marketeer?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie.(1) Het is het proces van het optimaliseren van websites om hogere posities in de zoekresultaten van zoekmachines te bereiken. Dit wordt bereikt door het verbeteren van zowel de technische aspecten van een website (zoals de laadsnelheid en mobiele vriendelijkheid) als de inhoudelijke aspecten (zoals de kwaliteit en relevantie van de content). SEO omvat een reeks strategieën, technieken en tactieken gericht op het verhogen van het aantal bezoekers naar een website door het verkrijgen van een hoge rangschikking in de zoekresultaten.

Waarom is SEO belangrijk voor bedrijven?

In een wereld waar het internet vaak het eerste contactpunt is tussen een bedrijf en zijn potentiële klanten, is SEO van onschatbare waarde. Het belang van SEO ligt in het vermogen om de online zichtbaarheid van een merk te vergroten, wat leidt tot meer websitebezoekers, een hogere merkbekendheid en uiteindelijk meer omzet. Websites die bovenaan in de zoekresultaten verschijnen, worden als betrouwbaarder en relevanter beschouwd door gebruikers, wat de kans op klikken aanzienlijk vergroot. Bovendien stelt SEO bedrijven in staat om gericht verkeer naar hun website te trekken. Dit betekent dat de bezoekers die via zoekmachines komen, vaak al geïnteresseerd zijn in de producten of diensten die worden aangeboden. Dit maakt van SEO niet alleen een essentiële, maar ook een zeer kosteneffectieve component van elke digitale marketingstrategie.

Wat doet een SEO-marketeer (video)

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Wat doet een SEO-marketeer (video).

De rol van een SEO-marketeer

Een SEO-marketeer is verantwoordelijk voor het vergroten van de zichtbaarheid van een website in de zoekmachines en het optimaliseren van de online aanwezigheid om de kwantiteit en kwaliteit van het verkeer naar de website te verbeteren. Deze marketeers gebruiken een mix van technische, inhoudelijke, en off-page SEO-strategieën om doelstellingen te bereiken. De verantwoordelijkheden omvatten onderzoek naar keywords, het analyseren van concurrenten, het optimaliseren van website-inhoud, het bouwen van backlinks, en het monitoren van prestaties via analytics tools. Doel is het creëren van een gebruiksvriendelijke website die hoog scoort op relevante zoektermen.

Het verschil tussen een SEO-marketeer en andere digitale marketingrollen

Hoewel SEO-marketeers zich richten op zoekmachineoptimalisatie, overlappen hun taken vaak met andere digitale marketingrollen. Het onderscheid ligt in de specialisatie; waar SEO-marketeers zich specifiek richten op het verbeteren van organisch verkeer, kunnen content marketeers zich richten op content creatie en distributie over diverse kanalen, en PPC-marketeers beheren betaalde advertentiecampagnes. De expertise van een SEO-marketeer ligt in het begrijpen en toepassen van zoekalgoritmes om organische zichtbaarheid te verbeteren, terwijl andere marketeers zich kunnen richten op bredere digitale strategieën of specifieke kanalen.

Wat doet de SEO-marketeer op het gebied van technische SEO

Technische SEO verwijst naar het optimaliseren van de technische aspecten van een website om de ranking in zoekmachines te verbeteren.(2) Dit omvat het verbeteren van de websitearchitectuur, het versnellen van de laadtijden, het zorgen voor mobiele compatibiliteit, en het implementeren van correcte schema-markup. Het doel van technische SEO is om zoekmachines te helpen de website gemakkelijk te crawlen en te indexeren, en een goede gebruikerservaring te bieden aan bezoekers.

Taken van een SEO-marketeer op het gebied van technische SEO

Op het gebied van technische SEO focussen marketeers op verschillende cruciale taken. Ze voeren audits uit om problemen zoals gebroken links, trage laadtijden, en mobiele bruikbaarheidsproblemen te identificeren. Ze zorgen voor een schone en logische sitearchitectuur, zodat zoekmachines de website gemakkelijk kunnen crawlen en indexeren. SEO-marketeers werken ook aan het optimaliseren van de robots.txt-bestanden en de sitemap, en zorgen voor de implementatie van SSL voor een veilige verbinding.

Voorbeelden van technische SEO-activiteiten

Enkele voorbeelden van activiteiten op het gebied van technische SEO omvatten het optimaliseren van de website snelheid door afbeeldingen te comprimeren en het gebruik van browsercaching. Het correct instellen van 301-redirects om ervoor te zorgen dat gebruikers en zoekmachines naar de juiste pagina worden geleid bij verouderde of verwijderde content. Het implementeren van responsief design zodat de website op alle apparaten goed functioneert. En ten slotte, het verbeteren van de website structuur en URL-structuur voor betere crawlbaarheid en gebruikerservaring. Door deze technische aspecten te optimaliseren, verhoogt een SEO-marketeer de kans dat een website hoger scoort in de zoekresultaten, wat leidt tot meer verkeer en conversies.

Wat doet de SEO-marketeer op het gebied van content?

Content vormt de kern van SEO en speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de zichtbaarheid van een website in zoekmachines. Kwalitatieve, relevante content trekt niet alleen de aandacht van zoekmachines door het gebruik van gerichte keywords, maar biedt ook waarde voor lezers, wat leidt tot een betere gebruikerservaring en hogere betrokkenheid. Goede content verhoogt de kans op shares, links en herhaalbezoeken, wat allemaal positieve signalen naar zoekmachines stuurt en de SEO-ranking verbetert.

Hoe een SEO-marketeer werkt aan contentstrategie en -optimalisatie

SEO-marketeers beginnen met een grondig keyword onderzoek om te begrijpen naar welke informatie de doelgroep op zoek is. Op basis hiervan ontwikkelen ze een contentstrategie die gericht is op het creëren van waardevolle content die antwoord geeft op vragen van gebruikers en deze aanspoort tot actie. Ze zorgen ook voor de optimalisatie van bestaande content door het verbeteren van titels, meta descriptions, en het gebruik van relevante keywords op strategische plekken. SEO-marketeers werken continu aan het updaten en verbeteren van content om de relevantie en frisheid van de website te behouden.

On-page SEO tactieken en beste praktijken

On-page SEO omvat optimalisaties op individuele webpagina’s om de ranking te verbeteren.(3) Dit houdt in het gebruik van relevante en lange-tail keywords in de content en HTML broncode, zoals in de titels, headers, en meta descriptions. Het verbeteren van de structuur van de URL, het gebruik van alt-tekst voor afbeeldingen, en het verzekeren van snelle laadtijden zijn ook essentieel. Daarnaast is het belangrijk om interne links te gebruiken om zoekmachines te helpen bij het indexeren van nieuwe pagina’s en het verstrekken van context via het link anchor tekst.

Wat doet de SEO-marketeer op het gebied van linkbuilding

Off-page SEO verwijst naar activiteiten buiten de eigen website die bijdragen aan de SEO-ranking.(4) Dit omvat voornamelijk het verkrijgen van backlinks van andere websites, maar ook social media marketing, guest blogging, en andere vormen van content promotie die kunnen leiden tot vermeldingen en links. Off-page SEO helpt bij het opbouwen van de autoriteit en geloofwaardigheid van een website, wat cruciaal is voor het verbeteren van de positie in zoekmachineresultaten.

Het belang van backlinks en hoe deze te verkrijgen

Backlinks, links van andere websites naar de eigen site, zijn een van de belangrijkste factoren in SEO.(5) Ze fungeren als een “stem” van vertrouwen van de ene site naar de andere en verhogen de autoriteit van een website in de ogen van zoekmachines. Het verkrijgen van hoogwaardige backlinks kan door het creëren van waardevolle content die natuurlijk gedeeld wordt, gastbloggen op relevante sites, en het opbouwen van relaties met influencers en andere websites in dezelfde of aanverwante branches.

Rol van de SEO-marketeer in linkbuildingstrategieën

SEO-marketeers spelen een sleutelrol in het ontwikkelen en uitvoeren van effectieve linkbuildingstrategieën. Dit omvat het identificeren van potentiële linkbronnen, het aangaan van partnerships met andere websites, en het creëren van content die de moeite waard is om te linken. Ze gebruiken tools om backlinks te monitoren en te analyseren, om zo hun strategieën voortdurend te verfijnen en te richten op links die de grootste impact zullen hebben op de SEO-prestaties. Door een proactieve benadering te hanteren en te focussen op kwaliteit boven kwantiteit, kunnen SEO-marketeers significante verbeteringen in de zoekmachine rankings realiseren.

Wat doet de SEO-marketeer op het gebied van strategie?

Keyword onderzoek is een fundamentele stap in het SEO-proces, waarbij wordt gezocht naar relevante woorden en zinnen die potentiële klanten gebruiken om producten, diensten of informatie online te vinden. Dit proces begint met het brainstormen van basisideeën gerelateerd aan het merk, de producten, of de diensten en het gebruik van SEO tools om deze ideeën te verdiepen.

Hierbij wordt gekeken naar zoekvolume, concurrentie, en de relevantie van de keywords. Het doel is om een lijst van keywords te creëren die een mix biedt van ‘head’ termen (breed en competitief) en ‘long-tail’ zoekopdrachten (specifieker en minder competitief), welke aansluiten bij de zoekintentie van de doelgroep.

Het belang van een gedegen keyword strategie

Een gedegen keyword strategie staat centraal in effectieve SEO-inspanningen. Het helpt bij het richten op de juiste doelgroep en het verbeteren van de zichtbaarheid in zoekmachineresultaten voor zoekopdrachten die ertoe doen. Door te focussen op relevante keywords kan een website aantrekkelijker worden voor zoekmachines en de juiste bezoekers aantrekken. Dit vergroot de kans op conversies. Bovendien helpt een goede keyword strategie content creators om gerichte content te maken die voldoet aan de behoeften en vragen van gebruikers.

Hoe een SEO-marketeer keywords selecteert en inzet

SEO-marketeers gebruiken verschillende criteria om keywords te selecteren, waaronder relevantie voor de business, zoekvolume, de competitiviteit van het keyword, en de potentie om verkeer of conversies te genereren. Na het selecteren van de doelkeywords integreren ze deze in de websitecontent, inclusief titels, meta descriptions, headers, en de body tekst. Ze zorgen ervoor dat de integratie natuurlijk is en de leesbaarheid of de kwaliteit van de content niet aantast. Daarnaast gebruiken ze de keywords in de content creatie strategie om topics te bepalen die aansluiten bij de interesses van hun doelgroep.

Wat doet de SEO-marketeer op het gebied van analyseren?

Voor het meten van SEO succes zijn er verschillende KPI’s die inzicht bieden in de effectiviteit van de strategie. Enkele van deze KPI’s zijn de organische verkeersgroei, de ranking van keywords, de click-through rate (CTR), de tijd op de site, de bounce rate, en conversieratio’s. Deze indicatoren helpen bij het bepalen van de prestaties van de website in de zoekmachines en het gedrag van gebruikers op de site.

Tools en technieken voor het meten van SEO succes

Om de voortgang en het succes van SEO-inspanningen te meten, gebruiken SEO-marketeers een reeks tools zoals Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs, SEMrush, en Moz. Deze tools bieden uitgebreide data over verkeer, rankings, backlinks, en andere cruciale metrics. Ze stellen marketeers in staat om diepgaande analyses uit te voeren, trends te identificeren, en gebieden voor verbetering te ontdekken.

Het aanpassen van strategieën op basis van analytische inzichten

Op basis van de verzamelde data en inzichten passen SEO-marketeers hun strategieën aan om prestaties te verbeteren. Dit kan betekenen dat ze de focus van hun keyword strategie bijstellen, de structuur van de website wijzigen, of nieuwe content creëren die beter aansluit bij de zoekintentie van hun doelgroep. Het continu analyseren en optimaliseren is essentieel in een steeds veranderend SEO-landschap, waarbij het doel altijd is om de zichtbaarheid te vergroten, het verkeer te verbeteren, en uiteindelijk de bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Salaris van een SEO-marketeer

Het salaris van een SEO-marketeer kan sterk variëren afhankelijk van factoren zoals geografische locatie, bedrijfstak, ervaring, en het specifieke bedrijf waarvoor ze werken. Over het algemeen kunnen we echter algemene schattingen geven voor junior, medior, en senior SEO-marketeers gebaseerd op gemiddelden in de industrie. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze bedragen kunnen fluctueren op basis van de eerder genoemde variabelen.

  • Junior SEO-marketeer: Aan het begin van hun carrière, met minder dan 2 jaar ervaring, kunnen junior SEO-marketeers verwachten een startsalaris te verdienen dat varieert van ongeveer €25.000 tot €35.000 per jaar. Deze rol vereist basiskennis van SEO-principes en -praktijken, en de salarisrange kan toenemen naarmate ze meer ervaring en vaardigheden opdoen.
  • Medior SEO-marketeer: Met 2 tot 5 jaar ervaring kunnen medior SEO-marketeers rekenen op een salaris in de range van ongeveer €35.000 tot €50.000 per jaar. Medior marketeers hebben een dieper inzicht in SEO-strategieën en -tactieken en kunnen zelfstandig projecten managen en optimalisatiecampagnes uitvoeren.
  • Senior SEO-marketeer: SEO professionals met meer dan 5 jaar ervaring, vooral die in leidinggevende posities of met gespecialiseerde kennis, kunnen een salaris verwachten dat varieert van ongeveer €50.000 tot €70.000 of meer per jaar. Senior SEO-marketeers hebben uitgebreide ervaring met het plannen en implementeren van complexe SEO-strategieën, het leiden van teams, en het direct bijdragen aan het bedrijfssucces door middel van hun inspanningen.

Deze cijfers zijn indicatief en kunnen afwijken, vooral in grote steden of bij bedrijven met een sterke nadruk op digitale marketing, waar de vraag naar ervaren SEO-specialisten hoger kan zijn. Bovendien kunnen freelancers of consultants variabele tarieven hanteren die afhankelijk zijn van de projecten waaraan ze werken. Het is ook gebruikelijk dat salarissen in de loop van een carrière groeien als gevolg van voortdurende educatie, certificeringen, en het aantonen van meetbare impact op de bedrijfsresultaten.

Samengevat

De rol van een SEO marketeer is essentieel in het digitale marketinglandschap, gericht op het vergroten van de online zichtbaarheid en het aantrekken van gericht verkeer naar websites. Door middel van technische optimalisatie, contentstrategie en -optimalisatie, effectieve linkbuilding, en doelgericht keyword onderzoek en -inzet, bouwen SEO marketeers aan de autoriteit en relevantie van een website. Het continue proces van meten, analyseren en aanpassen van SEO-strategieën is cruciaal voor het behalen van succes en het ondersteunen van de groei en doelstellingen van een bedrijf in een competitief online landschap.

  1. SEO Starter Guide: The Basics | Google Search Central. (z.d.-b). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide
  2. Pol, T. (2024b, februari 8). What Is Technical SEO? Basics and Best Practices. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/technical-seo/
  3. Lyons, K. (2023a, december 15). On-Page SEO: What It Is and How to Do It. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/on-page-seo/
  4. Silva, C. (2024, 16 februari). What Is Off-Page SEO? A Guide to Off-Page SEO Strategy. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/off-page-seo/
  5. Lyons, K. (2023c, december 18). What are backlinks & Why they matter in SEO. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/what-are-backlinks/
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.