De invloed van webdesign op SEO

Met het slimmer worden van Google door AI en alle updates, vormt de integratie tussen webdesign en zoekmachine optimalisatie (SEO) een steeds belangrijker wordend aspect voor het online succes van bedrijven en individuen.

Het gaat niet meer om zoekwoorden integreren in de tekst. Het gaat om de juiste user experience bieden door middel van een strak webdesign wat past bij je doelgroep. In dit artikel vertel ik hoe ik te werk ga bij het verbinden van webdesign en SEO.

Wat is SEO en wat is webdesign?

Zoekmachine optimalisatie verwijst naar het proces van het verbeteren van de online zichtbaarheid van een website door de rangschikking op zoekmachines zoals Google te verhogen. De doelstelling is om de gebruikerservaring te verbeteren en meer verkeer naar de site te leiden.

Webdesign omvat de esthetische en functionele aspecten van een website, inclusief lay-out, visuele elementen, gebruikersinterface, en responsiviteit. Een goed ontworpen website houdt niet alleen rekening met de visuele aantrekkingskracht, maar ook met de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor een breed scala aan gebruikers.

Het belang van de combinatie van webdesign en SEO

De samensmelting van webdesign en SEO is van vitaal belang voor het creëren van websites die zowel aantrekkelijk als vindbaar zijn. Een intuïtief en aantrekkelijk ontwerp kan de bezoekers langer op de site houden, terwijl een sterke SEO-strategie ervoor kan zorgen dat meer mensen de site in de eerste plaats vinden.

Een sterke combinatie van webdesign en SEO zorgt voor het volgende:

 1. Hogere posities in Google doordat de gebruikerssignalen beter zijn (zoals een lagere bounce en een hogere tijd op de pagina).
 2. Een hogere conversie door het sterkere webdesign.

Een goed webdesign in combinatie met SEO zorgt voor een 1 + 1 = 3 effect waarbij je een positieve invloed maakt op zowel de conversie als SEO.

De invloed van webdesign op SEO in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

De invloed van webdesign op SEO (video).

De basis van webdesign

Webdesign gaat verder dan alleen het uiterlijk van een website. Het omvat een verscheidenheid aan aspecten die samenwerken om een naadloze en aantrekkelijke gebruikerservaring te creëren. Hieronder worden enkele van de basisprincipes van webdesign uitgelicht.

Bruikbaarheid van een website (usability)

Bruikbaarheid verwijst naar hoe eenvoudig en intuïtief een website is voor de gebruiker. Een site met hoge bruikbaarheid leidt gebruikers moeiteloos door de informatie en functies, zonder verwarring of frustratie. Dit omvat heldere navigatie, logische lay-out en gemakkelijke toegang tot essentiële functies.

Esthetiek en uitstraling

Het visuele aspect van webdesign speelt een cruciale rol in hoe een website wordt waargenomen door bezoekers. Een zorgvuldige keuze van kleurenschema’s, typografie, beelden en andere visuele elementen draagt bij aan een professionele en aantrekkelijke look die het merk weerspiegelt en bezoekers aanspreekt.

Responsief ontwerp

In het huidige digitale landschap is het essentieel dat een website op verschillende apparaten functioneert, van desktops tot smartphones en tablets. Responsief ontwerp zorgt ervoor dat de website zich aanpast aan verschillende schermgroottes en -oriëntaties, wat zorgt voor een consistente en gebruiksvriendelijke ervaring op alle apparaten.

Toegankelijkheid telt

Toegankelijkheid betekent dat een website bruikbaar is voor zoveel mogelijk mensen, inclusief die met beperkingen zoals visuele of motorische handicaps. Dit kan worden bereikt door rekening te houden met diverse toegankelijkheidsstandaarden, zoals het gebruik van alternatieve tekst voor afbeeldingen, duidelijke contrastverhoudingen en keyboard-navigatie.

En dan de basis van SEO

SEO optimalisatie is een complex veld dat verschillende strategieën en technieken omvat om de zichtbaarheid van een website in zoekmachines te verbeteren. Het doel is om meer organisch verkeer naar de site te trekken en een hogere ranking te behalen. Hieronder worden de kernaspecten van SEO verkend.

On-page SEO

On-page SEO verwijst naar de optimalisatie van individuele webpagina’s om ze zoekmachinevriendelijk te maken. Dit omvat het gebruik van trefwoorden, het optimaliseren van titels en meta-beschrijvingen, het gebruik van header-tags en interne koppelingen, het verbeteren van de laadsnelheid en meer. Deze factoren helpen zoekmachines om de relevantie en kwaliteit van de pagina beter te begrijpen.

Off-page SEO

Off-Page SEO omvat strategieën buiten de website zelf, zoals het bouwen van hoogwaardige backlinks van betrouwbare bronnen. Dit helpt om de autoriteit en betrouwbaarheid van de website te vergroten. Andere off-page tactieken kunnen sociale media-promotie, influencer marketing en gastbloggen omvatten. Dit heeft iets minder met webdesign te maken.

Technische SEO

Technische SEO heeft betrekking op de structuur en codering van een website, waardoor zoekmachines deze gemakkelijker kunnen crawlen en indexeren. Belangrijke aspecten van technische SEO zijn onder andere een duidelijke URL-structuur, een XML-sitemap, het gebruik van SSL-certificaten voor beveiliging, en het zorgen voor mobiel vriendelijkheid.

De synergie tussen webdesign en SEO

De relatie tussen webdesign en SEO is complex en onderling afhankelijk. Een goed ontworpen website is niet alleen belangrijk voor de gebruikerservaring, maar ook voor zoekmachines. Hieronder worden enkele kernaspecten van deze synergie onderzocht.

Hoe webdesign SEO beïnvloedt

Webdesign beïnvloedt SEO op verschillende manieren. Een gebruiksvriendelijk ontwerp helpt bijvoorbeeld de tijd die gebruikers op de site doorbrengen te verlengen, wat een positieve invloed kan hebben op de zoekmachineranking. Responsief design zorgt voor mobielvriendelijkheid, een factor die zoekmachines steeds meer meewegen. Bovendien kan een goed gestructureerde website gemakkelijker worden geïndexeerd door zoekmachines.

De invloed van webdesign op SEO in een tabel

Hieronder vind je een tabel die de belangrijkste zaken opsomt waar webdesign een positieve invloed heeft op SEO, samen met de manier waarop dit het beïnvloedt en de prioriteit.

AspectDe invloed op SEOPrioriteit
MobielvriendelijkheidMaakt de site toegankelijk voor een groeiend aantal mobiele gebruikers; verbetert de ranking in zoekmachines die de mobiele ervaring meewegen.Hoog
Website snelheidVerhoogt de gebruikerstevredenheid door snellere laadtijden; wordt door zoekmachines beschouwd als een belangrijke factor voor ranking.Hoog
NavigatiestructuurMaakt het voor gebruikers gemakkelijker om de inhoud te vinden; helpt zoekmachines de site efficiënter te crawlen en te indexeren.Medium
Toegankelijke inhoudMaakt de site bruikbaar voor alle gebruikers, inclusief mensen met beperkingen; biedt zoekmachines meer context via bijvoorbeeld alt-teksten.Medium
Responsief ontwerpZorgt voor een consistente ervaring op verschillende apparaten; wordt door zoekmachines gewaardeerd als een positief kenmerk voor de gebruikerservaring.Hoog
Gebruik van HTTPSVerbetert de beveiliging en het vertrouwen van de gebruiker; zoekmachines zoals Google beschouwen het als een rankingfactor.Medium
SEO-vriendelijke URL’sHelpt bij het weergeven van de structuur en inhoud van de pagina; vergemakkelijkt het crawlen en indexeren door zoekmachines.Laag
De invloed van webdesign op SEO.

Deze tabel belicht de gebieden waar webdesign een directe en positieve invloed heeft op SEO, en geeft ook de prioriteit weer om te helpen bij het bepalen van de focus tijdens de SEO optimalisatie.

Veelgemaakte fouten

 • Slechte mobiele ervaring: zorg voor een responsief ontwerp dat zich aanpast aan verschillende apparaten. Volgens het laatste nieuws vanuit Google gaat het nu zelfs zo ver dat wanneer een pagina niet bruikbaar is op mobiel, dat Google deze niet indexeert.
 • Overmatig gebruik van afbeeldingen: dit kan de laadsnelheid beïnvloeden en problemen veroorzaken met indexering.
 • Gebrek aan meta-tags en beschrijvingen: zorg ervoor dat elke pagina relevante meta-informatie heeft om de relevantie voor zoekmachines te verhogen.

Webdesign/SEO op pagina niveau

Wanneer ik denk aan webdesign en SEO op pagina niveau dan denk ik aan de volgende elementen.

Hoe kan ik een landingspagina zo optimaliseren dat hij de customer journey van de specifieke pagina zo goed mogelijk past? Ik probeer op de volgende manier te denken:

  Iemand zoekt op het zoekwoord SEO-specialist, waar is hij/zij naar op zoek? Wat kan ik design technisch doen om dit tegemoet te komen? En wat zijn de pagina’s die de zoeker wil lezen op mijn website voordat hij/zij converteert?

  Op de pagina zelf zijn dit meestal:

  1. het plaatsen van de juiste buttons naar de juiste pagina’s op de juiste plek;
  2. de juiste unieke afbeeldingen gebruiken;
  3. kwalitatieve content schrijven (ook deel van het design);
  4. kleuren gebruiken die matchen met de doelgroep;
  5. geen stomme fouten in het design maken;
  6. een stukje overtuiging toevoegen (denk aan reviews of een portfolio).

  Zoals gezegd, denk goed aan waar in de customer journey een zoeker zich bevindt en pas je design hierop aan.

  Webdesign/SEO sitewide

  Bij webdesign/SEO voor sitewide denk ik aan veel bredere zaken:

  1. hoe ziet mijn logo eruit en wat voor invloed heeft dit op de bezoekers van de website;
  2. wat zijn de kleuren van de website;
  3. zijn de pagina’s consistent met elkaar waar dat moet;
  4. zijn de call-to-actions consistent met elkaar.

  Ook belangrijk om dit goed op orde te hebben. Het gaat allemaal over het verkrijgen van positieve gebruikerssignalen. Google gaat hier zeer ver mee in het meetbaar maken van de kwaliteit van de website.

  Conclusie

  Wanneer je bezig bent met de webdesign van een pagina, ga dan ook voor de zaken die tevens invloed hebben op de SEO. Wanneer je met de SEO bezig bent, ga dan ook met de zaken aan de slag die invloed hebben op webdesign.

  Je wilt immers conversies genereren met je website, het zou zonde zijn als je met één van de twee bezig bent en niet van beide kanalen gebruik maakt om deze conversies te genereren. Succes!

  Het meest complete boekwerk over de website snelheid

  Ik heb zoveel geschreven over het versnellen van websites en alles wat hierbij komt kijken, dat ik het graag onderverdeel in verschillende secties; algemeen, tools, verbeterpunten voor de snelheid en tips. Zie en raadpleeg gerust alle onderstaande links voor meer informatie over tools en tips voor het versnellen van jouw website.

  Algemeen

  Tools

  Verbterpunten voor de snelheid

  Algemene tips

  Senior SEO-specialist

  Ralf van Veen

  Senior SEO-specialist
  Five stars
  Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

  Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

  Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

  Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.