Google Bedrijfsprofiel oprichten en optimaliseren

In dit artikel behandel ik het Google Bedrijfsprofiel. Dit is een tool van Google die helpt met het zichtbaar maken van een bedrijf in Google, aan de hand van bepaalde informatie – denk aan openingstijden, contactgegevens en services. Potentiële klanten zien dan direct om wat voor bedrijf het gaat en wanneer en waar ze er terecht kunnen.

Google Bedrijfsprofiel is gratis en boost de lokale SEO. Google Bedrijfsprofiel is dus een belangrijk onderdeel van het lokale SEO-stappenplan.

Waarom Google Bedrijfsprofiel?

Google Bedrijfsprofiel vergroot niet alleen de zichtbaarheid en de lokale zoekresultaten, maar verbetert ook de gebruikerservaring. Potentiële klanten zien snel bruikbare informatie in, waaronder reviews, het adres en foto’s. Een goed Google Bedrijfsprofiel kan ertoe leiden dat de bezoeker een klant wordt.

Lees verder over lokale SEO

Ik heb veel artikelen geschreven over lokale SEO. De meest relevante vind je hieronder. Lees gerust verder over dit onderwerp.

Effect van Google Bedrijfsprofiel op lokale SEO

Voor de lokale SEO-optimalisatie is een Google Bedrijfsprofiel essentieel. De zichtbaarheid in Google en Google Maps wordt groter, waardoor klanten weten dat het bedrijf bestaat en waar het zich bevindt. Op de volgende manieren beïnvloedt Google Bedrijfsprofiel de lokale SEO:

  1. Lokale vindbaarheid: Google Bedrijfsprofiel zorgt ervoor dat een bedrijf hoger in de zoekresultaten komt bij iemand die naar de door het bedrijf aangeboden producten of diensten in dezelfde regio zoekt.
  2. Belangrijke informatie: Het Google Bedrijfsprofiel zorgt ervoor dat er belangrijke en relevantie op Google te vinden is, denk aan de contactgegevens, locatie en openingstijden.
  3. Reviews. Reviews hebben veel effect op de SEO. Goede reviews verhogen de betrouwbaarheid van een bedrijf, wat leidt tot meer kopers. Bovendien toont het weergeven van reviews aan dat het bedrijf betrouwbaar over wil komen en betrokken is bij klanten.
  4. Mobiele zoekopdrachten. Bij mobiele zoekopdrachten worden vaak zoekopdrachten als ‘in de buurt’ toegevoegd. Google Bedrijfsprofiel zorgt ervoor dat het bedrijf wordt getoond wanneer deze zoekopdracht in de regio waar het bedrijf zich bevindt wordt uitgevoerd.
  5. Google Maps: Het is belangrijk dat het bedrijf op de juiste manier op Google Maps is te vinden. Zo vinden klanten het bedrijf bij een bepaalde zoekopdracht en erheen gaan.

Het aanmaken van een Google Bedrijfsprofiel

Een Google Bedrijfsprofiel aanmaken, is niet moeilijk. De eerste stap is het aanmaken van een account op Google My Business. Dit kan door met een zakelijk Google-account in te loggen. Voer bedrijfsinformatie als de bedrijfsnaam, het adres en de branche in. Voor een optimaal profiel, volg onderstaand stappenplan:

  1. Maak een account aan/log in: Log in op Google My Business of maak een nieuw account aan.
  2. Voeg bedrijfsinformatie toe: Vul de bedrijfsnaam, het adres en de branche van het bedrijf in.
  3. Verificatie: Verifieer het bedrijf volgens de stappen van Google. Verificatie gebeurt meestal via een SMS of e-mail.
  4. Specificeer bedrijfsinformatie: Vul verdere details in over het bedrijf, denk aan openingstijden, een link naar de website, een telefoonnummer en een korte beschrijving over wat het bedrijf aanbiedt en waar het voor staat.
  5. Voeg foto’s toe: Upload foto’s om een betere weergave van het bedrijf te tonen en de zichtbaarheid te vergroten.

Optimaliseren van het profiel

Om nog verder de SEO te verbeteren, is het slim om het Google Bedrijfsprofiel goed te optimaliseren. Dit zijn mijn tips:

  1. Volledige informatie: zorg ervoor dat alle bedrijfsgegevens up-to-date zijn.
  2. Keywords: maak in de bedrijfsomschrijving gebruik van relevante keywords.
  3. Goede foto’s: zorg ervoor dat de foto’s helder en van goede kwaliteit zijn. Bovendien moeten ze relevant zijn. Plaats bijvoorbeeld foto’s van de aangeboden producten of diensten of van het bedrijf zelf.
  4. Blijven updaten: ook als het profiel volledig af is, moeten er nog regelmatig updates worden uitgevoerd. Plaats bijvoorbeeld berichten over aanbiedingen of geplande evenementen.
  5. Reageer op reviews: als bedrijf is het goed om op reviews te reageren, om zo betrokken over te komen. Dit geldt zowel voor positieve als negatieve reviews.
  6. Specifieke categorieën: verdeel de informatie onder in specifieke categorieën.
  7. Openingstijden: zorg ervoor dat de openingstijden altijd up-to-date zijn en vermeld ook uitzonderingen, bijvoorbeeld in het geval van vakantie of feestdagen.
  8. Extra informatie: zorg ervoor dat de informatie compleet is en voeg ook informatie als parkeergelegenheid toe. Indien het bedrijf andere unieke kenmerken heeft, vermeld deze dan ook.
  9. Google Posts: gebruik Google Posts om promoties, nieuws of evenementen te delen.
  10. Google Insights: gebruik Google Insights om te analyseren hoe klanten het bedrijf vinden. Aan de hand van deze informatie worden aanpassingen gemaakt.

Mijn tips voor gevorderden

Om hoger in Google te komen, is alleen de basis van een Google Bedrijfsprofiel niet voldoende. Gebruik strategische keywords in de bedrijfsomschrijving. Let er wel op dat de tekst natuurlijk en goed leesbaar blijft, dus gebruik niet te veel keywords.

Bovendien is de Q&A-sectie van Google een handige tool. Beantwoord veel gestelde vragen van klanten om zo meer controle te houden over de informatie die over het bedrijf wordt verspreid. Gebruik onderstaande tips:

  1. Gebruik Messaging: door berichtenfunctie messaging te activeren, communiceer je via het Google Bedrijfsprofiel direct met klanten.
  2. Optimaliseer voor spraakopdrachten: doordat voice search steeds vaker wordt gebruikt, verandert de toon van zoekopdrachten naar een meer natuurlijke spreektaal. Zorg ervoor dat de informatie hiervoor is geoptimaliseerd.
  3. Lokale citaties en backlinks: voeg consistente citaties toe, waaronder naam, adres en telefoonnummer, op andere websites en maak gebruik van kwalitatieve backlinks om zo de lokale SEO te verbeteren.
  4. Q&A’s: Bekijk en beantwoord de vragen in de Q&A-sectie van het bedrijfsprofiel. Ook is het mogelijk om zelf veel gestelde vragen toe te voegen en te beantwoorden.
  5. Houd concurrenten in de gaten: Bekijk de Google Bedrijfsprofielen van concurrenten en haal hieruit inspiratie voor een goed bedrijfsprofiel in de branche.

Regelmatige updates

Zorg ervoor dat het bedrijfsprofiel relevant en actueel blijft door regelmatig updates te doen. Post regelmatig over nieuwe aanbiedingen of evenementen en zorg ervoor dat de openingstijden altijd kloppen – vermeld ook uitzonderingen in de openingstijden. Dit laat de betrokkenheid van het bedrijf aan klanten zien, maar komt ook betrouwbaar over voor Google.

Interactie met klanten

Google Bedrijfsprofiel maakt ook interactie met klanten mogelijk. Door op alle reviews – zowel positief als negatief – te reageren, komt het bedrijf meer betrokken en betrouwbaar over. Dit zorgt ervoor dat klanten zich meer aan het bedrijf gaan binden en loyaler worden. Ook zorgt de interactie ervoor dat het bedrijf meer benaderbaar wordt.

Analyseren en aanpassingen

Google Insights geeft inzichten in de manier waarop bezoekers het Google Gebruikersprofiel hebben gevonden en gebruikt. Analyseer deze informatie. Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop klanten zoeken, waar ze vandaan komen en hoe ze op het profiel navigeren. Aan de hand van deze informatie moeten er aanpassingen worden gedaan, waaronder het optimaliseren van posts of het verbeteren van foto’s.

Samengevat

Voor SEO-specialisten is een Google Bedrijfsprofiel enorm handig. Vooral de lokale SEO wordt erdoor geoptimaliseerd en er is meer interactie met klanten mogelijk. Google Bedrijfsprofiel helpt niet alleen met het verbeteren van de zichtbaarheid, maar zorgt ook voor een meer betrouwbare merkidentiteit.

Optimaliseer Google Bedrijfsprofiel door in te spelen op voice search, gebruik te maken van de berichtenfunctie en zorg ervoor dat het Bedrijfsprofiel beter is dan die van concurrenten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 25 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 25 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.