Alles over “Mensen Vragen Ook” in Google zoekresultaten

In de dynamische wereld van zoekmachine optimalisatie (SEO) is “mensen vragen ook” (PAA) een cruciale functie die SEO-specialisten en marketeers niet mogen negeren. Deze functie biedt gebruikers direct antwoorden op gerelateerde vragen die vaak worden gesteld rond hun oorspronkelijke zoekopdracht. Dit artikel duikt diep in de werking van PAA, het belang ervan voor SEO, en hoe je het kunt gebruiken om je online zichtbaarheid te vergroten.

Wat is “mensen vragen ook”?

Wanneer je een zoekopdracht invoert in Google, zie je vaak een vak met de titel “Mensen Vragen Ook” verschijnen tussen de zoekresultaten. Dit vak bevat een lijst van gerelateerde vragen die andere gebruikers hebben gesteld. Bij het aanklikken van een vraag, opent Google een kort antwoord, vaak vergezeld van een link naar de website waar het antwoord gevonden kan worden. Ik heb het in dit geval over onderstaande sectie van de SERP.

Meer om te vragen (People Also Ask) sectie
Mensen vragen ook.

Het grote nadeel van deze sectie is dat als je er met je organisatie niet in voorkomt en hier enkel onder staat, dan zal je gemiddelde CTR een stuk lager uitvallen dan wanneer je er net boven staat of wel in dit deel van de SERP voorkomt.

Het belang van PAA voor SEO

De PAA-functie biedt een unieke kans voor websites om hun bereik te vergroten en meer zichtbaarheid in de zoekresultaten te krijgen. Door te verschijnen in PAA, kan je website als een autoriteit in je vakgebied worden beschouwd, wat leidt tot meer klikken en verkeer. Bovendien helpt het bij het beantwoorden van de specifieke vragen van gebruikers, wat de gebruikerservaring verbetert en de kans vergroot dat bezoekers langer op je site blijven.

Hoe optimaliseer je voor PAA?

Om voor de People Also Ask sectie te optimaliseren is het allerbelangrijkst de juiste content voor deze vragen te hebben. Wat ik in de beginfase doe is goed bekijken welke veelgestelde vragen er worden getoond op de SERP en hoe ik deze vragen het beste kan beantwoorden met de content op de website (dus echt op landingspagina niveau de juiste FAQ’s toevoegen – vaak in de content of onderaan de pagina).

1. Begrijp je publiek

Begin met een grondig onderzoek naar de vragen die je doelgroep stelt. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, AnswerThePublic, en ook Google’s eigen PAA-sectie om relevante vragen te vinden.

2. Creëer inhoud die vragen beantwoordt

Zodra je een lijst met relevante vragen hebt, creëer je gedetailleerde en informatieve inhoud die deze vragen beantwoordt. Zorg ervoor dat je inhoud duidelijk, beknopt en direct gerelateerd is aan de vragen.

3. Gebruik vraag- en antwoordformaten

Het structureren van je inhoud in een vraag-en-antwoordformaat kan helpen bij het signaleren aan Google dat je inhoud een direct antwoord biedt op gebruikersvragen. Dit kan de kans vergroten dat je content wordt opgenomen in PAA.

4. Optimaliseer voor featured snippets

Content die wordt weergegeven in PAA komt vaak ook in aanmerking voor featured snippets. Zorg ervoor dat je de best practices voor het optimaliseren voor featured snippets volgt, zoals het gebruik van opsommingstekens, lijsten, en het beantwoorden van vragen in de eerste alinea’s van je content.

Conclusie

“Mensen Vragen Ook” is meer dan een handige functie voor gebruikers; het is een gouden kans voor SEO-specialisten en marketeers om de zichtbaarheid en het bereik van hun website te vergroten. Door zorgvuldig de vragen van je doelgroep te onderzoeken en inhoud te creëren die deze vragen beantwoordt, kun je de kans vergroten dat je content wordt opgenomen in deze waardevolle sectie van Google’s zoekresultaten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 21 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 21 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.