SEO optimaliseren anno 2005 versus SEO optimaliseren anno 2024

Zoekmachineoptimalisatie oftewel Search Engine Optimization (SEO) heeft in de loop van zijn bestaan behoorlijk wat ontwikkelingen doorgemaakt. In dit artikel bespreek ik de grootste verschillen tussen SEO in 2005 en SEO in 2024. Ik vertel je over de belangrijkste veranderingen op het gebied van linkbuilding, content en technische SEO. Ook licht ik toe hoe deze veranderingen van invloed zijn geweest op de effectiviteit van SEO. Tot slot bespreek ik hoe bedrijven kunnen blijven concurreren en goed kunnen ranken in zoekmachines door de huidige trends te volgen en zich aan de best practices in SEO te houden.

Tussen SEO in 2005 en SEO in 2024 bestaan grote verschillen

Als SEO-expert heb ik in de loop der jaren gezien hoe belangrijk een effectieve SEO-strategie is om de online aanwezigheid van een organisatie te verbeteren. SEO is echter een complex vakgebied dat onder invloed van gebruikersgedrag en nieuwe technologieën voortdurend verandert.

De SEO best practices in 2005 waren heel anders dan die van vandaag, omdat de zoekmachines van toen veel eenvoudiger waren. Met andere woorden: ze gebruikten minder geavanceerde algoritmen. Hieronder lees je enkele SEO best practices die toentertijd populair waren:

  • Zoekwoorddichtheid: een hoge zoekwoorddichtheid op een pagina was belangrijk om hoger te ranken in zoekmachines. Niet zelden leidde dit echter tot overmatig gebruik van trefwoorden op pagina’s. Dit noemen we tegenwoordig ‘keyword stuffing’ en werkt inmiddels juist averechts.
  • Paginatitels en metatags: paginatitels en metatags waren belangrijk om zoekmachines te helpen begrijpen waar een pagina over ging. Destijds werd aangenomen dat het toevoegen van zoveel mogelijk trefwoorden aan deze elementen de ranking zou bevorderen (1).
  • Backlinks: inbound links van andere websites waren toen net zo belangrijk als nu. Er bestonden echter minder geavanceerde linkanalyse-algoritmen. Daardoor kwamen linkspam en manipulatie van de organische ranking vaker voor.
  • URL-structuur: het gebruik van trefwoorden in URL’s werd als belangrijk beschouwd om de ranking te verbeteren. Veel minder aandacht bestond er voor de leesbaarheid en gebruikerservaring van URL’s (2).
  • Content kwaliteit: hoewel zoekwoorddichtheid belangrijk was, was contentkwaliteit dat toen ook al. Pagina’s van hoge kwaliteit en met relevante en unieke content werden al beloond met hogere rankings.

Het grootste deel van de bovenstaande best practices is vandaag de dag niet langer geldig. Sterker nog, de toepassing van deze tactieken kan juist leiden tot een lagere ranking of zelfs een penalty. SEO heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. De huidige best practices zijn gericht op het creëren van waardevolle en relevante content voor gebruikers. Tegelijkertijd worden de technische aspecten van de website en de kwaliteit van de backlinks geoptimaliseerd.

Welke SEO best practices werkten in 2005 wel, maar nu niet meer?

In 2005 werkten dus bepaalde SEO-tactieken die tegenwoordig niet meer werken of zelfs schadelijk kunnen zijn voor de ranking van een website. Hieronder zijn enkele tactieken die destijds wel werkten, maar nu niet meer:

  • Zoekwoorddichtheid: zoals hierboven al even genoemd, was zoekwoorddichtheid in 2005 een belangrijke factor voor de ranking van een pagina. Dit leidde vaak tot het overmatig gebruik van trefwoorden op een pagina. Tegenwoordig levert dit je een penalty van zoekmachines voor ‘keyword stuffing’ op.
  • Onzichtbare trefwoorden: om de ranking te verbeteren, gebruikte men in 2005 wel eens onzichtbare trefwoorden. Deze hadden dezelfde kleur als de achtergrond van de pagina. Anno nu is dat niet meer effectief en kan het zelfs, net als keyword stuffing, tot een penalty leiden.
  • Automatische linkuitwisselingen: in 2005 was het gebruikelijk om links uit te wisselen met andere websites om de ranking te verbeteren. Sommige sites gebruikten echter automatische link-uitwisselingen en linkfarms. Tegenwoordig beschouwen zoekmachines dat juist als een schadelijke SEO-tactiek.
  • Dubbele content: in 2005 was het normaal om content op verschillende pagina’s te dupliceren. Nu is dat echter een SEO-probleem, omdat zoekmachines op zoek zijn naar unieke, waardevolle en relevante content.
  • Slechte linkbuilding tactieken: in 2005 waren er minder geavanceerde linkanalyse-algoritmen. Slechte linkbuildingtactieken zoals het kopen van links en het plaatsen van links op spammy websites droegen toen nog bij aan de verbetering van de organische ranking. Anno nu zijn deze tactieken juist schadelijk voor de ranking en kunnen ze leiden tot een penalty (3).

De bovenstaande SEO-tactieken werkten in 2005 omdat de zoekmachines minder geavanceerd en daardoor gemakkelijker te manipuleren waren. Tegenwoordig werken zoekmachines op basis van complexe algoritmen om de ranking van een website te bepalen. Het is belangrijk om up-to-date te blijven met de huidige best practices en te voorkomen dat je ouderwetse tactieken toepast die nu juist averechts werken.

Waarom is SEO nu een stuk moeilijker?

SEO is door de jaren heen moeilijker geworden vanwege de toenemende complexiteit van zoekalgoritmen. Ook de toenemende concurrentie en de veranderende zoekgewoontes van gebruikers dragen daaraan bij. Hieronder leg ik je puntsgewijs uit waarom SEO anno 2024 een stuk moeilijker is dan voorheen:

  • Toenemende complexiteit van zoekalgoritmen: zoekmachines zoals Google updaten hun algoritmen voortdurend. Ze doen dit om te voorkomen dat websites ongepaste technieken gebruiken om hoger te ranken. Omdat de algoritmen nu veel complexer zijn, is het voor website-eigenaren moeilijker om te begrijpen hoe zoekresultaten worden gerangschikt en welke factoren de ranking beïnvloeden.
  • Toenemende concurrentie: door de opkomst van het internet zijn er veel meer websites en webpagina’s beschikbaar dan ooit tevoren. De alsmaar groeiende concurrentie maakt het moeilijker om in de top van de zoekresultaten terecht te komen.
  • Veranderende zoekgewoontes van gebruikers: de opkomst van mobiele apparaten en spraakgestuurde zoekopdrachten hebben de zoekgewoontes van gebruikers veranderd. Zoekmachines zijn hierdoor ook geëvolueerd om zoekopdrachten op verschillende apparaten en in verschillende talen en dialecten te begrijpen. Dit betekent dat er meer inspanning nodig is om content voor zoekmachines te optimaliseren en te voldoen aan de eisen van verschillende gebruikers.
  • Grotere nadruk op kwaliteit: in het verleden was SEO gebaseerd op het manipuleren van zoekmachines en het uitvoeren van technieken ten behoeve daarvan. Tegenwoordig ligt de nadruk op het creëren van hoogwaardige content. Deze moet aansluiten op de zoekintentie van gebruikers en hen waardevolle informatie bieden. Kwalitatieve content creëren vereist meer inspanning en kennis dan content middels het toevoegen van trefwoorden optimaliseren.

Alle bovenstaande factoren hebben bijgedragen aan de toename van de complexiteit van SEO. Het is belangrijk om up-to-date te blijven en de concurrentie met behulp van de geldende best practices voor te blijven.

Wat werkte in 2005 wél en nu niet meer?

Het is je inmiddels wel duidelijk geworden dat zoekmachineoptimalisatie oftewel SEO is in de loop der jaren sterk is geëvolueerd. Veel van de tactieken die vroeger werkten, zijn nu verouderd of worden door zoekmachines zelfs als spam beschouwd. Om ervoor te zorgen dat je door de bomen het bos blijft zien, heb ik de belangrijkste tactieken die toen werkten in een tabel gezet:

SEO-tactieken in 2005Huidige Status
Keyword stuffingEen toentertijd veelgebruikte tactiek waarbij keywords herhaaldelijk in de content en metatags van een pagina werden ingevoegd. Dit gebeurde meestal op een geforceerde, onnatuurlijke manier. Nu beschouwen zoekmachines als Google dit als spam en delen ze hiervoor straffen uit.
Onzichtbare of verborgen tekstSommige websites probeerden hun ranking te verbeteren door onzichtbare of verborgen tekst vol met keywords toe te voegen. Ook deze tactiek geldt anno nu als spam.
Het kopen van linksIn 2005 was het kopen van backlinks van andere websites een veelgebruikte manier om de ranking te verbeteren. Tegenwoordig is het kopen van links een schending van de richtlijnen van zoekmachines als Google en volgt hierop een penalty.
Duplicate contentVroeger was dezelfde content vaak op meerdere pagina’s te zien. Men koos hiervoor om de zichtbaarheid te vergroten. Inmiddels geldt deze zogeheten duplicate content als een negatieve ranking factor.
Content van lage kwaliteitIn 2005 kon het volop gebruiken van keywords nog compenseren voor content van lage kwaliteit. Inmiddels is dat niet meer het geval en hecht Google juist veel waarde aan de kwaliteit en relevantie van de content.
Overmatig gebruik van anchor textIn het verleden werd het gebruik van exacte match anchor text (de zichtbare tekst in een hyperlink) voor SEO aangemoedigd. Nu is het juist belangrijk om een natuurlijke mix van anchor text types te gebruiken.

Hoewel deze tactieken misschien ooit effectief waren, is het voor SEO nu belangrijk dat je bezoekers waarde en een hoge gebruikerservaring biedt. Een duurzame SEO-strategie bouw je het beste op door te focussen op kwaliteit en relevantie.

Wat zijn de grootste verschillen op het gebied van linkbuilding?

Wanneer je vroeger met nu vergelijkt, kun je concluderen dat er op het gebied van linkbuilding diverse verschillen bestaan. Hieronder zet ik enkele van de belangrijkste op een rijtje:

  • Kwaliteit versus kwantiteit: in het verleden was linkbuilding voornamelijk gericht op het verkrijgen van zoveel mogelijk links van andere websites, ongeacht de kwaliteit van die links. Nu ligt de nadruk niet meer op kwantiteit, maar op kwaliteit. Alleen met kwalitatief hoogwaardige links van relevante en betrouwbare websites kun je waarde toevoegen aan jouw content en website.
  • Anchortekst: vroeger was het gebruik van trefwoorden in anchor teksten een belangrijke factor in linkbuilding en ranking. Tegenwoordig is het belangrijk dat je natuurlijke en relevante anchorteksten gebruikt die bij de context van de link passen (4).
  • Linkkwaliteit: zoekmachines overwegen de kwaliteit van links tegenwoordig veel meer dan de kwantiteit ervan. Links van autoritaire en vertrouwde websites worden gezien als waardevoller dan links van minder betrouwbare of spammy websites.
  • Linkbuildingtactieken: in het verleden werden linkbuildingtactieken zoals het kopen van links, linkuitwisselingen, linkfarms en comment spam gebruikt om hoger te ranken. Deze tactieken zijn nu schadelijk en kunnen je zelfs een penalty opleveren.
  • Sociale media: met de opkomst van sociale media zijn sociale medialinks belangrijker geworden. Het verkrijgen van shares en links op sociale media is nu een belangrijk onderdeel van linkbuilding.
  • Natuurlijke links: tegenwoordig is het raadzaam om niet meer actief op zoek te gaan naar links, maar om hoogwaardige content te creëren die natuurlijke links genereert. Hoogwaardige content is waardevol en relevant. Je verhoogt je kans op natuurlijke links verder door je content te promoten en relaties met influencers en andere websites in jouw niche op te bouwen.

De focus op linkbuilding is verschoven van kwantiteit naar kwaliteit en het gebruik van schadelijke tactieken wordt nu bestraft. Het creëren van hoogwaardige content en het opbouwen van relaties met influencers andere websites is nu de beste manier om natuurlijke, hoogwaardige links te verkrijgen.

Wat zijn de grootste verschillen op het gebied van content?

Ook op het gebied van content bestaan grote verschillen tussen vroeger en nu. Hieronder lees je enkele van de belangrijkste verschillen:

  • Focus op kwaliteit: in het verleden maakte men content voornamelijk om zoekmachines te manipuleren en aan specifieke zoekwoorden te voldoen. Dat leidde tot content van lage kwaliteit. Nu ligt de nadruk op het creëren van kwalitatief hoogwaardige content. Dergelijke content is nuttig voor de gebruiker en sluit aan bij zijn zoekintentie.
  • Multimediagebruik: tegenwoordig wordt is multimediagebruik, zoals afbeeldingen, video’s en interactieve content, van groot belang. Multimedia zorgen voor een betere gebruikerservaring en kunnen de betrokkenheid van gebruikers bij de content vergroten.
  • Geoptimaliseerd voor mobiel: in het verleden richtten SEO-tactieken op het gebied van content zich op desktop computers. Wegens veranderingen in gebruikersgedrag en het toenemend gebruik van mobiele apparaten voor zoekopdrachten, moet content nu ook voor mobiel gebruik worden geoptimaliseerd. Het moet gemakkelijk leesbaar en te gebruiken zijn op verschillende schermformaten (5).
  • Voice searchoptimalisatie: door de opkomst van spraakgestuurde zoekopdrachten is de voice searchoptimalisatie van content van groot belang geworden. Content voor spraakgestuurde opdrachten optimaliseer je met behulp van natuurlijke taal en gesproken zoekwoorden.
  • Personalisatie: tegenwoordig bestaat er meer aandacht voor de personalisatie van content. Met gegevens van gebruikers en algoritmen kunnen websites en apps content aan individuele gebruikers aanpassen. Hierdoor verbetert de gebruikerservaring.
  • Relevantie en autoriteit: de relevantie en autoriteit van de content zijn nu belangrijker dan ooit. Zoekmachines waarderen content die relevant is voor de zoekintentie van gebruikers en door deskundigen binnen de branche is gecreëerd.

Kortom, de focus op kwaliteit en gebruikerservaring is toegenomen en het gebruik van manipulatieve SEO-tactieken om te ranken is niet meer effectief. Multimedia, mobiele optimalisatie en personalisatie zijn nu factoren die in belangrijke mate bijdragen aan de effectiviteit van content. Relevante en hoogwaardige content die inspeelt op de zoekintentie van gebruikers is essentieel voor effectieve SEO en een optimale gebruikerservaring.

Wat zijn de grootste verschillen op het gebied van technische SEO?

Behalve op het gebied van linkbuilding en content zijn er uiteraard ook enkele grote verschillen op het gebied van technische SEO te noemen. Hieronder volgen enkele verschillen tussen technische SEO anno 2005 en technische SEO anno 2024:

  • Mobiele optimalisatie: in het verleden lag de focus op desktopcomputers, maar tegenwoordig is mobiel gebruik veel belangrijker geworden. Je dient een website voor mobiel gebruik te optimaliseren, om zo een goede gebruikerservaring te realiseren en hoger in de organische zoekresultaten te eindigen.
  • Snelheid van de website: de snelheid van de website is belangrijker dan. Zoekmachines belonen websites die snel laden, omdat dit bijdraagt aan een goede gebruikerservaring. Trage websites krijgen op hun beurt juist een lagere ranking.
  • Technische gezondheid van de website: in het verleden waren zoekmachines minder geavanceerd en kregen manipulatieve tactieken makkelijker vat op ze. Tegenwoordig worden zoekmachines steeds beter in het identificeren van technische problemen op websites. Hierbij kun je denken aan gebroken links, duplicate content, incorrecte canonicals en andere technische problemen.
  • Beveiliging van de website: de beveiliging van de website is nu belangrijker dan ooit. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die met HTTPS zijn beveiligd en over een SSL-certificaat beschikken (6).
  • Structured data en rich snippets: de opkomst van structured data en rich snippets heeft geleid tot nieuwe mogelijkheden om zoekresultaten te verbeteren en te optimaliseren voor zoekmachines. Websites kunnen nu gestructureerde gegevens gebruiken waarmee zoekmachines content beter kunnen begrijpen en rich snippet resultaten kunnen genereren.
  • Crawl budget: tegenwoordig bestaan er meer websites en webpagina’s dan ooit tevoren. Dat betekent dat zoekmachines meer tijd nodig hebben om websites te crawlen, oftewel om de inhoud ervan te indexeren. 
  • Door je crawlbudget op de juiste manier te beheren, zorg je ervoor dat zoekmachines je website optimaal kunnen crawlen en indexeren.

Technische SEO is geëvolueerd naar een meer gebruikersgerichte en kwalitatieve benadering. Mobiele optimalisatie, website-snelheid, technische gezondheid, beveiliging, structured data en crawlbudget zijn nu belangrijke factoren bij het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Technische trucs om zoekmachines te manipuleren werken niet meer. Websites moeten nu voldoen aan alle technische eisen van zoekmachines als Google om effectief te kunnen zijn op SEO-gebied.

Conclusie

In de loop der tijd is SEO aanzienlijk complexer geworden. In 2005 lag de nadruk op het manipuleren van zoekmachines door middel van trefwoord-stuffing, linkfarms en andere technieken. Tegenwoordig behaal je een hoge ranking op andere manieren. De nadruk ligt op het creëren van hoogwaardige content die relevant is voor de zoekintentie van gebruikers. Dit is content die van toegevoegde waarde is voor de gebruikerservaring. De zoekalgoritmen zijn complexer geworden, de concurrentie is toegenomen en de zoekgewoontes van gebruikers zijn veranderd. 

Het is belangrijk om up-to-date te blijven met de huidige best practices. Zo lukt het je om hoog te ranken in zoekmachines en deze gunstige positie te behouden. Mobiele optimalisatie, websitesnelheid, technische gezondheid, beveiliging, structured data en crawl budget zijn nu belangrijke factoren bij het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Met een gebruikersgerichte benadering en een focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit ben je effectief in SEO.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.