Zoekwoorddichtheid

De zoekwoorddichtheid is een veelbesproken onderwerp binnen de branche van zoekmachine optimalisatie. In dit artikel vertellen wij wat het inhoudt en wat de juiste zoekwoorddichtheid is.

Wat is zoekwoorddichtheid?

Zoekwoorddichtheid is een percentage dat aanduidt hoe vaak het zoekwoord te vinden is ten opzichte van het totale aantal woorden.

Het belang van zoekwoorddichtheid

De zoekwoorddichtheid is cruciaal voor het schrijven van kwalitatieve content. De content die op een website staat schrijf je aan de ene kant voor de zoekmachines. Aan de andere kant (en gelijk de meest belangrijke) schrijf je voor jouw bezoekers. 

De bezoekers zijn immers de personen die uiteindelijk ook een aankoop bij jouw bedrijf doen: zoekmachines niet. Wanneer een tekst te vaak het zoekwoord bevat waarop een bedrijf gevonden wil worden wordt dit als spam gezien. Wanneer Google dit aanmerkt als spam, zijn daar consequenties zoals een penalty aan verbonden. Naast een penalty geven is het ook een mogelijkheid dat Google de pagina niet of nauwelijks laat zien.

De impact van zoekwoorddichtheid op SEO

Zoekwoorden zijn een belangrijk onderdeel van SEO. Toch zijn zoekwoorden minder belangrijk dan in de jonge jaren van SEO. Kwalitatieve content gaat boven alles. Leesbaarheid van teksten is daarbij cruciaal. Het is dan ook van belang om niet te vaak het zoekwoord te gebruiken in de content. Een percentage is dan ook handig om aan te houden, al is het om de bovengrens vast te stellen.

Mijn advies

Wij raden aan om niet te hard van stapel te lopen met de zoekwoorddichtheid. Maak de teksten zo natuurlijk mogelijk en gebruik hierbij ook synoniemen van het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden. Door semantisch zoeken ziet Google meer dan alleen het zoekwoord. Namelijk de relatie tussen woorden en de context.

Zorg ervoor dat de tekst is geschreven voor de bezoeker, niet voor Google. Om je toch een percentage te geven: zelf gaan wij niet over de 3% wanneer wij SEO teksten schrijven. Dit is meer dan genoeg om de zoekmachines te laten weten waar een pagina wel en waar een pagina juist niet over gaat.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.