Zoekwoorddichtheid

De zoekwoorddichtheid is een veelbesproken onderwerp binnen de branche van zoekmachine optimalisatie. In dit artikel vertellen wij wat het inhoudt en wat de juiste zoekwoorddichtheid is.

Wat is zoekwoorddichtheid?

Zoekwoorddichtheid is een percentage dat aanduidt hoe vaak het zoekwoord te vinden is ten opzichte van het totale aantal woorden.

Het belang van zoekwoorddichtheid

De zoekwoorddichtheid is cruciaal voor het schrijven van kwalitatieve content. De content die op een website staat schrijf je aan de ene kant voor de zoekmachines. Aan de andere kant (en gelijk de meest belangrijke) schrijf je voor jouw bezoekers. 

De bezoekers zijn immers de personen die uiteindelijk ook een aankoop bij jouw bedrijf doen: zoekmachines niet. Wanneer een tekst te vaak het zoekwoord bevat waarop een bedrijf gevonden wil worden wordt dit als spam gezien. Wanneer Google dit aanmerkt als spam, zijn daar consequenties zoals een penalty aan verbonden. Naast een penalty geven is het ook een mogelijkheid dat Google de pagina niet of nauwelijks laat zien.

Zoekwoorddichtheid | Begrippenlijst

De impact van zoekwoorddichtheid op SEO

Zoekwoorden zijn een belangrijk onderdeel van SEO. Toch zijn zoekwoorden minder belangrijk dan in de jonge jaren van SEO. Kwalitatieve content gaat boven alles. Leesbaarheid van teksten is daarbij cruciaal. Het is dan ook van belang om niet te vaak het zoekwoord te gebruiken in de content. Een percentage is dan ook handig om aan te houden, al is het om de bovengrens vast te stellen.

Ons advies

Wij raden aan om niet te hard van stapel te lopen met de zoekwoorddichtheid. Maak de teksten zo natuurlijk mogelijk en gebruik hierbij ook synoniemen van het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden. Door semantisch zoeken ziet Google meer dan alleen het zoekwoord. Namelijk de relatie tussen woorden en de context.

Zorg ervoor dat de tekst is geschreven voor de bezoeker, niet voor Google. Om je toch een percentage te geven: zelf gaan wij niet over de 3% wanneer wij SEO teksten schrijven. Dit is meer dan genoeg om de zoekmachines te laten weten waar een pagina wel en waar een pagina juist niet over gaat.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat zoekwoorddichtheid inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over zoekwoorddichtheid geschreven?

Het artikel over zoekwoorddichtheid hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over zoekwoorddichtheid hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over zoekwoorddichtheid in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals zoekwoorddichtheid?

Wij schrijven over begrippen als zoekwoorddichtheid om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Zoekwoorddichtheid is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over zoekwoorddichtheid en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip zoekwoorddichtheid in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van zoekwoorddichtheid. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van zoekwoorddichtheid op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende zoekwoorddichtheid.

Het voorbeeld dat wij geven van zoekwoorddichtheid geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over zoekwoorddichtheid van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z