Zoekwoorddichtheid

De zoekwoorddichtheid is een veelbesproken onderwerp binnen de branche van zoekmachine optimalisatie. In dit artikel vertellen wij wat het inhoudt en wat de juiste zoekwoorddichtheid is.

Wat is zoekwoorddichtheid?

Zoekwoorddichtheid is een percentage dat aanduidt hoe vaak het zoekwoord te vinden is ten opzichte van het totale aantal woorden.

Het belang van zoekwoorddichtheid

De zoekwoorddichtheid is cruciaal voor het schrijven van kwalitatieve content. De content die op een website staat schrijf je aan de ene kant voor de zoekmachines. Aan de andere kant (en gelijk de meest belangrijke) schrijf je voor jouw bezoekers. 

De bezoekers zijn immers de personen die uiteindelijk ook een aankoop bij jouw bedrijf doen: zoekmachines niet. Wanneer een tekst te vaak het zoekwoord bevat waarop een bedrijf gevonden wil worden wordt dit als spam gezien. Wanneer Google dit aanmerkt als spam, zijn daar consequenties zoals een penalty aan verbonden. Naast een penalty geven is het ook een mogelijkheid dat Google de pagina niet of nauwelijks laat zien.

Zoekwoorddichtheid | Begrippenlijst

De impact van zoekwoorddichtheid op SEO

Zoekwoorden zijn een belangrijk onderdeel van SEO. Toch zijn zoekwoorden minder belangrijk dan in de jonge jaren van SEO. Kwalitatieve content gaat boven alles. Leesbaarheid van teksten is daarbij cruciaal. Het is dan ook van belang om niet te vaak het zoekwoord te gebruiken in de content. Een percentage is dan ook handig om aan te houden, al is het om de bovengrens vast te stellen.

Mijn advies

Wij raden aan om niet te hard van stapel te lopen met de zoekwoorddichtheid. Maak de teksten zo natuurlijk mogelijk en gebruik hierbij ook synoniemen van het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden. Door semantisch zoeken ziet Google meer dan alleen het zoekwoord. Namelijk de relatie tussen woorden en de context.

Zorg ervoor dat de tekst is geschreven voor de bezoeker, niet voor Google. Om je toch een percentage te geven: zelf gaan wij niet over de 3% wanneer wij SEO teksten schrijven. Dit is meer dan genoeg om de zoekmachines te laten weten waar een pagina wel en waar een pagina juist niet over gaat.

Veelgestelde vragen

Wat is zoekwoorddichtheid?

Met de zoekwoorddichtheid kan worden berekend hoe vaak het zoekwoord waarvoor een pagina hogerop wil komen in de tekst voorkomt. Dit wordt gedaan door het aantal keer dat het zoekwoord voorkomt te delen door het totaal aantal woorden te delen en te vermenigvuldigen met 100.

Wat is de impact van Zoekwoorddichtheid op SEO?

Zoekwoorden zijn welleswaar belangrijk maar niet meer zoals in vroegere tijden. Maakt de zoekwoorddichtheid dus niet te groot. Kwalitatief goede teksten zijn belangrijker. Google ziet namelijk ook de relatie tussen woorden en context.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 8 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies