Zoekwoorddichtheid

De zoekwoorddichtheid is een veelbesproken onderwerp binnen de branche van zoekmachine optimalisatie. In dit artikel vertellen wij wat het inhoudt en wat de juiste zoekwoorddichtheid is.

Wat is zoekwoorddichtheid?

Zoekwoorddichtheid is een percentage dat aanduidt hoe vaak het zoekwoord te vinden is ten opzichte van het totale aantal woorden.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het belang van zoekwoorddichtheid

De zoekwoorddichtheid is cruciaal voor het schrijven van kwalitatieve content. De content die op een website staat schrijf je aan de ene kant voor de zoekmachines. Aan de andere kant (en gelijk de meest belangrijke) schrijf je voor jouw bezoekers. 

De bezoekers zijn immers de personen die uiteindelijk ook een aankoop bij jouw bedrijf doen: zoekmachines niet. Wanneer een tekst te vaak het zoekwoord bevat waarop een bedrijf gevonden wil worden wordt dit als spam gezien. Wanneer Google dit aanmerkt als spam, zijn daar consequenties zoals een penalty aan verbonden. Naast een penalty geven is het ook een mogelijkheid dat Google de pagina niet of nauwelijks laat zien.

Zoekwoorddichtheid | Begrippenlijst

De impact van zoekwoorddichtheid op SEO

Zoekwoorden zijn een belangrijk onderdeel van SEO. Toch zijn zoekwoorden minder belangrijk dan in de jonge jaren van SEO. Kwalitatieve content gaat boven alles. Leesbaarheid van teksten is daarbij cruciaal. Het is dan ook van belang om niet te vaak het zoekwoord te gebruiken in de content. Een percentage is dan ook handig om aan te houden, al is het om de bovengrens vast te stellen.

Ons advies

Wij raden aan om niet te hard van stapel te lopen met de zoekwoorddichtheid. Maak de teksten zo natuurlijk mogelijk en gebruik hierbij ook synoniemen van het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden. Door semantisch zoeken ziet Google meer dan alleen het zoekwoord. Namelijk de relatie tussen woorden en de context.

Zorg ervoor dat de tekst is geschreven voor de bezoeker, niet voor Google. Om je toch een percentage te geven: zelf gaan wij niet over de 3% wanneer wij SEO teksten schrijven. Dit is meer dan genoeg om de zoekmachines te laten weten waar een pagina wel en waar een pagina juist niet over gaat.

Veelgestelde vragen

Wat is zoekwoorddichtheid?

Met de zoekwoorddichtheid kan worden berekend hoe vaak het zoekwoord waarvoor een pagina hogerop wil komen in de tekst voorkomt. Dit wordt gedaan door het aantal keer dat het zoekwoord voorkomt te delen door het totaal aantal woorden te delen en te vermenigvuldigen met 100.

Wat is de impact van Zoekwoorddichtheid op SEO?

Zoekwoorden zijn welleswaar belangrijk maar niet meer zoals in vroegere tijden. Maakt de zoekwoorddichtheid dus niet te groot. Kwalitatief goede teksten zijn belangrijker. Google ziet namelijk ook de relatie tussen woorden en context.

Voor wie hebben wij dit artikel over zoekwoorddichtheid geschreven?

Het artikel over zoekwoorddichtheid hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over zoekwoorddichtheid in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals zoekwoorddichtheid?

Wij schrijven over begrippen als zoekwoorddichtheid om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

zoekwoorddichtheid is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over zoekwoorddichtheid in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals zoekwoorddichtheid, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip zoekwoorddichtheid in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van zoekwoorddichtheid. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van zoekwoorddichtheid op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende zoekwoorddichtheid.

Het voorbeeld dat wij geven van zoekwoorddichtheid , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over zoekwoorddichtheid van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z