Uitgaande links

Uitgaande links op je website zijn cruciaal. Voor je bezoekers, maar vooral voor de zoekmachines. De uitgaande links moeten goed in elkaar zitten en vooral: daadwerkelijk verwijzen naar een andere website. In dit artikel bespreken we het belang van de uitgaande links en hoe je controleert of dit in goede orde verloopt op jouw website. 

Wat zijn uitgaande links?

Uitgaande links zijn links die worden geplaatst op jouw website naar andere websites. Vaak wijzen deze links naar bijvoorbeeld de bronnen waar de content vandaan is gehaald. Ook is het mogelijk om een link te plaatsen naar een website waar additionele informatie over een onderwerp kan worden gevonden.

Er wordt in de SEO onderscheidt gemaakt tussen interne en externe (uitgaande) links. Het grootste verschil is dat interne links binnen een website blijven. Externe links wijzen naar andere websites (dus niet jouw website maar wel vanaf jouw website).

Uitgaande links checken

Het is belangrijk om je uitgaande links goed te checken. Het is namelijk niet alleen vervelend voor je bezoeker als de uitgaande link niet werkt of naar een verkeerd onderwerp linkt. Ook voor de zoekmachines is het belang van uitgaande links cruciaal. Door middel van uitgaande links crawlt (indexeert) de Googlebot namelijk jouw webpagina’s. Door het indexeren van een webpagina ‘leest’ Google als het ware jouw website. Doordat Google jouw website beter begrijpt, kun je hogerop komen in Google.

Het is daarom belangrijk om je uitgaande links goed te checken op relevantie en of deze nog actief zijn (verwijzen naar een andere website).

uitgaande links

Uitgaande links meten Google Analytics

In Google Analytics vind je onder ‘Gebeurtenissen’ nu al je uitgaande links. Hierbij is de Gebeurtenis Actie de URL waar de bezoeker naar toe gaat en het Label van de URL van de pagina waar de bezoeker de uitgaande klik heeft aangeklikt. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk de uitgaande links meten.

Uitgaande links en SEO

Maar hebben uitgaande links (en de relevantie en kwaliteit hiervan) impact op de SEO van een website? Een onderzoek vanuit MOZ, dat is uitgevoerd in 2011 heeft aangetoond dat externe links een positieve impact op de SEO hebben. Maar hoe komt dit?

De gedachtegang vanuit Google is dat je hiermee laat zien het beste met de bezoeker voor te hebben. In plaats van een bezoeker alleen op je eigen website te laten biedt je hem of haar meer aan. Je laat aan Google zien dat de prioriteit van jouw website het informeren van de bezoeker is.

Google is, zoals je wellicht wel weet, een zoekmachine. Sterker nog: Het is een zoekmachine die de gebruiker hiervan voorrang geeft. Dus niet de makers van content of de makers van websites. Wanneer je als website eigenaar aan Google laat zien dat je “opofferingen” maakt om de bezoeker beter te kunnen informeren, kun je hiervoor worden beloond.

Ons advies over de uitgaande link

Wat voor links moet je dan plaatsen? En naar welke websites? Het plaatsen van de juiste uitgaande links moet doordacht worden gedaan. Op deze manier kun je hier het maximale uit halen.

1. De link moet wijzen naar een relevante en sterke website binnen de branche. Hierdoor weet Google zeker dat je naar informatie linkt die van goede komaf is.

2. De website waar je naar wilt wijzen moet zelf een goede SEO hebben.

3. Probeer niet te vaak te linken naar websites die niet relevant zijn voor de bezoeker en waar deze naar op zoek is.

Probeer bovenstaande best practices aan te houden om het maximale uit je uitgaande links te houden. Vermijd het gebruiken van uitgaande links niet.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat uitgaande links inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over uitgaande links geschreven?

Het artikel over uitgaande links hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over uitgaande links hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over uitgaande links in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals uitgaande links?

Wij schrijven over begrippen als uitgaande links om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Uitgaande links is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over uitgaande links en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip uitgaande links in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van uitgaande links. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van uitgaande links op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende uitgaande links.

Het voorbeeld dat wij geven van uitgaande links geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over uitgaande links van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z