Uitgaande links

Uitgaande links op je website zijn cruciaal. Voor je bezoekers, maar vooral voor de zoekmachines. De uitgaande links moeten goed in elkaar zitten en vooral: daadwerkelijk verwijzen naar een andere website. In dit artikel bespreken we het belang van de uitgaande links en hoe je controleert of dit in goede orde verloopt op jouw website. 

Wat zijn uitgaande links?

Uitgaande links zijn links die worden geplaatst op jouw website naar andere websites. Vaak wijzen deze links naar bijvoorbeeld de bronnen waar de content vandaan is gehaald. Ook is het mogelijk om een link te plaatsen naar een website waar additionele informatie over een onderwerp kan worden gevonden.

Er wordt in de SEO onderscheidt gemaakt tussen interne en externe (uitgaande) links. Het grootste verschil is dat interne links binnen een website blijven. Externe links wijzen naar andere websites (dus niet jouw website maar wel vanaf jouw website).

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Uitgaande links checken

Het is belangrijk om je uitgaande links goed te checken. Het is namelijk niet alleen vervelend voor je bezoeker als de uitgaande link niet werkt of naar een verkeerd onderwerp linkt. Ook voor de zoekmachines is het belang van uitgaande links cruciaal. Door middel van uitgaande links crawlt (indexeert) de Googlebot namelijk jouw webpagina’s. Door het indexeren van een webpagina ‘leest’ Google als het ware jouw website. Doordat Google jouw website beter begrijpt, kun je hogerop komen in Google.

Het is daarom belangrijk om je uitgaande links goed te checken op relevantie en of deze nog actief zijn (verwijzen naar een andere website).

uitgaande links

Uitgaande links meten Google Analytics

In Google Analytics vind je onder ‘Gebeurtenissen’ nu al je uitgaande links. Hierbij is de Gebeurtenis Actie de URL waar de bezoeker naar toe gaat en het Label van de URL van de pagina waar de bezoeker de uitgaande klik heeft aangeklikt. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk de uitgaande links meten.

Uitgaande links en SEO

Maar hebben uitgaande links (en de relevantie en kwaliteit hiervan) impact op de SEO van een website? Een onderzoek vanuit MOZ, dat is uitgevoerd in 2011 heeft aangetoond dat externe links een positieve impact op de SEO hebben. Maar hoe komt dit?

De gedachtegang vanuit Google is dat je hiermee laat zien het beste met de bezoeker voor te hebben. In plaats van een bezoeker alleen op je eigen website te laten biedt je hem of haar meer aan. Je laat aan Google zien dat de prioriteit van jouw website het informeren van de bezoeker is.

Google is, zoals je wellicht wel weet, een zoekmachine. Sterker nog: Het is een zoekmachine die de gebruiker hiervan voorrang geeft. Dus niet de makers van content of de makers van websites. Wanneer je als website eigenaar aan Google laat zien dat je “opofferingen” maakt om de bezoeker beter te kunnen informeren, kun je hiervoor worden beloond.

Ons advies over de uitgaande link

Wat voor links moet je dan plaatsen? En naar welke websites? Het plaatsen van de juiste uitgaande links moet doordacht worden gedaan. Op deze manier kun je hier het maximale uit halen.

1. De link moet wijzen naar een relevante en sterke website binnen de branche. Hierdoor weet Google zeker dat je naar informatie linkt die van goede komaf is.

2. De website waar je naar wilt wijzen moet zelf een goede SEO hebben.

3. Probeer niet te vaak te linken naar websites die niet relevant zijn voor de bezoeker en waar deze naar op zoek is.

Probeer bovenstaande best practices aan te houden om het maximale uit je uitgaande links te houden. Vermijd het gebruiken van uitgaande links niet.

Veelgestelde vragen

Wat zijn uitgaande links?

Uitgaande links zijn links die op de website zijn geplaatst naar andere websites. Dit wordt in de praktijk vaak gedaan om additionele informatie aan te duiden omtrent een onderwerp.

Wat is de impact van uitgaande links op SEO?

Als je kwalitatief goede uitgaande links gebruikt, laat je zien dat je de gebruiker niet alleen naar jouw site wilt trekken, maar van goede informatie wilt voorzien. Google zal je hiervoor belonen met een hogere ranking.

Voor wie hebben wij dit artikel over uitgaande links geschreven?

Het artikel over uitgaande links hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over uitgaande links in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals uitgaande links?

Wij schrijven over begrippen als uitgaande links om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

uitgaande links is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over uitgaande links in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals uitgaande links, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip uitgaande links in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van uitgaande links. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van uitgaande links op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende uitgaande links.

Het voorbeeld dat wij geven van uitgaande links , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over uitgaande links van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z