Uitgaande links

Uitgaande links op je website zijn cruciaal. Voor je bezoekers, maar vooral voor de zoekmachines. De uitgaande links moeten goed in elkaar zitten en vooral: daadwerkelijk verwijzen naar een andere website. In dit artikel bespreken we het belang van de uitgaande links en hoe je controleert of dit in goede orde verloopt op jouw website. 

Wat zijn uitgaande links?

Uitgaande links zijn links die worden geplaatst op jouw website naar andere websites. Vaak wijzen deze links naar bijvoorbeeld de bronnen waar de content vandaan is gehaald. Ook is het mogelijk om een link te plaatsen naar een website waar additionele informatie over een onderwerp kan worden gevonden.

Er wordt in de SEO onderscheidt gemaakt tussen interne en externe (uitgaande) links. Het grootste verschil is dat interne links binnen een website blijven (1). Externe links wijzen naar andere websites (dus niet jouw website maar wel vanaf jouw website) (2).

Uitgaande links checken

Het is belangrijk om je uitgaande links goed te checken. Het is namelijk niet alleen vervelend voor je bezoeker als de uitgaande link niet werkt of naar een verkeerd onderwerp linkt. Ook voor de zoekmachines is het belang van uitgaande links cruciaal. Door middel van uitgaande links crawlt (indexeert) de Googlebot namelijk jouw webpagina’s. Door het indexeren van een webpagina ‘leest’ Google als het ware jouw website. Doordat Google jouw website beter begrijpt, kun je hogerop komen in Google.

Het is daarom belangrijk om je uitgaande links goed te checken op relevantie en of deze nog actief zijn (verwijzen naar een andere website).

uitgaande links

Uitgaande links meten Google Analytics

In Google Analytics vind je onder ‘Gebeurtenissen’ nu al je uitgaande links (3). Hierbij is de Gebeurtenis Actie de URL waar de bezoeker naar toe gaat en het Label van de URL van de pagina waar de bezoeker de uitgaande klik heeft aangeklikt. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk de uitgaande links meten.

Uitgaande links en SEO

Maar hebben uitgaande links (en de relevantie en kwaliteit hiervan) impact op de SEO van een website? Een onderzoek vanuit MOZ, dat is uitgevoerd in 2011 heeft aangetoond dat externe links een positieve impact op de SEO hebben. Maar hoe komt dit?

De gedachtegang vanuit Google is dat je hiermee laat zien het beste met de bezoeker voor te hebben. In plaats van een bezoeker alleen op je eigen website te laten biedt je hem of haar meer aan. Je laat aan Google zien dat de prioriteit van jouw website het informeren van de bezoeker is.

Google is, zoals je wellicht wel weet, een zoekmachine. Sterker nog: Het is een zoekmachine die de gebruiker hiervan voorrang geeft. Dus niet de makers van content of de makers van websites. Wanneer je als website eigenaar aan Google laat zien dat je “opofferingen” maakt om de bezoeker beter te kunnen informeren, kun je hiervoor worden beloond.

Mijn advies over de uitgaande link

Wat voor links moet je dan plaatsen? En naar welke websites? Het plaatsen van de juiste uitgaande links moet doordacht worden gedaan. Op deze manier kun je hier het maximale uit halen.

1. De link moet wijzen naar een relevante en sterke website binnen de branche. Hierdoor weet Google zeker dat je naar informatie linkt die van goede komaf is.

2. De website waar je naar wilt wijzen moet zelf een goede SEO hebben.

3. Probeer niet te vaak te linken naar websites die niet relevant zijn voor de bezoeker en waar deze naar op zoek is.

Probeer bovenstaande best practices aan te houden om het maximale uit je uitgaande links te houden. Vermijd het gebruiken van uitgaande links niet.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.