Zoekmachine

Het is waarschijnlijk een van de meest bekende termen die je tegenkomt wanneer je geïnteresseerd bent in SEO: de zoekmachine. Maar wat betekent de term zoekmachine precies en wat zijn jouw mogelijkheden voor optimalisatie? Dat lees je hier!

Wat is een zoekmachine?

Een zoekmachine is een online middel om op iets op het internet op te zoeken. Alle websites op het internet zijn vindbaar middels de zoekmachine. De meest bekende zoekmachine is Google, maar internetgebruikers hebben ook de mogelijkheid om andere zoekmachines te gebruiken zoals Yahoo, Bing en Ask.

Zoekmachine optimalisatie

In de jaren 90 was het voor het eerst mogelijk om webpagina’s op te zoeken door middel van een zoekmachine. Daarna kwam Google met een zoekmachine op basis van een PageRank: de volgorde van zoekresultaten werd bepaald door het aantal backlinks. Vandaag de dag zijn zoekmachines steeds slimmer en is zoekmachine optimalisatie van groot belang om beter vindbaar te zijn. Het is niet meer nodig om een website in de zoekbalk te typen: ook door relevante zoekwoorden in te voeren kom je op de juiste website terecht.

zoekmachine

De impact van een zoekmachine op SEO

Een zoekmachine heeft een grote impact op de SEO van een website. Iedere website op het internet en alles wat er op een website te vinden is en wat interessant is voor internetgebruikers, staat in de zoekmachine.

Door middel van verschillende meetpunten ontstaat de volgorde van resultaten in de zoekmachine. Het gebruik van zoekwoorden, zoektermen, de laadsnelheid, koppelingen en het regelmatig plaatsen van nieuwe content zijn van belang om hoog in de zoekmachine te komen.

Mijn advies

Hoog ranken in de zoekmachine is aantrekkelijk voor iedere website. Hoe hoger je gerankt staat, hoe meer bezoekers en hoe beter de resultaten. We raden aan om te kiezen voor zoekmachine optimalisatie. Een goede online strategie is hierbij van belang. Het inrichten van websites voor Google is mogelijk met behulp van SEO specialisten. Een specialist in SEO weet welke handelingen nodig zijn om hoog in de zoekmachine te staan.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 10 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 10 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.