Black hat SEO

Er zijn veel manieren waarop je jouw website hoger in de zoekmachine laat komen. De ene maatregel is zuiverder dan de ander. Het is onder andere mogelijk om voor Black hat SEO te kiezen. Wat is Black hat en in hoeverre is dit een goede manier om je website te optimaliseren voor de zoekmachine? Dat leg ik hier aan je uit!

Wat is Black hat?

Black hat is een term om de maatregelen mee aan te duiden voor zoekmachine optimalisatie die niet voldoen aan de voorwaarden van een zoekmachine. Bij black hat SEO gaat het om het manipuleren van het algoritme van een zoekmachine om pagina’s hoger te laten scoren die minder relevant zijn voor de zoekmachine. Hierdoor is black hat een twijfelachtige manier om je website te optimaliseren. 

Wat zijn Black hat methodes en hoe risicovol zijn ze?

Het gebruik van “Black Hat” SEO-tactieken kan zeer riskant zijn en wordt sterk afgeraden. Ze zijn vaak in strijd met de richtlijnen van zoekmachines en kunnen leiden tot straffen, waaronder de daling van rankings of zelfs volledige verwijdering uit zoekresultaten. Hier is een lijst van enkele Black Hat SEO-tactieken en de mate van risico die ze met zich meebrengen:

Black Hat SEO TactiekRisico
Keyword StuffingHoog
CloakingHoog
Doorway PagesHoog
Invisible TextHoog
Duplicate ContentHoog
Private Blog Networks (PBNs)Hoog
Link FarmsHoog
Comment SpammingHoog
Over geoptimaliseerde ankertekstenMiddel-Hoog
Content AutomationHoog
Blackhat SEO tactieken en risico.
  1. Keyword Stuffing: overmatig gebruik van trefwoorden op een pagina om de zoekmachine te manipuleren.
  2. Cloaking: het presenteren van afwijkende content of URL’s aan menselijke gebruikers en zoekmachines.
  3. Doorway pages: creëren van pagina’s met weinig waarde die zijn ontworpen om zoekmachines te manipuleren.
  4. Invisible text: tekst die niet zichtbaar is voor gebruikers, maar wel door zoekmachines kan worden geïndexeerd.
  5. Duplicate content: het kopiëren en plakken van inhoud van andere websites, of het dupliceren van je eigen inhoud over meerdere pagina’s.
  6. Private Blog Networks (PBNs): het creëren van netwerken van websites om links naar een doelwebsite te genereren.
  7. Link Farms: websites die uitsluitend zijn gemaakt om links naar andere websites te hosten.
  8. Comment Spamming: het plaatsen van niet-gerelateerde links in de commentaarsecties van blogs of forums.
  9. Over geoptimaliseerde ankerteksten: overmatig gebruik van exacte match trefwoorden in anchor tekst van links.
  10. Content automation: gebruik van tools om geautomatiseerd content te genereren.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat duurzame SEO-strategieën gericht zijn op het creëren van waardevolle, relevante inhoud en het bieden van een uitstekende gebruikerservaring. Deze “White Hat” SEO-tactieken zullen altijd de voorkeur hebben boven “Black Hat” SEO-tactieken.

Hoe gevaarlijk is deze vorm van SEO?

Deze vorm van SEO is niet direct gevaarlijk, maar geeft niet altijd de lange termijn resultaten die je wel bereikt met white hat SEO, de tegenhanger van black hat. Het lijkt wellicht slim om voor een wat meer omstreden vorm van SEO te kiezen om zo snel goede resultaten te behalen. Toch is dit niet het geval, aangezien je de kans loopt om uiteindelijk de negatieve consequenties te moeten dragen. Ook voeren zoekmachines regelmatig veranderingen door in het algoritme: met black hat SEO daal je dan ook weer in de ranking. 

Black hat SEO | Begrippenlijst

De impact van black hat op SEO

Black hat heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Het is een vorm van SEO waarmee je snel goede resultaten behaalt, maar waarbij de kans groot is dat je hier ook weer snel vanaf bent. Black hat heeft dan ook zeker goede invloed op de SEO van een website, maar dit is vaak van korte duur. Voor een langer effect is white hat SEO een betere optie. 

Black hat, white hat en grey hat SEO

Black hat SEO, white hat SEO en grey hat SEO zijn termen die worden gebruikt om verschillende technieken en strategieën te beschrijven die worden gebruikt om zoekmachines te optimaliseren. Hier is wat elke term betekent:

  1. Black hat SEO: dit zijn technieken die worden gebruikt om zoekmachines te manipuleren en hogere rankings te krijgen op manieren die in strijd zijn met de richtlijnen van de zoekmachine. Voorbeelden van black hat SEO omvatten keyword stuffing (overmatig gebruik van zoekwoorden), cloaking (verschillende inhoud tonen aan zoekmachines en gebruikers), en gebruik van private link netwerken. Het gebruik van black hat SEO kan leiden tot sancties van zoekmachines, waaronder het verlagen van de ranking of zelfs volledige verwijdering uit de zoekresultaten.
  2. White hat SEO: dit zijn technieken die in lijn zijn met de richtlijnen van zoekmachines en gericht zijn op het bieden van waarde aan menselijke gebruikers. Voorbeelden van white hat SEO zijn het creëren van kwalitatieve inhoud, het gebruik van relevante zoekwoorden, het optimaliseren van website prestaties, het zorgen voor een goede gebruikerservaring, en het verkrijgen van links van gerenommeerde websites. white hat SEO is over het algemeen duurzamer en minder riskant dan black hat SEO.
  3. Grey hat SEO: zoals de naam al aangeeft, valt grey hat SEO ergens tussen black hat en white hat in. Deze technieken zijn vaak niet uitdrukkelijk verboden door de richtlijnen van zoekmachines, maar ze kunnen toch riskant zijn en leiden tot sancties als ze worden gedetecteerd. Voorbeelden van grey hat SEO kunnen zijn het aanschaffen van links, het spinnen van artikelen (automatisch herschrijven van content om deze uniek te maken), en het gebruik van clickbait-titels.

De onderlinge verschillen tussen deze technieken liggen in hoe ze omgaan met de richtlijnen van zoekmachines, de risico’s die ze met zich meebrengen, en hun langetermijn-effectiviteit. White hat SEO is de meest aanbevolen aanpak omdat deze zowel rekening houdt met de ervaring van de gebruiker als met de richtlijnen van de zoekmachine. Black hat SEO kan misschien op korte termijn resultaten opleveren, maar brengt grote risico’s met zich mee en is uiteindelijk niet duurzaam. Grey hat SEO ligt ergens tussenin en brengt ook enige risico’s met zich mee, afhankelijk van hoe dicht de praktijken bij black hat tactieken komen.

Mijn advies

Black hat lijkt aantrekkelijk, maar biedt slechts een korte termijn resultaat. Het is dan ook beter om op een eerlijke manier je plek in de zoekmachine te verdienen. Dit doe je onder andere door het maken van een goede analyse en het opzetten van een marketing strategie. 

We raden aan om een SEO specialist in te schakelen die jou helpt bij het creëren van een goede strategie. Zo kom je op een eerlijke manier hoger in de zoekmachine en profiteer je hier op lange termijn van.  


Veelgestelde vragen

Wat is black hat SEO?

Black hat SEO wordt gebruikt om alle SEO-inspanningen aan te duiden die tegen de richtlijnen van Google ingaan. Google heeft bepaalde richtlijnen op zijn website gepubliceerd waaraan iedere SEO-specialist moet voldoen, worden deze richtlijnen verbroken of niet nageleefd? Dan heet dit black hat SEO en bestaat de kans dat Google hier een penalty (straf) voor geeft.

Wat is de impact van Black Hat SEO op SEO?

Met Black Hat SEO kan je snel resultaten bereiken. Deze zijn meestal van korte duur en je kunt dan ook beter kiezen voor een gedegen marketingstrategie.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 15 september 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 10 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.