Sitelinks

Beter vindbaar op internet? Dit is op verschillende manieren te bereiken. Het is onder andere mogelijk om gebruik te maken van sitelinks. Wat zijn sitelinks en hoe werkt dit precies? Op deze pagina komen al deze vragen aan bod en geven we je advies. 

Wat zijn sitelinks?

Sitelinks zijn sub links die naar voren komen bij een zoekopdracht: ze laten meerdere URL’s van je website zien en bieden daardoor meer zichtbaarheid van een website of pagina. Dit is gratis mogelijk, maar ook tegen betaling. 

De werking van sitelinks

Sitelinks biedt de mogelijkheid dat meerdere links naar voren komen bij een zoekopdracht. Je hebt zelf geen controle over de organische sitelinks die een zoekmachine toont. Bij organische sitelinks gaat het om gratis links waar je niets voor hoeft te doen. Het is dus mogelijk mooi meegenomen als er meerdere links zichtbaar zijn die naar jouw website leiden.

Verder is het mogelijk om betaalde zoekresultaten in te zetten: in dit geval heb je, tegen betaling, wel invloed over de sitelinks die zichtbaar zijn. 

Sitelinks _ Begrippenlijst

De impact van sitelinks op de SEO

Sitelinks hebben zeker impact op de SEO, vooral wanneer het gaat om betaalde links waar je volledige controle over hebt. Het laten zien van meerdere links verhoogt de zichtbaarheid van je website: de kans is dan ook groter dat gebruikers hier op klikken. Het is helemaal mooi meegenomen wanneer een zoekmachine deze zoekresultaten organisch laat zien. Maar deze kans is klein en daarnaast heb je niet altijd invloed op de resultaten.

Mijn advies

We raden aan om gebruik te maken van sitelinks waarvoor je betaalt. Dit is te regelen via Google Ads: het is hierbij mogelijk extensies toe te voegen waarmee je nog beter zichtbaar bent. Dit is gunstig voor het verkeer op je website en de SEO! Het bepalen van een goede SEO strategie is altijd belangrijk, omdat je hiermee op langere termijn profiteert van goede resultaten, en niet alleen tijdelijk door middel van een advertentie. 


Veelgestelde vragen

Wat zijn Sitelinks?

Je kunt bij de zoekopdracht van een gebruiker sub-links tonen. Dit noemen we ook wel Sitelinks. Deze tonen meerdere URL’s van jouw website, en zorgen ervoor dat je nog zichtbaarder bent.

Wat is de impact van Sitelinks op SEO?

Er is zeker een impact op SEO. Het tonen van deze links zorgt ervoor dat je beter zichtbaar bent. Zeker als het om betaalde sitelinks gaat. Hier heb je de volledige controle over. Dan ben je er zeker van dat ze worden getoond en zal dit mogelijk tot meer verkeer naar jouw site leiden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.