CPM

Wanneer je online gaat adverteren, zijn er 3 verschillende methoden: CPC, CPM en CTR. In dit artikel bespreken wij wat CPM is.

Wat is CPM?

Bij CPM, cost per mille, betaal je voor het aantal vertoningen van je online advertentie. Deze vertoningen gaan per 1.000 (mille). Klikken op de advertentie zijn inbegrepen. Hiervoor betaal je dan ook niets extra’s. Het gaat hierbij specifiek om het aantal weergaven, en niet om interactie met jouw advertentie.

Hoe groter het aantal mensen dat jouw advertentie ziet, hoe hoger de conversie is. Betalen per keer dat jouw advertentie getoond wordt, is niet mogelijk. Dat is dan ook de reden dat er geteld wordt in duizenden.

Dit is een geschikte manier om te adverteren als de advertentie puur visueel is en geen interactie vereist.

De voor- en nadelen van CPM

De voordelen van CPM:

  • Inzicht in de grootte van het bereik: dit is bevorderend voor jouw merkbekendheid;
  • de kosten zijn vast te stellen en te vergelijken;
  • voordelige manier van adverteren: je betaalt per duizend vertoningen.

De nadelen van CPM:

  • het draait om kwantiteit in plaats van kwaliteit van verkeer;
  • je verkrijgt geen informatie over de bereikte zoekers;
  • je verkrijgt geen informatie over de effectiviteit van de advertentie.

Mijn advies

Gebruik alleen CPM wanneer er sprake is van een visuele advertentie. Het doel van jouw advertentie bepaalt welke methode het meest lucratief is. Als het je doel is om de merkbekendheid te vergroten, raden wij het aan om CPM als methode te gebruiken voor online adverteren.

Denk dus goed na welk prijsmodel voor jouw online advertentie het beste is. Wil je advertenties verkopen op jouw site of zelf adverteren op Google? Weet welk prijsmodel het meest ideaal is voor jouw onderneming.


Veelgestelde vragen

Wat is CPM?

CPM staat voor Cost Per Mille. Het is een methode waarop advertenties worden gefactureerd. Je betaalt hierbij voor het aantal keer dat je advertentie wordt getoond. Dit gaat per 1.000 (Mille). Het is een goede adverteermethode als je een visuele advertentie hebt die geen interactie vraagt.

Wat is de impact van CPM op SEO?

CPM heeft niet zoveel van doen me SEO. Je kunt het goed gebruiken als je jouw naamsbekendheid wilt vergroten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.