CPM

Wanneer je online gaat adverteren, zijn er 3 verschillende methoden: CPC, CPM en CTR. In dit artikel bespreken wij wat CPM is.

Wat is CPM?

Bij CPM, cost per mille, betaal je voor het aantal vertoningen van je online advertentie. Deze vertoningen gaan per 1.000 (mille). Klikken op de advertentie zijn inbegrepen. Hiervoor betaal je dan ook niets extra’s. Het gaat hierbij specifiek om het aantal weergaven, en niet om interactie met jouw advertentie.

Hoe groter het aantal mensen dat jouw advertentie ziet, hoe hoger de conversie is. Betalen per keer dat jouw advertentie getoond wordt, is niet mogelijk. Dat is dan ook de reden dat er geteld wordt in duizenden.

Dit is een geschikte manier om te adverteren als de advertentie puur visueel is en geen interactie vereist.

De voor- en nadelen van CPM

De voordelen van CPM:

  • Inzicht in de grootte van het bereik: dit is bevorderend voor jouw merkbekendheid;
  • de kosten zijn vast te stellen en te vergelijken;
  • voordelige manier van adverteren: je betaalt per duizend vertoningen.

De nadelen van CPM:

  • het draait om kwantiteit in plaats van kwaliteit van verkeer;
  • je verkrijgt geen informatie over de bereikte zoekers;
  • je verkrijgt geen informatie over de effectiviteit van de advertentie.
CPM | Begrippenlijst

Ons advies

Gebruik alleen CPM wanneer er sprake is van een visuele advertentie. Het doel van jouw advertentie bepaalt welke methode het meest lucratief is. Als het je doel is om de merkbekendheid te vergroten, raden wij het aan om CPM als methode te gebruiken voor online adverteren.

Denk dus goed na welk prijsmodel voor jouw online advertentie het beste is. Wil je advertenties verkopen op jouw site of zelf adverteren op Google? Weet welk prijsmodel het meest ideaal is voor jouw onderneming.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat cpm inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over cpm geschreven?

Het artikel over cpm hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over cpm hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over cpm in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals cpm?

Wij schrijven over begrippen als cpm om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Cpm is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over cpm en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip cpm in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van cpm. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van cpm op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende cpm.

Het voorbeeld dat wij geven van cpm geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over cpm van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z