FAQ

In dit artikel vertellen we wat een FAQ pagina is. Vervolgens vertellen we wat het belang is van een overzichtelijke FAQ pagina. Ten slotte vertellen we hoe je het optimaliseert.

Wat is het?

FAQ staat voor Frequently Asked Questions. De ‘Veel Gestelde Vragen’ staan op een webpagina en omvat vragen en antwoorden die vaak gesteld worden. Het is een lijst welke is gecategoriseerd in relevante onderwerpen voor de bezoeker. Op deze manier vindt de bezoeker de informatie op een gemakkelijke manier. Vaak staat er onder een zoekresultaat in Google al een fragment van de FAQ pagina die op de website te zien is. (1)

Het belang van FAQ

FAQ’s zijn belangrijk omdat het inspeelt op de informatiebehoefte van de bezoeker. De bezoeker hoeft niet de klantenservice te bellen met vragen. In plaats daarvan zijn de antwoorden op de vragen al te vinden op de webpagina. FAQ pagina’s schrijven bevordert de gebruikerservaring van een website. Google herkent dit en neemt dit mee in de uiteindelijke waardering van de website.

FAQ komt terug in verrijkte zoekresultaten. Er zijn een aantal vragen te zien direct onder het zoekresultaat. Wanneer hier op geklikt wordt, is direct daaronder het antwoord te zien. Google doet dit wanneer de content van de FAQ van zodanige kwaliteit en relevantie is. 

Het doel hiervan is om de bezoeker sneller de juiste informatie te geven. 

FAQ | Begrippenlijst

Het optimaliseren van de FAQ

Om de FAQ op de meest optimale manier te construeren, is het van belang om de juiste data bij de hand te hebben. Identificeer de meest gestelde vragen met betrekking tot de producten, service en algehele merk. Gebruik klantenservice data om te zien tegen welke zoekwoorden vaak gezocht worden. Deze vragen zijn bruikbaar om erin te zetten. 

Er zijn enkele belangrijke aandachtspunten tijdens het maken van een FAQ pagina. We bespreken er een aantal.

  • Zorg dat de antwoorden inspelen op de behoefte van de bezoeker.
  • Bespreek een brede range onderwerpen (transactioneel, informationeel en klantenservice).
  • Houd de pagina up to date bij eventuele veranderingen in behoeften.
  • Laat zien dat je expertise, vertrouwen en autoriteit hebt binnen je branche.

FAQ pagina en SEO

Met andere woorden, het is van belang om de FAQ pagina te optimaliseren. Dit met als doel om de antwoorden zo goed mogelijk te laten aansluiten op de vragen van de bezoeker. Wanneer de specifiek op de behoefte van de bezoeker wordt ingespeeld, bevordert het de gebruikservaring van de website. Het is een positieve ervaring omdat alle antwoorden al klaar liggen. Onder een zoekresultaat weergeeft Google een fragment van de complete FAQ pagina. Deze uitgelichte FAQ’s sluiten aan op de zoekwoorden die ingevoerd zijn door de zoeker. Wanneer de content die in de uitgelichte FAQ’s de interesse opwekt bij de bezoeker, leidt dit tot een klik. Ook helpt het plaatsen van de juiste call-to-actions tot doorklikken.

Let wel op. De FAQ wordt steeds minder getoond in de SERP vanaf eind 2023. (2)

Google merkt dit en neemt dit mee in de waardering van de website. Hoe relevanter de content op de FAQ pagina, hoe groter de kans dat een zoeker door klikt. Een geoptimaliseerde FAQ pagina is dus een pluspunt. Het is verstandig om hierbij hulp te vragen van een SEO specialist.

Bronnen

  1. Mark Up FAQs with Structured Data | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/appearance/structured-data/faqpage
  2. Changes to HowTo and FAQ rich results  |  Google Search Central Blog  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/blog/2023/08/howto-faq-changes

Veelgestelde vragen

Wat is een FAQ?

FAQ is de afkorting voor Frequently Asked Questions. Het is dus een overzicht van vragen die vaak worden gesteld en de antwoorden daarop. Meestal zijn ze in bepaalde categorieën onderverdeeld.

Wat is de impact van FAQ op SEO?

Als je een FAQ op een goede manier opzet zodat gebruiker hier optimaal van profiteren, zal dit de gebruikerservaring ten goede komen. Hierdoor krijg je een goede beoordeling van gebruikers. Google zal dit zeker ook opmerken en je met een goede ranking belonen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 3 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.