FAQ

In dit artikel vertellen we wat een FAQ pagina is. Vervolgens vertellen we wat het belang is van een overzichtelijke FAQ pagina. Ten slotte vertellen we hoe je het optimaliseert.

Wat is het?

FAQ staat voor Frequently Asked Questions. De ‘veelgestelde vragen’ staan op een webpagina en omvat vragen en antwoorden die vaak gesteld worden. Het is een lijst welke is gecategoriseerd in relevante onderwerpen voor de bezoeker. Op deze manier vindt de bezoeker de informatie op een gemakkelijke manier.

Voorheen werden deze veelgestelde vragen ook al in de SERP getoond wanneer een website FAQ structured data gebruikte. Dit is (helaas) nu niet meer zo. (1)

Het belang van FAQ

FAQ’s zijn belangrijk omdat het inspeelt op de informatiebehoefte van de bezoeker. De bezoeker hoeft niet de klantenservice te bellen met vragen. In plaats daarvan zijn de antwoorden op de vragen al te vinden op de webpagina. FAQ pagina’s schrijven bevordert de gebruikerservaring van een website. Google herkent dit en neemt dit mee in de uiteindelijke waardering van de website.

Ik maak onderscheid in verschillende vormen:

 • FAQ pagina (aparte pagina)
 • FAQ’s die onderaan een pagina staan (dit wordt gedaan voor SEO)

Een normale FAQ pagina is dus niet voor SEO en moet volledig voor de bezoeker worden geoptimaliseerd.

Het optimaliseren van de FAQ

Om de FAQ op de meest optimale manier te construeren, is het van belang om de juiste data bij de hand te hebben. Identificeer de meest gestelde vragen met betrekking tot de producten, service en algehele merk. Gebruik klantenservice data om te zien tegen welke zoekwoorden vaak gezocht worden. Deze vragen zijn bruikbaar om erin te zetten. 

Er zijn enkele belangrijke aandachtspunten tijdens het maken van een FAQ pagina. Ik bespreek er een aantal.

 • Zorg dat de antwoorden inspelen op de behoefte van de bezoeker.
 • Bespreek een brede range onderwerpen (transactioneel, informationeel en klantenservice).
 • Houd de pagina up to date bij eventuele veranderingen in behoeften.
 • Laat zien dat je expertise, vertrouwen en autoriteit hebt binnen je branche.

Met name wanneer je een FAQ onderaan de pagina zet is het van belang dat deze FAQ niet de content herhaalt die daarboven al wordt weergegeven (dit is een een veelgemaakte fout). Zo krijg je een lage informatiedichtheid in de geschreven content en wordt het significant minder relevant voor de bezoeker.

Waarom is een FAQ interessant voor SEO?

Een FAQ (dus onderaan de pagina) is interessant om meerdere redenen:

 1. Het is mogelijk om veel content op een pagina te plaatsen zonder dat de content lang wordt (FAQ’s zijn vaak uitklapbaar).
 2. Het is mogelijk om ook de vragende zoekopdrachten te beantwoorden.
 3. Het is een mooie plek om content te schrijven om featured snippets te pakken.

Let wel op. De FAQ wordt steeds minder getoond in de SERP vanaf eind 2023. Update 2024: De FAQ is bijna volledig weg. (2)

Google merkt dit en neemt dit mee in de waardering van de website. Hoe relevanter de content op de FAQ pagina, hoe groter de kans dat een zoeker door klikt. Een geoptimaliseerde FAQ pagina is dus een pluspunt. Het is verstandig om hierbij hulp te vragen van een SEO specialist.

Bronnen

 1. Mark Up FAQs with Structured Data | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/appearance/structured-data/faqpage
 2. Changes to HowTo and FAQ rich results  |  Google Search Central Blog  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/blog/2023/08/howto-faq-changes

Veelgestelde vragen

Wat is een FAQ?

FAQ is de afkorting voor Frequently Asked Questions. Het is dus een overzicht van vragen die vaak worden gesteld en de antwoorden daarop. Meestal zijn ze in bepaalde categorieën onderverdeeld.

Wat is de impact van FAQ op SEO?

Als je een FAQ op een goede manier opzet zodat gebruiker hier optimaal van profiteren, zal dit de gebruikerservaring ten goede komen. Hierdoor krijg je een goede beoordeling van gebruikers. Google zal dit zeker ook opmerken en je met een goede ranking belonen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 29 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.