Zoekgedrag
Het is voor ontwikkelaars van websites van belang dat ze op de hoogte zijn van het zoekgedrag van internetgebruikers. Op basis daarvan kunnen de sites zo worden opgezet, dat een bezoeker sneller op de website terecht komt. Het zoekgedrag speelt ook een grote rol bij het bepalen van de zoekwoorden bij een SEO-campagne. Het is dus goed om op de hoogte te zijn van de specifieke doelgroep van je website.
Wat is zoekgedrag?
Onder het zoekgedrag van een internetgebruiker wordt de route naar informatie bedoeld, die hij aflegt. Gaat iemand meteen naar een website? Wordt eerst gebruik gemaakt van een zoekmachine? Speelt een andere vorm van promotie van de website een rol? Welke zoekwoorden worden gebruikt? Al die aspecten samen bepalen het zoekgedrag. (1)
Voorbeelden van zoekgedrag
Het grootste deel van de internetgebruikers maakt voor het zoeken gebruik van een zoekmachine. Op basis van de resultaten van hun zoekopdracht gaan ze naar een website (een goede organische vindbaarheid helpt hierbij). De meeste bezoekers bekijken alleen de eerste pagina van de zoekresultaten.
Daarom is het voor een website belangrijk om voor de belangrijkste zoekwoorden een hoge ranking te hebben. Er zijn ook internetgebruikers die hun zoekgedrag laten beïnvloeden door gesprekken op social media. Met name influencers spelen hierbij een rol in. Dat kun je op je website gebruiken. (2)
Het belang van zoekgedrag
Door te weten op welke wijze informatie wordt gezocht door de doelgroep van je website kan er beter worden bepaald wat de juiste zoekwoorden zijn. Daarbij wordt naar de concrete woorden gekeken, en naar de manier waarop de doelgroep zich uit tijdens gesprekken op social media en in chats. Dit geldt voor zowel de SEO als SEA van een website (of campagne).
De impact van zoekgedrag
Omdat de impact van zoekgedrag groot is, wordt vaak gebruik gemaakt van rolmodellen. Dat zijn profielen van typen personen, die gekoppeld zijn aan een bepaald zoekgedrag.
In deze profielen wordt beschreven op welke momenten van de dag ze gaan zoeken op internet, welke bronnen ze daarvoor gebruiken, op welke devices ze dat doen, en waar ze zich door laten beïnvloeden. Met deze informatie is het gemakkelijker om een site te ontwerpen, die goed scoort bij de doelgroep.
Mijn advies
Maak voorafgaand aan het ontwikkelen van een website een profiel van de standaard bezoeker aan de website. Let daarbij op zijn algehele zoekgedrag, dus inclusief momenten van de dag, devices, zoekmachines en informatiebronnen. Het is ook nuttig om uit te zoeken welk taalgebruik en welke woorden ze bij hun communicatie gebruiken.
- ThinkwithGoogle. (2020, 3 september). Last-minute trends 14. Think With Google. https://www.thinkwithgoogle.com/consumer-insights/consumer-trends/search-behavior-data-statistics/
- De Graaf, J. (2021, 20 april). How consumer needs shape search behaviour and drive intent. Think With Google. https://www.thinkwithgoogle.com/intl/en-emea/marketing-strategies/search/how-consumer-needs-shape-search-behaviour-and-drive-intent/