Keyword

In dit artikel bespreken we het begrip ‘keyword’. In het Nederlands staat ‘keyword’ bekend als ‘zoekwoord’. Door gebruik te maken van relevante keywords in content van je website, oefent dit een positief effect uit op de ranking van je website binnen de zoekresultaten van Google. Hoe maak je optimaal gebruik van keywords en wat kunnen ze betekenen voor SEO?

Wat is het?

Een keyword is een zoekwoord dat ingevoerd wordt in Google. Dit zoekwoord, of een combinatie van meerdere zoekwoorden, ontstaat vanuit een zoekintentie. Deze zoekintentie kan oriënterend of transactioneel van aard zijn. Het is van belang om duidelijk te hebben wat de zoekintentie van de zoeker is. Deze informatie leidt tot het accuraat inspelen op de behoefte van de zoeker. Wanneer de content op de website nauw aansluit op de behoefte van de bezoeker, ziet Google dit. De landingspagina of website wordt sneller weergegeven wanneer er op de zoekterm gezocht wordt.

Het is zodoende van belang om de content op de website te optimaliseren. Het doel hiervan is om de juiste informatie aan te reiken aan de zoeker. Het is dan ook de kunst om relevante zoekwoorden te tracken en die in de content van de website te verwerken.

Soorten keywords

Er zijn verschillende soorten keywords, namelijk short tail zoekwoorden en longtail zoekwoorden. Wij bespreken ze kort.

  • Short tail zoekwoorden: zoekwoorden die algemeen van aard zijn. Dit zijn generieke zoekwoorden, zoals ‘dames schoenen’. Short tail zoekwoorden gaan veelal gepaard met een hoog zoekvolume. Dit houdt echter ook in dat er aanzienlijke concurrentie aanwezig is op dit zoekwoord. Short tail zoekwoorden genereren 30% van het totale organische verkeer. Het is daarom belangrijk, maar het is nog meer van belang om long tail zoekwoorden te hanteren.
  • Long tail zoekwoorden: zoekwoorden die specifiek van aard zijn. Een voorbeeld is ‘dames enkellaarzen maat 39 sale’. Het zijn langere en specifieke woorden dan bij een shorttail zoekopdracht. Long tail zoekwoorden bestaan uit 4+ woorden. Er is over het algemeen sprake van een lager zoekvolume. Dit zorgt voor aanzienlijk minder concurrentie dan bij short tail zoekwoorden. Er is hiermee een grotere kans dat je website aansluit op de long tail zoekwoorden. Wanneer het zoekresultaat specifiek aansluit op de zoekopdracht, wordt de zoeker geneigd om op je website te klikken. Dit zorgt voor meer organisch verkeer.

Al met al, is het van belang om op de hoogte te zijn van de zoekintentie van de zoeker. Hiermee kan door middel van zoekwoorden de content nauw aansluiten op de gewenste informatie. Om dit te bewerkstelligen, is het van belang om een keyword onderzoek uit te voeren.

Keyword | Begrippenlijst

Keyword onderzoek

Een keyword onderzoek betekent het onderzoeken van bepaalde zoekwoorden en de effecten daarvan op de zoekresultaten. Effecten zoals het zoekvolume en de mate van concurrentie op het zoekwoord. Er zijn verschillende zoekwoorden tools die gebruikt worden tijdens het analyseren van zoekwoorden. Dit zijn onder andere AnswerThePublic.com of Ahrefs

Houd in gedachten dat het doel van je website is om bezoekers zo prettig en eenvoudig mogelijk naar de producten en/of diensten te leiden. Het is van groot belang om in te spelen op de zoekintentie achter de zoekopdracht. Het overmatig gebruiken van keywords doet de gebruiksvriendelijkheid van je website niet ten goede. 

Kies zorgvuldig relevante keywords uit en verwerk ze op een natuurlijke manier in je content. 

Dit bevordert de gebruiksvriendelijkheid van de website. Kwalitatieve content die aansluit op relevante zoekwoorden dragen bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de website. Daarmee oefent het een positief effect uit op de positie van de website binnen de zoekresultaten. Het uitvoeren van een keyword onderzoek neemt ruim de tijd in beslag. Het uitbesteden van een keyword onderzoek aan een specialist wordt aangeraden.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat keyword inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over keyword geschreven?

Het artikel over keyword hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over keyword hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over keyword in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals keyword?

Wij schrijven over begrippen als keyword om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Keyword is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over keyword en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip keyword in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van keyword. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van keyword op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende keyword.

Het voorbeeld dat wij geven van keyword geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over keyword van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z