Keyword

In dit artikel bespreken we het begrip ‘keyword’. In het Nederlands staat ‘keyword’ bekend als ‘zoekwoord’. Door gebruik te maken van relevante keywords in content van je website, oefent dit een positief effect uit op de ranking van je website binnen de zoekresultaten van Google. Hoe maak je optimaal gebruik van keywords en wat kunnen ze betekenen voor SEO?

Wat is het?

Een keyword is een zoekwoord dat ingevoerd wordt in Google. Dit zoekwoord, of een combinatie van meerdere zoekwoorden, ontstaat vanuit een zoekintentie. Deze zoekintentie kan oriënterend of transactioneel van aard zijn. Het is van belang om duidelijk te hebben wat de zoekintentie van de zoeker is. Deze informatie leidt tot het accuraat inspelen op de behoefte van de zoeker. Wanneer de content op de website nauw aansluit op de behoefte van de bezoeker, ziet Google dit. De landingspagina of website wordt sneller weergegeven wanneer er op de zoekterm gezocht wordt.

Het is zodoende van belang om de content op de website te optimaliseren. Het doel hiervan is om de juiste informatie aan te reiken aan de zoeker. Het is dan ook de kunst om relevante zoekwoorden te tracken en die in de content van de website te verwerken.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Soorten keywords

Er zijn verschillende soorten keywords, namelijk short tail zoekwoorden en longtail zoekwoorden. Wij bespreken ze kort.

  • Short tail zoekwoorden: zoekwoorden die algemeen van aard zijn. Dit zijn generieke zoekwoorden, zoals ‘dames schoenen’. Short tail zoekwoorden gaan veelal gepaard met een hoog zoekvolume. Dit houdt echter ook in dat er aanzienlijke concurrentie aanwezig is op dit zoekwoord. Short tail zoekwoorden genereren 30% van het totale organische verkeer. Het is daarom belangrijk, maar het is nog meer van belang om long tail zoekwoorden te hanteren.
  • Long tail zoekwoorden: zoekwoorden die specifiek van aard zijn. Een voorbeeld is ‘dames enkellaarzen maat 39 sale’. Het zijn langere en specifieke woorden dan bij een shorttail zoekopdracht. Long tail zoekwoorden bestaan uit 4+ woorden. Er is over het algemeen sprake van een lager zoekvolume. Dit zorgt voor aanzienlijk minder concurrentie dan bij short tail zoekwoorden. Er is hiermee een grotere kans dat je website aansluit op de long tail zoekwoorden. Wanneer het zoekresultaat specifiek aansluit op de zoekopdracht, wordt de zoeker geneigd om op je website te klikken. Dit zorgt voor meer organisch verkeer.

Al met al, is het van belang om op de hoogte te zijn van de zoekintentie van de zoeker. Hiermee kan door middel van zoekwoorden de content nauw aansluiten op de gewenste informatie. Om dit te bewerkstelligen, is het van belang om een keyword onderzoek uit te voeren.

Keyword | Begrippenlijst

Keyword onderzoek

Een keyword onderzoek betekent het onderzoeken van bepaalde zoekwoorden en de effecten daarvan op de zoekresultaten. Effecten zoals het zoekvolume en de mate van concurrentie op het zoekwoord. Er zijn verschillende zoekwoorden tools die gebruikt worden tijdens het analyseren van zoekwoorden. Dit zijn onder andere AnswerThePublic.com of Ahrefs. 

Houd in gedachten dat het doel van je website is om bezoekers zo prettig en eenvoudig mogelijk naar de producten en/of diensten te leiden. Het is van groot belang om in te spelen op de zoekintentie achter de zoekopdracht. Het overmatig gebruiken van keywords doet de gebruiksvriendelijkheid van je website niet ten goede. 

Kies zorgvuldig relevante keywords uit en verwerk ze op een natuurlijke manier in je content. 

Dit bevordert de gebruiksvriendelijkheid van de website. Kwalitatieve content die aansluit op relevante zoekwoorden dragen bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de website. Daarmee oefent het een positief effect uit op de positie van de website binnen de zoekresultaten. Het uitvoeren van een keyword onderzoek neemt ruim de tijd in beslag. Het uitbesteden van een keyword onderzoek aan een specialist wordt aangeraden.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat keyword inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO-concepten uit.

"Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven."

Up is gespecialiseerd in SEO-content, -techniek en -linkbuilding. Alle blogs in deze kennisbank zijn handig voor iedere ondernemer. Waar schrijven wij precies over?

Op het gebied van content

Een succesvolle content-strategie begint bij een uitgebreid zoekwoordonderzoek. Op deze manier kom je erachter hoe jouw doelgroep zoekt. Op basis van deze bevindingen schrijf je een content-strategie. Lees hier een kleine greep van de begrippen die wij hebben geschreven omtrent content.

Op het gebied van techniek

Hoe maak je een website snel én veilig? Dat doe je met SEO-techniek. Dit doe je onder andere door een SSL-certificaat aan te vragen. Een SSL-certificaat is een goed begin, maar wat dan? Geen zorgen, als hét SEO-bureau van Nederland schrijven wij over de verschillende facetten van technische SEO:

Op het gebied van linkbuilding

Het verkrijgen van kwalitatieve links is cruciaal voor SEO. Via deze links lekt er SEO-juice door. Up heeft al jaren ervaring met het verkrijgen van hoogwaardige backlinks. Echte websites, met traffic. Geen startpagina’s, forums of Nofollow links (in tegenstelling tot heel wat concullega’s in SEO-land ;)). Bovendien hebben wij er al heel wat over geschreven. Onder andere deze onderwerpen:

Als website-eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte te zijn van de juiste kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO). Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je beschreven. Deze vind je ook in onze kennisbank. 8+ jaar waard aan kennis en expertise delen wij maar al te graag met anderen. Ga naar "Kennisbank" en verbreed je kennis omtrent SEO.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. De optimalisaties vinden plaats op het gebied van content, linkbuilding en techniek.

Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie (mits de targeting correct is, daar zijn wij dan toevallig weer goed in). Het doel van SEO is dan ook om meer converterende bezoekers te genereren.

De ranking op de zoekresultatenpagina wordt bepaald door Google. Of eigenlijk, het algoritme van Google. Het algoritme bestaat uit honderden factoren. Iedere factor beïnvloedt een specifiek stukje van een website.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? SEO bestaat uit 3 elementen. Content, techniek en linkbuilding.

Content omvat alle teksten, blogs, video's en afbeeldingen op een website. Content zorgt ervoor dat een bezoeker blijft hangen op jouw website. Het doel van content is zodoende om de bezoeker te boeien. Content kan informationeel, oriënterend, transactioneel en commercieel van aard zijn. Het is aan alle websites de taak om exact te weten welke content een trigger vormt voor de doelgroep. Wanneer content relevant en van hoge kwaliteit is, komt een website hoger in de ranking.

Technische SEO regelt de veiligheid en snelheid van een website. Google hecht grote waarde aan de gebruikerservaring. Zowel via mobiel, als via desktop. De techniek vormt het fundament van een website. Daarom is het zo van belang om technische SEO goed uit te voeren.

Linkbuilding omvat het verkrijgen van hoogwaardige links van andere websites. Gezaghebbende websites hebben iets te vertellen, weet Google. Als website eigenaar, wil je daarom links verkrijgen van deze websites. Links zorgen er namelijk voor dat er SEO-waarde "doorlekt".

Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 onderdelen vullen elkaar nauw aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over keyword geschreven?

Het artikel over keyword hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over keyword in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals keyword?

Wij schrijven over begrippen als keyword om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

keyword is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over keyword in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals keyword, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip keyword in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van keyword. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van keyword op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende keyword.

Het voorbeeld dat wij geven van keyword , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over keyword van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z