Keyword

In dit artikel bespreken we het begrip ‘keyword’. In het Nederlands staat ‘keyword’ bekend als ‘zoekwoord’. Door gebruik te maken van relevante keywords in content van je website, oefent dit een positief effect uit op de ranking van je website binnen de zoekresultaten van Google. Hoe maak je optimaal gebruik van keywords en wat kunnen ze betekenen voor SEO?

Wat is het?

Een keyword is een zoekwoord dat ingevoerd wordt in Google. Dit zoekwoord, of een combinatie van meerdere zoekwoorden, ontstaat vanuit een zoekintentie. Deze zoekintentie kan oriënterend of transactioneel van aard zijn. Het is van belang om duidelijk te hebben wat de zoekintentie van de zoeker is. Deze informatie leidt tot het accuraat inspelen op de behoefte van de zoeker. Wanneer de content op de website nauw aansluit op de behoefte van de bezoeker, ziet Google dit. De landingspagina of website wordt sneller weergegeven wanneer er op de zoekterm gezocht wordt. (1)

Het is zodoende van belang om de content op de website te optimaliseren. Het doel hiervan is om de juiste informatie aan te reiken aan de zoeker. Het is dan ook de kunst om relevante zoekwoorden te tracken en die in de content van de website te verwerken.

Soorten keywords

Er zijn verschillende soorten keywords, namelijk short tail zoekwoorden en longtail zoekwoorden. Wij bespreken ze kort.

  • Short tail zoekwoorden: zoekwoorden die algemeen van aard zijn. Dit zijn generieke zoekwoorden, zoals ‘dames schoenen’. Short tail zoekwoorden gaan veelal gepaard met een hoog zoekvolume. Dit houdt echter ook in dat er aanzienlijke concurrentie aanwezig is op dit zoekwoord. Short tail zoekwoorden genereren 30% van het totale organische verkeer. Het is daarom belangrijk, maar het is nog meer van belang om long tail zoekwoorden te hanteren.
  • Long tail zoekwoorden: zoekwoorden die specifiek van aard zijn. Een voorbeeld is ‘dames enkellaarzen maat 39 sale’. Het zijn langere en specifieke woorden dan bij een shorttail zoekopdracht. Long tail zoekwoorden bestaan uit 4+ woorden. Er is over het algemeen sprake van een lager zoekvolume. Dit zorgt voor aanzienlijk minder concurrentie dan bij short tail zoekwoorden. Er is hiermee een grotere kans dat je website aansluit op de long tail zoekwoorden. Wanneer het zoekresultaat specifiek aansluit op de zoekopdracht, wordt de zoeker geneigd om op je website te klikken. Dit zorgt voor meer organisch verkeer. (2)

Al met al, is het van belang om op de hoogte te zijn van de zoekintentie van de zoeker. Hiermee kan door middel van zoekwoorden de content nauw aansluiten op de gewenste informatie. Om dit te bewerkstelligen, is het van belang om een keyword onderzoek uit te voeren.

Keyword | Begrippenlijst

Keyword onderzoek

Een keyword onderzoek betekent het onderzoeken van bepaalde zoekwoorden en de effecten daarvan op de zoekresultaten. Effecten zoals het zoekvolume en de mate van concurrentie op het zoekwoord. Er zijn verschillende zoekwoorden tools die gebruikt worden tijdens het analyseren van zoekwoorden. Dit zijn onder andere AnswerThePublic.com of Ahrefs

Houd in gedachten dat het doel van je website is om bezoekers zo prettig en eenvoudig mogelijk naar de producten en/of diensten te leiden. Het is van groot belang om in te spelen op de zoekintentie achter de zoekopdracht. Het overmatig gebruiken van keywords doet de gebruiksvriendelijkheid van je website niet ten goede. (3)

Kies zorgvuldig relevante keywords uit en verwerk ze op een natuurlijke manier in je content. 

Dit bevordert de gebruiksvriendelijkheid van de website. Kwalitatieve content die aansluit op relevante zoekwoorden dragen bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de website. Daarmee oefent het een positief effect uit op de positie van de website binnen de zoekresultaten. Het uitvoeren van een keyword onderzoek neemt ruim de tijd in beslag. Het uitbesteden van een keyword onderzoek aan een specialist wordt aangeraden.

Bronnen

  1. Leist, R. (2022, 24 augustus). How to Do Keyword Research for SEO: A Beginner’s Guide. HubSpot. https://blog.hubspot.com/marketing/how-to-do-keyword-research-ht
  2. Makosiewicz, M. (2023, 8 juni). 8 Most Important Types of Keywords for SEO. SEO Blog By Ahrefs. https://ahrefs.com/blog/types-of-keywords/
  3. Handley, R. (2024, 28 februari). Keyword Research for SEO: What It Is & How to Do It. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/keyword-research/

Veelgestelde vragen

Wat is een keyword?

Een keyword is in het Nederlands een zoekwoord. Dit is een woord dat in Google wordt gebruikt om naar iets te zoeken (vandaar de naam zoekwoord). Zoekwoorden worden in zoekmachine marketing gebruikt om advertenties voor in te kopen of landingspagina’s voor te optimaliseren.

Wat is de impact van Keyword op SEO?

Je hebt twee soorten keywords, shorttail en longtail keywords. De shortail keywords zijn algemene zoekwoorden over een bepaald onderwerp. Het aantal hits is hoog, maar dit geldt ook voor de concurrentie. Combineer dan ook altijd met longtail keywords. Dit zijn specifieke woordcombinaties, waarbij het volume lager is maar je hebt hier ook veel minder concurrentie. Als je dit goed regelt, zal je website veel beter worden gevonden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 3 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.