Keyword

In dit artikel bespreken we het begrip ‘keyword’. In het Nederlands staat ‘keyword’ bekend als ‘zoekwoord’. Door gebruik te maken van relevante keywords in content van je website, oefent dit een positief effect uit op de ranking van je website binnen de zoekresultaten van Google. Hoe maak je optimaal gebruik van keywords en wat kunnen ze betekenen voor SEO?

Wat is het?

Een keyword is een zoekwoord dat ingevoerd wordt in Google. Dit zoekwoord, of een combinatie van meerdere zoekwoorden, ontstaat vanuit een zoekintentie. Deze zoekintentie kan oriënterend of transactioneel van aard zijn. Het is van belang om duidelijk te hebben wat de zoekintentie van de zoeker is. Deze informatie leidt tot het accuraat inspelen op de behoefte van de zoeker. Wanneer de content op de website nauw aansluit op de behoefte van de bezoeker, ziet Google dit. De landingspagina of website wordt sneller weergegeven wanneer er op de zoekterm gezocht wordt.

Het is zodoende van belang om de content op de website te optimaliseren. Het doel hiervan is om de juiste informatie aan te reiken aan de zoeker. Het is dan ook de kunst om relevante zoekwoorden te tracken en die in de content van de website te verwerken.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Soorten keywords

Er zijn verschillende soorten keywords, namelijk short tail zoekwoorden en longtail zoekwoorden. Wij bespreken ze kort.

  • Short tail zoekwoorden: zoekwoorden die algemeen van aard zijn. Dit zijn generieke zoekwoorden, zoals ‘dames schoenen’. Short tail zoekwoorden gaan veelal gepaard met een hoog zoekvolume. Dit houdt echter ook in dat er aanzienlijke concurrentie aanwezig is op dit zoekwoord. Short tail zoekwoorden genereren 30% van het totale organische verkeer. Het is daarom belangrijk, maar het is nog meer van belang om long tail zoekwoorden te hanteren.
  • Long tail zoekwoorden: zoekwoorden die specifiek van aard zijn. Een voorbeeld is ‘dames enkellaarzen maat 39 sale’. Het zijn langere en specifieke woorden dan bij een shorttail zoekopdracht. Long tail zoekwoorden bestaan uit 4+ woorden. Er is over het algemeen sprake van een lager zoekvolume. Dit zorgt voor aanzienlijk minder concurrentie dan bij short tail zoekwoorden. Er is hiermee een grotere kans dat je website aansluit op de long tail zoekwoorden. Wanneer het zoekresultaat specifiek aansluit op de zoekopdracht, wordt de zoeker geneigd om op je website te klikken. Dit zorgt voor meer organisch verkeer.

Al met al, is het van belang om op de hoogte te zijn van de zoekintentie van de zoeker. Hiermee kan door middel van zoekwoorden de content nauw aansluiten op de gewenste informatie. Om dit te bewerkstelligen, is het van belang om een keyword onderzoek uit te voeren.

Keyword | Begrippenlijst

Keyword onderzoek

Een keyword onderzoek betekent het onderzoeken van bepaalde zoekwoorden en de effecten daarvan op de zoekresultaten. Effecten zoals het zoekvolume en de mate van concurrentie op het zoekwoord. Er zijn verschillende zoekwoorden tools die gebruikt worden tijdens het analyseren van zoekwoorden. Dit zijn onder andere AnswerThePublic.com of Ahrefs

Houd in gedachten dat het doel van je website is om bezoekers zo prettig en eenvoudig mogelijk naar de producten en/of diensten te leiden. Het is van groot belang om in te spelen op de zoekintentie achter de zoekopdracht. Het overmatig gebruiken van keywords doet de gebruiksvriendelijkheid van je website niet ten goede. 

Kies zorgvuldig relevante keywords uit en verwerk ze op een natuurlijke manier in je content. 

Dit bevordert de gebruiksvriendelijkheid van de website. Kwalitatieve content die aansluit op relevante zoekwoorden dragen bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de website. Daarmee oefent het een positief effect uit op de positie van de website binnen de zoekresultaten. Het uitvoeren van een keyword onderzoek neemt ruim de tijd in beslag. Het uitbesteden van een keyword onderzoek aan een specialist wordt aangeraden.

Veelgestelde vragen

Wat is een keyword?

Een keyword is in het Nederlands een zoekwoord. Dit is een woord dat in Google wordt gebruikt om naar iets te zoeken (vandaar de naam zoekwoord). Zoekwoorden worden in zoekmachine marketing gebruikt om advertenties voor in te kopen of landingspagina's voor te optimaliseren.

Wat is de impact van Keyword op SEO?

Je hebt twee soorten keywords, shorttail en longtail keywords. De shortail keywords zijn algemene zoekwoorden over een bepaald onderwerp. Het aantal hits is hoog, maar dit geldt ook voor de concurrentie. Combineer dan ook altijd met longtail keywords. Dit zijn specifieke woordcombinaties, waarbij het volume lager is maar je hebt hier ook veel minder concurrentie. Als je dit goed regelt, zal je website veel beter worden gevonden.

Voor wie hebben wij dit artikel over keyword geschreven?

Het artikel over keyword hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over keyword in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals keyword?

Wij schrijven over begrippen als keyword om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

keyword is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over keyword in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals keyword, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip keyword in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van keyword. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van keyword op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende keyword.

Het voorbeeld dat wij geven van keyword , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over keyword van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z