Zoekmachine marketing: wat is het en hoe zet ik het in voor mijn klanten?

Zoekmachine marketing: wat is het nu precies? Vele weten vaag wat over zoekmachine optimalisatie en tegelijkertijd meer over marketing (uitgevoerd door bijvoorbeeld een SEO-specialist of bureau). Maar wat is nu precies de combinatie van deze twee? In dit artikel neem ik je mee in de zoekmachine marketing wereld en vertel ik je waarom dit een uitkomst is voor je organisatie (zonder het altijd uit te besteden). Lees snel verder! 

Wat is zoekmachine marketing?

Zoekmachine marketing is het optimaliseren van betaalde (SEA) en niet-betaalde (SEO) zoekresultaten in de zoekmachines (bijvoorbeeld Google). Het verschil gaat dus grotendeels om de locatie van de resultaten. Een zoekmachine bureau is daarom ook gespecialiseerd in deze twee facetten: SEO en SEA. Bij een zoekmachine bureau werken SEO en SEA specialisten samen aan de optimalisatie van een website in de zoekresultaten van een zoekmachine. (1)

Wat is zoekmachine marketing?

Zoekmachine marketing valt onder het zogeheten pull marketing. Een persoon (klant/zoeker) vult een zoekvraag in Google in. Hierop worden vervolgens advertenties getoond die gerelateerd zijn aan dat zoekwoord. Zoekmachine marketing is een relatief goedkope, duurzame en effectieve manier van marketing.

Er zijn verschillende facetten die van belangrijk zijn voor goede zoekmachine marketing. Dit is afhankelijk van de campagnedoelen, de populariteit (sterkte) van de website en het te besteden budget. Je voert optimalisaties uit aan de content en techniek van een website en besteed tijd aan linkbuilding.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

SEO staat voor ‘optimalisatie voor zoekmachines’. Dit proces behelst het verbeteren van de zichtbaarheid van je website in de natuurlijke, oftewel onbetaalde, zoekresultaten. Het primaire doel van SEO is om je bedrijf meer zichtbaar te maken in zoekmachines, wat leidt tot een betere online vindbaarheid door je doelgroep. Dit wordt bereikt door strategieën toe te passen die je website en de belangrijkste pagina’s hoger laten scoren in de zoekresultaten. SEO moet gezien worden als een investering op lange termijn, die na verloop van tijd leidt tot stabiele en hoge posities in de zoekresultaten. (2)

Hoewel de toppositie in de organische zoekresultaten zeer waardevol is, staat deze niet altijd bovenaan de pagina. Vaak worden deze posities voorafgegaan door enkele betaalde advertenties. Desondanks kan een hoge positie in de organische zoekresultaten significant bijdragen aan het websiteverkeer en, in veel gevallen, aan een hoger conversiepercentage. Effectieve SEO zorgt er ook voor dat je website optimaal is ingericht voor bezoekers, wat de kans op conversies verhoogt.

Zoekmachine adverteren (SEA)

Boven de organische zoekresultaten bevinden zich de betaalde advertenties. Zoekmachine-adverteren, of SEA, levert sneller resultaten op dan SEO. Je betaalt immers voor de prominente posities in de zoekresultaten, wat leidt tot onmiddellijke zichtbaarheid. Echter, het effectief opzetten van advertentiecampagnes vereist finesse. (3)

Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat je advertenties op het juiste moment bij de juiste doelgroep terechtkomen. Bovendien moet je website geoptimaliseerd zijn om deze bezoekers om te zetten in klanten. Google is over het algemeen de meest relevante zoekmachine voor dergelijke advertenties.

De verschillen binnen zoekmachine marketing

SEO en SEA verschillen van elkaar, dat is duidelijk. Maar waar zitten die verschillen precies en wat voor invloed heeft dat op je marketing?

AspectSEO (Search Engine Optimization)SEA (Search Engine Advertising)
KostenKosteneffectief op lange termijn; geen kosten per klik.Kosten per klik; vereist een direct budget voor advertenties.
Tijdsduur voor resultatenLange termijn; het kan weken tot maanden duren om effect te zien.Korte termijn; resultaten zijn bijna onmiddellijk zichtbaar.
VerkeerstypeOrganisch verkeer.Betaald verkeer.
DuurzaamheidResultaten kunnen duurzaam zijn.Resultaten zijn vaak alleen duurzaam zolang je betaalt.
MeetbaarheidResultaten zijn meetbaar, maar veranderingen zijn vaak geleidelijk.Resultaten zijn direct en nauwkeurig meetbaar.
FlexibiliteitMinder flexibel; aanpassingen kunnen tijd kosten om effectief te worden.Zeer flexibel; campagnes kunnen snel aangepast worden.
DoelGericht op het verbeteren van de algemene kwaliteit en inhoud van de website om hoger te ranken.Gericht op het snel genereren van verkeer en zichtbaarheid.
StrategieLange-termijn strategie gericht op het bouwen van autoriteit en relevantie.Korte-termijn strategie gericht op directe zichtbaarheid en verkoop.
De verschillen binnen zoekmachine marketing.

De voordelen van zoekmachine marketing

Zoekmachine marketing, dat zowel SEO (Search Engine Optimization) als SEA (Search Engine Advertising) omvat, biedt diverse voordelen voor bedrijven en websites. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Verhoogde zichtbaarheid
  • SEO en SEA verhogen de zichtbaarheid van je website in zoekmachineresultaten.
  • Dit leidt tot meer merkbekendheid, aangezien je website vaker wordt gezien door gebruikers.
 2. Gericht verkeer
  • Door specifieke trefwoorden te targeten, trekken SEO en SEA bezoekers aan die actief op zoek zijn naar producten of diensten die je aanbiedt.
  • Dit verhoogt de kans op conversies, omdat het verkeer relevanter is.
 3. Meetbaarheid
  • Met tools zoals Google Analytics kun je de prestaties van je zoekmachine marketing campagnes nauwkeurig volgen en analyseren.
  • Dit stelt je in staat om campagnes te optimaliseren en je ROI (Return on Investment) te verbeteren.
 4. Relatief kosteneffectief
  • SEO is relatief kosteneffectief omdat het organisch verkeer genereert zonder directe betaling per klik, zoals bij SEA.
  • SEA biedt controle over advertentie-uitgaven en een mogelijkheid om budgetten efficiënt te beheren.
 5. Lange termijn
  • SEO biedt duurzame resultaten. Eenmaal goed gepositioneerd in de zoekmachines, kan je website consistent verkeer genereren.
  • SEA biedt onmiddellijke resultaten, ideaal voor kortlopende campagnes of speciale promoties.
 6. Verbetering van gebruikerservaring
  • SEO vereist het optimaliseren van de website, wat vaak leidt tot een betere gebruikerservaring.
  • Snellere laadtijden, mobiele optimalisatie en verbeterde content zijn allemaal onderdeel van SEO, wat de algemene ervaring voor bezoekers verbetert.
 7. Concurrentievoordeel:
  • Door effectief gebruik te maken van zoekmachine marketing, kan je je onderscheiden van concurrenten.
  • Het helpt je bedrijf om prominent aanwezig te zijn in zoekmachines, waardoor je een stap voor kunt blijven op concurrenten die hierin minder investeren.
 8. Flexibiliteit:
  • SEA-campagnes kunnen snel worden aangepast op basis van prestaties, markttrends of veranderingen in bedrijfsstrategie.
  • SEO-strategieën kunnen worden aangepast om in te spelen op algoritme-updates van zoekmachines en veranderende marktomstandigheden.

Kortom, zoekmachine marketing is een essentieel onderdeel van digitale marketingstrategieën, omdat het een breed scala aan voordelen biedt, variërend van verhoogde zichtbaarheid tot betere gebruikerservaringen en kosteneffectiviteit. (4)

Zoekmachine marketing advies voor organisaties

Hierbij mijn zoekmachine marketing advies. Let op, dit is algemeen advies. Voor toepasbaar en concreet zoekmachine marketing advies raad ik aan om contact met mij op te nemen. (5)

AdviesOmschrijving
Strategie opstellenStel een uitgebreide en gedetailleerde zoekmachine marketing strategie op die aansluit bij de bedrijfsdoelstellingen en doelgroepen.
ZoekwoordonderzoekVoer uitgebreid onderzoek uit naar relevante zoekwoorden en zinnen voor de producten of diensten van de organisatie.
SEO-technieken toepassenOptimaliseer alle websites en webpagina’s van de organisatie voor zoekmachines, met inbegrip van technische SEO, inhoudelijke SEO en off-page SEO.
Content marketingCreëer hoogwaardige, relevante en boeiende content die zowel de gebruikers als de zoekmachines aanspreekt.
PPC-campagnesMaak gebruik van pay-per-click campagnes om meer zichtbaarheid te krijgen voor belangrijke zoekwoorden, vooral als de concurrentie voor organische rankings hoog is.
Lokale SEOBesteed aandacht aan lokale SEO, vooral als de organisatie fysieke locaties heeft of zich richt op specifieke geografische gebieden.
Mobiele SEOZorg ervoor dat de website van de organisatie geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, aangezien steeds meer zoekopdrachten op mobiele apparaten worden uitgevoerd.
LinkbuildingOntwikkel een strategie voor linkbuilding om de domeinautoriteit en rankings van de website te verbeteren.
Data-analyseMaak gebruik van data-analyse tools zoals Google Analytics om de prestaties van de zoekmachine marketing inspanningen te meten en te verbeteren.
Continue optimalisatieSEO en zoekmachinemarketing zijn continu processen. Blijf testen, leren en optimaliseren om de resultaten te verbeteren.
Zoekmachine marketing advies en omschrijving.

Het belang van zoekmachine marketing

Online vindbaarheid is belangrijker dan ooit. Tijdens de corona crisis zijn winkels voor lange tijd gesloten geweest. Er vond een verschuiving plaats van offline, naar online shoppen. Corona heeft gezorgd voor een extreme groei van consumentenbestedingen. Nederlandse consumentenbestedingen zijn gestegen naar meer dan 6 miljard euro. Het gaat om een stijging van 12%.

Daarnaast is bekend dat zoekers niet verder kijken dan pagina #1 in zoekmachines. De bovenste 3 organische resultaten worden het meest aangeklikt. Hierom zorg je ervoor dat jouw website op de eerste zoekresultatenpagina terecht komt. 

Soorten zoekmachine marketing

Bij zoekmachine marketing zijn er twee opties. De eerste optie is zoekmachine optimalisatie (SEO). De tweede optie is zoekmachine adverteren (SEA).

Zoekmachine marketing | Kosten

Zoekmachine adverteren houdt in dat een website een advertentie plaatst op een zoekresultatenpagina. Dit staat ook wel bekend als Search Engine Advertising. Google werkt met een veilingsysteem. Met dit systeem bied je op een zoekwoord. Hoe hoger de mate van concurrentie, hoe hoger de kosten van de advertentie. De meest gebruikte kostenmodellen zijn CPC, CPM en CPA. CPC houdt in dat je betaalt per klik op jouw zoekresultaat. In het geval van CPM betaal je per 1.000 vertoningen van de advertentie. Bij CPA betaal je per conversie. 

Voordelen van zoekmachine adverteren:

 • Een website staat direct bovenaan in de zoekresultaten.
 • De resultaten van een SEA-campagne zijn te meten.
 • Het verhoogt de Click-through-rate.

Nadelen van zoekmachine adverteren:

 • De inkomsten uit conversie drogen op wanneer je stopt met de campagne.
 • Geen langdurig resultaat.
 • Het vergt continue investeringen.

Zoekmachine optimalisatie omvat het optimaliseren van een website om hoger in de organische zoekresultaten terecht te komen. Organische zoekresultaten zijn ‘gratis’ in tegenstelling tot betaalde resultaten. 

Het algoritme van Google bepaalt hoe hoog een website op de zoekresultatenpagina te zien is. Dit algoritme bestaat uit honderden zogenoemde ranking factoren. Met zoekmachine optimalisatie verbeter je een combinatie van deze factoren. Google ‘crawlt’ website met een robot. Deze ‘crawler’ scant en evalueert websites. 

Zoekmachine marketing | Meest getoonde advertenties

De ranking factoren van Google zijn onderverdeeld in 3 componenten: linkbuilding, content en techniek. Ranking factoren op het gebied van linkbuilding zijn bijvoorbeeld de kwaliteit van backlinks, ankerteksten en domein autoriteit. Content omvat het creëren van winnende landingspagina’s die leesbaar zijn. Voorbeelden van factoren zijn zoekwoord optimalisatie, kwalitatieve content en de mate van relevantie. De technische kant van zoekmachine optimalisatie omvat het verbeteren van de website snelheid, het opschonen van code en de veiligheid van een website. (6)

Voordelen van zoekmachine optimalisatie:

 • Het is gratis.
 • De gebruiksvriendelijkheid van een website is geoptimaliseerd.
 • De bezoekers zijn relevant en genereren hogere conversies.
 • Het is een duurzame strategie.

Nadelen van zoekmachine optimalisatie:

 • Het optimaliseren vergt energie en tijd.
 • Optimaliseren houdt niet op: er zijn regelmatig updates vanuit Google.
 • Geen garantie op #1 posities.

De inzetbaarheid van zoekmachine marketing

Hoe kan SEO marketing voor jouw bedrijf ingezet worden? In de eerste plaats kan een goede strategie worden bedacht om de vindbaarheid van de website te verbeteren. Je deelt het internet met miljoenen anderen. De kans is groot dat je te maken hebt met concurrentie. Om de concurrentie voor te blijven is het belangrijk om te kiezen voor goede SEO marketing. 

Er wordt gekeken naar tal van punten om de vindbaarheid van je website te verbeteren. Denk hierbij aan betere teksten op je site, maar ook het verbeteren van de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van de website.

Zoekmachine marketing | Overzicht

Al deze verbeteringen zorgen voor goede resultaten. In vrijwel alle gevallen wordt gestart met een zoekwoorden-analyse. Dit is een manier om te achterhalen waar jouw doelgroep naar zoekt. Met andere woorden: wat typen ze in op de zoekbalk van Google of een andere zoekmachine? Aan de hand hiervan kan de content op de website aangepast worden. Denk hierbij aan betere teksten, maar ook aan afbeeldingen en video’s die de tekst aanvullen.

Betere resultaten door zoekmachine optimalisatie

Bovenstaande zaken zorgen er dus voor dat jouw website beter gevonden wordt in de zoekmachines. Door optimalisaties uit te voeren op en rondom je website, krijg je als het ware ‘pluspunten’ van Google. Deze pluspunten zorgen ervoor dat je een hogere positie in de zoekresultaten pagina’s van Google krijgt.

Zoekmachine optimalisatie zorgt voor een verbeterde online vindbaarheid. Je hoeft minder te besteden aan betaalde advertenties, omdat de bezoeker jouw vindt op Google in plaats van andersom.

Wat is een zoekmachine marketing campagne

Met een zoekmachine marketing campagne is het extra interessant omdat je in de eerste fase de tijd overbrugt dat SEO nodig heeft om de juiste posities te verkrijgen met SEA. Met betaalde advertenties sta je meteen bovenaan, maar betaal je wel per klik. Zo een campagne zou er als volgt uitzien.

 1. Startfase met SEA
  • Doel: Onmiddellijke zichtbaarheid en verkeer naar je website genereren.
  • Acties: Opzetten van betaalde advertenties via platforms zoals Google Ads. Selecteer relevante trefwoorden die aansluiten bij je product of dienst en stel een budget in.
  • Meetbaarheid: Monitor prestaties met behulp van KPI’s zoals klikfrequentie (CTR), conversieratio en kosten per acquisitie (CPA).
 2. Parallelle ontwikkeling van SEO
  • Doel: Lange termijn organisch zoekverkeer opbouwen.
  • Acties: Optimaliseer je website voor zoekmachines. Dit omvat technische SEO, contentcreatie, en linkbuilding. Focus op relevante trefwoorden en zorg voor kwalitatieve, waardevolle inhoud.
  • Tijdspanne: SEO vergt tijd. Het kan enkele maanden duren voordat je significante resultaten ziet.
 3. Overgangsperiode:
  • Beoordeling: Naarmate je SEO-inspanningen beginnen vruchten af te werpen, evalueer je de resultaten van je SEA-campagne.
  • Aanpassingen: Je kunt je SEA-inspanningen mogelijk verminderen of heroriënteren op andere trefwoorden of doelgroepen, afhankelijk van de organische groei van je website.
 4. Langetermijnstrategie:
  • SEA: Gebruik SEA voor specifieke campagnes, promoties, of om de zichtbaarheid op zeer concurrerende trefwoorden te behouden.
  • SEO: Blijf je richten op het verbeteren van je organische positie. SEO is een continu proces van optimalisatie en aanpassing aan veranderende trends en zoekmachine-algoritmen.
 5. Analyse en aanpassing:
  • Gegevensanalyse: Gebruik analytics om de prestaties van beide strategieën te begrijpen en te verbeteren.
  • Flexibiliteit: Wees bereid om je strategieën aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, zoekmachine-algoritmen, en de resultaten die je meet.

Door SEA en SEO samen te gebruiken, kun je een krachtige online aanwezigheid opbouwen. SEA biedt onmiddellijke resultaten, terwijl SEO een duurzame groei op lange termijn ondersteunt.

Mijn top tips voor zoekmachine marketing

Zoekmachine marketing is complex doordat het veel verschillende facetten heeft die continu in beweging zijn. Er zijn dagelijks updates rondom SEO en dagelijks ook rondom SEA. Per onderdeel zou ik altijd adviseren om een specialist hiervoor in te zetten. Onderstaand vind je mijn top tips voor beide (samen heet het zoekmachine marketing).

SEO (Search Engine Optimization)

 1. Focus op gebruikersintentie: Begrijp de intentie achter zoekopdrachten en optimaliseer content om direct te voldoen aan de behoeften van de gebruiker.
 2. Technische SEO: Zorg voor een snelle laadtijd van de website, mobiele vriendelijkheid, en een veilige HTTPS-verbinding. Gebruik ook schema markup om zoekmachines beter te laten begrijpen waar je content over gaat.
 3. Geavanceerde keyword research: Ga verder dan basis zoekwoorden en identificeer long-tail keywords en semantisch gerelateerde termen.
 4. Content diepte en kwaliteit: Creëer uitgebreide, diepgaande content die autoriteit toont en voeg regelmatig nieuwe, waardevolle content toe.
 5. Lokale SEO: Optimaliseer voor lokale zoekopdrachten, inclusief lokale trefwoorden en vermeldingen in lokale bedrijvengidsen.
 6. Backlink profiel uitbouwen: Werk aan het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van gezaghebbende websites binnen jouw industrie.
 7. Voice search optimalisatie: Optimaliseer voor spraakgestuurde zoekopdrachten, die vaak natuurlijke taal en long-tail zoekwoorden gebruiken.
 8. AI en machine learning: Gebruik AI-gedreven tools voor zoekwoordanalyse, content creatie en SEO prestatieanalyse. (7)

SEA (Search Engine Advertising)

 1. Geavanceerde targeting: Gebruik gedetailleerde targeting-opties, waaronder demografische gegevens, interesses, locatie, en remarketinglijsten.
 2. Gebruik van ad extensions: Voeg extra informatie toe aan advertenties zoals sitelinks, callouts, en gestructureerde snippets.
 3. A/B testing: Test verschillende versies van advertentiecopy, landingspagina’s, en call-to-actions om te zien welke het beste presteren.
 4. Automatisering en AI: Zet automatiseringstools en AI in voor het optimaliseren van biedingen, advertentieweergave en targeting.
 5. Gebruik van video- en displayadvertenties: Breid uit naar video- en displaycampagnes om merkbekendheid en bereik te vergroten.
 6. Geïntegreerde campagne strategie: Coördineer SEA-inspanningen met SEO-activiteiten voor een holistische aanpak.
 7. Conversietracking en analytics: Implementeer nauwkeurige conversietracking en gebruik analytics om campagneprestaties te monitoren en te verbeteren.
 8. Flexibele budgettering: Wees flexibel in budgetallocatie gebaseerd op campagneprestaties en marktveranderingen. (8)

Algemene strategieën (zoekmachine marketing)

 1. Voortdurende optimalisatie: Blijf testen, analyseren en optimaliseren op basis van data en prestaties.
 2. Gebruik gegevens voor inzichten: Combineer gegevens uit zowel SEO als SEA voor een beter begrip van het totale zoeklandschap en gebruikersgedrag.
 3. Opleiding en bijblijven: Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en best practices in zowel SEO als SEA.

Ik hoop dat deze tips nuttig zijn voor je zoekmachine marketing campagne.

Meer uitleg over zoekmachine marketing

Wil je meer uitleg over SEO, SEA en de combinatie van deze twee voor jouw marketingplan? Ik leg op mijn site graag andere onderdelen van SEO en SEA verder aan je uit. Wil je een gehele strategie en verbetering van je website? Neem gerust contact met mij op en we bespreken de mogelijkheden.

Bronnen

 1. Wikipedia contributors. (2024a, januari 9). Search engine marketing. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Search_engine_marketing#:~:text=Search%20engine%20marketing%20(SEM)%20is,SERPs)%20primarily%20through%20paid%20advertising.
 2. Pavlik, V. (2022, 5 december). What Is SEO? Meaning, Examples & How to Optimize Your Site. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/what-is-seo/
 3. Google Ads: Definition – Google Ads Help. (z.d.). https://support.google.com/google-ads/answer/6319
 4. Hoory, L. (2022, 18 augustus). The Ultimate Guide to Search Engine Marketing (SEM) in 2024. Forbes Advisor. https://www.forbes.com/advisor/business/search-engine-marketing-sem/
 5. Schilthuis-Ihrig, K. (2024, 4 januari). Search Engine Marketing (SEM): Ultimate Guide + Expert Tips. Hubspot. https://blog.hubspot.com/marketing/search-engine-marketing
 6. Lahey, C. (2023c, september 6). The Importance of SEO: 10 Benefits of Search Engine Optimization. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/importance-of-seo/
 7. Dean, B. (2024, 21 februari). SEO best practices. Backlinko. https://backlinko.com/hub/seo/best-practices
 8. Best Practice Recommendations for SEA Websites | Protecting Student Privacy. (z.d.). http://studentprivacy.ed.gov/resources/best-practice-recommendations-sea-websites

Veelgestelde vragen

Ik krijg dagelijks vragen binnen omtrent het samenwerken met een SEO-specialist en de voordelen/nadelen van deze mogelijke samenwerking. Ik heb de gestelde vragen en gegeven antwoorden hieronder uitgeschreven vanuit mijn eigen ervaring op dit gebied.

Wat zijn de voordelen van zoekmachine marketing?

Als bedrijf met een website kan je vandaag de dag eigenlijk niet meer zonder: zoekmachine marketing. Zoekmachine marketing is het optimaliseren van betaalde en niet-betaalde zoekresultaten in zoekmachines, zoals Google. Betaalde zoekresultaten wordt SEA genoemd: Search Engine Advertising. Onbetaalde zoekresultaten wordt SEO genoemd: Search Engine Optimization.

Zoekmachine marketing is erg waardevol. Jouw potentiële klanten zijn continue op zoek naar jou, via Google. Het is dus een belangrijke zaak om goed vindbaar te zijn. Dit betekent namelijk: het bereiken van de doelgroep.

De voordelen van zoekmachine marketing zijn:

 • Klanten bedienen via je website of webshop. Je boekt online resultaat. Door middel van een goedwerkende, relevante website bedien je jouw klanten.
 • Het genereren van leads. Google wordt steeds strenger in wie ze op de eerste pagina vertonen en wie niet. Dit doen ze door het beoordelen in kwaliteit. Wanneer je goede zoekmachine marketing verricht en dit zorgt ervoor dat je bovenaan staat, betekent dit dus dat je website goed afgestemd is op je doelgroep en je hen kan bieden waar ze naar op zoek zijn.
 • Klanttevredenheid. Dit punt borduurt eigenlijk een beetje voort op het vorige punt. Wanneer je een goede website aanbiedt met kwalitatieve content die gaat over de informatie die zij zoeken, stel je jouw potentiële klanten tevreden.

Wat is het verschil tussen zoekmachine marketing en zoekmachine optimalisatie?

De termen zoekmachine marketing en zoekmachine optimalisatie lijken op elkaar, maar dit zijn ze niet. Zoekmachine marketing is een zijtak van online marketing, want het is marketing die je online uitvoert. Het omvat alle marketing die je via zoekmachines doet. Onderdelen hiervan zijn SEO en SEA. SEO is onbetaald en SEA is betaald (advertenties).

Zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO genoemd, geen SEA) is een gratis manier om hoog in de ranking van de zoekresultaten van Google te komen. Met SEO optimaliseer je je website op meerdere vlakken, zodat de kans groot is dat je een hoge plaats in Google bemachtigt. Dit kost heel veel tijd en aandacht, maar geen geld. In tegenstelling tot SEA. Dit kost weinig tijd, maar weer veel geld. Door de inzet van SEO scoort jouw website hoog in de organische zoekresultaten.

De organische zoekresultaten zijn de resultaten waar geen ‘Adv’ voor staat. Deze staan altijd onder de advertenties. Organisch betekent dus ook wel dat de eigenaar van de website niet betaald heeft voor zijn of haar plek. Deze plek is op een natuurlijk manier ontstaan. Inmiddels investeren veel bedrijven heel veel in SEO, dus heel natuurlijk is het niet meer, maar zo ziet Google dit wel.

Voor welke bedrijven is zoekmachine marketing interessant?

Zoekmachine marketing bestaat uit twee vormen: SEO en SEA. Deze twee vullen elkaar heel goed aan. SEA vertelt jou waar mensen exact naar op zoek zijn. Deze informatie kun je weer gebruiken voor jouw SEO-optimalisatie. Dit scheelt je een hoop tijd aan het gebruiken van zoekwoorden die niet zoveel opleveren. SEA kost geld. Wanneer je binnen zoekmachine marketing deze twee vormen wilt combineren, dien je hier als bedrijf dus wel budget voor te hebben. SEO kost in plaats van geld heel veel tijd en aandacht. Dus hier dien je als bedrijf ook voor te beschikken. Of juist weer budget, zodat je deze tijd kunt uitbesteden aan een bureau bijvoorbeeld.

Bedrijven die op zowel op korte als lange termijn resultaat willen boeken, zijn geschikt om met zowel SEO als SEA aan de slag te gaan. Je begint bijvoorbeeld met SEA, waardoor jouw website gelijk bovenaan staat. Vervolgens investeer je in SEO, zodat je op de lange termijn ook bezoekers genereert. Deze bezoekers klikken op de gewone, gratis zoekresultaten.

Wat is van belang bij het kiezen van een zoekmachine marketing bureau?

Voordat je in zee gaat met een zoekmachine marketingbureau is het verstandig om je vooraf in een aantal verschillende bureaus te verdiepen. Lees je goed in over wat zoekmachine marketing precies inhoudt en bekijk de websites van de bureaus waar je je oog op hebt. Ga vervolgens in gesprek met de verschillende bureaus en stel kritische vragen.

Wanneer je een zoekmachine marketing bureau kiest, is het belangrijk dat je hier een goed gevoel bij krijgt en het bureau vertrouwt. Zij optimaliseren namelijk jouw website. Doordat je meerdere gesprekken voert, kom je erachter wat de onderlinge verschillen zijn en bij welk bureau je het fijnste gevoel krijgt.

Vergeet niet de recensies op Google te lezen. En blijf logisch nadenken. Wanneer iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Door het stellen van kritische vragen, kom je hier vaak achter. Het SEO-bureau waar jij het beste gevoel bij krijgt, is waarschijnlijk het SEO-bureau die het beste bij jouw bedrijf of website past en jou het beste kan helpen met SEO.

Wat is de betekenis van CPC, CTR en CPM?

CPC is de afkorting van Cost Per Click. Deze term heeft te maken met het online adverteren waarbij de adverteerder betaalt voor elke klik op een advertentie. Deze advertentie kan bestaan uit een banner, beeldadvertentie, link of een tekstadvertentie. Het bedrag wat de adverteerder moet betalen voor één klik noemen we de CPC. CPC wordt ook wel PPC genoemd: Pay Per Click. Hier zit wel een klein nuanceverschil in. PPC wordt vooral gebruikt als je aanbieder van het advertentiemodel bent en CPC wanneer je de adverterende partij bent.

CTR is de afkorting van Click Through Ratio. Dit geeft een percentage aan dat aangeeft hoeveel er geklikt wordt op een link of banner. Je berekent de CTR als volgt: (aantal kliks / aantal vertoningen) X 100 = CTR. De CTR is een signaal naar Google die aangeeft hoe goed jouw pagina aansluit bij de zoekopdracht. Wanneer deze goed aansluit, betekent dit dat Google je een hogere plaats in de zoekresultaten geeft. Google wil de gebruiker namelijk tevreden houden, dus toont de beste resultaten bij de zoekopdrachten.

Tot slot CPM. CPM staat voor Cost Per Mille. Dit is een online betalingsmodel voor advertenties. Het wordt ook wel eens Cost Per Thousand genoemd. Het bedrag dat eraan gekoppeld wordt, is het bedrag dat de adverteerder betaalt per 1000 vertoningen. Wanneer je van plan bent om online te adverteren, krijg je zonder meer te maken met deze afkorting.

Wat zijn 5 gouden basisregels bij zoekmachine marketing?

Zoekmachine marketing is iets waar we niet meer omheen kunnen. Maar liefst 93% van al het verkeer komt van een zoekmachine en 75% van de gebruikers scrolt nooit voorbij de eerste pagina van de zoekresultaten. Geen verdere uitleg meer nodig dus. Voor als je zelf aan de slag wilt met zoekmachine marketing, volgen eerst de 5 gouden basisregels:

 • Zoekwoordonderzoek: zoekwoorden zijn het belangrijkste element. Iedere pagina heeft een specifiek keyword nodig.
 • Titel tags: iedere titel moet het zoekwoord bevatten. Zo herkent Google namelijk de relevantie van de content.
 • Meta-omschrijving: dit wordt altijd weergegeven onder de titel van een webpagina in de zoekresultaten van Google. Ook hier dient het zoekwoord in vermeld te worden. De meeste gebruikers lezen namelijk altijd de meta-omschrijving voordat ze op de webpagina klikken.
 • Relevante, kwalitatieve content: schrijf relevante content waarmee je vragen van de gebruiker beantwoordt. De ideale lengte van een tekst is ongeveer 1.600 woorden.
 • SEO Audit: doe dit regelmatig om het niveau van de website-productiviteit te behouden en zwakke plekken te ontdekken en te verbeteren.

Waar kan ik terecht voor zoekmachine marketing advies?

Voor zoekmachine marketing advies kun je altijd terecht bij een zoekmachine marketing bureau. Sommige bureaus voorzien in een gratis quickscan bijvoorbeeld. Een quickscan brengt verbeterpunten van een website snel in kaart. Dit geeft een goede indicatie van de gebieden waar voordeel te behalen valt.

Een zoekmachine marketing bureau kan zowel de consulterende rol aannemen, de operationele rol of beide. Die keuze is aan jou.

Wat is zoekmachine marketing eigenlijk?

Zoekmachine marketing is het optimaliseren van betaalde en niet-betaalde zoekresultaten in zoekmachines, zoals Google. Betaalde zoekresultaten wordt SEA genoemd: Search Engine Advertising. Onbetaalde zoekresultaten wordt SEO genoemd: Search Engine Optimization.

Het gaat om online vindbaarheid. (Potentiële) klanten zijn op zoek naar jou door middel van zoekmachines. Zoekmachine marketing gaat dus ook om het automatisch bereiken van je doelgroep en is vandaag de dag onmisbaar voor vele websites en bedrijven.

Is het zoekmachinemarketing of zoekmachine marketing?

Zoekmachine marketing. Twee woorden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 3 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.