Organische (online) vindbaarheid

Reviews star
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Het belang van de organische vindbaarheid (ook wel SEO of online vindbaarheid genoemd) wordt steeds groter. Zoekmachines zijn de belangrijkste tools voor internetgebruikers om informatie te vinden. Na het intikken van een zoekterm krijg je altijd eerst de gesponsorde resultaten te zien. Vervolgens verschijnt er een overzicht van websites, die op basis van hun content voldoen aan de zoekterm. Dit zijn de organisch vindbare websites.

Elke website op het internet kan in principe in de organische zoekresultaten staan, maar in de praktijk is het best lastig om hoog in deze lijst terecht te komen. Een geadviseerde manier om hoger in Google te komen is door aan de slag te gaan met SEO uitbesteden bij een SEO-specialist (of bureau).

Wat is organische vindbaarheid?

Er hoeft niet te worden betaald om in dit overzicht terecht te komen. Hoe hoog je in de ranking van de zoekresultaten staat wordt de organische vindbaarheid genoemd. Naast de inhoud van de site speelt het gebruik van zoektermen een rol bij de ranking. (1)

Voordelen van organische vindbaarheid

Bij het werken aan een goede organische vindbaarheid staat je doelgroep centraal. Zorg er dus voor dat je weet wie dat zijn en hoe ze communiceren. Gebruik de termen die zij vaak gebruiken, bijvoorbeeld op social media, als zoekterm in je eigen content. De kans dat er een 100 procent match is tussen een ingetikte zoekterm en de door jou gebruikte zoekwoorden is dan het grootst.

Concreet zijn dit de voordelen van een goede organische vindbaarheid:

 1. Je doelgroep zoekt jou. En niet andersom. Dit zorgt voor een aantal voordelen.
  • De gesprekken die je hebt zijn een stuk leuker en interessanter dan wanneer het om outbound marketing gaat.
  • Je doet niet af aan je merknaam (doordat je veel bezig bent met outbound marketing, misschien zelfs wel in de vorm van koude acquisitie).
 2. Een goede organische vindbaarheid straalt vertrouwen uit richting de personen die zoeken naar je merk.
 3. De voorspelbaarheid van de organische vindbaarheid is relatief hoog. Het navigeren door de updates van Google is zelfs voorspelbaar met een duurzame SEO-strategie.
 4. Organische vindbaarheid verhoogt de intrinsieke waarde van een bedrijf. Alles wat je investeert in SEO betaalt zich uit bij de verkoop van het bedrijf.
 5. De organische vindbaarheid is meer dan eens het kanaal met het hoogste conversiepercentage (daar gaat het uiteindelijk immers om).

Daarnaast: organische vindbaarheid leidt ertoe dat de kwaliteit van content omhoog gaat. Hoe beter dit wordt gedaan des te groter is de kans dat bezoekers binnen jouw doelgroep op je site terecht komen.

Organische (online) vindbaarheid in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Organische (online) vindbaarheid (video).

Tips voor een verbeterde online vindbaarheid

Houd in gedachten dat SEO een complex gebied is en dat de specifieke behoeften, resources en implementatietijd sterk kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie van de website.

Onderdeel voor organische vindbaarheidBenodigde resources / personenPrioriteit (1-100)Tijdsduur voor implementatie (1-100)
Zoekwoordonderzoek (2)SEO-specialist, marktonderzoeker9070
Hoogwaardige content creërenContent schrijver, SEO-specialist9585
Technische SEO (o.a. laadtijd en mobielvriendelijkheid)Webdeveloper, SEO-specialist8580
Linkbuilding (maandelijks)SEO-specialist, PR team8090
Optimaliseren van meta tagsSEO-specialist, webdeveloper7030
Social media integratieSocial media manager, SEO-specialist6040
Lokale SEO (voor lokale bedrijven)SEO-specialist, lokale marktonderzoeker7570
SEO-analyse en rapportageSEO-specialist, data analyst8060
Organische vindbaarheid onderdeel, resources, prioriteit en tijdsduur voor implementatie.

Zowel de prioriteit als de tijdsduur zijn relatieve metingen. Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een doorlopend proces is, en het kost tijd om resultaten te zien. Je kunt niet alles in één keer doen, en het is belangrijk om je strategie aan te passen op basis van de resultaten die je krijgt.

De lokale vindbaarheid speelt een belangrijke rol hierin

Wanneer je de organische vindbaarheid van een website wilt verbeteren, is het cruciaal om brand awareness te creëren terwijl je de lokale SEO van het bedrijf ontwikkelt. Het eerste wat belangrijk is: een Google My Business profiel aanmaken. Via dit platform van Google kun je de vermelding van het bedrijf op de SERP beheren en aanpassen. (3)

Denk hierbij aan het optimaliseren van de online vindbaarheid voor zoektermen als “Schoenen kopen in Rotterdam” of “Restaurant Zuid-Holland”. Dit zijn zoektermen met een lokale intentie, waar met een goede strategie veel relevant verkeer kan worden verkregen naar lokale pagina’s.

Uit welke componenten bestaat de online/organische vindbaarheid?

De online vindbaarheid verbeteren van een website bestaat uit drie grote componenten. Content, technische SEO en linkbuilding. Onderstaand vind je mijn kijk op deze componenten.

Optimalisatie van content voor online vindbaarheid

In essentie is het optimaliseren van content voor online vindbaarheid een kwestie van relevantie en waarde. Het is cruciaal om de vragen en behoeften van je doelgroep te doorgronden en content te ontwikkelen die niet alleen antwoorden biedt, maar ook additionele waarde.

Dit houdt in dat je verder gaat dan het bieden van oppervlakkige antwoorden, meetbare waarde biedt en een ervaring schept die bezoekers motiveert om eventuele te converteren of iets aan te kopen. Bij het optimaliseren van content voor online vindbaarheid vind ik onderstaande belangrijk:

 • Integratie van zoekwoorden: Vloeiende en natuurlijke integratie van zoekwoorden in de content.
 • Relevantie: Ontwikkelen van content die nauw aansluit bij de zoekintenties van de doelgroep.
 • Kwaliteit: Creëren van diepgaande, informatieve en waardevolle content.
 • Leesbaarheid: Zorgen dat de tekst voor alle gebruikers gemakkelijk te lezen en begrijpen is.
 • Uniciteit: Ontwikkelen van originele content die zich onderscheidt van concurrenten.
 • Multimedia gebruik: Integreren van afbeeldingen, video’s en infographics om de boodschap te versterken.
 • Call-to-action: Invoegen van duidelijke en aantrekkelijke oproepen tot actie.
 • Interne links: Slimme en strategische interne linkstructuur om gebruikers en zoekmachines door de site te leiden.
 • Gebruik van koppen en on-page: Effectief gebruik van H1, H2, page titles en meta omschrijvingen voor organische vindbaarheid.
 • Actualiteit: Zorgen dat de content up-to-date is.

Technische aspecten van de online vindbaarheid

De technische infrastructuur van een website vormt het fundament van alle inspanningen gericht op organische vindbaarheid. Het doel is om een goede ervaring te creëren voor zowel zoekmachines als bezoekers. Techniek kan vaak het meest complexe onderdeel van een traject voor online vindbaarheid zijn, maar het is essentieel voor het succes ervan.

Bij de technische aspecten van online vindbaarheid focus ik initieel altijd op aspecten die niet alleen de organische vindbaarheid bevorderen, maar ook de klantreis. Raadpleeg ook mijn technische stappenplan voor meer details. Enkele zaken waar ik rekening mee houd bij de technische aspecten van online vindbaarheid zijn:

 • Website snelheid: Optimaliseren van laadtijden om de gebruikerservaring en prestaties in Google te verbeteren.
 • Mobiele optimalisatie: Zorgen dat de website goed functioneert en gebruiksvriendelijk is op mobiele apparaten.
 • Crawlbaarheid: Garanderen dat zoekmachines de website effectief kunnen crawlen en indexeren.
 • Website architectuur: Ontwikkelen van een logische, gebruiksvriendelijke structuur.
 • HTTPS: Implementeren van een SSL-certificaat voor een veilige gebruikersverbinding.
 • Duplicate content: Identificeren en oplossen van problemen met dubbele content.
 • XML-sitemap: Creëren en onderhouden van een up-to-date XML-sitemap.
 • Robots.txt: Correct configureren van het Robots.txt bestand.
 • Gestructureerde data: Implementeren van gestructureerde data.
 • 404 en redirects: Beheren van 404-fouten en correct instellen van redirects.

Lees bron (4) voor een uitleg vanuit Google rondom hoe Google zelf werkt.

Linkbuilding

Linkbuilding, de symbolische motor achter een campagne voor online vindbaarheid, draait om het verkrijgen van backlinks van andere websites naar je eigen site. In essentie: hoe meer kwalitatieve links naar je website verwijzen, hoe meer autoriteit zoekmachines aan je website toekennen.

Dit proces helpt om de online zichtbaarheid van een website te verbeteren door hoger te ranken in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Maar het gaat niet alleen om het verzamelen van zoveel mogelijk links; de kwaliteit, relevantie en context van deze links zijn van groot belang.

Een effectieve linkbuilding strategie vereist planning, onderzoek en strategische uitvoering om ervoor te zorgen dat de links die je verkrijgt, bijdragen aan je algemene doelen en strategie voor online vindbaarheid. Het is een voortdurende activiteit en moet consistent en met integriteit worden uitgevoerd om duurzame resultaten te waarborgen. Raadpleeg ook mijn stappenplan voor off-page organische vindbaarheid voor meer details. (5)

Welke stappen doorloop ik?

De organische vindbaarheid verbeteren van websites is nooit een standaard traject. Met oog op verschil in markt, branche en geografische locatie doorloop ik onderstaande stappen.

 1. Ik breng de doelstellingen van het bedrijf in kaart. Een belangrijk component hierbij is, zijn de doelstellingen een match met de middelen die het bedrijf heeft?
 2. Wat doet de concurrent? Hoe ziet de markt eruit? Grondig marktonderzoek is van belang bij het verbeteren van de organische vindbaarheid.
 3. Met de externe onderzoeken uitgevoerd, richt ik mij op het opstellen van de contentstrategie en een technische website analyse. Door deze fundering, kunnen we ons later in het traject enkel richten op de werkzaamheden met de hoogste impact.
 4. De maandelijkse SEO-strategie: met alle onderzoeken uit de weg, ga ik aan de slag met de maandelijkse SEO-strategie. Vanwege het onderzoek weet ik precies wat er moet gebeuren.
 5. Monitoren, werkzaamheden uitvoeren en rapporteren. In overleg met de opdrachtgever ga ik structureel aan de slag met het verbeteren van de organische vindbaarheid. Dit doe ik op een transparante en duurzame wijze waarbij resultaat centraal staat.

Maandelijks werken aan de online vindbaarheid

Ieder traject om de online vindbaarheid te verbeteren verschilt. Maatwerk is altijd van belang. Onderstaand heb ik een globale planning opgesteld voor een traject om de online vindbaarheid te verbeteren.

MaandActiviteitenGeschatte kosten (€)
1SEO-audit en website-analyse;
definiëren doelgroepen en doelstellingen;
opzetten basis SEO (on-page);
starten contentstrategie.
900 – 2,700
2ontwikkelen SEO-geoptimaliseerde content;
verbeteren meta-tags en website structuur;
technische SEO verbeteringen.
1,350 – 3,600
3starten linkbuilding strategie;
activeren social media marketing;
analyseren backlink profiel.
1,800 – 4,500
4publiceren geavanceerde content;
verdere technische SEO optimalisaties;
gebruik analyse tools voor diepgaande inzichten.
2,250 – 5,400
5optimaliseren landingspagina’s voor conversie;
uitvoeren A/B-tests;
aanpassen content en SEO strategieën.
1,800 – 4,500
6uitbreiden contenttypen (video, podcasts);
diversifiëren linkbuilding bronnen;
schalen van SEO- en contentstrategieën.
2,700 – 6,300
Stappenplan voor de online vindbaarheid.

Deze tabel geeft een overzicht van de maandelijkse activiteiten en een schatting van de kosten voor het uitbesteden van deze werkzaamheden aan een SEO-specialist of -bureau. De prijzen zijn schattingen en kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van je website en de markt.

Mijn advies

Organische vindbaarheid is belangrijk. Je kunt die optimaliseren door je doelgroep te kennen, hun taalgebruik te analyseren en de zoekwoorden daarop af te stemmen. Focus bij het produceren van content op inhoudelijke kwaliteit en gebruik voldoende relevante zoekwoorden.

Bronnen

 1. SEO Starter Guide: The Basics | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide
 2. Creating Helpful, Reliable, People-First Content | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.-d). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/creating-helpful-content
 3. Business Profile overview. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/my-business/content/overview
 4. In-Depth Guide to How Google Search Works | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/how-search-works
 5. Szymanski, K. (z.d.-b). Quality links to your site  |  Google Search Central Blog  |  Google for Developers. Google For Developers. https://developers.google.com/search/blog/2010/06/quality-links-to-your-site

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om de organische vindbaarheid van mijn website zelf te verbeteren?

Absoluut. Er zijn veel factoren waar je zelf invloed op uit kunt oefenen als je de organische vindbaarheid van je website wil verbeteren.

Van alle zaken die invloed hebben op de SEO kun je het eenvoudigst zelf aan de slag gaan met content. Je zou om te beginnen zelf eens na kunnen gaan waar je doelgroep naar op zoek is, welke woorden gebruiken zij? Welke social media kanalen zetten ze in? Middels een zoekwoordenonderzoek kom je vaak al achter de juiste woorden. Deze woorden kun je weer in de content verwerken op je website, waarbij je dan ook de juiste tags gebruikt, titel invult en meta omschrijving.

Zorg dat inhoudelijk alles ook klopt, zodat het écht een meerwaarde is voor je bezoekers.

Betekent een betere organische vindbaarheid ook meer omzet?

In de meeste gevallen (en wanneer het goed wordt gedaan) zeg ik volmondig ja. SEO levert meer omzet op doordat een bedrijf met hoge posities op de juiste zoekwoorden veel bezoekers krijgt die ook nog eens relevant zijn voor de dienstverlening. Dit zorgt ervoor dat de conversie van de website omhoog gaat.

Wat is het voordeel van organische vindbaarheid vergeleken met advertenties plaatsen?

Als je advertenties gaat plaatsen, dan betaal je per klik om beter vindbaar te zijn. Het kost je dus iedere keer geld om weer bovenaan te verschijnen. Iedere keer moet je opnieuw kosten maken hiervoor. Maar als je website organisch goed vindbaar is, dan kost dat je geen geld.

Je website is nu goed te vinden en over een tijdje ook, zonder dat je geld uit hoeft te geven aan het plaatsen van een advertentie. Je gaat dus eenmalig investeren in de organische vindbaarheid, goede teksten, goede links, etc. en dat blijf je dan onderhouden. Het is voor zowel de korte als de lange termijn een goede investering en werkt ook continu door.

Een advertentie is maar van korte duur en als je weer beter zichtbaar wil zijn moet je iedere keer geld betalen zodat zij je advertentie weer bovenaan moeten plaatsen. Het is dus zinvoller om tijd en aandacht te besteden aan de organische vindbaarheid dan om iedere keer geld uit te geven aan advertenties die maar voor een bepaalde periode bovenaan de zoekresultaten verschijnen.

Hoe lang duurt het voordat ik verbetering zie in mijn organische vindbaarheid als ik SEO toepas?

Dit ligt aan een aantal zaken zoals de mate van concurrentie, wat de doelstelling is van de website en wat de huidige situatie is qua online vindbaarheid. In principe kun je uitgaan van een periode van 4 tot 12 maanden bij het verbeteren van de online vindbaarheid.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 29 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.